Gdzie i jak ubezpieczyć samochód

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Gdzie i jak ubezpieczyć samochód

Post 29 lut 2008, o 16:08

Nie znoszę tej chwili, w której muszę podjąć decyzję o tym gdzie i jak ubezpieczyć....

Generalnie interesuje mnie pakiet OC/AC dla starego auta. Na razie najlepiej finansowo wychodzi mi mBank. Reklamowana AXA jest droga jak na moje warunki.

Czy warto płacić za zniesienie wkładów własnych i za zniesienie amortyzacji części?

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Gdzie i jak ubezpieczyć samochód

Post 29 lut 2008, o 16:13

Konto usunięte,
ja wykupiełm pakiet OC/AC/ASS w AXA. Ze zniesieniem wkładu własnego i amortyzacji zapłaciłem coś około 1800 PLN per rok. Zniżka za bezywpadkową jazdę jakaś dziwna 50%.
Była to najkorzystniejsza oferta finansowa z wielu jakie przeanalizowałem przed ubezpieczniem auta. Nawet WARTA, w której mam ubezpieczone chyba wszystko co można (oraz byłaby to kontunuacja ubezpieczenia Forka) przedstawiła mi ofertę niekonkurencyjną = ok.2300 PLN.

Grzegorz
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 16:22

No ja niestety mam jakieś 10% zniżki na AC i 60% na OC, bo żonka zrobiła sobie dwie szkody w ostatnich 2 latach...

No ale warto bulić za zniesienie tych różnych historii własnych i amortyzacji? W takim starym samochodzie przecież nie będę wsadzał nowych części, tylko naprawiał na używkach u Pana Gienia. Czy źle myślę... Cholera, człowiek ostatnio nie miał nic starszego niż 4 lata i mu palma odbija jak se kupił 9 latka

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 16:43

Konto usunięte pisze: W takim starym samochodzie przecież nie będę wsadzał nowych części, tylko naprawiał na używkach u Pana Gienia.
Do 170konnego auta będziesz ,w razie czego odpukać itp, wsadzać używane reflektory (lub niemarkowe nówki, będące mini zbiornikami deszczówki), chłodnicę zrobioną z kaloryfera, w razie stłuczki przedniej, natomiast bocznej: stare używane felgi które były też kiedyś pokrywami kubłów na śmieci, regenerowane amortyzatory, półośki czypiędziesiąt za kilogram, czy inne piasty wyrzucone kiedyś z np. Legacy?

W przypadku używanego starszego auta coś takiego jak "szkoda całkowita" może sporo nabruździć, przy wcale nie wielkiej naprawie.

samochodzik
1 gwiazdka

Post 29 lut 2008, o 16:45

...po dlugich poszukiwaniach najtaniej wyszlo AXA

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: VW Passat 3.6 4Motion

Post 29 lut 2008, o 16:47

Fido,

Ja ubezpieczyłem się w AXA. Oni nie mają amortyzacji, ale za to mogą stosować zamienniki co w przypadku Subaru oznacza w większości wypadków oryginalne części.

W innych ubezpieczalniach zawsze wykupuje amortyzację i udział własny, bo w przypadku poważniejszej szkody lub kasacji polisy dostaję pełne odszkodowanie, a nie pomniejszone a amortyzację części lub udział własny. Opłaca się to jak samochód nie jest za stary i chcesz go naprawiać w autoryzowanym serwisie.

Miałem szkode w Allianz na kwotę 14.000 i gdybym nie miał wykupionej amortyzacji (samochód starszy niż 3 lata) to by mi obniżyli wypłatę o jakieś 20-30%, a więc sporo.

Rzeznik
Rzeźnik zbereźnik:)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 16:48

Konto usunięte, dobrze Witek gada.
Brak podpisu.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 29 lut 2008, o 17:05

Konto usunięte, ja nawet w rołwerze 99 wykupiłem pełną opcję, przeliczyłem , że stać mnie na dodatkowe 200 pln (delikatniej Forkiem sie pojeździ ze dwa baki :mrgreen: ) za ewentualne pozbycie się problemów tfu, tfu, tfu, tego typu:
EterycznyŻołądź pisze: Do 170konnego auta będziesz ,w razie czego odpukać itp, wsadzać używane reflektory (lub niemarkowe nówki, będące mini zbiornikami deszczówki), chłodnicę zrobioną z kaloryfera, w razie stłuczki przedniej, natomiast bocznej: stare używane felgi które były też kiedyś pokrywami kubłów na śmieci, regenerowane amortyzatory, półośki czypiędziesiąt za kilogram, czy inne piasty wyrzucone kiedyś z np. Legacy?

W przypadku używanego starszego auta coś takiego jak "szkoda całkowita" może sporo nabruździć, przy wcale nie wielkiej naprawie.

kropka

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 29 lut 2008, o 17:17

esilon, ile zapłaciłeś AC za Angola ?

esilon
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 17:28

WRC fan pisze: ile zapłaciłeś AC za Angola ?
AC 780 zł (od wartości 12tysi) a ok 600 byłoby z udziałem własnym i amortyzacją

cholernie kosztowny ten nabytek :evilgrin:

a niby zwykły rower

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 17:37

esilon pisze: a niby zwykły rower
Zwykły? Gorzej! To nawet góral nie jest, nie mówiąc już o kolarzówce. Ni pies, ni wydra taki. :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 17:39

EterycznyŻołądź pisze: Zwykły? Gorzej! To nawet góral nie jest, nie mówiąc już o kolarzówce. Ni pies, ni wydra taki.
WRC fan, a ty milczysz :o , grzmij :!:

:mrgreen:

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 29 lut 2008, o 19:16

Pół roku temu sprawdzałem ubezpieczycieli pod kątem wysokości składki (Axy chyba nie ?).
MBANK wyszedł najtaniej, no i jak ktoś ma konto to nie trzeba się martwić składką i przedłużaniem.
pozdrawiam
Grzegorz

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 29 lut 2008, o 21:04

Konto usunięte pisze:Nie znoszę tej chwili, w której muszę podjąć decyzję o tym gdzie i jak ubezpieczyć....
Konto usunięte, ja również oba auta ubezpieczyłem w Multibanku (to samo, co w mBanku). Sprawdzałem różne oferty i ta była najtańsza. Płacę w ratach miesięcznych, bo różnica nie była zbyt wielka, a nie chciałem płacić jednorazowo.
Na Legacy (2004) mam pełną opcję, na GTka (1999) nie brałem 'uzupełniania sumy ubezpieczenia po szkodzie'. Do tej pory nie miałem dzwonów i stwierdziłem, że jakby co (tfu, tfu), to najwyżej dopłacę za doubezpieczenie. Wybrałem firmę najtańszą, czyli Go Direct (Hestia).

Aha, z mojego punktu widzenia wygodne było to, że do wartości 40k przy AC wymagane jest tylko jedno zabezpieczenie (a jak kupiłem GTka, nie miał alarmu tylko fabryczny immo).

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 29 lut 2008, o 21:49

A ja zawsze w PiZetJu... :whistle:

esilon
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 22:11

byłem w Warcie ale miała na rowery najdroższą oferte :roll: a było za wierność, za KB itd... wsparłem więc rołwer o filar :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 mar 2008, o 00:34

No dobrze. Lubię słuchać mądrych ludzi. Dzięki Wi... tfu Eteryczny :mrgreen: :mrgreen: za sugestywny opis mojego pierwszego, nieudolnego podejścia :giggle: Jesteś mistrzem wykazywania absurdu :-) :-)

A czy ktoś likwidował szkodę w tych tanich towarzystwach (mBank, AXA)? Bo składka, składką, ale likwidacja jest kluczem.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 mar 2008, o 00:35

Konto usunięte pisze: A czy ktoś likwidował szkodę w tych tanich towarzystwach (mBank, AXA)? Bo składka, składką, ale likwidacja jest kluczem.

Niestety, stety jeszcze nie. Sam jestem ciekaw .

G.

PS. Nie mogę zasnąć :mrgreen:
Brak podpisu.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 1 mar 2008, o 01:32

Konto usunięte pisze: Lubię słuchać mądrych ludzi. Dzięki Eteryczny za sugestywny opis mojego pierwszego, nieudolnego podejścia

Ludzi ok, ale ja nie wiem co by powiedział Twój psycholog na fakt, że się słuchasz mądrych żołędzi. :-)

Ja miałem problem ze szkodą całkowitą w swoim 7 latku (wtedy). Podszedł przedni zderzak, reflektory, maska i Warta doszła do wniosku, że koszt naprawy przewyższa 60% czy 70% (nie pamiętam) wartości auta czyli szkoda całkowita i nie zapłacą za całą naprawę najwyżej te 30%, a wtedy bardziej mi się opłacało naprawić znane sobie świetnie auto i pojeździć nim 2-3 lata, niż szukać nowe. Ciężko się udało trochę więcej od nich wyciągnąć. Ty masz ten luksus, że masz 2,5 razy droższe auto, ale ja by Ci w umowie wcisnęli, że szkoda całkowita jest kiedy koszt naprawy przekracza 20% wartości auta to... :wall: Pewnie tak nie zrobią, ale sprawdź jak to będzie wyglądać w twojej firmie, to taka rzecz , która jest nieistotna przy nowych autach, ale przy starych, a fajnych i wartych naprawy już tak.

Grzesiek_67 pisze:
Konto usunięte pisze: A czy ktoś likwidował szkodę w tych tanich towarzystwach (mBank, AXA)? Bo składka, składką, ale likwidacja jest kluczem.

Niestety, stety jeszcze nie. Sam jestem ciekaw .

G.

PS. Nie mogę zasnąć :mrgreen:
To idź i sprawdź. :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 mar 2008, o 01:37

Byłem, guzik tam pomaga :mrgreen:
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 mar 2008, o 14:32

A jeszcze takie pytanko s'propos... Czy, żeby zapłacić podatek PCC muszę się fatygować do urzędu skarbowego? Czy wystarczy jak wypełnię formularz PCC-3, wyliczę 2% i wyślę na rachunek US?

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: VW Passat 3.6 4Motion

Post 5 mar 2008, o 18:31

Konto usunięte pisze:A jeszcze takie pytanko s'propos... Czy, żeby zapłacić podatek PCC muszę się fatygować do urzędu skarbowego? Czy wystarczy jak wypełnię formularz PCC-3, wyliczę 2% i wyślę na rachunek US?
Niestety, ale nie. US chce zweryfikować cenę zakupu z wartością rynkową co byś nie zapłacił za niskiego podatku :evil:

Rzeźnik
Rzeźnik zbereźnik:)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 8 mar 2008, o 00:23

Dziwne. Ja poszedłem do US z wypełnionym PCC, złożyłem i od razu zapłaciłem. Pewnie przelewem też by się dało.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 mar 2008, o 08:17

Rzeznik, chyba jednak można.... na razie zrobiłem tak:

Wypełniłem PCC-3 online http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/fo ... /pcc_3.pdf
Skoro jest online, to znaczy, że nie trzeba do urzędu. Zadzwoniłem do US, żeby podali mi numer konta - podali - a więc zakładam, że jest to jakaś praktyka.

Wysłałem poleconym PCC-3, zapłaciłem przelewem tyle ile wyliczyłem. Jak będą chcieli sobie weryfikować, to wyślą list, albo zadzwonią.

Jestem chory kiedy muszę coś załatwić w urzędzie.

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 8 mar 2008, o 12:43

Ja z kolei zostałem w PZU, przez lata z rodzicami tam jesteśmy i póki co nie było problemów z odszkodowaniem a że mam zniżkę zdaje się 60 % to nie znalazłem lepszej oferty dla mojego autka. Na tych wkładach własnych co mówicie się nie znam, wykupiłem maxymalny pakiet, no ale do starego auta to może się nie opłacić.

ODPOWIEDZ