jak pozbyć się gołebi
jak pozbyć się gołebi
Zna ktoś jakiś skuteczny sposób na "latające szczury" by nie łaziły po balkonie i nie paskudziły. Trutka się nie sprawdza, zabudować balkonu nie chcę, płoszenie się sprawdza tylko w momencie gdy ktoś jest w domu, kot i wiatrówka odpada, pokochanie stworzonek nawet nie wchodzi w grę.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Re: jak pozbyć się gołebi
ja chciałem przykleić na szyby w oknach naklejki "PTAK-STOP" (sylwetki drapieżnych ptaków) takie jak się przykleja na ekranach akustycznych, ale mi żona zabroniła, więc gołębie mi dalej zasrywają parapety
ale kilka naklejek mi zostało po ostatnim ekranie, więc możemy na tobie przetestować czy zadziała
przywieźć na Chlejady?
ale kilka naklejek mi zostało po ostatnim ekranie, więc możemy na tobie przetestować czy zadziała
przywieźć na Chlejady?
j33mbo pisze: więc możemy na tobie przetestować czy zadziała
przywieźć na Chlejady?
nie ma mnie na Chlejadach, ale dzięki za sugestię, choć nie sądzę by w bloku taki wariant się sprawdził...
Przeciwnik z takiego gołębia jest mocny, wychowany w miejskiej dżungli więc hałas, jakieś wypchane sokoły, wiatraczki itp. na niego nie działają.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Barthol, porozciągaj przezroczystą żyłkę, mało "humanitarne", ale skuteczne.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

znajomy użył

kiedy na trawniku gołębie wyżerały mu nasionka trawki
nigdy więcej nie widział tam gołębia, za to dziesiątki siedziały na dachu i patrzyły na kiełkującą trawkę
.....
nadal mam tę wiatrówkę

kiedy na trawniku gołębie wyżerały mu nasionka trawki
nigdy więcej nie widział tam gołębia, za to dziesiątki siedziały na dachu i patrzyły na kiełkującą trawkę
.....
nadal mam tę wiatrówkę
- Dyzio_d
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru impreza WRX MY '06
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Może jakieś ASG! Trafisz, a nie zabijesz...
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło 

jeżeli masz gzymsy, na których te bladzie przesiadują to rozwiązaniem może być coś w ten deseń:
http://allegro.pl/item961588406_kolce_n ... t_pzh.html
u mnie nawet czasami działa
http://allegro.pl/item961588406_kolce_n ... t_pzh.html
u mnie nawet czasami działa

- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubione posty: 4 razy
można też domowym sposobem:
http://www.smog.pl/wideo/34434/sposob_na_kota/
na gołębie pewnie też zadziała
http://www.smog.pl/wideo/34434/sposob_na_kota/
na gołębie pewnie też zadziała
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Barthol, nieślubny teściu powiesił flagę unijną na froncie domku. Szpaki nie siadają już na balkoniku
no i jak ładnie obywatelsko
W mojej fabryce, w górnych rogach okien przymocowane są tasiemki (ok. 30cm). Jaskółki dały sobie spokój.
Niestety na gołębie nie wiem, co - ale może jedno z powyższych się jakoś sprawdzi.

no i jak ładnie obywatelsko

W mojej fabryce, w górnych rogach okien przymocowane są tasiemki (ok. 30cm). Jaskółki dały sobie spokój.
Niestety na gołębie nie wiem, co - ale może jedno z powyższych się jakoś sprawdzi.
Paul_78 pisze: A próbowałeś je polubić?
nie ma takiej możliwości... Dla mnie to jest miejski pasożyt, którego w KRK jest ogromna ilość. Był kiedyś nawet pomysł by dosypać im do ziarna środków antykoncepcyjnych (celem ograniczenia populacji)... Ale odezwali się ekofaszyści, że to brutalne, że musimy miłować naszych mniejszych braci itp. brednie.
remek pisze: Barthol, nieślubny teściu powiesił flagę unijną na froncie domku. Szpaki nie siadają już na balkoniku
no i jak ładnie obywatelsko![]()
to ja może wywieszę flagę SWRT

remek pisze: W mojej fabryce, w górnych rogach okien przymocowane są tasiemki (ok. 30cm). Jaskółki dały sobie spokój.
sprawdzane w zeszłym roku: rozwieszone worki foliowe oraz tasiemki. Jedyny efekt to mało estetycznie wyglądający balkon(patrząc z ulicy)
zbyt silna pokusa by przy okazji polowania na "sraluchy", strzelać do sąsiada i jego drącego mordę psa, gdy wychodzą na spacer w okolicy północy... A jak zwróciłem kilka razy uwagę,że to chyba coś jest nie tak z takim wychodzeniem... to mnie objechał za brak kultury, bo nie mówię mu dzień dobry itd.Dyzio_d pisze: Może jakieś ASG! Trafisz, a nie zabijesz...

poręcz parapet podłoga= zasieki jak w okopierrosiak pisze: Barthol, porozciągaj przezroczystą żyłkę, mało "humanitarne", ale skuteczne.

Aczkolwiek chyba pójdziemy tym tropem i rozwiesimy jakąś siatkę, a w przyszłości siekniemy zabudowę balkonu z przesuwanymi oknami.
- Dyzio_d
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru impreza WRX MY '06
To już tylo ostra...Barthol pisze: zbyt silna pokusa by przy okazji polowania na "sraluchy", strzelać do sąsiada i jego drącego mordę psa,

Nie ma tego złego co by nam nie wyszło 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Barthol pisze: rozwiesimy jakąś siatkę
Nie potrzeba siatki, wystarczy kilka żyłek pomiędzy poręczą balkonu, a czymś co jest wyżej (balkon sąsiada z góry np.), ważne aby były niewidoczne. Jak taki sraluch rozpędem wpadnie na żyłkę, to mu się odechce lądować na Twoim balkonie. Co ciekawe, inne gołębie uczą się na błędach kolegów i nie próbują

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

j33mbo pisze: ja chciałem przykleić na szyby w oknach naklejki "PTAK-STOP" (sylwetki drapieżnych ptaków) takie jak się przykleja na ekranach akustycznych, ale mi żona zabroniła
to sie nakleja na ekrany by sie ptaki nie widzac przezroczystej sciany nie rozbijaly o nia, zdaje sie...

u Ciebie dzialalo by tylko podswietlone od srodka chili wieczorami

rzeczywiście przykleja się po to, żeby ptaki się nie rozbijały,gregski pisze: to sie nakleja na ekrany by sie ptaki nie widzac przezroczystej sciany nie rozbijaly o nia, zdaje sie...
u Ciebie dzialalo by tylko podswietlone od srodka chili wieczorami
ale raczej z tego powodu, iż zobaczą sylwetkę drapieżnego ptaka i się przestraszą, niż, że zobaczą (przeszkodę) innego ptaszka rozklejonego na tafli i nie będą chciały dołączyć :)
pewien nie jestem, tak mi się wydaje :)
inna sprawa to to, czy czarną naklejkę byłoby widać na oknie, na ekranie jasna sprawa, ale na oknie może być ciężko
j33mbo pisze: inna sprawa to to, czy czarną naklejkę byłoby widać na oknie, na ekranie jasna sprawa, ale na oknie może być ciężko
chyba, ze orzel bielik

mi tez sie tak wydajej33mbo pisze: rzeczywiście przykleja się po to, żeby ptaki się nie rozbijały,
ale raczej z tego powodu, iż zobaczą sylwetkę drapieżnego ptaka i się przestraszą, niż, że zobaczą (przeszkodę) innego ptaszka rozklejonego na tafli i nie będą chciały dołączyć :)
pewien nie jestem, tak mi się wydaje :)

-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Jest sposob ale jest WYJATKOWO wredny i niehumanitarny. Wykorzystywany jest przez niektorych specow od odszczurzania jak juz zawioda wszelkie inne metody. Wymaga cierpliwosci i nieco nakladow finansowych na dobre... pozywienie.
Golebie to ptaki terytorialne. Te ptaszyska co przylatuja na Twoj balkon to pewnie ciagle ptaki z tego samego stada. Jak to stado przetrzebisz to przestana przylatywac.
Zaczynasz od tego, ze zamieniasz sie w uosobienie milosci do golebi. Przez miesiac lud dwa je solidnie dokarmiasz. Codziennie. Nie straszysz, nie wyganiasz. Grzecznie dokarmiasz najlepszym ziarnem ktore one uwielbiaja. Ptaki nabiora nawykow i przede wszystkim zaczna Ci bezgranicznie ufac. Codziennie beda przylatywac na darmowy dobry posilek. Jak bedzisz konsekwentny i punktualny to zaczna nawet przylatywac o ustalonej porze. Przestana sie nawet Ciebie bac. Jak bedziesz dawal im wystarczajaco duzo pozywienia to uzaleznisz je od siebie i nie beda szukac pozywienia gdzie indziej. Chodzi o to, aby cale stado przylatywalo tylko do Ciebie i bezgranicznie Ci ufalo.
Wtedy razem z kolejnym posilkiem nalezy im podac trucizne. Najlepiej taka o opoznionym efekcie dzialania zeby nie skojarzyly ciagu przyczynowo skutkowego. Beda padac, a nie beda przestawac jesc. Z kazdym dniem bedzie ich przylatywalo coraz mniej. Te co beda przylatywac ciagle beda Ci ufac, jesc i padac. W ten sposob pozbedziesz sie golebi na pewno i na dlugi okres czasu.
Tak jak pisalem metoda jest wyjatkowo perfidna i osobiscie sadze, ze ciezko Ci bedzie sie na to zdobyc. Ja jej nie polecam.
Golebie to ptaki terytorialne. Te ptaszyska co przylatuja na Twoj balkon to pewnie ciagle ptaki z tego samego stada. Jak to stado przetrzebisz to przestana przylatywac.
Zaczynasz od tego, ze zamieniasz sie w uosobienie milosci do golebi. Przez miesiac lud dwa je solidnie dokarmiasz. Codziennie. Nie straszysz, nie wyganiasz. Grzecznie dokarmiasz najlepszym ziarnem ktore one uwielbiaja. Ptaki nabiora nawykow i przede wszystkim zaczna Ci bezgranicznie ufac. Codziennie beda przylatywac na darmowy dobry posilek. Jak bedzisz konsekwentny i punktualny to zaczna nawet przylatywac o ustalonej porze. Przestana sie nawet Ciebie bac. Jak bedziesz dawal im wystarczajaco duzo pozywienia to uzaleznisz je od siebie i nie beda szukac pozywienia gdzie indziej. Chodzi o to, aby cale stado przylatywalo tylko do Ciebie i bezgranicznie Ci ufalo.
Wtedy razem z kolejnym posilkiem nalezy im podac trucizne. Najlepiej taka o opoznionym efekcie dzialania zeby nie skojarzyly ciagu przyczynowo skutkowego. Beda padac, a nie beda przestawac jesc. Z kazdym dniem bedzie ich przylatywalo coraz mniej. Te co beda przylatywac ciagle beda Ci ufac, jesc i padac. W ten sposob pozbedziesz sie golebi na pewno i na dlugi okres czasu.
Tak jak pisalem metoda jest wyjatkowo perfidna i osobiscie sadze, ze ciezko Ci bedzie sie na to zdobyc. Ja jej nie polecam.
Tasior_Miedziak, ciekawy pomysł... aczkolwiek patent z trutką był testowany... Sraluchy wszamały wszystko (ziarno wymieszane ze specyfikiem, kilka dni takiego dokarmiania) i jedyny widoczny efekt, to zmiana koloru odchodów, bo latać nie przestały 

-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Widac nie byla to trutka na golebie skoro przezyly.Barthol pisze: Tasior_Miedziak, ciekawy pomysł... aczkolwiek patent z trutką był testowany... Sraluchy wszamały wszystko (ziarno wymieszane ze specyfikiem, kilka dni takiego dokarmiania) i jedyny widoczny efekt, to zmiana koloru odchodów, bo latać nie przestały![]()
Promieniowanie gamma? Klistron i falowód można kupić na Allegro, te gołębie które nie padną zaczną interesująco mutować, a niektóre nawet świecić ładnie, na niebiesko. Od razu się jakoś tak wytworniej i egzotyczniej na balkonie zrobi.

Jak już brutalnie to słyszałem że gołębie trzeba karmic moczonym ziarnem.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Nienormalni jesteście
Kiedyś widziałam w TV program, chyba na Animal Planet, o jakimś śmiesznym tytule "Brudna robota" czy jakoś tak.
Odcinek dotyczył właśnie gołębi. Za cholerę nie mogę sobie przypomnieć jak oni pozbywali się tych gołębi...
Te wystające druty są ponoć mało skuteczne, bo gołębie się wycwaniaja i uczą "omijać" kolce. Poza tym to chyba niehumanitarne.
Tak mi przyszło do głowy, że pewnie skuteczne metody walki z gołębiami powinni znać zarządcy kamienic i innych zabytków na Starym Mieście.
To jest zmora każdej Starówki.

Kiedyś widziałam w TV program, chyba na Animal Planet, o jakimś śmiesznym tytule "Brudna robota" czy jakoś tak.
Odcinek dotyczył właśnie gołębi. Za cholerę nie mogę sobie przypomnieć jak oni pozbywali się tych gołębi...
Te wystające druty są ponoć mało skuteczne, bo gołębie się wycwaniaja i uczą "omijać" kolce. Poza tym to chyba niehumanitarne.
Tak mi przyszło do głowy, że pewnie skuteczne metody walki z gołębiami powinni znać zarządcy kamienic i innych zabytków na Starym Mieście.
To jest zmora każdej Starówki.
...::nie rób tego, czego nie chcesz::...
Ładne, oryginalne rozwiązanie, które można polubić albo i nawet pokochać :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%B3% ... 4%99drowny

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%B3% ... 4%99drowny

vel misza, Pozdrawiam!