pytania z cyklu "dziwne"

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 16 maja 2021, o 11:52


FUX pisze:A dlaczego boisz się projektu, PNB, kierownika budowy, etc.
To są chore rojenia, które mają taką sama moc, jak port komunikacyjny, przekop czy inne wizje.

Jak sobie to wyobrażasz? Wiesz coś na temat budownictwa, izolacji, mostków cieplnych, pokryć dachowych?


Przyjdzie śfagier z kumplem i dom postawia z kapelusza?

Poczekaj, co z tego wyniknie.
Prawnego.
Kurnik sami zbudowaliśmy. W oparciu o książki o budownictwie. 35m2, dach dwuspadowy. Na fundamencie z epoki minionej gdzie każda ściana miała inną długość. Obrazek
Ale budynek prosty. Ocieplenie na siano albo styropian, zależy czym się ścianę wypełni.

Po prawdzie nie spełniłby pewnie wymogów BHP czy ppoż, dla ludzi, ale da się zbudować. :Mrgreen:
Kurom to nie przeszkadza aby było ciepło i bez przeciągów w środku.


Ale już oczyma wyobraźni widzę potworki sklecone z palet czy innych odpadów jako domy. Jak na ogródkach działkowych.
:giggle:

Jeżeli w ogóle kiełbasę obrócą w prawo.

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu



Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 16 maja 2021, o 12:13

bojar pisze:Sam się zastanawiam, dziś usłyszałem taką informację. Może i pięterko, tylko płaski dach musi mieć odpowiedni spadek. Gdzie więc ma być to 2,2m?
Na szczycie dachu Obrazek

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu

Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Piter 35 (21 maja 2021, o 18:23)
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 249 razy
Polubione posty: 52 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 17 cze 2021, o 01:40

Drodzy,

jeśli macie wśród znajomych/rodziny nauczycieli, uczących w klasach I-III, którzy mogliby wesprzeć badania i wypełnić poniższą ankietę, to będę wdzięczny za jej udostępnienie. Wypełnienie ankiety zajmie ok. 5 minut.
https://www.survio.com/survey/d/F2X8Q7H5P7U2A2D9S

Z góry dziękuję.
Szymon

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 149 razy
Polubione posty: 121 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 20 cze 2021, o 14:13

So What! pisze:
17 cze 2021, o 01:40
Drodzy,

jeśli macie wśród znajomych/rodziny nauczycieli, uczących w klasach I-III, którzy mogliby wesprzeć badania i wypełnić poniższą ankietę, to będę wdzięczny za jej udostępnienie. Wypełnienie ankiety zajmie ok. 5 minut.
https://www.survio.com/survey/d/F2X8Q7H5P7U2A2D9S

Z góry dziękuję.
Szymon
Przeslalam i raport zwrotny brzmi : DONE :-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 249 razy
Polubione posty: 52 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 20 cze 2021, o 19:31

Doxa, dziękuję :thumb:
Nie wiedziałem, że uczysz w szkole ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 149 razy
Polubione posty: 121 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 25 cze 2021, o 00:17

So What! pisze:
20 cze 2021, o 19:31
Nie wiedziałem, że uczysz w szkole ;-)
Jestem kobieta pracujaca i zadnej pracy sie nie boje, ale co to, to nie , bron Boze :giggle:
Ale moje dwie przyjaciolki maja to powolanie :o
;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 249 razy
Polubione posty: 52 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 25 cze 2021, o 12:39

Doxa, jeszcze raz dziękuję :thumb:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 368 razy
Polubione posty: 350 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 20 sie 2021, o 13:12

Ktoś oferuje wypożyczanie przyczepek z opcją oddania w innym mieście? Myślałem że orlen ma taką usługę ale nie mogę znaleźć, na circle trzeba zwrócić w tym samym miejscu.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 81 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 18 paź 2021, o 21:02

Znacie może jakiś zakład, który naprawia lampy, spawa plastik, itp.? Warszawa.

W odstępie kilku tygodni kamienie uszkodziły mi dwie lampy w Octavii (małe pęknięcia). Do tego zauważyłem, że oba reflektory mają podłużne pęknięcia na obudowach (widać jak się podniesie maskę). Zakleiłem folią, ale już widzę że czasami parują, po myjni potrafi polecieć do wnętrza strużka wody, no i zaraz będzie zbierał się syf.
Może ktoś jest w stanie to posklejać, zanim wydam $$$ na dwie. A to full ledy, więc pewnie tanio nie jest :(

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 47 razy
Polubione posty: 100 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 19 paź 2021, o 09:58

Maciek, a nie taniej Cię wyniesie zgłoszenie tego z AC?
polerowanie lamp nie jest problemem ze znalezieniem zakładu, gorzej ze spawaniem plastiku przy pełnych ledach - żeby ich nie uszkodzić
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 246 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 19 paź 2021, o 13:26

Myślę, że i tak skończysz na wymianie. Wszystkie sztukowania po jakimś czasie wyłażą. Koniecznie oklej dobrą folią nowe, jeżeli kupisz.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 81 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 21 lis 2021, o 12:59

Czy ktoś z Was używa czegoś co się (chyba) nazywa "odtwarzacz sieciowy" i może jakiś polecić?
Mam stary amplituner Technicsa, bardzo go lubię i nie chcę się z nim rozstawać. Ale chciałbym go rozbudować o możliwość słuchania radia internetowego czy Spotify.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 249 razy
Polubione posty: 52 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 22 lis 2021, o 10:35

Godlik, może coś takiego:
https://www.tophifi.pl/multiroom/musicc ... xc-50.html
Mam w domu Multiroom oparty na urządzeniach Yamahy (system MusicCast) i jestem bardzo zadowolony.
Zresztą taki efekt osiągniesz kupując np. ich gramofon z funkcjami sieciowymi (jeśli oczywiście rozważasz kupno gramofonu):
https://www.tophifi.pl/multiroom/musicc ... l-500.html

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Wielkopolska
Auto: Forester 2,5XT / Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance
Polubił: 303 razy
Polubione posty: 192 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 23 lis 2021, o 19:36

Godlik pisze:
21 lis 2021, o 12:59
Czy ktoś z Was używa czegoś co się (chyba) nazywa "odtwarzacz sieciowy" i może jakiś polecić?
Mam stary amplituner Technicsa, bardzo go lubię i nie chcę się z nim rozstawać. Ale chciałbym go rozbudować o możliwość słuchania radia internetowego czy Spotify.
Ja do wzmacniacza miałem podpięty Google Chromecast Audio. Spisywał się świetnie. Teraz mam amplituner z TuneIn Radio ale Chromcasta zostawiłem sobie na wszelki wypadek.

https://www.rms.pl/aktualnosci/sprzet/3 ... o-zastapic

Tanioszka, zobacz:
https://www.x-kom.pl/p/277794-odtwarzac ... audio.html

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 368 razy
Polubione posty: 350 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 13:16

Muszę się zarejestrować w jakimś systemie do płacenia za autostrady. Państwowa aplikacja nie ma najlepszych opinii więc albo Autopay albo Skycash. Przy okazji działa na odcinku stalexportu który też mnie interesuje. Ktoś ma doświadczenie, która jest lepsza i wygodniejsza w obsłudze?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 201 razy
Polubione posty: 325 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 14:37

Autopay. Musisz mieć na reżimowych autostradach uruchomioną mapkę. Na A1 i A4 nie trzeba; działa w tle.
Dolce far niente ;-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Wielkopolska
Auto: Forester 2,5XT / Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance
Polubił: 303 razy
Polubione posty: 192 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 15:20

inquiz, , FUX, ja nie wiem co wybrać. Problem mamy taki, że 2 samochody użytkują 3 osoby i raczej rzadko jeździmy po autostradach. Jakąś aplikację trzeba jednak mieć, bo niestety na te 2 rządowe odcinki inaczej nie wjedziesz.
Z tego co czytałem na Autopay w aplikacji (jednym koncie) można dodać kilka (do 10) samochodów, ale żeby kilka osób miało dodany ten sam samochód, to już trzeba wykupić Autopay Flota. 2x5pln na jednego rodzaju autostrady + 2x5pln na drugiego rodzaju autostrady ... 20pln miesięcznie a czasem przez kilka miesięcy nikt z tego nie skorzysta ...
Nie wiem co zrobić?

Od lat wszyscy mówili, że najlepiej spisują się systemy z urządzeniami, które odczytuje bramka w momencie zbliżania się i się otwiera. U nas musisz przypisać jedno do drugiego i potwierdzić trzecim. Kkurde jak my uwielbiamy komplikować..... W NYC znajomy, który mnie obwoził (niemal wszystkie tunele i mosty są tam płatne), miał taki czytnik, który tylko przystawiał do szyby i bramka szła w górę. Możesz to urządzenie dać komukolwiek i w do jakiegokolwiek samochodu (w ramach kategorii). Proste - przejeżdża auto - płaci i już. Po co ta cała reszta informacji?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 195 razy
Polubione posty: 440 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 15:22

@piotruś ztcw mozna kupić bilet na jednorazowy przejazd. Trzeba tylko wiedzieć na jakich bramkach będziesz wjeżdżał i zjeżdżał.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Wielkopolska
Auto: Forester 2,5XT / Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance
Polubił: 303 razy
Polubione posty: 192 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 15:27

Chloru pisze:
8 sty 2022, o 15:22
@piotruś ztcw mozna kupić bilet na jednorazowy przejazd. Trzeba tylko wiedzieć na jakich bramkach będziesz wjeżdżał i zjeżdżał.


No tak, ale o wiele wygodniej byłoby z jakąś aplikacją i podpiętą pod nią kartą kredytową ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 195 razy
Polubione posty: 440 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 15:29

Jakąś aplikacje już mamy. Jakiś czas temu próbowałem podpiąć auto w etoll i się poddałem. Teraz potrzebujemy nie jakiejś tylko działającej ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 201 razy
Polubione posty: 325 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 15:32

Jechaliśmy w jednym aucie z dwoma telefonami z Autopay zalogowanymi do tego samego konta. Ściągnęło kasę tylko raz.
Dolce far niente ;-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Wielkopolska
Auto: Forester 2,5XT / Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance
Polubił: 303 razy
Polubione posty: 192 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 15:54

FUX pisze:
8 sty 2022, o 15:32
Jechaliśmy w jednym aucie z dwoma telefonami z Autopay zalogowanymi do tego samego konta. Ściągnęło kasę tylko raz.
O, dzięki. To zmienia postać rzeczy! :thumb: . Czyli możemy mieć na 3 telefonach Autopay z tym samym kontem a do konta można przypisać 2 samochody? Dobrze zrozumiałem? ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 62 razy
Polubione posty: 376 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 16:07

piotruś pisze:
8 sty 2022, o 15:20
bo niestety na te 2 rządowe odcinki inaczej nie wjedziesz
Można też kupić na Orlenie bilet.
Jeżeli jeździ się po płatnych rzadko, to może być rozwiązanie. Przetestowałem przedwczoraj.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 201 razy
Polubione posty: 325 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 16:40

piotruś pisze:
8 sty 2022, o 15:54
FUX pisze:
8 sty 2022, o 15:32
Jechaliśmy w jednym aucie z dwoma telefonami z Autopay zalogowanymi do tego samego konta. Ściągnęło kasę tylko raz.
O, dzięki. To zmienia postać rzeczy! :thumb: . Czyli możemy mieć na 3 telefonach Autopay z tym samym kontem a do konta można przypisać 2 samochody? Dobrze zrozumiałem? ;-)
Ja mam teraz jedno auto na jednym koncie. Kiedyś miałem mazdę i volvo. Działało bez dodatkowych opłat.
Ile Ci trwa instalacja i sprawdzenie.
Dolce far niente ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 47 razy
Polubione posty: 100 razy

pytania z cyklu "dziwne"

Post 8 sty 2022, o 19:35

Ja też korzystam z Autopay, działa super, nie wiesza się, ściąga kasę poprawnie. Tylko trzeba pamiętać włączyć apke podczas jazdy. Na stalexporcie przejazd tańszy o 6 zł (18 zamiast 24) i w korkach na bramkach nie stoisz, bo dwa lewe pasy tylko dla apki z reguły puste
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ODPOWIEDZ