WRX czy STI ...niekończąca się opowieść

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
EVAN
0 gwiazdek
Auto: szukam WRX lub STI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

WRX czy STI ...niekończąca się opowieść

Post 2 lis 2009, o 21:56

Moje poszukiwania auta nabrały mocnego tempa i mam tylko jeden dylemat. Jeden ale d..pny .
Chcę imprezę bo szukam auta dla siebie, który da mi frajdę z jazdy. Ale.....
Potrzebuję auta 4x4 bo dojazd na działkę mam dosyć utrudniony - tzn droga jest utwardzona ale kamienista i trochę nierówna.
Teraz pytanie. Czy STI jest dużo niższe niż WRX i nie dojadę tego auta po roku i nie zmasakruję spodu auta na takiej drodzę?
Gdybym znalazł jeszcze kogoś z okolic Bielska-Białej , kogoś kto mógłby mnie przewieść na prawym fotelu dla sprawdzenia organoleptycznie twardości zawiechy to byłbym już calkiem :thumb: zadowolony.
Jakie jest Wasze zdanie?
WRX czy STI?

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Re: WRX czy STI ...niekończąca się opowieść

Post 2 lis 2009, o 22:02

prowokacja :x

EVAN
0 gwiazdek

Post 2 lis 2009, o 22:06

Hmmm daleko mi do prowokacji :cofee:
Pytam bo mam dylemat i tyle ;-)

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 2 lis 2009, o 22:10

EVAN, porównań estijaji i wrxów było już na forum dużo. Wszystko zależy do czego potrzebujesz samochodu. Różnic w prześwicie obu wozów nie ma albo są pomijalnie małe (nie wiem dokładnie ile to w mm), sti jest twardsze od wrxa i inaczej wybiera ale nadal uchodzi za komfortowe auto. Poczytaj tematy forumowe o dylematach stijowo wrxowych i wszystko Ci się rozjaśni.
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 2 lis 2009, o 22:13

EVAN pisze: Czy STI jest dużo niższe niż WRX
EVAN, nie napisałeś, o jaki rocznik Imprezy Ci chodzi.
Tutaj masz archiwum danych technicznych Imprezy: http://www.subaru.de/kundenservice/pros ... preza.html
:arrow: Technische daten (pdf) :arrow: Bodenfreiheit.
Przykładowo zarówno dla MY'06, jak i dla MY'04 prześwit WRX vs. WRX STi jest taki sam i wynosi 155 mm. Co ciekawe o 5 mm więcej, niż w wolnym ssaku.

EVAN
0 gwiazdek

Post 2 lis 2009, o 22:17

Mam na oku STI z 2003 i WRXa z 2004. Szukałem ale narazie do niczego konkretnego sie nie dokopałem. :-)
Ale dzięki za info bo te informację , które mi daliście już mi dużo pomogły ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lis 2009, o 22:21

EVAN,
3 lata jezdzilem WRX i 3 lata jezdze STI. STI nie jest jak napisal ARTI KOMFORTOWE. To dla normalnego czlowieka deska jest. Trzesie, kregoslup boli.
WRX do codzinnej jazdy jest lepszy. Wygodniejszy. Jasne, ze nie tak szybki. i w ogole jest do dupy w porownaniu, ale w praktycznosci, kosztach uzytkowania - WRX.
Spalanie - niezle pare litrow mniej. Koszt czesci, to samo.
Jesli nie kupujesz po to, zeby upalac, a zeby jezdzic normalnie po miscie, i na dzialke a czasem nacisnac WRX.
Oczywiscie pamietaj ze mowi stary dziad.
Powatzram - STI nie uchodzi za auto komfortowe. Glosne, trzesie, szumi, radia nie slychac nawet w miescie.
Ale jezdzi fajnie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 2 lis 2009, o 23:19

EVAN, jest taka stara, mądra zasada. "Jeśli nie wiesz co kupić, kup WRXa." STi jest dla osób zdecydowanych, które wiedzą dlaczego je chcą.

gpruszko
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Avensis & GT

Post 2 lis 2009, o 23:44

EVAN, WRX

STI kupisz potem, tak jak ja..

planuję. ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 2 lis 2009, o 23:57

Arno pisze: To dla normalnego czlowieka deska jest. Trzesie, kregoslup boli.
:-d

Seryjny zawias estijaja jest całkiem wygodny. Pewnie, że są miększe auta, ale ten na pewno nie jest nie do jazdy, wręcz przeciwnie.

Arno, chyba w życiu nie jechałeś na faktycznie ciut twardszym zawiasie, skoro ten to deska :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 00:41

Jarmaj, wszytsko jak zwykle zalezy od perspektywy i potrzeb. jechalem kiedys w kielcach jakims rajdowym mitsubishi, no i jechal jak zelazko przyklejone do ziemi. zoda, ale w normalnje jezdzie nie o to chodzi. jesli ktos jezdzi tak jak ty, to dla niego zwykly zaiwas to jest dla kapelucha, jak ktos jezdzi tak jak ja, to mu juz pekl od tego kregoslup.
dlatego trzeba sie zastanowic, co dla kogo lepsze :) dla mnie to, dla ciebie tamto. I to jest oczywiste dla calego swiata, poza napalonymi chloptasiami, ktorzy o takich autach tylko czytali. `w podstawowoce, znaczy sie. I juz juz juz w czwartej liceum musza jako pierszem samochod sciagnac Impreze. GTeka, a potem w gore...
tia.

EVAN
0 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 08:42

Dzięki. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak przejechac się STI i sprawdzic czy faktycznie jest taki twardy.
Co do STI to pamiętam gościa, ktory jeździł STI i woził nim dziecko do przedszkola. Droga była nierówna i widziałem przerażenie i cierpienie w oczach tego dziecka :-d
Tak jakos mi to utkwiło w pamięci .... może dlatego, że pewnie też od czasu do czasu będę musiał młodego przewieść.
Po Waszych wpisach powoli przekonuje się do WRXa :-/ choć co pewien czas serce mówi co innego :whistle:

Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06

Post 3 lis 2009, o 12:25

EVAN Jak chcesz możemy się umówić na jazdę wrx-em. Jestem z Bielska. Moi przed mówcy mają rację twierdząc, że wrx jest wygodniejszy i bardziej przyjazny w użytkowaniu, ale jest też druga strona medalu. Mnie dopadła! Nazywa się: "apetyt rośnie w miarę jedzenia". :evilgrin: To oznacza, że większość użytkowników wrx'ów nagle postanawia mieć więcej. Ja sam należę do tej większości. I tak zaczyna się modyfikowanie. Nagle chciałbyś mieć więcej mocy, ale myślisz no więcej mocy to ile? 260 kóniów? 280? 300? Jednak zapytasz na forum i każdy Ci powie: chłopie zanim zremapujesz to musisz wymienić wydech, IC, zawieszenie (choćby stabilizatory) hamulce, jak hamulce to pewnie felgi i zarazem opony, a jeszcze wskaźniki, a może turbo bo małe! I w ten oto sposób żeby dojść do osiągów STI-aja wydasz więcej forsy niż na zakup i dalej to będzie WRX! Ja gdybym miał dzisiaj kupować ponownie to kupił bym STI. Powiem obrazowo: zakup mojego WRX-a 57500, koszt wszystkich modów na dzisiaj: 27500 = 85000. Fakt, że w tym był remont skrzyni, którą wrx ma po prostu słabą w porównaniu do pancernej z sti, sprzęgło i wiele innych rzeczy które musiałem kupić i zrobić, żeby to auto doprowadzić do normalnego stanu, jak tylnie lampy, oryginalny dolot, fotele, itp, itd, długa lista... A teraz jestem już skazany na wrx'a bo nikt mi nie odda włożonych w niego pieniędzy. To z kolei sprawia, że będę w niego dalej inwestował 8-)
I dalej będzie to wrx (chociaż potwór) :thumb:
Jakby co to daj znać jakoś się umówimy.
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 3 lis 2009, o 17:39

To WRX jest wygodniejszy od STi?

Nie zauważyłem.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 18:21

owoc, jest i to zdecydowanie. w kazdym razie moj byl.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 3 lis 2009, o 18:23

Arno, TY masz jakiś zmieniony wydech że nie słychać radia?

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 18:29

Ja w ogóle nie zwróciłem uwagi, ale ktoś kto mówi, że STi jest niewygodne to musiałby taką Hondą jak miałem pojeździć :))
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

EVAN
0 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 20:21

Jedna rzecz jest pewna - pojęcie TWARDY ma wiele znaczeń jeśli chodzi o STI :-)
Jedynie sprawdzenie organoleptycznie, pozwoli mi zdecydować co jest lepsze dla mnie.
Ale zaciekawił mnie jeszcze jeden wątek. Czy faktycznie ceny części do STI są aż znacząco wyższe od części do WRXa??
Chodzi mi o części eksploatacyjne typu tarcze , klocki, wahacze, amortyzatory?

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 3 lis 2009, o 20:59

EVAN, tarcze klocki, różnica jest znaczna, ale jeśli zmienisz w WRXie hamulce na jakiś porządny zestaw, to ceny będą takie same. Różnice są np. w płynach do dyfrów, które trzeba zmieniać znacznie częściej i są droższe, spalanie też jest większe. Ogólnie osoby zajmujące się zawodowo Subarakami mówią, że różnica w normalnej i samej eksploatacji to jakieś 30%.

Z jakiego auta będziesz się przesiadać?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 21:22

Azrael pisze:Arno, TY masz jakiś zmieniony wydech że nie słychać radia?
Mialem caly, ale nie dalo sie jechac dlaje. zostal tyl. Ale to nie z wydechu ale z reszty.

EVAN
0 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 21:48

Witek pisze:EVAN, tarcze klocki, różnica jest znaczna, ale jeśli zmienisz w WRXie hamulce na jakiś porządny zestaw, to ceny będą takie same. Różnice są np. w płynach do dyfrów, które trzeba zmieniać znacznie częściej i są droższe, spalanie też jest większe. Ogólnie osoby zajmujące się zawodowo Subarakami mówią, że różnica w normalnej i samej eksploatacji to jakieś 30%.

Z jakiego auta będziesz się przesiadać?
Przesiadam się z BMW serii 7 z silnikiem V8 3,5L więc spalanie w granicach 16-18 l/100 jakoś mnie nie przeraża.. poza tym ja robie autem jakieś 10T km na rok więc to żaden przebieg.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 3 lis 2009, o 21:55

EVAN pisze: Przesiadam się z BMW serii 7 z silnikiem V8 3,5L więc spalanie w granicach 16-18 l/100 jakoś mnie nie przeraża.. poza tym ja robie autem jakieś 10T km na rok więc to żaden przebieg.
No bracie to bierz tylko STi , może i lekko twarde ale jak się trzyma drogi , jak chodzi skrzynia , te hamulce :idea:
Chłopie bajka , ceny części :?: masz BMW więc nie będą takie straszne .

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 22:08

Witek pisze: Różnice są np. w płynach do dyfrów, które trzeba zmieniać znacznie częściej i są droższe,

Skąd Ty bierzesz takie informacje?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 3 lis 2009, o 22:38

EVAN pisze: Przesiadam się z BMW serii 7 z silnikiem V8 3,5L więc spalanie w granicach 16-18 l/100 jakoś mnie nie przeraża..
Ciekawe, jakie będą dalsze Twoje spostrzeżenia. Bo auto będzie niewątpliwie zwinniejsze i w niektórych przypadkach będziesz mógł sobie pozwolić na więcej, ale możesz się poczuć, jak w jakiejś Corolli :P

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 4 lis 2009, o 01:31

No to ciekawe, że seryjne STi to niby jakaś izba tortur ... :whistle: Prawie seryjny GTek (z powerfelexem tylko) był porównywalny niewygodą z Jarmajowym gwintowanym zawiasem ...

Zrobiłem kilka tras Stijem 2005 i nie wiem ARNO, co z Twoim kręgosłupem nie tak jest, bo ja już też trochę marudny i wygodny jestem, Sti dla mnie seryjne jest wygodniejsze od np. terenówki w stylu Land Cr. czy Navary, a Ty nie wyglądasz znowu na takiego starego pierdziela ( ;-) ). Pogubiłem się ...

ODPOWIEDZ