damaz pisze: ↑13 sty 2021, o 12:08
Gal pisze: ↑11 sty 2021, o 12:03
Nie mam specjalnie nadziei, że rzeczywistość realna przeważy nad magiczno-światopoglądową u ludzi wierzących,
Gal pisze: ↑11 sty 2021, o 14:52
OKO.press to coś co lubisz pewnie?
No to wiarygodne źródło:
bojar pisze: ↑11 sty 2021, o 14:36
Gdybyś miał odrobinę wiedzy, a nawet wystarczyłoby, wyobraźni,
trzeba było najpierw reagować na to, a nie teraz się czepiać. napisałem raz, napiszę ostatni raz:
"subtelne" pisanie o kimś, że jest idiotą JEST wycieczką osobistą.
Jakieś ostatnie paręset lat historii cywilizacji europejskiej (od Oświecenia, przynajmniej) to czas „szkiełka i oka”, a nie guseł, przesądów i osobistych iluminacji. A i wcześniej postęp cywilizacji odbywał się głównie za sprawą nauki.
I mi to odpowiada.
Na tym forum są różni ludzie i poziom tolerancji tutaj, dla najdziwniejszych nawet przekonań i wierzeń jest bardziej niż wysoki. Jak spotykasz się z postem negującym potrzebę brania prysznica z rana, to stwierdzasz „Cóż. I tak nie jeżdżę autobusami, więc napiszę tylko, że ja jednak uważam, że to nie jest zły pomysł wziąć ten prysznic z rana”. I tyle. Kto chce śmierdzieć, niech śmierdzi.
To samo w tysiącu innych wątków – lubisz filmy, seriale, oleje, samochody, sporty, wakacje, warsztaty jakie lubisz – Twoja sprawa. Można być innego zdania, lubić co innego, ale problemu nie ma jak ktoś lubi inaczej.
Nieco inna sytuacja jest w wątku „Wuhan”, bo nie dotyczy on wrażeń węchowych, a raczej potencjalnej możliwości postradania wrażeń węchowych, a nawet postradania życia.
I tutaj pojawia się problem z tolerowaniem indywidułajności dwóch rodzajów;
- tych, których przekonania i wpisy pochodzą z magla, plotek i „dobrze poinformowanych i osobiście znanych (choć nieznanych publicznie) źródeł”, oraz
- tych, których jedynym sensem i powodem bytności w tym wątku są ich wierzenia – polityczne w większości, niekiedy spiskowe, a w niektórych przypadkach kombinacja obu powyższych.
Większość z tych osób nie napisała w tym wątku ani jednego merytorycznego postu, popartego liczbami, realnymi danymi i wiedzą. Jedyne co potrafią, to promować swoje agendy – czyli robić propagandę. Furda fakty, furda liczby, furda cokolwiek policzalnego – propaganda nie opiera się na faktach.
I co w takiej sytuacji można zrobić? Można podać fakty, liczby, dane. Typowa odpowiedź to „kłamio, kłamio, oszukujo!” (od samego początku tego wątku do teraz), pseudointeligentna, jednozdaniowa riposta, albo mem (bez względu na to ile ma wspólnego z rzeczywistością). Dlaczego? Bo wiedzy nie ma, są tylko wierzenia i przekazy dnia ze źródła wiary. Ale co zrobić gdy jakiekolwiek dane nie robią na takiej osobie żadnego wrażenia i dalej kontynuuje (w tym wątku) swoją krucjatę polityczną, maglową czy spiskową? Powoli traci się cierpliwość. Najpierw się żartuje, sugeruje, próbuje wykazać słabe punkty w argumentacji. Nie trafia, bo z wiarą nie dyskutuje się na argumenty i fakty.
Ten wątek nie jest polityczny. Do wyrażania swoich przekonań politycznych jest zupełnie inny, nie bez powodu oznaczony jako „wchodzisz na własną odpowiedzialność”. Ten wątek jest informacyjny i absolutnie apolityczny. A przynajmniej taki być powinien. Zwolennicy teorii spiskowych, wiary w płaską Ziemię czy straszliwe skutki szczepień pewnie znajdą nawet na tym forum odpowiedni wątek do wyrażenia swoich przekonań, a jak takiego nie ma, to mogą go założyć.
Prasa może sobie w nagłówkach krzyczeć, że „Rząd przejmuje hotele Gołębiewskiego!” po czym w treści cytować, że Gołębiewski żadnej propozycji od rządu, czy nawet państwowej spółki nigdy nie otrzymał. Bo to prasa i schizofrenia jest jej cechą organiczną. Ale nie tutaj.
Parę postów wyżej jest taki „śmieszny” mem – apogeum tego co ten kolega może na temat pandemii napisać. Co on ma wspólnego z rzeczywistością?
Ten wątek jest o pandemii. Jak ktoś trzyma się tematu, pisze merytorycznie - nie politycznie, to problemu nie ma.
Jakiś czas temu w tym wątku chciałeś ze mnie zrobić Ministra Zdrowia, a ja ani nie czułem się na siłach, ani nie chciałem. Co się zmieniło od tamtego czasu?
Obaj wiemy doskonale co się zmieniło.
bojar pisze: ↑13 sty 2021, o 23:03
bojar pisze: ↑12 sty 2021, 18:08
bojar pisze: ↑11 sty 2021, 21:12
Nie to co Gal. Wykształcony, doktór, do tego miastowy.
Co w tym zdaniu jest nieprawdziwe?
„doktór” jest nieortograficzne, a „miastowy” nieprawdziwe - wystarczy przeczytać opis pod avatarem.
A całość – infantylna. Niegodna Ministra Rolnictwa w rządzie StopNOP.
Reasumując: Nie mam najmniejszego zamiaru zmieniać tego jak się na Forum zachowuję. Nigdy nie zachowywałem się inaczej. Politycznych i spiskowych "Jasiów" w tym wątku będę traktował tak, jak na to zasługują. Nigdy w życiu nie zgłosiłem żadnego postu do Moderatorni i nigdy tego nie zrobię. Radzę sobie sam.
A Moderatornia niech czyni swoją powinność tak, jak uważa.
I zdrowia wszystkim życzę.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.