Może by było to jakieś-siakieś niezwykłe...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Może by było to jakieś-siakieś niezwykłe...

Post 22 sty 2010, o 22:15

Siedzę ja sobie w hotelu. Myslowitze (pardone, jeżeli kogo to zabolało). I znowu ja sobie myślę, co bym ja mógł Wam fajnego przekazać. Przybyłem w miejsce to aby coś naprawić ale co...to chyba "nuda" będzie. To nieważme, to nieważne, to nic. Może znowu to lotnictwo, może znowu, gdzieś ponad chmurami, kiedyś, piękne, zimnie, krystalicznie czyste niebo, może znowu....L O T N I C T W O.
Człek jest bydle, przepraszam, z definicji. Wiem, nie każdy ale jakoś-takoś na wyjątki, te piękne, nawet mało czasu. Tp może człek jest piękny jak mu się standard edition warunki zmieniają ? To je niezłe pytanie. A kiedy mu się te standard edition warunki zmieniają ? Ano, może wtedy, jak nie robi tych codzinnych czynności, uśmiechów, rytuałów, obrządków, dulszczyzn wszelakich.

Tak i ja sobie odpowiedziałem. To może warto pogadać o człeku ponad horyzontem, o człeku gdziś w przestrzeni zawieszonym. Mi to było dane i ja chciałny się tym podzielić.

To nie je łatwe zadanie. Plan jest taki : chciałbym poopisywać, czasami bardzo technicznie, te wrażenia, które mnie "napadały", jak od Ziemii oderwany byłem. Potraktuj wszyćko powyższe, jak pytanie : Chceta posłychać, ili niet?

O samolotach, o człowieku, który ujażmić je próbował, o wysileniach nie tylko lotniczych (ale samolot w tle będzie zawsze występował), o lotniskach, jak palmy bambusowe ale do góry nogami rosnące...

To je pytanie, mam przynudzać, czy mam milczeć (przynajmnie w kwestii tej) ?

Jedno co mogę obiecać to, to że do każdej edycji mocno się przygotuję ;-)

Pozdrawiam
Abakarow

Brak podpisu.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Re: Może by było to jakieś-siakieś niezwykłe...

Post 22 sty 2010, o 22:21

Grzesiu, jest już wątek Te co skaczą... ale jak chcesz mieć swój autorski wątek to pisz co się pytasz ;-) zawsze ktoś zajrzy poczyta, pozaczepia. Tylko wiesz, że czasami lubi to u nas odbigać w stronę inną niż temat wątku i nagle rozmawiamy o... chorobie intymnej sąsiadki :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sty 2010, o 22:29

mały 5150 pisze:Grzesiu, jest już wątek Te co skaczą... ale jak chcesz mieć swój autorski wątek to pisz co się pytasz ;-) zawsze ktoś zajrzy poczyta, pozaczepia. Tylko wiesz, że czasami lubi to u nas odbigać w stronę inną niż temat wątku i nagle rozmawiamy o... chorobie intymnej sąsiadki :mrgreen:
Rafał, wiem. Ale tam jest mnóstwo wszystkiego i niczego. Tam serca nie ma (chyba, że rzecz o ...
chorobie intymnej sąsiadki
) :mrgreen:

A tu, przynajmniej z serca, miało by być o ludziskach zawieszonych w powietrzy ale, w mordę na płaszczyżnie nieprzyjemnej Ziemii, jednak żyjących. Inaczej kochany. Inaczej 8-)

No tak, ale fakt, to jaka nuda, autokreacja...ale może coś tam się luls-fajnego zdarzyło w tym powietrzu i na epronie dowolnej destynacji, przynajmniej w Ewropie.. Ja wiem, to ryzyko, że wszyscy pośpią się okrutnie ale może nie. To tylko moje ręce - pióro, to ono, może zorbić, że ktoś przeczyta to z wypiekami, jak Nocną pocztą A.de S. E. Będę próbował, tylko wiatru muszę trochę dostać, trochę chociaż.

Tak se kombinuję..
Brak podpisu.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 22 sty 2010, o 22:51

Uwaga - mówił będę... :mrgreen:

Otóż ja, jako jednostka chronicznie unikająca latania od 12.11.2001 (wtedy to leciałem ostatni raz samolotem typu Avro - co to jedyny z dopuszczonych do ruchu na Europą nie ma systemu naprowadzania w trudnych warunkach pogodowych... rzecz istotna - bo rzeczony samolot kilka tygodni później rozwalił się przy podejściu we mgle w lesie przed lotniskiem w Zurichu... :o ) - otóż, ja właśnie... paradoksalnie a może właśnie nie... w ramach leczenia fobii... :cofee: uwielbiam słuchać historii lotniczych... :-)
Jeżeli więc nie jesteś związany tajemnicą zawodową chętnie posłucham/poczytam historii powietrznych - co to jak widać, na ogół dobrze się kończyły :evilgrin:

Jak mówią nasi wschodni sąsiedzi - Dawaj!
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 22 sty 2010, o 22:59

Grzesiu, a Ty to te pasażerskie w lickkach miałeś? Tak mnie się coś o uszy obiło :roll:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Markus_SK
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza GX

Post 22 sty 2010, o 23:04

Grzesiek, jesteś w Mysłowicach? Jeśli tak, to daj znac(moje rodzinne miasto), to Cię nawiedzę jutro, bo jadę na Kocierz Imprezą podziczec trochę. :cofee:
Z Subaru do DAF-a, z DAF-a do Subaru- i tak dzień w dzień...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sty 2010, o 23:24

Bilex,
Avro albo jaki wolisz Bae146 to bardzo dziwna maszyna. Raz, jeden, jedyny dane mi było popowozić tym delżansem.

Niby cztery silniki, tzw. mini jumbo, zapewniają odpowiednie zabezpieczenie siły ciągu. A jak wiadomo, prędkość/wysokość w lotnictwie to życie. To jest niesamowite, jak ludziska nie kumają tych dwóch składowych. Nawet w codziennym życiu. Wróćmy do Avro. Bardzo przyjemna w pilotażu maszyna. Ale mechanizm autopilota zwariowany kompletnie. Do tej pory śni mi się po nocach obsługa tzw. glare shield - to jest taki panel tuż poniżej dolnej krawędzie szyb czołowych, na których załączamy poszczegóny mody autopilota. Może Bryty się w tym łapały bez problemu, ja 5 minut (lecąc w tym czasie zupełnie w tzw. rękach i komunikując się z ATC) próbowałem znależć podstawowe mode LNAV i VNAV. LNAV - lateral navigation - sterowanie samolotu co do kursu w płaszczyżnie poziomej, VNVA - vertcial navigation - sterowanie maszyną w płaszczyżnie pionowej. czyli gubo upraszczając, wznoszenia, opadania, utrzymania wysokości przelotowej.
Kompletnie, brytolsko, pojebany panel zarządzania automatyka lotu. Taki panel, w koszernych Boeingach, nazywa się MCP -mode control panel. Z tego panela, po uprzednim zaprogramowaniu FMC (flight menagement cmputer), takiego małego interfejsu użytkownika, zarządzamy lotem. Tak, tak kochani, praktycznie nie latamy z tzw. ręki. Przepisy linii (praktycznie wszystkich) nakładają na nas obowiązek aktywacji AP (auto pilota) praktycznie od 300ft (100m) nad ziemią do 200ft tuż przed przyziemieniem. Stąd, wniosek jest jeden, jak chce Wam się rzygać, to nie miejcie pretensji do pilotów - oni tylko wypełniając obowiązki, które na nich ciążą.

Kiedy pilot ma prawo złamać SOP (Standard Operation Procedures - to są włąsnie te obowiązki i przepisy narzucone przez linie lotnicze w adekwatnych dokumentach) ? Ano tylko wtedy, kiedy statek powietrzny z różnych powodów może się "wykopertnąć". I tu uwaga - nie chodzi bynhajmniej o konsekwencje w postaci 200 zdechniętych ludzi. Chodzi o coś bardziej miarodajnego i materialnego - samolot i siara dla linii.

Rany, chciałoby się pisać bez końca. Ale nie lzja ;-)

Jak jesteście ciekawi jak się lata to bardzo proszę, ja opiszę, łącznie z procedurą odpalania silników już na stajance. Ba, powiem więcej, najtrudniej a zarazem najpiękniej (bo najtrudniej ;-) ) odpalić silniki (dwigatelii)w TU154 - naszej firmowej maszynie ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 22 sty 2010, o 23:58

Pisz, pisz, pisz :thumb:
Pilotowanie samolotu jest dla mnie taką totalną abstrakcją, że jestem pełen podziwu i szacunku dla ludzi, którzy to ogarniają.
I bardzo chętnie o tym poczytam

kajot
2 gwiazdki

Post 23 sty 2010, o 01:49

mały 5150 pisze: i nagle rozmawiamy o... chorobie intymnej sąsiadki :mrgreen:
A to współczuję :giggle:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 23 sty 2010, o 01:51

Grześ, dajesz - super się czyta 8-)
Grzesiek_67 pisze: najtrudniej a zarazem najpiękniej (bo najtrudniej ;-) ) odpalić silniki (dwigatelii)w TU154 - naszej firmowej maszynie ;-)
A pa ciemu ?

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 23 sty 2010, o 18:44

Dajesz Grisza dajesz. Wiesz żem okrutnie ciekaw takich opowiastek :-)

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 23 sty 2010, o 19:33

Grzesiek_67 pisze: Kompletnie, brytolsko, pojebany panel zarządzania automatyka lotu.

Trzeba zrobić przekładkę. :razz: (Taki żarcik sensu pozbawiony)

Tak na poważnie dla mnie lot = potężny stres. Mam jakieś takie, bezsensowne poczucie bezsilności, braku kontroli nad niczym.

Ale dla odmiany też uwielbiam lotnicze historie.
vel misza, Pozdrawiam!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 sty 2010, o 19:44

miszozon pisze: poczucie bezsilności, braku kontroli nad niczym.
To jak na prawym u Jarmaja :mrgreen: Tylko drzewa dużo dalej :whistle:

Grzegorz - dawaj :evilgrin:

Tym Saint-Exuperym mnie już podbiłeś, jedna z ważnijeszych lektur mojego dzieciństwa. Nie licząc Meissnera... :cofee:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 23 sty 2010, o 21:49

miszozon pisze:Tak na poważnie dla mnie lot = potężny stres.

Kurczę, wiem że sporo ludzie tak ma, ale za cholerę nie potrafię się wczuć w takie wrażenia. :?
Dla mnie lot samolotem pasażerskim jest równie stresujący jak wieczór w domu w fotelu przed telewizorem....

Co innego lot ze zwariowanym pilotem w jakiejś sportowej maszynie, albo co, tu już jest fajnie i to mi się podoba :-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 23 sty 2010, o 22:18

Grzesiek_67, pisz, pisz i nie przestawaj :thumb:
Latanie, to jedyna rzecz do której tęsknie. Mając 16 lat ukończyłem kurs szybowcowy, a potem przez klika lat latałem lotniami i motolotnią.
Potem ... się skończyło, ale nie da się tego zapomnieć. Ciągle mam wrażenie jakbym miał wariometr gdzieś wewnątrz zamontowany ;-)
A lot zwykłym rejsowym A320 (3 godzinki na wakacje) to dla mnie jednak najwspanialszy element tych wakacji :mrgreen:

No więc pisz, Grzesiek_67, pisz :!: Bom spragniony :mrgreen:

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 24 sty 2010, o 05:37

jarmaj pisze: Dla mnie lot samolotem pasażerskim jest równie stresujący jak wieczór w domu w fotelu przed telewizorem....

To prawie jak u mnie, tylko w samolocie muszę być na bani :mrgreen:

Ale faktycznie, mam 192cm i ostatnio w A320 było całkiem przyjemnie. Fotele Recaro (aluminium + skóra), mnóstwo miejsca.

Wiem, że lęk przed lataniem jest całkowicie pozbawiony logiki, tym bardziej w przypadku osoby, która często zapieprza samochodem (statystyki itp).
Niestety ja tak mam i jedyny pozytywny tego akcent jest taki, że moja żona zawsze mam pompę ze mnie jak lecimy czy nawet mówimy o lataniu :-) , a wiadomo - śmiech to ...

Aczkolwiek mam wrażeni, że jak bym poznał lotnictwo "od kuchni" to by mi trochę przeszło.

Wiec pisz Grzesiek_67, nawet jakieś makabry. Będzie fajnie :thumb:
vel misza, Pozdrawiam!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sty 2010, o 10:17

Ja na ten przykład latam potwornie dużo ale w charakterze pasażera. Od dziecka - co poniektórcyh może wnerwiać ( dało się już przyuważyć, że dziecko samo latało samolotoem do Kopenhagi już 69 - jakaś świnia pewnie i skurwl) - i nigdym nie czuł strachu. Poza jednym przypadkiem.
Nie bałem się kiedy z Pragi do Moskwy lecielim starym ruskim Aeroflotem samolotem co miał szkło na dziobie ( w dzieciństwie głównie takimi latałem). Tylko że to było 39 lat później. I uwaga, najsamwpierw opis lotniskowy.
W Pradze jeszcze całkiem niedawno do samolotu z budynku szło się pieszo, a la Casablanca. Siedzimy z jednym Amerykańcem w budynku i czekamy aż one wszystkie wejdą, bo siąpi nieźle. Ale one nie wchodzą i czekają. No to podchodzim.
Wtedy purser się rodziera: PIERRWYJ KŁAS! Morze ludzi się rozstępuje i my we dwóch plus nowy ruski z małżonką ( dwa sympatyczne wieloryby) wchodzimy przed wszystkimi i zajmujemy w spokoju miejsca. Dopiero kiedy się rozkokośiliśmy wpuszczno motłoch ( zdaniem obsługi). Mtłoch w nasiąkniętych jesionkach, z tobołami - słowem motłoch wydający woń.
Patrzymy, a tu w samolocie wykladzona na podłodze w zasadzie leży prawie nie przyklejona, wszystko się rusza na śrubkach.
Wieloryby się nie zastanawiały i natychmiast zamówiły duże wódki. Pani przyniesła Pszeniczną, w butelce jak stara Moskovskaya, ale z zieloną naklejką. Nie czekaliśmy i dołączyliśmy.
Start, Zaczęłī się dzikie trzaski. Takie jakby nity się na skrzydłach czy gdzieś wypruwały. Wódka pozwoliła wszystkim dolecieć.

Ale strach był kiedy indziej. Praga znowu. ATR. Dziki wiatr. Lecimy.
Trochę miota, ale co tam. Rozpoczynamy zniżanie i co? nagle się okazuje, że kupiliśmy bilety na rollercoaster. Rzuca jak skurwl nie przymierzając. Rzuca to rzuca, se myślę, pilot wie co robi, nie takie były, tak?
PAS SIĘ ZBLIŻA. Dotykamy ziemi prawy kołem I JAK NIE DMUCHNIE - odrwało nas od ziemi i znowu kolejka górska, nawracamy i znowu zniżanko. Patrzę na stewardessę a ta zielona. No myślę se, jak ta się zesrała, to jest wesoło. Po darmowej przejażdżce kolejką drugi raz wylądowalim.
Mokry byłem. Stewardess tak samo. Zatkało mnie w gradle, prawdę mówiac. Ale nagle się okazuje, że jedna osoba ze strachu zawału dostała. karetka.... Strach to straszna rzecz.

Grzesiu, ty się przestań pytać, czy masz pisać, tylko pisz, bo się krygujesz jaka jakaś cock teaserka.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 24 sty 2010, o 10:47

Arno pisze: Aeroflotem samolotem co miał szkło na dziobie (
Tu134 :mrgreen:
Ponoć te ruskie samoloty pasarzerskie były tylko tymczasowo. Drugie zastosowanie (czy tam pierwsze) było militarne. Albo bombowce, albo transport. Ale może to bujda.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 24 sty 2010, o 12:28

moim zdaniem tytuł wątku jest do Maryni, powinno być np : Rejs G_67 albo Lot G_67 cos takiego 8-)

poza tym zero uwag, czekam na więcej ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sty 2010, o 12:30

Witajcie,
właśnie wróciliśmy z legendarnych już powoli Mysłowic. Wczoraj się słowem nie odezwałem, gdyż byłem zarobiony okrutnie. Ważne, że się udało i klient nie chce już nas wszystkich zamordować, jak pierwotnie zamierzał uczynić. Uff, dalimy radę.

W temacie, skoro się zadeklarowałem i tyle dobrych, motywujących wypowiedzi się pojawiło, to oczywiście, że wątek be continued ;-)

Pozbieram trochę materiałów, coby czasami jakieś zdjęcie wkleić, skrin (uwaga będę się posiłkował, w przypadku braku innych źródeł skrinami z ze znanej Wam aplikacji to jest MS Flight Simulator).

Reasumując - kontynuacja nastąpi 8-)

Pozdrawiam i kładę się jeszcze trochę spać, bo naprawdę z nóg lecę (Lucuś, mam nieodebrane połączenie od Ciebie - zadzwonię później).

Grzegorz
Brak podpisu.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lut 2010, o 17:33

Naobiecywał, naobiecywał i zniknął... :roll:

To ja w takim razie dla padażdienija razgawora wrzucę taką oto historię licząc na odzew:
http://czytelnia.onet.pl/0,1090994,1,do_czytania.html

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 13:24

Bilex pisze: Naobiecywał, naobiecywał i zniknął... :roll:

Bilexie drogi, wiem, wiem, wiem ...mea culpa ;-(
Poprawa w drodze, nie zniknę ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Przyznasz, że "atmosferka" dni ostatnich nie sprzyjała relaksacyjnemu powspominaniu o przestworzach, problemy były tu, na glebie :evil:

PS2. Tutaj znajdziecie dosyć ciekawą historię jednego z kapitanów Eurolotu po zmianie barw na dosyć egzotyczną linię (nie oznacza wcale, że mniejszą od rodzimej ;-) : http://www.awiator.com/forum/index.php?showtopic=4997
Ja czytałem z wypiekami na twarzy bo i osoba jest mi bardzo bliska i najzwyczajniej w świecie świetna historia.
Brak podpisu.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 14 lut 2010, o 14:50

Grzesiek_67 ciekawa lektura.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 16:27

inquiz,
Maciek jest ekstraodrynaryjnym gościem ;-) Gdyby się Go dało ściągnąć na Forum byłoby fajnie. Wreszcie, jeden czynny, prawdziwy pilot a nie taka wydmuszka jak ja :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 20:54

No bardzo mi się podobało! :-d

Czy wiadomo co się z nim dzieje dalej?
Pojechał jeszcze czy został w Polsce?

ODPOWIEDZ