No to nadal skalibruj monitor, popatrz na ten przykład z internetu, poczytaj co się dzieje w cieście. Podpowiem, że smakuje nie tylko mi (i nie chodzi tu o rodzinę). Gdybym robił tylko dla siebie to pewnie jeszcze kilka minut dłużej by się piekł.
That beautiful, dark coloration comes from a properly fermented, meaning low starter or yeast and lots of time, loaf being baked to the point of almost burning, but instead deeply caramelized. Most people are used to overly yeasted breads, given a quick rise, that just don't get that color when baking without burning. These breads simply don't have the sugars converted from starches to develop such color.
No to nadal skalibruj monitor, popatrz na ten przykład z internetu, poczytaj co się dzieje w cieście. Podpowiem, że smakuje nie tylko mi (i nie chodzi tu o rodzinę). Gdybym robił tylko dla siebie to pewnie jeszcze kilka minut dłużej by się piekł.
That beautiful, dark coloration comes from a properly fermented, meaning low starter or yeast and lots of time, loaf being baked to the point of almost burning, but instead deeply caramelized. Most people are used to overly yeasted breads, given a quick rise, that just don't get that color when baking without burning. These breads simply don't have the sugars converted from starches to develop such color.
Z emalią? Nie boisz się, że emalia w ognisku popęka?
Przepisy i przypisy
: 3 mar 2021, o 17:54
autor: Kruszyn
Gal, podobno są tak dobrze robione ,ze nie popęka. A dużo wygodniejsze w myciu i przechowywaniu. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
Przepisy i przypisy
: 3 mar 2021, o 19:31
autor: Grzegorz
Jak pisałem, mam z wyglądu identyczny. Pierwszy raz przypadkiem, za mocny ogień i przypalilem prazonke, potem już było ok. Nic nie popękało. Emalie łatwo utrzymać w czystości.
Pochwal się efektem, też dostałem ostatnio propozycję kupienia i byłem lekko sceptyczny co do emalii. Robiłem w glinianym na węglach ale pękł niestety.
Przepisy i przypisy
: 3 mar 2021, o 21:08
autor: Kruszyn
inquiz, jak by nie wyszły pokaże ;) Z grilla wyszły ostatnio tak ...
Przepisy i przypisy
: 6 mar 2021, o 20:02
autor: michal
Powazna sprawa, stare chlopy kloca sie ktoren ma dluzszego chleba...
No, kaukazy to do Kruszyna pasuja, a nie jakies takie dwie popierdolki
Marcin, sorry, zarcik taki , swietne siersciuchy . Ten od prawej to biewer?
Przepisy i przypisy
: 9 mar 2021, o 00:30
autor: Kruszyn
Doxa, znajdy mazowieckie a nie biewer. Ten z lewej Był u pijaka co go łał ,kopał...i jak uciekł to kolega go przygarnął. Pierwsze dwa miesiące nawet nie poszedł do niego. Tylko
małżonka , kłapał zębami. A teraz już jest ok, panna z prawej też po przygodach jeszcze jako szczeniak dołączyła.
Przepisy i przypisy
: 9 mar 2021, o 08:42
autor: BiP
Ale wyglądają jak od kompletu. Widać, kilkanaście lat temu grasował po wsi jakiś prakudłacz, super skuteczny zapylacz.
Ja niekiedy biorę od nich, ale głównie jak mają promocje.
Do pakowania nie ma zastrzeżeń - wszystko w workach próżniowych, przesyłka pakowana w pojemniki styropianowe z suchym lodem i takimi zamrożonymi wkładami żelowymi. Wysyłają DPD, więc zawsze (jak dotąd) było w ciągu 24h u mnie. Nigdy nic nie rozmarzło, jeżeli było zamrożone. Świeże przychodzi takie "zmrożone" - nie jest zamrożone na kość, ale "zesztywniałe". Rigor mortis, można powiedzieć.