Kosmos tuż za naszym progiem
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Kosmos tuż za naszym progiem
Od dawna mnie kusiło założenie takiego wątku, bo ciekawe i ważne rzeczy dzieją się nad naszymi głowami... a pewnie paru tutersów ma coś ciekawego do powiedzenia na ten temat.
No i mam pretekst:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... przed.html
Rosjanie będą ratować Ziemię przed kosmicznym intruzem... Nie, nie teraz - w 2036, ale to nie szkodzi, grunt, że naród rosyjski dostanie sygnał, że Matuszka-Rossija wciąż jest liderem w sprawach kosmicznych. Nic to, że kible się zatkały, dróg nie ma, rury jak zwykle popękały zimą, a chleb podrożał.
Ale to na inną bajkę.
Niebezpieczeństwa z Kosmosu - to wszakoż nie wymysł propagandzistów z Kremla...
No i mam pretekst:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... przed.html
Rosjanie będą ratować Ziemię przed kosmicznym intruzem... Nie, nie teraz - w 2036, ale to nie szkodzi, grunt, że naród rosyjski dostanie sygnał, że Matuszka-Rossija wciąż jest liderem w sprawach kosmicznych. Nic to, że kible się zatkały, dróg nie ma, rury jak zwykle popękały zimą, a chleb podrożał.
Ale to na inną bajkę.
Niebezpieczeństwa z Kosmosu - to wszakoż nie wymysł propagandzistów z Kremla...
Re: Kosmos tuż za naszym progiem
kible im się podobno ciągle zatykają na tej stacji kosmicznej
podobno ledwo to sie kupy trzyma.

podobno ledwo to sie kupy trzyma.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Rozwiązanie jest bardzo proste. Należy o pomoc poprosić Bruce'a Willisa
Link: http://www.youtube.com/watch?v=3CTu6Q3YtUo
Link: http://www.youtube.com/watch?v=3CTu6Q3YtUo
http://wiadomosci.onet.pl/2103740,16,po ... ,item.html
"BRITE to malutkie statki, których waga nie przekracza 5 kg, a rozmiary wynoszą 20 x 20 x 20 cm. W takim małym sześcianie umieszczone zostaną narzędzia do komunikacji, do orientacji statku w przestrzeni, baterie słoneczne, a także aparatura naukowa, czyli mały teleskop soczewkowy wyposażony w cyfrową kamerę fotograficzną."
"Powodzenie projektu, którego koszt w wysokości ponad 14 mln zł sfinansuje Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, będzie miało znaczenie także dla przyszłego udziału polskich naukowców i firm w bardziej skomplikowanych eksperymentach realizowanych przez np. Europejską Agencję Kosmiczną."
Ponad 14 mln zl za kilka pudełek z kamerkami w środku?
Ale niech już lepiej wydają pieniądze na to niż na kolejne przydrożne skrzynki z fotoradarami.
"BRITE to malutkie statki, których waga nie przekracza 5 kg, a rozmiary wynoszą 20 x 20 x 20 cm. W takim małym sześcianie umieszczone zostaną narzędzia do komunikacji, do orientacji statku w przestrzeni, baterie słoneczne, a także aparatura naukowa, czyli mały teleskop soczewkowy wyposażony w cyfrową kamerę fotograficzną."
"Powodzenie projektu, którego koszt w wysokości ponad 14 mln zł sfinansuje Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, będzie miało znaczenie także dla przyszłego udziału polskich naukowców i firm w bardziej skomplikowanych eksperymentach realizowanych przez np. Europejską Agencję Kosmiczną."
Ponad 14 mln zl za kilka pudełek z kamerkami w środku?
Ale niech już lepiej wydają pieniądze na to niż na kolejne przydrożne skrzynki z fotoradarami.

Obawiam sie, ze technologie uzywane w takich rozwiazaniach sa po prostu drogie - nie ma sie czemu dziwic.
Musza byc superprecyzyjne zapewne, do tego maksymalnie bezawaryjne, wytrzymale wobec przeciazen zapewne tez przy okazji i jeszcze miniaturowe.
Poza tym koszt projektu to nie tylko finalny koszt owych "pudelek z kamerkami", ale takze badan, cala otoczka, koszta laboratoriow, wynagrodzenia naukowcow itp. itd.
W sumie temat nadawalby sie tez spokojnie do "Polskiej dumy narodowej" :)
Musza byc superprecyzyjne zapewne, do tego maksymalnie bezawaryjne, wytrzymale wobec przeciazen zapewne tez przy okazji i jeszcze miniaturowe.
Poza tym koszt projektu to nie tylko finalny koszt owych "pudelek z kamerkami", ale takze badan, cala otoczka, koszta laboratoriow, wynagrodzenia naukowcow itp. itd.
W sumie temat nadawalby sie tez spokojnie do "Polskiej dumy narodowej" :)
Jacek "AMI" Rudowski
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać:
"Wino Kosmos: w pół godziny na orbitę"

"Wino Kosmos: w pół godziny na orbitę"

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Swietne ;) - i to pewnie nie jest ich ostatnie slowo! :)
Jacek "AMI" Rudowski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
O jaki fajny wątek
Piszemy o wydrążonym Księżycu i bazie ufonów w Górach Skalistych, czy tylko jakieś nudy tu będą

Piszemy o wydrążonym Księżycu i bazie ufonów w Górach Skalistych, czy tylko jakieś nudy tu będą

- WiS
- 6 gwiazdek
Fajny film dokumentalny (
) wczoraj widziałem. Kometa niosąca supergęstą i superciążką materię rypła w Księżyc, w związku z czym zakłóciła się była ziemska grawitacja, i statki latały nad morzami, a dziewczynom kiecki podwiewało.
Takie katastrofy kosmiczne, to ja rozumiem
Niestety, na koniec - jak zresztą było do przewidzenia - Amerykańce do spółki z Ruskimi wysłali w Kosmos ekipę skromnych i pięknych superbohaterów, a ci (przy niewielkich stratach w ludziach i sprzęcie) naprawili Księżyc i uratowali Ludzkość od całkowitej zagłady.
Nie muszę chyba dodawać, że w następstwie tej akcji opadły statki, kiecki... i wszystko inne. Emocje, znaczy się

Takie katastrofy kosmiczne, to ja rozumiem

Niestety, na koniec - jak zresztą było do przewidzenia - Amerykańce do spółki z Ruskimi wysłali w Kosmos ekipę skromnych i pięknych superbohaterów, a ci (przy niewielkich stratach w ludziach i sprzęcie) naprawili Księżyc i uratowali Ludzkość od całkowitej zagłady.
Nie muszę chyba dodawać, że w następstwie tej akcji opadły statki, kiecki... i wszystko inne. Emocje, znaczy się

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Eee, chała
żądam przywrócenia antygrawitacyjnych kiecek
Co tu było jak mnie nie było?

Co tu było jak mnie nie było?
- WiS
- 6 gwiazdek
Nic specjalnego.
Czarne dziury i białe karły, w większości. Jak to w Kosmosie.
Z fajniejszych kawałków polecam wątek o zupie u Kopera (kontynuacja zlotu nad jeziorem Białym), a także tradycyjne walki Eterycznego Rycerza Dżedaj z krążownikami Imperium na Drodze Pełnomlecznej.
Czarne dziury i białe karły, w większości. Jak to w Kosmosie.
Z fajniejszych kawałków polecam wątek o zupie u Kopera (kontynuacja zlotu nad jeziorem Białym), a także tradycyjne walki Eterycznego Rycerza Dżedaj z krążownikami Imperium na Drodze Pełnomlecznej.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Właśnie gdzieś widziałem:
Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.

Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.

plotka z ostatniej chwili:
w branży szumek się zrobił o polskim satelicie
jak moja "wtyczka" wróci z CBK, to może napiszę więcej...
w branży szumek się zrobił o polskim satelicie

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
phi.... już od dawna mamy w kosmosie naszego człowiekadamaz pisze:plotka z ostatniej chwili:
w branży szumek się zrobił o polskim satelicie![]()

polski satelita, niezły dowcip

Twardowski, Twardowski...
nie. na liście dzisiejszego spotkania takiego nie było...
a co do dowcipu, to gazety przeróżne już chyba ze 3 albo 4 razy podawały "absolutnie sprawdzone" informacje dot. produkcji polskiego wyrobu orbitalnego. no a skoro GAZETY podawały...

nie. na liście dzisiejszego spotkania takiego nie było...

a co do dowcipu, to gazety przeróżne już chyba ze 3 albo 4 razy podawały "absolutnie sprawdzone" informacje dot. produkcji polskiego wyrobu orbitalnego. no a skoro GAZETY podawały...

- WiS
- 6 gwiazdek
Pewnie nieporozumienie... Ktoś napisał o tym, że Polska jest satelitą USA, ktoś niedokładnie zrozumiał...damaz pisze: szumek się zrobił o polskim satelicie

Acz chciałbym się mylić

no to zostanę największym plotkarzem i zdania dwa napiszę. a co mi tam
po pierwsze: rzeczywiście Polska chce sobie zafundować satelity. ze dwa, na początek. jeden większy a drugi mały. ten mały to "typ" BRITE, o którym gdzieś już wspominano. a ten drugi to... ma być drugi. do celów różnych.
po drugie: niezależnie od tego, co kto napisze (w prasie) -> najważniejszy z tych celów różnych to ...
dojenie EU.
ten nasz potomek sputnika, to ma być takie "wpisowe", pokazujące "działania na polu" i potrzebę dalszego finansowania. z EU, ofkors.
a w tej chwili jest etap pt. "kto ma na tym zarobić", czyli szara polska przepychanka, z karuzelą nazwisk (niekoniecznie kompetencji), które ten projekt mają dostać.
aha. tak jak napisałem wcześniej, nazwisko Twardowskiego się nie pojawia.

po pierwsze: rzeczywiście Polska chce sobie zafundować satelity. ze dwa, na początek. jeden większy a drugi mały. ten mały to "typ" BRITE, o którym gdzieś już wspominano. a ten drugi to... ma być drugi. do celów różnych.
po drugie: niezależnie od tego, co kto napisze (w prasie) -> najważniejszy z tych celów różnych to ...
dojenie EU.
ten nasz potomek sputnika, to ma być takie "wpisowe", pokazujące "działania na polu" i potrzebę dalszego finansowania. z EU, ofkors.
a w tej chwili jest etap pt. "kto ma na tym zarobić", czyli szara polska przepychanka, z karuzelą nazwisk (niekoniecznie kompetencji), które ten projekt mają dostać.
aha. tak jak napisałem wcześniej, nazwisko Twardowskiego się nie pojawia.

no przecież napisałem: generować środki z Unii.
aaa....
w sensie: merytorycznie?
a co to za różnica...
albo raczej: realizować założenia projektów, w których można znaleźć dofinansowanie.

aaa....
w sensie: merytorycznie?
a co to za różnica...

albo raczej: realizować założenia projektów, w których można znaleźć dofinansowanie.

Taka, żeby nie przyszli tu smutni Panowie po Ciebie, a potem po nas ;)damaz pisze: a co to za różnica...![]()
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
spoooko. na tym poziomie abstrakcji plotkować jeszcze można.ky pisze:Taka, żeby nie przyszli tu smutni Panowie po Ciebie, a potem po nas ;)
gdyby kiedykolwiek doszło do konkretów i te konkrety dotykałyby mnie, na pewno bym o tym....
w ogóle nie wspominał. jak zwykle, z resztą...

Cholera damaz, czy Ty jesteś jakimś tajnym agentem co wyciąga nowinki technologiczne

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Piter 35, dogadaj się z Damaziem - będziesz satelitarnie wyszukiwał lekko przerysowane Fabie w Szwajcarii. Reszte procedur juz znasz, tu puknac, tam dokleić i GieTek gotowy 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- WiS
- 6 gwiazdek
damaz pisze: no to zostanę największym plotkarzem
I za to Cię lubimy

...też

damaz pisze: najważniejszy z tych celów różnych to ...
dojenie EU.
damaz pisze: w sensie: merytorycznie?
a co to za różnica...

Nihil novi sub sole.
Jak tak na to patrzę, na to finansowanie niezwykle celowych i niezbędnych pierdół przez UE, to sobie myślę: "to się nie ma prawa udać".
"To", czyli cała ta Unia, w jej obecnym kształcie i charakterze przynajmniej.
Szkopuł w tym, że inny kształt się na horyzoncie nie rysuje - ale to temat do innego wątku

Wszędzie jakaś banda cwaniaków przyssana do kasy i przelewająca myśli z pustego w próżne, a reszta świata (w tym jego częśc żółta i żółtawa) odjeżdża coraz szybciej.
W Kosmos też.