Ile pali 2.0T ?
Ile pali 2.0T ?
Witam tak jak w temacie interesuje mnie spalanie dwulitrowej jednostki doładowanej turbiną. Konkretnie w modelu Forester. Pozdrawiam
Re: Ile pali 2.0T ?
stiv777,
to zależy od tego, czy podczas jazdy trzymasz się w zakresie closed loopa.

gootek, 

http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
Ile wlejesz, tyle spali :)
Ale nieco powazniej - tak jak juz napisano powyzej - duzo zalezy od stylu jazdy, ale na spalanie ponizej 12l bym nie liczyl.
A i to jedynie w trasie.
Chociaz podobno zdarzaja sie takie przypadki, ktorym spalalo w trasie 10-11l - ale obawiam sie, ze to wiaze sie ze stylem jazdy zbyt nieludzkim dla wiekszosci normalnych zjadaczy chleba i mozliwosci ich nerwow :)
Ale nieco powazniej - tak jak juz napisano powyzej - duzo zalezy od stylu jazdy, ale na spalanie ponizej 12l bym nie liczyl.
A i to jedynie w trasie.
Chociaz podobno zdarzaja sie takie przypadki, ktorym spalalo w trasie 10-11l - ale obawiam sie, ze to wiaze sie ze stylem jazdy zbyt nieludzkim dla wiekszosci normalnych zjadaczy chleba i mozliwosci ich nerwow :)
Jacek "AMI" Rudowski
Czyli na zamkniętym kółku, tj. torze pali więcej.gootek pisze:stiv777,
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
AMI pisze: Ile wlejesz, tyle spali :)
Mnie kiedyś spalił o pół baku mniej niż wlałem.

Rozglądam się właśnie za taką furką ale obawiam się spalania. Bez turbiny pali sporo mniej ale mało mocy ;/ Sporo jeżdżę i niezależnie od motoru będę go gazował ale jak spali mi 20l gazu to nie będę miał już na piwo w sobotę. 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jak Ci spali 20l gazu i nie bedziesz miec na piwo w sobote - FORGET it, nastepnym razem. 
Trzeba sie liczyc, z tym, ze jak sie juz takie auto spsuje, to 20l/100 gazu to pikus w porownaniu z kosztem naprawy motoru po obroconej panewce. Sorry.

Trzeba sie liczyc, z tym, ze jak sie juz takie auto spsuje, to 20l/100 gazu to pikus w porownaniu z kosztem naprawy motoru po obroconej panewce. Sorry.
Forester 2.0XT pali mi ok. 12L w mieście, w trasie jakieś 10L. Wiesz, że jak zagazujesz Forestera, to dzieci Ci oparszywieją, a Ty będziesz się w piekle smażył?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Opalanym dobrą, wysokooktanową benzynką, a nie tam jakimś junkersemPaul_78 pisze:się w piekle smażył?

stiv777 pisze: interesuje mnie spalanie dwulitrowej jednostki doładowanej turbiną. Konkretnie w modelu Forester.
przyjmij w kalkulacji kosztów że 12,5 l/100km
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
2.0 N/A pali po mieście 13,5 l/100 km, na trasie ok 10 l/100 km. XT pali trochę więcejremek pisze: Forester 2.0XT pali mi ok. 12L w mieście, w trasie jakieś 10L.

So What! pisze: 2.0 N/A pali po mieście 13,5 l/100 km
ło , zapłakałbym się na amen gdybym kupił N/A

aby mój 2.0XT spalił w mieście 13,5l/100 to mocno muszę sie postarać , w trasie tym bardziej , no chyba że powyżej 140-150 jazda
Nie mam co prawda 2.0 a 2.5 ale konkluzja jest taka:
szukasz oszczędnego auta - zapomnij o turbodoładowanych Subaru - poszukaj czegoś z mocnym dieslem...podobno dają radę
W Foresterze - nawet jeżeli przez pierwszy tydzień będziesz ledwo muskał gaz i osiągniesz 12l/100km to po następnych dwóch tygodniach zorientujesz się, że auto pali 15l a przecież nic się nie zmieniło...
Tak to już jest...
szukasz oszczędnego auta - zapomnij o turbodoładowanych Subaru - poszukaj czegoś z mocnym dieslem...podobno dają radę

W Foresterze - nawet jeżeli przez pierwszy tydzień będziesz ledwo muskał gaz i osiągniesz 12l/100km to po następnych dwóch tygodniach zorientujesz się, że auto pali 15l a przecież nic się nie zmieniło...

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- So What!
- 6 gwiazdek
Bez przesadyesilon pisze: ło , zapłakałbym się na amen gdybym kupił N/A![]()

2.0 N/A ma katalogowe spalanie 12.3 l/100 km, więc spalanie o litr większe nie jest chyba niczym nadzwyczajnym . U Ciebie natomiast powiało optymizmem chyba, że:esilon pisze: aby mój 2.0XT spalił w mieście 13,5l/100 to mocno muszę sie postarać
1. liczysz z dojazdami do miasta,
2. Bona czyta Foruma

Jazda kapeluszowa foresterem turbo max 140 km/h autostrada niemcy spalanie
mniej niż 10 l 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
So What! pisze: U Ciebie natomiast powiało optymizmem
prawda jest taka, że w moim mieście korek 7 minutowy to juz masakra, może stąd Twe niedowierzanie

- So What!
- 6 gwiazdek
esilon, na pewno jeździsz na budowę na wieś. To się nie liczy do spalania miejskiego 

So What! pisze: na pewno jeździsz na budowę na wieś. To się nie liczy do spalania miejskiego
wręcz przeciwnie ale to już trzeba Kielcówek poznać

no dobrze, koniec tej niepotrzebnej polemiki ( niech będzie, że 2.0XT pali 18l/100) bo jakieś pocieszenie musi zostać właścicielowi Forestera, który zapomniał w zamówieniu auta wpisać, że ma mieć turbinę

Wiem że gaz w takim aucie to to samo co kołpaki w porsche ale na cenę benzyny nic nie poradzę...
Dizelki owszem daja radę szczególnie jeśli są w wydaniu niemieckim TDI, ale potrzebuję auta z 4x4 a o Foresterku i jego niezawodności dużo słyszałem więc auto wybrane.
Dizelki owszem daja radę szczególnie jeśli są w wydaniu niemieckim TDI, ale potrzebuję auta z 4x4 a o Foresterku i jego niezawodności dużo słyszałem więc auto wybrane.
No naprawdę, nie przesadzaj...stiv777 pisze:Wiem że gaz w takim aucie to to samo co kołpaki w porsche ale na cenę benzyny nic nie poradzę...
zobacz to: http://moto.onet.pl/1555388,gaz-lpg-w-p ... rukuj.html
Nie daj sie tu wkręcić różnym żartownisiom.
Gaz w Subaru to już prawie standard.

To chyba u was - że zacytuję pewną reklamę... 

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Znalazłem coś ciekawego:stiv777 pisze:potrzebuję auta z 4x4
W Niemczech dostępny jest Chevrolet Captiva w wersji "Moonlander".
W bogatszej wersji dostaniesz silnik 3,2 V6 o mocy 230 KM oraz napęd 4x4.
Auto wyposażone jest w instalację LPG.
Do tak świetnie skonfigurowanego samochodu dodają jeszcze replikę kasku i kombinezonu kosmonauty !!
http://moto.onet.pl/1567059,do-suv-a-ub ... rukuj.html

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Captiva ma bardzo kiepski napęd. I już nie mówię, że haldexo-podobny, ale że beznadziejnie działa. Jest nieprzewidywalny i reaguje z opóźnieniem. Nie polecam.