jaki rzutnik - projektor - full HD
jaki rzutnik - projektor - full HD
"A teraz coś z zupełnie innej beczki". Może ktoś się zna... na pewno ktoś się zna!
Potrzebuję rzutnik do oglądania filmów i grania na xboksie oraz ewentualnie śmigania po necie. Interesuje mnie coś full HD. No i takie żeby mogło wisieć pod sufitem. Szukam możliwie najtańszego rozwiązania ale spełniającego te wytyczne. Nie mam o tym najmniejszego pojęcia więc proszę o porady.

Re: jaki rzutnik - projektor - full HD
matzerath, a co ty za fikoła chcesz obejrzeć, że już telewizor Ci nie wystarcza? 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
matzerath, ja mam Sanyo PLV-Z2000, którego aktualnie dostępnym następcą jest PLV-Z3000
Mogę z czystym sumieniem polecić, niewątpliwą zaletą jest bardzo niski poziom hałasu (właściwie jest niesłyszalny), co w przypadku kina jest bardzo ważne
Mogę z czystym sumieniem polecić, niewątpliwą zaletą jest bardzo niski poziom hałasu (właściwie jest niesłyszalny), co w przypadku kina jest bardzo ważne

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Alek pisze: a co ty za fikoła chcesz obejrzeć, że już telewizor Ci nie wystarcza?
No poza latex hell 7

rrosiak Strasznie to drogie... za drogie dla mnie - będzie to służyć tylko do zabawy a jak się w 2 lata wyświeci to też nie problem dla mnie. Może coś ZNACZNIE tańszego?
Mam duże pomieszczenie, rzutnik będzie podwieszony pod sufitem, za kanapą i fotelami więc sądzę, że hałas nie jest aż tak istotny.

A miałeś już jakiś rzutnik? Bo one potrafią konkretnie szumieć ;)
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
matzerath pisze: Może coś ZNACZNIE tańszego?
Za dobry projektor trzeba trochę zapłacić, ale może PLV-Z700, tańszy o 2tys., wysokie oceny w serwisach branżowych.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

nie, nie miałem. Grałem już na różnych gratach u kolegów i jakoś zawsze bardziej w głowach nam szumi niż na zewnątrz
więc sądzę, że nie jest to dla mnie takie istotne. Audiofilem też nie jestem. Chodzi o fan żeby sobie pograć w dużym rozmiarze, pośmiać się razem z filmów na jutubie, czasem film obejrzeć (zamiennie z TV).
Aha no i jeszcze jedno pytanie. Czy można zrobić tak, żeby np. Xbox albo komp były jednocześnie podłączone do TV i do projektora? Nie chcę co chwila latać i przełączać kabli. No i fajnie byłoby mieć możliwość wyświetlania obrazu jednocześnie na projektorze i na TV. Potrzebowałbym jakiś "dwójnik" full HD
. Istnieje coś takiego? Kurde wydaje mi się, że całkiem młody jestem a już nie nadążam za technologią...

Aha no i jeszcze jedno pytanie. Czy można zrobić tak, żeby np. Xbox albo komp były jednocześnie podłączone do TV i do projektora? Nie chcę co chwila latać i przełączać kabli. No i fajnie byłoby mieć możliwość wyświetlania obrazu jednocześnie na projektorze i na TV. Potrzebowałbym jakiś "dwójnik" full HD

- rrosiak
- 6 gwiazdek
matzerath pisze: Potrzebowałbym jakiś "dwójnik" full HD . Istnieje coś takiego?
Oczywiście, np. coś takiego.

rrosiak pisze:matzerath pisze: Może coś ZNACZNIE tańszego?
Za dobry projektor trzeba trochę zapłacić, ale może PLV-Z700, tańszy o 2tys., wysokie oceny w serwisach branżowych.
a taki? http://www.allegro.pl/item886890503_eps ... _wawa.html
W zasadzie to ja nie wiem czy ja potrzebuje dobry projektor. Nie wiem co to znaczy dobry. Wydaje mi się, że jak będzie miał full HD to każdy będzie dobry? no po prostu nie mam pojęcia. Jak mi posłuży 2 lata to mi styknie. Jak nie będzie miał steroweania z pilota to wejdę na drabine. Będzie zamocowany ZAWSZE w 1 miejscu z projekcją na ścianę lub tą taką roletkę

OOO super - to mi rozwiąże problem. Niedrogie nawet.rrosiak pisze:matzerath pisze: Potrzebowałbym jakiś "dwójnik" full HD . Istnieje coś takiego?
Oczywiście, np. coś takiego.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
matzerath pisze: a taki? http://www.allegro.pl/item886890503_eps ... _wawa.html
To nie jest Full HD, a przy 37dB to Ci łeb pęknie.

rrosiak pisze:matzerath pisze: a taki? http://www.allegro.pl/item886890503_eps ... _wawa.html
To nie jest Full HD, a przy 37dB to Ci łeb pęknie.
hehehe AHA. Po prostu w wyszukiwarce na allegro wpisałem full HD i wejście hdmi i to wyskoczyło jako najtańsze. Czyli rozumiem, że to udawane HD?
A taki?
http://www.allegro.pl/item878459274_pro ... _wawa.html
Pomińmy głośność.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
matzerath pisze: Czyli rozumiem, że to udawane HD?
Niczego nie udaje, bo w opisie jest wyraźnie napisane WXGA.
Kontrast 3500:1 to mało, szczególnie w technologii DLP.
34dB to też dużo

hmm jestem głupi jak byłem
Jakbyś miał do wydania max 4k to który byś kupił??

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
rrosiak, a jak to z praktyki wychodzi używanie w domu? Jak często używasz rzutnika?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
matzerath pisze: hmm jestem głupi jak byłem Jakbyś miał do wydania max 4k to który byś kupił??
Wieczorem popatrzę co aktualnie na rynku jest, ale 4k PLN to trochę mało.
Zanim pojawiły się dzieci dość często coś oglądaliśmy, później przy maluchach projektor był bezużyteczny, ale od ponad pół roku znów jest w ciągłym użyciu, bo dzieciom spodobał się duży ekran i niechętnie oglądają bajki w telewizorze.Konto usunięte pisze: rrosiak, a jak to z praktyki wychodzi używanie w domu? Jak często używasz rzutnika?
Odkąd szkodniki zaczęły o normalnej porze chodzić spać, to i my z żoną późnym wieczorkiem nadrabiamy zaległości kinowe. Wypoźyczalnia RS jes czynna całą dobę i oferuje mnóstwo nowości

Mam sugestię, żebyś najpierw porównał sobie obrazy z projektorów DLP i LCD. Są tacy (ja na przykład
), którzy widzą rozszyty sygnał RGB chociażby przy białych ruchomych napisach na czarnym tle - tylko nigdy nie pamiętam którego rodzaju projektorów to dotyczy... 

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Bilex pisze: Są tacy (ja na przykład), którzy widzą rozszyty sygnał RGB
Chodzi Ci zapewne o efekt tęczy występujący w DLP.

O! No właśnie o to chodziło. DLP... DLP... DLP... musze zapamiętać 

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
eE? Cóż wychodzę z założenia, że lepszy projektor z efektem tęczy niż żaden. Zapewne ten bez efektu jest droższy. Nie chcę dużo na to wydać bo priorytetem oczywiście jest Subaru a w nim jeszcze wiele do zrobienia.
Z podobnymi pytaniami, zwłaszcza na tym forum, zwykle kończy się tak, że pytający zostaje sprowadzony do parteru i uświadomiony, że nie dorósł do zadawania pytań.
matzerath, dobra rada, która już nie raz padała tutaj. Gdy chcesz kupić sobie jakąś "zabawkę" nigdy nie radź się maniaków/fanatyków *), bo za chwilę się okaże, że byś mógł pograć w Forza na Xboxie to powinieneś zmienić dom, bo Twój ma złe oświetlenie i fatalną akustykę.
Zrób listę urządzeń, które mieszczą się w Twoim budżecie, wybierze te, których kolor lub też nazwa firmy najbardziej Ci odpowiada i kupuj.
EDIT: dodane kopyrajty
*) (c) jarmaj

matzerath, dobra rada, która już nie raz padała tutaj. Gdy chcesz kupić sobie jakąś "zabawkę" nigdy nie radź się maniaków/fanatyków *), bo za chwilę się okaże, że byś mógł pograć w Forza na Xboxie to powinieneś zmienić dom, bo Twój ma złe oświetlenie i fatalną akustykę.

Zrób listę urządzeń, które mieszczą się w Twoim budżecie, wybierze te, których kolor lub też nazwa firmy najbardziej Ci odpowiada i kupuj.

EDIT: dodane kopyrajty

*) (c) jarmaj
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, o 17:26 przez vibowit, łącznie zmieniany 1 raz.
czarne jest piękne...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Tak jest!vibowit pisze:Gdy chcesz kupić sobie jakąś "zabawkę" nigdy nie radź się maniaków/fanatyków
To ja, nie chwaląc się, tę regułkę wymyśliłem. Nigdy, przenigdy, nie pytaj się fanatyków danej dziedziny.

Zresztą takich wątków było sporo, pamiętam jak ktoś, czy nie Lucek bodaj, chciał kupić kiedyś ekspres do kawy, to wyszło, że te w najbardziej minimalnym stopniu spełniające podstawowe wymaganie, są cenowo porównywalne ze średnią wyspą na oceanie w tropikach. Reszta była już droższa.

jarmaj pisze: pamiętam jak ktoś, czy nie Lucek bodaj,
I wyobraź sobie, że "dzięki" tym radom zrezygnowałem całkowicie z zakupu. Z kawy(domowej) większości z resztą też

- rrosiak
- 6 gwiazdek
vibowit pisze: nigdy nie radź się maniaków/fanatyków
Na fantyka audio-video to ja za biedny jestem, w zasięgu mam co najwyżej fanatyzm religijny

matzerath w pierwszym poście napisał, ze interesuje go full HD, więc odniosłem się do tego IMHO całkiem rozsądnie, mógłbym mu przecież zaproponować coś powyżej 20k PLN

Z dalszych postów wynika, że kolega nie potrzebuje raczej projektora full HD i wskazany przez niego Epson WXGA może być OK. Upierał się natomiast będę, że hałas w przypadku projektora ( w odróżnieniu od opon

matzerath, jak duży obraz chciałbyś uzyskać (jak dużą masz scianę) i czy chcesz używać projektora przy dziennym świetle

Podstawowe zasady są takie:
1. im większy obraz tym większej rozdzielczości potrzebujesz, łatwo obliczyć jakich rozmiarów będzie piksel na ekranie
2. W jasnym otoczeniu potrzebujesz bardziej jasnego projektora, w świetle dziennym min. 2000 ANSI lumenów (o typowo kinowym możesz więc zapomnieć), jasność również powinna być większa przy większej odległości projektora od ekranu.
Tutaj masz kalkulator doboru projektora/ekranu, pozwoli Ci sprawdzić, czy wybrany projektor spełni Twoje oczekiwania.
W budżecie, którym dysponujesz ja wziąłbym ten.