Outback 2010 vs Sorento 2009

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Louis
0 gwiazdek
Auto: nieSubaru
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Outback 2010 vs Sorento 2009

Post 10 mar 2010, o 12:22

Pewnie się wielu narażę ale wsadzę ten kij w mrowisko.
Szukam auta w miarę uniwersalnego, bo takiego całkowicie to nawet w Erze nie mają. Swoje plany wiązałem z Subaru. Najpierw z Foresterem ale spieprzyli go w kolejnej generacji potem z Outbackiem, chociaż ten w nowym modelu też nie zyskał specjalnie w moich oczach. Po kolei odpadali inni konkurenci. W końcu gdy Outback sam został na placu boju pojawiła się alternatywa, ktorej wcześniej w ogóle nie brałem pod uwagę. Kia Sorento (starszy model bo nowy to tez nieporozumienie) z niemieckiego salonu. Tak wiem niby to dwa inne auta ale przeciez nie do końca. W końcu to dwa wyższe kombi z tym, że jeden bardziej ;)

Subaru Outback 2010

Zalety:
1. To jest przecież SUBARU!
2. Mniejsze spalanie
3. Można kupić z homologacją na ciężarowe do firmy
4. Nowy model - mniejszy spadek wartości
5. Fajne relingi-bagażniki

Wady:
1. Problemy z kołem dwumasowym
2. Kontrowersyjny wygląd

Kia Sorento

Zalety:
1. Właściwości terenowe
2. Bogate wyposażenie
3. Niezły wygląd
4. Wyjatkowo niska awaryjnosć
5. Otwierana tylna szyba
6. Obszerne wnętrze
7. Reduktor

Wady:
1. Starszy model
2. Irytująca antena

Inne właściwości porównywalne. Zachowanie się na szosie wbrew pozorom podobne. Zawieszenie w Sorento modyfikowało Porsche. V-max zbliżone. Wykończenie wnętrza i jakość materiałów nie jest przepascią.

Jakbyscie mieli jakieś sugestie, to bradzo proszę o opinie bo muszę szybko podjąć decyzję. Pozdrawiam

Louis
0 gwiazdek

Re: Outback 2010 vs Sorento 2009

Post 10 mar 2010, o 15:07

Pozwolę sobie podbić temat :whistle:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 10 mar 2010, o 15:13

Louis pisze: Pozwolę sobie podbić temat

smutny zresztą ;-)

ja bym na dzień dzisiejszy wybrał OBK,

dlaczego? bo tak, lepszy argument nie przychodzi mi do głowy w której mam zakodowane, że za Kia ponad czy tez w okolicy 100 tysięcy nie zapłaciłbym, za to te kompakty Ceed i takie nowe cos corsopodobne marki KIA jak najbardziej

warp9
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX

Post 10 mar 2010, o 16:21

Louis pisze:Najpierw z Foresterem ale spieprzyli go w kolejnej generacji potem z Outbackiem, chociaż ten w nowym modelu też nie zyskał specjalnie w moich oczach.
A OBK to nie jest spieprzony ?

Może warto poszukać resztek poprzedniego modelu '09 np. w DE.
Nowy wizualnie jest niebezpiecznie brzydki IMO.
It's evolution ...
Obrazek

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 10 mar 2010, o 17:35

Tak sie zastanawiam czy to Subaru schodzi na psy ,że porównuje się do Kija ;-( ,czy może to Kija zaczyna robić auta dorównujące Subaru... :o

Louis
0 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 18:46

danikl pisze:Tak sie zastanawiam czy to Subaru schodzi na psy ,że porównuje się do Kija ;-( ,czy może to Kija zaczyna robić auta dorównujące Subaru... :o
Hehe. Wiesz, jakiś czas temu właściciele Volkswagenów oburzali się gdy ktoś porównywał je do Subaru czy innych "japońskich wynalazków". Czasy się zmieniają. Inna sprawa, że Sorento to chyba pierwszy tak dopracowany samochód w historii Kia ale za nim ciągną już kolejne...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 10 mar 2010, o 19:17

Louis, dawaj chcesz nowego lub starego otbacka :?: To ci przywiozę nawet nówkę sztukę :idea:
Czas wykończyć Sip :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 mar 2010, o 19:18

Pozwolę zacząć sobie śledzić ten wątek...
Dolce far niente ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 10 mar 2010, o 20:19

Louis pisze:Wiesz, jakiś czas temu właściciele Volkswagenów oburzali się gdy ktoś porównywał je do Subaru
pewnie ci bardziej świadomi. 8-) ale ja nie o tym.

zaintrygowało mnie to:
Louis pisze:Zachowanie się na szosie wbrew pozorom podobne.

trochę trudno mi uwierzyć, że coś z ramą prowadzi się porównywalnie do czegoś słynącego wręcz, z dobrego prowadzenia. i nie chodzi mi wcale o "patriotyzm lokalny", (chociaż układ jezdny Subaru jest chwalone przez wszystkich i wszędzie). chodzi mi o to, że KIA, to jednak konstrukcja ramowa, z mostem z tyłu...

Louis
0 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 21:12

Piter 35 pisze:Louis, dawaj chcesz nowego lub starego otbacka :?: To ci przywiozę nawet nówkę sztukę :idea:
Czas wykończyć Sip :mrgreen:
Stoi o lokalnego dealera Outback MY09 tyle, że bez homologacji na cięzarowy czyli za tę samą cenę mogę mieć nowszego bo z homologacją. Jednak wybór pomiędzy nimi to wtórna sprawa. Teraz muszę w ogóle sie zdecydowac na Subaru.

Louis
0 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 21:20

damaz pisze:
zaintrygowało mnie to:
Louis pisze:Zachowanie się na szosie wbrew pozorom podobne.
trochę trudno mi uwierzyć, że coś z ramą prowadzi się porównywalnie do czegoś słynącego wręcz, z dobrego prowadzenia. i nie chodzi mi wcale o "patriotyzm lokalny", (chociaż układ jezdny Subaru jest chwalone przez wszystkich i wszędzie). chodzi mi o to, że KIA, to jednak konstrukcja ramowa, z mostem z tyłu...
No pewnie, że nie będzie nigdy jeździł jak samochód z niezależnym zawieszeniem ale spośród wszystkich samochodów osadzonych na ramie Sorento jest w czołówce jeśli chodzi o jazdę na czarnym. Może to zasługa Porsche i dosyć twardego zawieszenia. Natomiast nowy Forester i OBK nie jest już tak stabilny jak poprzednicy. No ale może faktycznie użycie słowa "podobne" to nadużycie z mojej strony.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 mar 2010, o 21:49

Louis pisze: spośród wszystkich samochodów osadzonych na ramie Sorento jest w czołówce jeśli chodzi o jazdę na czarnym. Może to zasługa Porsche i dosyć twardego zawieszenia.

Kiedyś właściciele łady chełpili się związkami tej firmy z Porsche. Czy przez to te auta były lepsze? Na pewno w opinii ich właścicieli :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 22:11

Ja bym brał X1.
;-)
Dobra i szybka skrzynia, działająca w 3D navi, prowadzenie, hamulce, cisza wewnątrz, miejsca niestety dziebko mniej; na bagaż...
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 22:36

FUX pisze: Ja bym brał X1.
FUX, ale bejka kosztuje tak na dzień dobry o 15-20 tys zł więcej , piszę oczywiście o cenach zachodnich a nie o naszych :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 22:51

Vat można odliczyć, a w stosunku do OBK, to inny liga w wykonczeniu i jechaniu.
Naprawdę...
Jeżeli ktoś nie ma 5 os. Rodziny, to w zupełności daję radę.
Obiektywnie z tyłu minimalnie mniej miejsca na nogi i w bagazniku.
Ilość gadżetów i funkcjonalność nieosiągalna w Subaru...
Przykro to pisać, ale tak jest.

Ale ja nikogo nie zmuszam.
Mercede GLK jednak od bawarki odstaje....
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 22:54

FUX pisze: Vat można odliczyć
To rozumiem ,że w Polsce jest homologacja ciężarowa na bume :?:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 23:01

Piter 35 pisze:
FUX pisze: Vat można odliczyć
To rozumiem ,że w Polsce jest homologacja ciężarowa na bume :?:
Tak mnię się o uszy odbiło, lecz tematu nie drążyłem odnosnie tego modelu.
Jeszcze jedna fajna propozycja to LR Freelander.
Marka niszowa, jak kiedys Subaru. Tylko lepiej, niż nowy Forek wygląda... ;-)
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 10 mar 2010, o 23:26

Louis pisze: może faktycznie użycie słowa "podobne" to nadużycie z mojej strony.
Nie sądzę.
Przy normalnej jeździe różnica między Sorento a OBK naprawdę nie musi być odczuwalna. Idę o zakład, że 90% kierowców, puszczone na normalną szosę i w ruch miejski np. OBK-iem, Sorento, Toyotą Corollą i Mercedesem - nie dostrzeże istotnych różnic w charakterystyce zawieszenia, konstrukcji, przeniesieniu napędu, etc.
Owszem, będą powtarzać to, co wyczytali w Auto-Światach i zasłyszeli od kolegów, czytających inne auto-światy.
Róznice zaś stają się wyczuwalne w sytuacjach, w których normalny kierownik raczej się nie znajduje. A jak się znajdzie, to - po wyjściu ze szpitala - i tak zwali winę na kiepskie opony zimowe ;-)
Sorento faktycznie jeździ się jak limuzyną, póki się zdecydowanie nie przesadzi w zakręcie albo w "łosiu".
Nowe Sorento jest natomiast bez ramy i podobno jeszcze bardziej ucywilizowane - może to jest rozwiązanie dylematu...?

Piter 35
6 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 23:40

Wszystko jest na pewno kwestią tego czego się od auta oczekuje .
Ja jeżdżąc ostatnio GT-kiem na wszystko inne spoglądam z góry ( oczywiście piszę o właściwościach jezdnych ) Forek 2,5 Xt - w miarę szybki ale się buja jak dla mnie przyzwyczajonego do mojej deskowatej imprezy , Forek 2.0 - znowu za wolny .
Choć przyznaje ,że można nimi po zakrętach ładnie powozić i na pewno lepiej niż innymi :idea:
A w ogóle to one wszystkie za ciche dla mnie :mrgreen:
A i słabo też przyśpieszają ( dobrze ,że nie mam STI - bo było by w ogóle tragicznie ) .
Ale cóż człowiek się przyzwyczaja do dobrego.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 10 mar 2010, o 23:43

FUX pisze: Tylko lepiej, niż nowy Forek wygląda... ;-)

aaaaaale o co ci chodzi :-p :-p :-p

Louis
0 gwiazdek

Post 11 mar 2010, o 11:13

WiS pisze:Nowe Sorento jest natomiast bez ramy i podobno jeszcze bardziej ucywilizowane - może to jest rozwiązanie dylematu...?
Jakoś mi się to nowe Sorento nie widzi. Mieli ciekawy model a zrobili kolejnego crossovera podobnego do stada obecnych lub wkraczający na rynek. Trochę powielili kierunek min. Subaru. Zresztą nowy grill w Kii wygląda jak otwieracz do kapsli w wersji maxi.

BMW X1 jak na crossovera ciekawy. Trochę taki kobiecy. Jak dla mnie zbyt rzucający się w oczy i pewnie będzie często kradziony. Nie komfortowo byłoby mi go zostawić na parkingu w Bieszczadach i iśc na spacer po połoninach.

Chyba już wolałbym Volvo XC60 dużo tańszy i tez ma homologację.

Freelander znajomy ma kilkuletniego. Jakoś mnie nie porwał. Może za mało o nim wiem ale dzięki za pomysł.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 11 mar 2010, o 14:29

Louis, bierz starą KIA. pojeździsz cywilnie, a jak się rodzinie znudzi, to przerobisz na porządną, fachową wyprawówkę i hajda do Maroka. :-d

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 mar 2010, o 14:39

damaz, patrzysz przez pryzmat właściwości terenowych. A gość napisał, że ma być auto uniwersalne. Prawdopodobnie nigdy nie wjedzie w błoto głębsze niż na dojeździe do domu cioci na wsi.

Louis, przejedź się obydwoma, dotknij, zobacz jak jest wykończone, zapakuj się z rodziną i poznaj ich zdanie. I kup subiektywnie fajniejszy dla Was

Piter 35
6 gwiazdek

Post 11 mar 2010, o 15:11

Louis, A jak z Suzuki Vitarą :?: nie myślałeś o tym wózku .
Dość pochlebne opinie słyszałem o tym aucie :idea:

Louis
0 gwiazdek

Post 11 mar 2010, o 16:08

Konto usunięte pisze:damaz, patrzysz przez pryzmat właściwości terenowych. A gość napisał, że ma być auto uniwersalne. Prawdopodobnie nigdy nie wjedzie w błoto głębsze niż na dojeździe do domu cioci na wsi.

Louis, przejedź się obydwoma, dotknij, zobacz jak jest wykończone, zapakuj się z rodziną i poznaj ich zdanie. I kup subiektywnie fajniejszy dla Was
No nie trafiłeś do końca. Mam Hiluxa (już trzeciego) a żona Jimnego. Mamy też Oktavię ale cała zimę spędziła na podwórzu bo nie dała rady ze zmiennym krajobrazem ;) Mieszkam w lesie. Za to ładnie http://www.miedzyzdroje.net.pl/Nauboczu I dojazd do czarnego czasem bywa kłopotliwy ale od tego mam Hiluxa. Z tym, że uważam, że jakaś dodatkowa zaleta np. reduktor dodaje jeno uniwersalności.

Piter, cenna uwaga. I mozna kupic z homologacją, szkoda, że nie w wersji z silnikiem 3,2/233KM.

Dzięki chłopaki, że Wam się chce chcieć pisać. Naprawdę mi pomagacie :)

ODPOWIEDZ