Garmin, no zaraz mnie trafi...
Garmin, no zaraz mnie trafi...
Hi,
Chciałem dzisiaj wyrzucić mojego Garmina przez okno. Mam jakiegoś Nuvi 255W.
Powiedzmy, że chcę sobie jechać do Warszawy przez Poznań. Ale ten dziad zawsze chce, żeby podać mu ulicę w Poznaniu. No trafia mnie szlag, przecież nie znam ulicy w Poznaniu przez którą chce jechać - po prostu chce pojechać przez miasto. Jak to zrobić? Czy po prostu zmienić sprzęt?
Pzdro.
Chciałem dzisiaj wyrzucić mojego Garmina przez okno. Mam jakiegoś Nuvi 255W.
Powiedzmy, że chcę sobie jechać do Warszawy przez Poznań. Ale ten dziad zawsze chce, żeby podać mu ulicę w Poznaniu. No trafia mnie szlag, przecież nie znam ulicy w Poznaniu przez którą chce jechać - po prostu chce pojechać przez miasto. Jak to zrobić? Czy po prostu zmienić sprzęt?
Pzdro.

411KM @ 575Nm
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: Garmin, no zaraz mnie trafi...
Spróbuj tak:owoc666 pisze: Powiedzmy, że chcę sobie jechać do Warszawy przez Poznań. Ale ten dziad zawsze chce, żeby podać mu ulicę w Poznaniu. No trafia mnie szlag, przecież nie znam ulicy w Poznaniu przez którą chce jechać - po prostu chce pojechać przez miasto. Jak to zrobić? Czy po prostu zmienić sprzęt?
1. Wybierasz adres docelowy, każesz mu przeliczyć trasę. A potem:
2. Dokąd -> Miasta -> Literuj -> "tu wpisujesz miasto" -> Jedź! -> Dodaj jako punkt pośredni
U mnie na 205 z GPMapą działa.
ale wtedy prowadzi przez centrum miasta a to jest kłopotliwe. Chyba lepiej wpisać jakąś miejscowość na trasie i obrzeżach Poznania.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Na pewno? Myślałem, że sam dobiera optymalną trasę... No to chyba się nie da, albo trzeba po prostu odpalić mapę i z palca "wcisnąć" punkty pośrednie.tadeklodz pisze: ale wtedy prowadzi przez centrum miasta a to jest kłopotliwe
Godlik pisze: 2. Dokąd -> Miasta -> Literuj -> "tu wpisujesz miasto" -> Jedź! -> Dodaj jako punkt pośredni
Ale u mnie tak nie ma. Jak kliknę Dokąd -> Literuj miasto -> wpisuję miasto i mam do wyboru tylko guzik "gotowe", który przenosi mnie do menu wyboru ulicy.

411KM @ 575Nm
- Godlik
- 6 gwiazdek
U mnie po kliknięciu 'Dokąd' przenosi do menu, w którym mam ikony (m.in.: Adres, Jedź do domu, Pkty szczególne, Ulubione, Skrzyżowania, Miasta,...)owoc666 pisze: Ale u mnie tak nie ma. Jak kliknę Dokąd -> Literuj miasto -> wpisuję miasto i mam do wyboru tylko guzik "gotowe", który przenosi mnie do menu wyboru ulicy.
Jak kliknę Adres, to faktycznie najpierw jest Literuj Miasto, a później pyta o ulicę. Ale jeśli przejdę do menu Miasta, jest tak jak pisałem wyżej.
Ekspertem od nawigacji jest tu Gal, ale daaawno go na tym forum nie widziałem
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
owoc666, możesz oddalić sobie mapę i wybrać punkt pośredni palcem, bez wpisywania miasta
Konto usunięte pisze: owoc666, możesz oddalić sobie mapę i wybrać punkt pośredni palcem, bez wpisywania miasta
No tak, ale jak sobie oddalę, to niektórych miejscowości nie widać. Ja bym po prostu chciał coś takiego, jak jest w fabrycznej nawigacji np. Audi. Możliwość zakończenia wpisywania celu podróży już na mieście, bez wdawania się w szczegóły.

411KM @ 575Nm
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Czaję intencję. Mnie też garmin wkurza z tymi ulicami 
Najczęściej robię tak jak mówi tadeklodz, zamiast Poznań wpisuję jakiś pipidów, który służy tylko do zmiany trasy na tą, która mnie interesuje.

Najczęściej robię tak jak mówi tadeklodz, zamiast Poznań wpisuję jakiś pipidów, który służy tylko do zmiany trasy na tą, która mnie interesuje.
Kurde to i MIO Map i Automapa to umieją. Co więcej Automapa umie rozróżnić "jedź przez" i "jedź przez okolicę"/
jechałem kiedyś z \łodzi do jakiejś Zielonki za W-wą i ta franca GPMapa poprowadziła mnie przez centum W-wy około 16-tej.NIGDY WIĘCEJ
No tak, najlatwiej zwalic na innych zamiast na siebieowoc666 pisze: Chciałem dzisiaj wyrzucić mojego Garmina przez okno. Mam jakiegoś Nuvi 255W.

Nie ma tam zmiany trybu wyszukiwania albo czegos w tym rodzaju?owoc666 pisze:Powiedzmy, że chcę sobie jechać do Warszawy przez Poznań. Ale ten dziad zawsze chce, żeby podać mu ulicę w Poznaniu. No trafia mnie szlag, przecież nie znam ulicy w Poznaniu przez którą chce jechać - po prostu chce pojechać przez miasto. Jak to zrobić? Czy po prostu zmienić sprzęt?
Nuvi przy wyszukiwaniu korzysta z indeksow ktore dostarczyl producent mapy.
Jestem dziwnie pewien ze w instrukcji albo nawet przy uruchomieniu urzadzenia jest napisane cos w rodzaju "To urzadzenie nie ma mozgu. Uzywaj wlasnego". Albo jakos podobnie, moze bardziej dyplomatycznietadeklodz pisze: jechałem kiedyś z \łodzi do jakiejś Zielonki za W-wą i ta franca GPMapa poprowadziła mnie przez centum W-wy około 16-tej.

żuf Poszedłem na łatwiznę,.Powrót już był inny /nie przez centrum/
Człowiek się uczy do śmierci i głupi umiera
Człowiek się uczy do śmierci i głupi umiera
Nie znam 255W z autopsji, ale w każdym Nuvi jest tak samo (jak sądzę): DOKĄD=>MIASTA=>LITERUJ (wpisać nazwę miasta). Jeżeli ma być to punkt pośredni (bo uważamy, że najlepiej z Warszawy do Ełku jechać przez Szczecin), to sobie winszujemy WSTAW DO TRASY AKTYWNEJ.
Rzeczywiście prowadzi przez centrum miasta. Rozwiązanie jest proste: Kiedy zbliżamy się do MIASTA, w ODPOWIEDNIEJ odległości od niego ("odpowiednia" oznacza uwzględnienie w umyśle podróżnika istnienia np. obwodnic danego miasta) wpisujemy NASTĘPNY cel (etap, punkt pośredni) podróży i dotykamy NAWIGUJ.
I nawiguje.
Rzeczywiście prowadzi przez centrum miasta. Rozwiązanie jest proste: Kiedy zbliżamy się do MIASTA, w ODPOWIEDNIEJ odległości od niego ("odpowiednia" oznacza uwzględnienie w umyśle podróżnika istnienia np. obwodnic danego miasta) wpisujemy NASTĘPNY cel (etap, punkt pośredni) podróży i dotykamy NAWIGUJ.
I nawiguje.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, właśnie zacząłem o tym fakcie pisać ale mnie ubiegłeś 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Konto usunięte pisze: Najświętsza Panienko, Gal i Arno jednego dnia się pojawili![]()
![]()
Gala ja osobiście zwerbowałem, przyznaję się :).
Dzięki za info :)

411KM @ 575Nm
Trzeba ten fakt gdzieś w annałach odnotować

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Azrael pisze: Kurde to i MIO Map i Automapa to umieją. Co więcej Automapa umie rozróżnić "jedź przez" i "jedź przez okolicę"/
no to wypas..
w tomku najlepiej odpalic 'travel via', 'przegladaj mape' i zapodac punkt gdzies na trasie.
generalnie AM goni mistrza czyli Tomtoma, dzis dostalem zaproszenie do betatestow 6stki (kiedys mialem licencje i bawilem sie w AM na pocketpc):
jak dodadza planowanie na jakies ich dobrej mapie online lub w google maps / my maps i to znow wezme na powaznie ich oferte...Zapraszamy do udzialu w beta-testach AutoMapy 6.0.
(Zasady uczestnictwa w testach oraz udostepniania
wersji testowej innym uzytkownikom AutoMapy
znajduja sie na koncu wiadomosci)
Najistotniejsze zmiany w tej wersji programu to:
* pelna wersja AutoMapa'Traffic umozliwiajaca unikanie korkow
dzieki danym statystycznym o natezeniu ruchu drogowego
a w przypadku Smartphone rowniez dzieki informacjom on-line
z serwera AM'Traffic (urzadzenia WCE ze stalym podlaczeniem
do Internetu zostana objete funkcjami AM'Traffic on-line
w kolejnych wersjach)
* nowa logika wyznaczania tras pozwalajaca wybrac moment
ropoczecia jazdy i uwzgledniajaca ograniczenia czasowe
oraz przepustowosc danego segmentu drogi w momencie
gdy trasa do niego dotrze (niezbedne do dzialania AM'Traffic
i bardzo wazne w trasach ciezarowych)
* nowy zintegrowany ekran wyszukiwania adresow
* przyspieszone wyszukiwanie oraz przyspieszone
wygaszanie nieaktywnych klawiszy klawiatury ekranowej
* powiekszone przyciski na klawiaturach numerycznych
* hierarchiczne drzewo kategorii POI synchronizowane
z serwisem uzytkownikow AutoMapy http://www.Miplo.pl
* zwiekszona o kolejne 10% kompresja danych ze wzgledu
na wzrost objetosci map
* ostrzeganie o rzeczywistych ograniczeniach predkosci
w Polsce dla dróg krajowych oraz w Warszawie, Bydgoszczy,
Szczecinie, Trójmieście i częściowo w Radomiu
a także w wielu miastach Europy
* zmiany i poprawki w logice komunikatow nawigacyjnych
oraz w logice ustalajacej punkty trasy na podstawie adresow
* funkcja MiploPics pokazujaca zdjecia powiazane z punktami POI
* w mapie Europy dodane po raz pierwszy dokladne adresy punktowe
w Czechach, na Słowacji i w Rosji
* wybieranie informacji wyswietlanych na panelu nawigacyjnym
z listy pokazywanej po kliknieciu na panel
* przelaczanie pomiedzy przesuwaniem mapy i powiekszaniem
po dluzszym przytrzymaniu guzika ekranowego ukrywajacego
guziki ekranowe i suwak
* mozliwosc konwersji sladu GPS do formatu KMZ i ogladania
go na Google Earth
* dodane pokazywanie nazwy podczas usuwania POI lub punktu
ulubionego
* dialog edycji punktow ulubionych z mozliwoscia kasowania
punktow zaznaczonych na liscie tak jak w edycji POI
* automatyczne wylaczenie programu (za zgoda uzytkownika)
przy niskim stanie baterii
* zmiana formatu wyswietlania w komputerze pokladowym z 5h7m na 5h07m
* dodana mozliwosc PAUZY do obliczen komputera pokladowego
* dodana funkcja Pokaz / Ukryj Trase z mozliwoscia podpiecia
pod dowolny klawisz lut Twoje menu
* wizualizacja wylaczenia dzwieku podkreslona kolorem czerwonym
* obsluga nowych modeli urzadzen nawigacyjnych w tym m.in.:
Alpine K2, Pentagram Prime, Clarion 790, HTC Touch Pro2,
HTC Diamond 2, Becker 204/205, Invion GPSGo, MaxCom, Peying Alien
* obsluga urzadzen z WCE6
* zmiany w programie instalacyjnym ulatwiajace wybor opcji
instalacji
Nowa wersja AutoMapy zawiera rowniez jak zwykle poprawki usterek
programu i map zglaszanych przez uzytkownikow i wykrywanych
w testach wewnetrznych oraz aktualizacje danych mapowych.
Niniejsze zaproszenie wyslane zostalo do osob,
ktore albo braly udzial w poprzednich testach beta wersji
AutoMapy albo zglosily prosbe o wlaczenie do grona
beta-testerow.
ciach....
Ja mam tą sąmą nawigacje co Ty i nie mam takich problemów,wpisuje(np tak jak Ty) że chce jechac z Poznania do Wawy będąc w poznaniu,wpisuje warszawa i ulice i mnie prowadzi nie przez miasto tylko najblizsza badz najszybszą trasą,moim zdaniem to jest kwestia wgranej aplikacji mapy albo zaznaczonych dróg przejazdowych,nie urządzenia
kupilem sobie gps garmina do sportow. fenix 2. takiej komplikacji softu urzadzenia, mnogosci softu do obslugi, wrzucania map, waypointow czy drog wymaganych do jednego diwajsu jeszcze nie widzialem. paranoja..
chyba jestem za mocno zaplowany i zapomnialem juz, ze do dzisiejszej elektroniki trzeba zrobic szesc doktoratow, nauczyc sie pisac konwertery plikow i kodu.. masakra jakas totalna. Az sie nie chce tego uzywac...
chyba jestem za mocno zaplowany i zapomnialem juz, ze do dzisiejszej elektroniki trzeba zrobic szesc doktoratow, nauczyc sie pisac konwertery plikow i kodu.. masakra jakas totalna. Az sie nie chce tego uzywac...
Mam Garmina, jakiegoś tam. Robię aktualizację map, trwa to noc całą.
Ten garmin daje się nawet ogarnąć nawet dziadowi takiemu jak ja.
Ale za to Nawigacja w XV, choć działa jest potwornie skomplikowana i alogiczna. Udało mi się kilka razy wprowadzic adres i dojechać. Ale nadal nie wiem, jak to wpisałem… gdzieś coś się nacisnęło i pyk. Ale co i jak??? Nie wiem.
Ten garmin daje się nawet ogarnąć nawet dziadowi takiemu jak ja.
Ale za to Nawigacja w XV, choć działa jest potwornie skomplikowana i alogiczna. Udało mi się kilka razy wprowadzic adres i dojechać. Ale nadal nie wiem, jak to wpisałem… gdzieś coś się nacisnęło i pyk. Ale co i jak??? Nie wiem.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
w tomtomie masz JEDEN program do obslugi wszystkiego..
w garminie http://www8.garmin.com/osx/
w garminie http://www8.garmin.com/osx/