komu zależy na podporządkowaniu Polski Rosji?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X
Polubił: 0
Polubione posty: 0

komu zależy na podporządkowaniu Polski Rosji?

Post 9 maja 2010, o 15:00

... prócz samej Rosji oczywiście
dlaczego teraz media przypominają nam, że Rosjanie nas 'wyzwolili' ?
dlaczego mamy wybaczyć Ruskim napad na Polskę?
dlaczego Katyń teraz jest osobistym wybrykiem Stalina a nie przejawem rosyjskiego dążenia do podporządkowania lub zniszczenia Polski?
dlaczego 'nasza' polska prawda historyczna (bo każdy naród ma swoją) nagle odwracana jest w mediach o 180 stopni?

obstawiam, że 'zacieśnienie' więzów podporządkuje Polskę Rosji, i Polaków Rosjanom, kto się nie zgadza?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: komu zależy na podporządkowaniu Polski Rosji?

Post 9 maja 2010, o 15:03

deLux pisze: kto się nie zgadza?
Ja.
Jestem za tym, żeby Rosję podporządkować Polsce.
A jak już to załatwimy, to w następny weekend proponuję podporządkować nam USA i UE.
Póki nie zrobią tego Chińczyki.
:mrgreen:

A teraz bardziej serio, choć sposób stawiania pytania jakoś niespecjalnie skłania do poważnej dyskusji.

Nie wiem, jakie konkretnie "media" oglądasz czy czytasz, ale w "moich" (gł. TVP, TVN, Rzepa, Dziennik, Wyborcza) nie zauważyłem nic szczególnie nowego czy niepokojącego.
O "wyzwoleniu" przez Rosjan mówi się różnie, tak jak dotąd, tzn. niektórzy dodają cudzysłów, inni nie.
Do "wybaczania napadu" nikt poważny nie nawołuje.
Nie zauważyłem, by polska interptretacja wydarzeń w Katyniu nagle się zmieniła - i jakaś osoba poważna (lub tym bardziej "większość mediów") wykonała tu jakiś dramatyczny zwrot.

Co masz na myśli pisząc "zacieśnienie więzów" - i jak to ma wpłynąc na podporządkowanie Rosji kraju będącego w NATO i UE?

Wyleczmy się z odruchowego anty-rusycyzmu za wszelką cenę. Ten kraj ma i będzie mieć pewne ważne interesy sprzeczne z polskimi, niektóre inne wspólne, ale sednem polskiej racji stanu nie było, nie jest i nie będzie "dopieprzanie ruskim przy każdej okazji".

Rosja jest potrzebna Europie i Stanom, bo dzisiejsze - globalne - wyzwania strategiczne to kryzys gospodarczy, asertywne Chiny, agresywne kraje bandyckie i niepoukładane państwa upadłe, islamski terroryzm, przestępczośc zorganizowana... a nie rozliczenie stalinizmu.

Polska racja stanu - to mądre wpisanie się w transatlantyckie koncepcje "przeciągnięcia Rosji na swoją stronę", przy jednoczesnym stopniowym jej modernizowaniu.
Machanie szabelką natomiast naraża nas na śmieszność... i osamotnienie.
A nie, przepraszam, zawsze będzie z nami Saakaszwili ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 9 maja 2010, o 15:14

WiS, całe lata wzywałem do zbrojnego odzyskania Białorusi ale mnie nikt nie słuchał. ;-(

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 15:21

Azrael, rozumiem, że masz rodzinne majątki w Nowogródzkiem? Moje zostały w rejonie Równego, więc mam związane ręce - z Ukraińcami wszak ostatnio nieco głupio wojować :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 15:28

WiS, myślę że gdyby po dobrze skoordynowanym uderzeniu z powietrza i ziemi (chciałem dopisać morza ale może bez przesady.....) kolumny Leopardów i Twardych wjechały do Mińska to Kijów mógłby być skłonny do pewnych ustępstw w sprawie utraconych nieruchomości obywateli RP ;)

Za jednym razem by się rozwiązał problem samolotów VIP bo Łukaszenka ma nowiutkiego BBJ, który by się akurat nadał po przemalowaniu.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 15:32

Bajdełej.

Oglądam powtórkę defilady z Placu Czerwonego, na TVN24.

Szli ludzie w granatowych, franncuskich mundurach, a telewizyjny tłumacz przekłada rosyjskiego spikera:
"...defilują francuscy niszczyciele z Normandii, którzy są symbolem wspólnej walki z faszyzmem..."

Kto wie, kto naprawdę defilował i jak zabrzmiał oryginalny tekst po rosyjsku?
Kto wie, kim jest kretyn-tłumacz?

Za prawidłowe odpowiedzi, nagroda. 8-)

Np. sał i spiryt.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 15:35

Azrael pisze: (chciałem dopisać morza ale może bez przesady.....)
Człowieku małej wiary (kapitulant?), po co to samoograniczenie?
Z pokładów naszych najnowszych korwet "621" (Gawron) możemy przeecież wysyłać nad Białoruś baloniki bojowe "Klich2", z ulotkami wzywającymi Łukaszenkę do kapitulacji.

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 15:57

WiS pisze: Kto wie, kto naprawdę defilował i jak zabrzmiał oryginalny tekst po rosyjsku?

Nie wiem kto naprawdę defilował ale w GW napisali że piloci z jednostki która ma coś z Normandią w nazwie - też mi się jakoś nie wydaje żeby ktoś prawdziwych pilotów do defilowania wysyłał.

WiS, a propos korwet, nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się jeden demotywator:

"62 tony samobieżnej demokracji - M1A1 Abrams"

Gootek
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 16:00

"(...)mało kto wie, że ok. 40 kilometrów od Gori, w małej miejscowości Metekhi, mieszkał i uczył się Władimir Putin. Udało nam się dotrzeć do tej miejscowości i spotkać się z kobietą, która twierdzi, że jest jego matką."

"Wyznała, że jej prababka była Polką, nie pamięta już jej nazwiska, ale dla jej babki i matki to pochodzenie było ważne."

http://wiadomosci.onet.pl/1514921,2678,1,2,drukuj.html

вот палякі !!

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 9 maja 2010, o 18:34

WiS pisze: Bajdełej.

Oglądam powtórkę defilady z Placu Czerwonego, na TVN24.

Szli ludzie w granatowych, franncuskich mundurach, a telewizyjny tłumacz przekłada rosyjskiego spikera:
"...defilują francuscy niszczyciele z Normandii, którzy są symbolem wspólnej walki z faszyzmem..."

Kto wie, kto naprawdę defilował i jak zabrzmiał oryginalny tekst po rosyjsku?

W czasie WW2 na froncie wschodnim na Yakach razem z ZSRR służyła francuska "Normandie Niemen" miała dowództwo francuskie, ale działała w ramach radzieckiego skrzydła lotniczego (wykonując uch rozkazy). Z jednej strony był to twór polityczny, obu stroną zależało, aby dobrze się zaprezentować, z drugiej piloci francuzy po kapitulacji Francji mieli dużo do udowodnienia. Jednostka miała dużo zestrzeleń, ale też poniosła dotkliwe straty. Krwawo walczyli, choć po jen największych stratach w bojach Rosjanie starali się ich oszczędzać - z kwestii politycznych.

Jeśli bardzo chcesz to Ci mogę zeskanować kilkustronicowy artykuł.

Azrael pisze: WiS, całe lata wzywałem do zbrojnego odzyskania Białorusi ale mnie nikt nie słuchał. ;-(

I Litwę! Po co sama, mała ma się tak nad Bałtykiem kołatać?

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004

Post 9 maja 2010, o 18:40

deLux pisze:... prócz samej Rosji oczywiście
dlaczego teraz media przypominają nam, że Rosjanie nas 'wyzwolili' ?
dlaczego mamy wybaczyć Ruskim napad na Polskę?
dlaczego Katyń teraz jest osobistym wybrykiem Stalina a nie przejawem rosyjskiego dążenia do podporządkowania lub zniszczenia Polski?
dlaczego 'nasza' polska prawda historyczna (bo każdy naród ma swoją) nagle odwracana jest w mediach o 180 stopni?

obstawiam, że 'zacieśnienie' więzów podporządkuje Polskę Rosji, i Polaków Rosjanom, kto się nie zgadza?

Myślę, że to ci sami, którzy dobijali ludzi po katastrofie!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 9 maja 2010, o 19:13

To ci sami co mają wielki magnes?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 maja 2010, o 19:21

magnes? raczej wywoływacz mgły

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 9 maja 2010, o 19:30

matzerath pisze:magnes? raczej wywoływacz mgły
Sauny to podobno domena Finów ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 maja 2010, o 19:35

deLux pisze: obstawiam, że 'zacieśnienie' więzów podporządkuje Polskę Rosji, i Polaków Rosjanom, kto się nie zgadza?
jakie zacieśnienie ? ledwo nareszcie zaczęli normlanie sie kontaktować dygnitarze , jak sąsiad z sąsiadem ,a to juz dla niektórych oznacza groźne dla Polski "zacieśnienie" ? :roll:

jak nie będą rozmawiac na wysokich szczeblach ( dotychczas nie rozmawiali) to jak można cos ustalić, uzyskać itd....., potupiemy sobie i Rosja srając ze strachu spełni nasze wszelkie życzenia ? :roll:

tytuł tematu nieźle prowokacyjny, gratulacje 8-)

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585

Post 9 maja 2010, o 19:49

Что отличает истинных патриотов, как и поляки из rusofobia.

...ot tyle mam do powiedzenia
projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 20:28

Witek pisze: Jeśli bardzo chcesz to Ci mogę zeskanować kilkustronicowy artykuł.
Jeśli bardzo chcesz, pożyczę Ci o nich jakąś książkę :mrgreen:
Azrael pisze: Nie wiem kto naprawdę defilował ale w GW napisali że piloci z jednostki która ma coś z Normandią w nazwie - też mi się jakoś nie wydaje żeby ktoś prawdziwych pilotów do defilowania wysyłał.
Nie no, oczywiście, że nie prawdziwi piloci z IIWŚ - tylko chłopaki z kompanii reprezentacyjnej, przebrani w historyczne mundury.
Ale nie w tym rzecz.
Chodziło mi o to, że "kwalifikowany tłumacz" usłyszał "istriebitieli normandsko-niemanskowo połka", nie zrozumiał, szto eta ów "nieman", w dodatku zapewne pomylił "istriebitieli" z "razruszitielami", no i z "myśliwców pułku Normandie-Niemen" wyszli "niszczyciele z Normandii" :mrgreen:
Лукашэнка pisze: вот палякі !!

Лукашэнка, ale Wy, Аляксандр Рыгоравіч, przecie toże nasz...

A to:
Większość biografii Putina zaczyna się tylko datą i miejscem jego urodzenia, a następnie jest okres studiów. Trudno znaleźć jakiekolwiek informacje o jego dzieciństwie, o tym, gdzie skończył szkołę i gdzie mieszkał.
to akurat bzdura, znam sporo biografii Putina, w których jego dzieciństwo w Pitrze jest dość szczegółowo opisywane. Znam też opowieści babuszek z Jakucji, z Powołża, z Ufy i spod Witebska, że to właśnie u nich urodził się ów Ojciec Narodu :mrgreen:
Tyle, że to jeszcze nie powód, bym je publikował w gazecie... 8-) GP - rulez :evilgrin:

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 9 maja 2010, o 20:32

to może odwrotnie, dlaczego nie...

komuż wcześniej zależało na ogólnej nienawiści do naszego wielkiego sąsiada ze wschodu ?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 20:46

deLux,
1) nie dostrzegłem nigdy żadnej "ogólnej nienawiści"; owszem, w tzw. kręgach eksperckich i w większosci kręgów politycznych (wyłączając ekstrema i idiotów) była, jest i (daj Bóg) będzie "zdrowa ostrożność wobec..."; nie zawsze prawidłowo przekładana na konkretną politykę, ale to już inny temat do rozmowy;
2) ...a nawet gdyby, to czemu z góry zakładasz, że "komuś zależało" - i że stąd się coś wzięło, a nie "samo z siebie"?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 maja 2010, o 20:47

WiS pisze:Moje zostały w rejonie Równego
No proszę, Krajanie, Kuzynie drogi, może to te same majątki tam zostawiliśmy :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 20:54

Konto usunięte pisze: Kuzynie drogi,
:oops:
E, aż tak dobrze, to u mnie nie było, Jaśnie Panie 8-)
Moi dziadkowie ze strony mamy (oboje rodem z zupełnie innych okolic, no i ze sfer zdecydowanie nie arystokratycznych) się poznali w latach 30. na wsi opodal Równego - przy zbożnym dziele polonizowania tamtejszych Rusinów, przy współpracy księdza proboszcza, KOP-u i Policji Państwowej.
Nauczycielami byli i skierowanie do pracy akurat tam dostali.
Ale zanim wojenna zawierucha ich stamtąd wygnała, owszem, dorobili się ładnego domku na sporej parceli i nieco gratów; wtedy inteligencji pracującej na państwowych posadach płacono rewelacyjne pieniądze, zwłaszcza na takich "strategicznych odcinkach" 8-) ).

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 maja 2010, o 21:31

WiS, eeee to lipa, mój pradziadek to miał tam kurde hektary. Ale może przynajmniej razem pili sobie wieczorami :) Bo mój pradziadek lubił zapraszać księdza, nauczyciela i kilku innych na wódeczkę ;)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 9 maja 2010, o 21:33

matzerath pisze: raczej wywoływacz mgły
Mgła była w sprayu.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 22:03

Coś wcześniej wspominałem o ekstremach? No to proszę - Bartyzel:
http://opinie-publicystyka.netbird.pl/a/43848,3
Ostatni akapit - perełka.
Konto usunięte pisze: może przynajmniej razem pili sobie wieczorami :) Bo mój pradziadek lubił zapraszać księdza, nauczyciela i kilku innych na wódeczkę ;)
A to bardzo prawdopodobne - opowieści o tamtejszym życiu towarzyskim, barwnym i bujnym, alkoholowo-pokerowo-taneczno-kuligowym, nie tylko zresztą wieczornym, dobrze pamiętam z dzieciństwa :-)

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 maja 2010, o 22:22

czyli element, któremu "wcześniej zależało na nienawiści do naszego sąsiada" od rana biegał ze sprayem a potem po katastrofie dobijał jeszcze żyjących?

ODPOWIEDZ