MBA - opinie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

MBA - opinie

Post 26 lip 2009, o 09:38

Hej,

zastanawiam się nad studiami MBA - WaWa. Programów jest mnóstwo i nie różnią się za bardzo od siebie. Pod uwagę biorę programy mistrzowskie - Politechnika Wawska, SGH (CEMBA), UW - CMT.
Zależy mi na dużej ilości praktyki i świeżych informacji, a nie na wykładach książkowych teorii, które zdążyły się już zdezaktualizować lub nie mają za dużo wspólnego z obecnymi realiami. Ważny jest też dyplom (np CEMBA daje dyplom osobny z uczelni kanadyjskiej, Politechnika daje zwykły blankiet z pieczątkami potwierdzającymi udział parterów zagranicznych)
Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z w/w szkołami, albo może zaproponować inne programy? Czy mamy na forumie weteranów MBA (absolwentów znaczy), którzy mogliby podpowiedzieć co nieco?

PZDR

Obrazek
Obrazek

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: MBA - opinie

Post 26 lip 2009, o 18:20

sirchaser, ja MBA zaczęłam, ale z nadmiaru rozrywek przerwałam. Generalnie są to studia mocno teoretyczne, ale nie zgadzam się z tym żeby te teorie były jakieś mocno nieaktualne. Bardzo wielu rzeczy, których uczono mnie na MBA, uczono mnie też na dziesiątkach korpo-szkoleń dla kadry zarządzającej. Są to w dużym stopniu treści dość uniwersalne, szczególnie te związane z zarządzaniem zespołem, psychologią grupy itp. To się nie deaktualizuje. Być może zagadnienia ekonomiczne mogą być przeterminowane w niektórych szkołach, ale biorąc pod uwagę z jakim prestiżem i jak potworną kasą wiążą się te studia w Polsce, myślę że raczej ciężko będzie trafić na MBA prowadzone przez ludzi niekompetentnych. Studia są dość przyjemne, a dyplom może wiele ułatwić, szczególnie w różnych korpo-zawodach. Gdybym dysponowała dużym nadmiarem gotówki, pewnie bym wróciła dokończyć ;-)

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 26 lip 2009, o 18:46

na forumie ?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 26 lip 2009, o 20:30

barbie, a gdzie robiłaś MBA?
tadeklodz pisze: na forumie ?
ano :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 26 lip 2009, o 21:17

barbie pisze: Studia są dość przyjemne, a dyplom może wiele ułatwić, szczególnie w różnych korpo-zawodach.

Nie jestem pewien, czy w dzisiejszych czasach nie bardziej przyda się kurs na elektryka z uprawnieniami ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 26 lip 2009, o 21:25

Konto usunięte pisze: elektryka z uprawnieniami
Bardziej elektronika samochodowego :idea:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lip 2009, o 21:43

sirchaser pisze:barbie, a gdzie robiłaś MBA?
A akurat całkiem bez sensu bo w SGGW :mrgreen:
A to dlatego że kończyłam tam równocześnie studia mgr, więc dla ułatwienia poszłam tam. Program wg autorów bardzo podobny do innych MBA, dopiero na ostatnim semestrze miały być jakieś cuda związane z rolnictwem.
Konto usunięte pisze:
barbie pisze: Studia są dość przyjemne, a dyplom może wiele ułatwić, szczególnie w różnych korpo-zawodach.

Nie jestem pewien, czy w dzisiejszych czasach nie bardziej przyda się kurs na elektryka z uprawnieniami ;-)
A to jest wysoce prawdopodobne :mrgreen: Dlatego podkreśliłam że w korpo-zawodach może się przydać (jak się już taką pracę np. ma). Tak w codziennym życiu elektryka niekoniecznie ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 lip 2009, o 22:03

barbie pisze:
Konto usunięte pisze:Nie jestem pewien, czy w dzisiejszych czasach nie bardziej przyda się kurs na elektryka z uprawnieniami ;-)
A to jest wysoce prawdopodobne :mrgreen: Dlatego podkreśliłam że w korpo-zawodach może się przydać (jak się już taką pracę np. ma). Tak w codziennym życiu elektryka niekoniecznie ;-)
Ja bym raczej słowa Konto usunięte postrzegał bardziej jako swego rodzaju zmierzch korpozawodów. A przynajmniej spadek zapotrzebowania na korpodrony.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lip 2009, o 22:09

ky, ja wiem, że o to temu Fidu chodziło, dlatego napisałam że jak się taką pracę ma ;-) Jak jeszcze pracowałam w korpo-konstrukcji, posiadanie przeze mnie dyplomu MBA mogło otworzyć mi furtkę do awansu, do którego dopuszczana nie byłam, bo byłam "za młoda i niedoświadczona" i trzeba było mnie szkolić.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 26 lip 2009, o 22:12

to może zasugerujecie coś na dobre przekwalifikowanie , a 70k PLN pójdzie na czarnego WRXa ;)
Obrazek
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 26 lip 2009, o 22:43

sirchaser pisze: zastanawiam się nad studiami MBA
Też się kiedyś zastanawiałem. Dawno, no i na szczęście nie musiałem...
IMO, em-bi-ej (przynajmniej w polskich realiach) to zła relacja wydatkowanych pieniędzy i poświęconego czasu do uzyskanego efektu.
Jesli ktoś potrzebuje prestiżu wewnątrzkorporacyjnego, może lepszy (bo tańszy, choć niekoniecznie szybszy) będzie doktorat z ekonomii lub zarządzania? Wiem, że gdzieniegdzie jeszcze te literki imponują... :whistle:
Jeśli natomiast ktoś się chce rzeczywiście czegoś nowego nauczyć "branżowo" - ale dla siebie, to uważam, że dużo efektywniej, szybciej i taniej można dziś szukać konkretnej wiedzy samemu, w książkach, w necie i na specjalistycznych kursach. Dostęp do informacji naprawdę dziś nie jest problemem (jak w czasach świetności instytucjonalnych uniwersytetów), tylko umiejętność selekcji i analizy.
Teraz, zorganizowane studia są już nie po to, żeby kogoś czegoś nauczyć, tylko po to, żeby organizatorzy coś z tego mieli. :whistle:
No, może przesadzam... ;-)
Ale tylko trochę.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 lip 2009, o 22:45

Drug dealer? ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 26 lip 2009, o 22:48

sirchaser pisze: może zasugerujecie coś na dobre przekwalifikowanie
Konto usunięte pisze: kurs na elektryka z uprawnieniami
Piter 35 pisze: Bardziej elektronika samochodowego
ky pisze: Drug dealer? ;)
Eeeetam.
Radny - najlepiej powiatowy, bo w gminie sąsiedzi kojarzą i mogą mordę obić, zaś w województwie to już dziennikarze trochę na ręce patrzą.
A powiat jest w sam raz, tak pośrodku, hulaj dusza, zero odpowiedzialności a kasa całkiem spora przepływa obok. Tylko się schylić.
Dilerką oczywiście można się zająć po sesji, dodatkowo.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 lip 2009, o 01:53

barbie pisze: Jak jeszcze pracowałam w korpo-konstrukcji
fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj, na korpo- mam uczulenie :-p

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 27 lip 2009, o 07:48

A nie lepiej iść do NBA i kasa ogromna i jaka przyjemność Gortat jest tam teraz i nie narzeka :giggle:

j33mbo
5 gwiazdek

Post 27 lip 2009, o 11:21

Gump pisze: A nie lepiej iść do NBA i kasa ogromna i jaka przyjemność Gortat jest tam teraz i nie narzeka :giggle:
bo mu nie wypada,
a co by było gdyby go Magic puścili do Dallas :)
sorry za OT, ale musiałem się wyżalić

ODPOWIEDZ