Malowanie felg aluminiowych

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Malowanie felg aluminiowych

Post 27 paź 2009, o 19:08

Wodzowie,

Gdzie w Wawie lub okolicach znajde sprawdzony zaklad gdzie mozna wypiaskowac i pomalowac proszkowo felgi? Chodzi mi o jakies sprawdzone miejsce, nie takie wygooglane. Nigdy tego nie robilem i bladego pojecia nie mam gdzie to zrobia dobrze.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Re: Malowanie felg aluminiowych

Post 27 paź 2009, o 19:33

Polecam Ci Janusza Seligę w Żyrardowie przy Wawelskiej 10 a tel. 0502 279 277.

Robiłem tam kilka kompletów felg i jestem mocno zadowolony zarówno z piaskowania jak i malowania proszkowego.

Edyta: typ nie maluje kapselków plajzdiczanych - ale na to też jest metoda Słodowego.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 paź 2009, o 19:42

A masz już te felgi wodzu? Bardzo zniszczone są?

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 20:00

Konto usunięte pisze:A masz już te felgi wodzu? Bardzo zniszczone są?
Mam, nie sa zniszczone. Sa w calkiem niezlym stanie tylko jakis genialny "ktos" jak wywazal kola to pozakladal odwazniki na rant felgi, zamiast je poprzyklejac od wewnatrz jak sie to powinno przy aluminowych felgach robic. Efekt jest taki, ze jak pozdejmowalem odwazniki to po spodem lakier nie jest zbyt piekny i jest ewidentny slad ze cos bylo zalozone. Na jednej feldze moze bym przebolal, jednak ten "ktos" sie uparl i okaleczyl wszystkie cztery :-(

Przeszkadza mi to bardzo, znasz mnie przeciez. Musze pomalowac koniecznie bo mi sie zle bedzie jezdzilo :-/ Poza tym, zawsze chcialem miec felgi w kolorze jasnego grafitu :mrgreen: Takie jak maja Legace MY08. Podoba mi sie nad zycie taki kolor :mrgreen:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 20:06

michal pisze: Polecam Ci Janusza Seligę w Żyrardowie przy Wawelskiej 10 a tel. 0502 279 277.
Michal, wielkie dzieki za namiar. Zadzwonie jutro i spytam o terminy. Mam nadzieje, ze nie beda z kosmosu w stylu za trzy tygodnie.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 20:12

Darek, gość robi felgi dwa-trzy dni robocze. U niego zrobiłem na grafit forkowe oemy i jestem werihapi. Jeżeli chcesz "zastępcze felgi" to mam w garażu stalówki 16" 5x100 - ino z lekkim brakiem gumy jak na jazdę po drogach ;>

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 27 paź 2009, o 20:38

michal pisze: zrobiłem na grafit forkowe oemy
Fotkę poproszę.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 20:47

michal pisze: U niego zrobiłem na grafit forkowe oemy i jestem werihapi.
Widze, ze gust mamy podobny :mrgreen: Dzieki za oferte zastepczych felg :-) Na razie mam na czym jezdzic, ale bede pamietal w razie czego...

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 20:49

Szymon, hmm wydawało mi się, że widziałeś na żywo.

Eniłej - na szybko mam tylko jakiś ścinek z komórki.

Obrazek

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 20:51

Tasior_Miedziak pisze:
michal pisze: U niego zrobiłem na grafit forkowe oemy i jestem werihapi.
Widze, ze gust mamy podobny :mrgreen: Dzieki za oferte zastepczych felg :-) Na razie mam na czym jezdzic, ale bede pamietal w razie czego...
Jeżeli ten kolor co na zdjęciu Ci sztymi to patent i materiały na zmianę barw dekielków posiadam :>

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 21:09

michal pisze: Szymon, hmm wydawało mi się, że widziałeś na żywo.
Dzięki! Nie wykluczam, że je widziałem ;-)
Właśnie przemalowałem "zimowe" felgi (te, które miałem w Rudnikach) na grafit. Byłem ciekaw, jak wygląda grafit w czarnym Forku :-)
michal pisze: Jeżeli ten kolor co na zdjęciu Ci sztymi to patent i materiały na zmianę barw dekielków posiadam :>
Lakier bazowy w sprayu plus lakier bezbarwny w sprayu :?:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 27 paź 2009, o 23:26

WOW :o No musze przyznac, ze na czarnym Forku takie ciemne grafitowe felgi wygladaja pieknie!!! Nic dodac nic ujac. Po prostu pieknie. O niebo lepiej niz oryginalny kolor. Poprosimy wiecej zdjec!!!

Tylko ze ja mam granatowy metalik i jasna bezowa tapicerke. Troche mi brakuje wyobrazni zeby wydumac czy grafitowy kolor felg bedzie dobrym polaczeniem z granatowym. Cos mi sie zdaje, ze moze byc niezle tylko zeby ten grafitowy byl jasniejszy. Nie taki ciemny jak na Twoim Forku.

Zaczarowany ołówek by sie przydal...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 27 paź 2009, o 23:31

Tasior_Miedziak pisze: Tylko ze ja mam granatowy metalik i jasna bezowa tapicerke.

To mi coś przypomina :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 27 paź 2009, o 23:40

Chloru, ja tu czuwam, więc lepiej uważaj. :giggle:
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 27 paź 2009, o 23:54

vibowit, egocentryczny strasznie jesteś. Myślałem o innym produkcie teutońskiej techniki :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 27 paź 2009, o 23:58

Chloru pisze:vibowit, egocentryczny strasznie jesteś. Myślałem o innym produkcie teutońskiej techniki :mrgreen:
Domyślam się, ale czuję się w obowiązku bronić wszystkich dzieł solidnej, niemieckiej myśli technicznej.
Poza tym Lucek może nie zauważyć i nie będzie wiedział, że musisz oberwać. ;-)
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 00:05

vibowit pisze: Domyślam się, ale czuję się w obowiązku bronić wszystkich dzieł solidnej, niemieckiej myśli technicznej.

Ty klakierze Opla Ty ! :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 10:25

Tasior_Miedziak pisze: Tylko ze ja mam granatowy metalik i jasna bezowa tapicerke. Troche mi brakuje wyobrazni zeby wydumac czy grafitowy kolor felg bedzie dobrym polaczeniem z granatowym.
Photoshop twoim przyjacielem jest ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 11:25

So What! pisze: Lakier bazowy w sprayu plus lakier bezbarwny w sprayu :?:

1. Odtłuścić
2. Lekko przetrzeć drobnym papierem ściernym
3. Odtłuścić
4. Prysnąć raz lakierem metalik od poloneza w (najbardziej pasował kolorystycznie)
5. Obsuszyć opalarką
6. Poz 4 i 5 powtórzyć trzykrotnie
7. Efekt zajebiaszczy - trzyma ponad rok.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 11:26

Darek, możemy się któregoś dnia umówić to se na szybko przełożysz jedno koło i zobaczysz bez fotoszopy ;>

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 28 paź 2009, o 18:52

Dzwonilem dzisiaj do tego goscia w Żyrardowie od malowania felg. Nie jest za dobrze. Raz, ze termin to dwa tygodnie najszybciej, a dwa, ze jest bardzo drogi.

Bylem tez dzisiaj na Łuckiej zeby posprawdzac czy felgi sa proste. Okazalo sie, ze jest bardzo dobrze, ale musialy zostac do kosmetycznych poprawek, jak to zostalo wyjasnione. Tam tez roboty maja tyle, ze najwczesniej beda na piatek.

Pogadalem tez sobie z tym facetem co felgi naprawia i mocno odradzal mi ich malowanie. Radzil, zeby na fabrycznym lakierze jezdzic poki sie da. Stwierdzil, ze trafic warsztat, gdzie dobrze proszkowo maluja jest bardzo ciezko. Mowi, ze dobrze pomalowana felga to rzadkosc. Zazwyczaj po jednym sezonie lub po dwoch sa do ponownego malowania. Jak malowanie jest niezbyt dobrze zrobione to i problemy z wywazaniem potem sa.

Kto jak kto, ale na Łuckiej to sie znaja na tych felgach wiec chyba nie ma powodu im nie ufac.

Powiedzial tez, ze oryginalne felgi Subaru maja bardzo cienki lakier, cienszy niz stosuje reszta producentow. Przez to jest mniej trwaly. No i rzeczywiscie pokazal mi, ze sa miejsca gdzie zaczyna mi na tych felgach juz puchnac lakier. Stwierdzil, ze przy subarowskich felgach to jest norma po paru latach intensywnego uzywania.

Takze tak czy siak, czeka mnie malowanie tylko musze znalezc jakis warsztat gdzie zrobia to w 4-5 dni, a nie w dwa tygodnie.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, o 18:59 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 2 razy.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 28 paź 2009, o 18:56

michal pisze:Darek, możemy się któregoś dnia umówić to se na szybko przełożysz jedno koło i zobaczysz bez fotoszopy ;>
Pomysl dobry :-) W jakiej czesci Wawy bywasz?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 19:16

Tasior_Miedziak, z tego co wiem to Żyrardów się zna na robocie. Fakt, najtańsi być nie muszą. Konkurowanie tylko i wyłącznie ceną nikomu nie wychodzi na dobre ;-) IMHO jak Cię stać to warto u nich poczekać 2 tygodnie. Malowali Compo Azraelowi AFAIR - mi się podobały baaaaardzo.

Pan z Łuckiej - super fachowiec. Myślę, że warto go posłuchać. Dodatkowo IMVHO niedorogi.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 paź 2009, o 20:43

Tasior_Miedziak, ile to jest bardzo drogi w kontekście malowania felg?

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 28 paź 2009, o 20:46

A robil ktos u nich? http://www.renowacjafelg.pl

Mam do nich jakies 40km blizej (w jedna strone) no i sa sporo tansi. Pytanie jak z jakoscia?

ODPOWIEDZ