Powódź w Warszawie...?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Powódź w Warszawie...?

Post 20 maja 2010, o 21:42

Kurcze, siedzę sobie w Wilanowie, oglądam TVN24 i zaczynam się zastanawiać... A co, jak jednak zaleje...? Do 3. piętra nie dojdzie, ale GTek w garażu pod ziemią... :roll:
Z jednej strony - przecież kurde do Wisły mam kilka km... Ale z drugiej, wciąż straszą przerwaniem wałów i podgrzewają atmosferę...
Chyba trzeba nastawić sobie budzik kilka razy tej nocy...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Powódź w Warszawie...?

Post 20 maja 2010, o 22:01

Godlik pisze: GTek w garażu pod ziemią...
A ja myślę ,że lepiej GT-ka odprowadź gdzieś :idea: , Strzeżonego Pan Bóg strzeże :idea:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 20 maja 2010, o 22:10

w google (nie mam czasu szukać/wklejać adresu) można znaleźć warszawskie tereny zalewowe (generalnie: Wilanów, okolice ZOO i Żerania). sprawdź, czy jesteś zagrożony.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 20 maja 2010, o 22:12

Jadę jutro rano do Warszawy, wiec musi być dobrze, bo nie mam amfibii :cofee:

Ale mówiąc serio, to mieszkajac na niższych terenach, chyba bym auto gdzieś odprowadził. Na jakimś onecie albo innej wybiórczej chyba widziałem mapkę - gdzie jest ryzyko podlania.

BTW, ile się teraz znów bezwypadkowych okazji pojawi na rynku, strach myśleć: "A czemu szlamem śmierdzi?" - "A bo, panie, ze śwagrem żeśmy czasem na ryby jeździli i dywaniki od gumiaków zapachem przeszły..." :wall:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 maja 2010, o 22:46

damaz pisze: w google (nie mam czasu szukać/wklejać adresu) można znaleźć warszawskie tereny zalewowe (generalnie: Wilanów, okolice ZOO i Żerania). sprawdź, czy jesteś zagrożony.
Mapka jest tu:
http://bi.gazeta.pl/im/9/7911/m7911319.jpg
Jestem na obszarze "potencjalnie zagrożonym powodzią"... Kurcze, to jakaś kompletna abstrakcja...
Chyba po prostu wyprowadzę samochody za garażu na parking przed blokiem.

robanio007
2 gwiazdki
Auto: Niebieski Robur
Polubione posty: 0

Post 20 maja 2010, o 23:03

Kurcze, mieszkam na Tarchominie, :o a pracuję w Łomiankach(właśnie tych dolnych) :o
...oleewam to,lubie te robote.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 maja 2010, o 23:15

Chyba mnie tylko ja wpadłem na pomysł wystawienia samochodów, bo zazwyczaj puste parkingi przy ulicy dzisiaj są pełne

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 20 maja 2010, o 23:35

Jestem właśnie po 4-godzinnym wsypywaniu piasku do worków i zabezpieczaniu piwnicy... :wall:
Strzeżonego Pan Bóg strzeże - jakby mi zalało dom do którego jeszcze nawet nie zdążyłem się wprowadzić to chybabym się pociął...

Wielkie dzięki dla Vibowita i mojego wspólnika, którzy dzielnie mi pomagali... :thumb:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 20 maja 2010, o 23:44

WiS pisze:...
BTW, ile się teraz znów bezwypadkowych okazji pojawi na rynku, ...
http://eurocar-katowice.otomoto.pl/index.php?sect=offer

http://www.rmf24.pl/raport-polskapodwod ... ,1,iTime,1
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 21 maja 2010, o 00:13

Od ratuszowej wybrzeże jest zamknięte do mostu gdańskiego, właśnie wróciłem. Poziom Wisły jest naprawdę bardzo wysoki. Narodu wyległo a ruch jak godzinach szczytu w centrum.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

arti04
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna kanapa

Post 21 maja 2010, o 07:16

Właśnie wróciłem z pod gdańskiego. Ale wysoki poziom wody. Cały syf z brzegów płynie drzewa jakieś krzaki. :-/

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 21 maja 2010, o 10:30

Bilex, na http://www.lomianki.info piszą, że mamy 3 metry zapasu na wałach. Przy śluzie uszczelniają, ale póki co jest spokój.
czarne jest piękne...

robanio007
2 gwiazdki

Post 21 maja 2010, o 11:11

Vibek,a jak daleko mieszkacie od Wisły?

Przemeq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Plejady Plakietka STI'06 i Spuścizna Turbo '94

Post 21 maja 2010, o 11:17

A ja powiem tyle: setnie wk.... mnie histeria robiona przez stacje telewizyjne i ludzi uwielbiających siać plotki. Co któryś komunikat na stronie internetowej Łomianek to dementi kolejnych sensacyjnych opowieści o tym jak to niby mają w Łomiankach wysadzać wały (co za debilizm!), albo że już woda przelała się przez nie...

Jak wczoraj burmistrz rozsądnie napisał, że Łomianki są zagrożone - przecież gdyby nie napisał, a coś się stało, to by się jego wszyscy czepiali - to zaraz potem od znajomych usłyszałem, że TVN podał, że Łomianki NA PEWNO, powtarzam z całą świadomością, bo się dopytywałem - NA PEWNO będą zalane.

Ja nie mówię, że należy być nieostrożnym, nierozważny, ale sianie paniki irytuje i szerzenie histerii mnie coraz bardziej.

Tak samo było z kryzysem, który przez pismaków dodatkowo się "dokręcił".

Tak samo było ze Smoleńskiem, który - owszem - był wielką tragedią, ale po oglądaniu TV można było odnieść wrażenie, że zginął kochany przez wszystkich Ojciec Narodu, bez którego my biedne dziatki sobie nie poradzimy, a wszyscy dobrze wiemy, co o Ś.P. Prezydencie mówiliśmy przed Smoleńskiem (ja to notabene podtrzymuję, bo oceny jego polityki nie zmieniam, choć współczuję jego rodzinie z powodu tragedii).

Od dziś oglądam tylko wyłącznie kanały Discovery i Kino Polska. Tam przynajmniej mówią o tym, co już się kiedyś zdarzyło, albo pokazują czystą fikcję i - w przeciwieństwie do telewizji informacyjnych - człowiek z góry wie, że to fikcja...

:evil:

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 21 maja 2010, o 11:24

:thumb:
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

Przemeq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Plejady Plakietka STI'06 i Spuścizna Turbo '94

Post 21 maja 2010, o 11:45

Aż z nerw grupę na facebooku założyłem :evilgrin:.

http://www.facebook.com/#!/group.php?gi ... 7964399598

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 21 maja 2010, o 12:22

robanio007 pisze:Vibek,a jak daleko mieszkacie od Wisły?
Dokładnie nie mierzyłem, ale kawałek mam. Gdyby mnie zalało, to dokładnie całe Łomianki, łącznie z trasą "7" musiałby by się znaleźć pod wodą.

A przez histerię i genialne plotki, o których pisał Przemeq dzisiaj rano obudziła mnie mama, którą z kolei obudziła ciotka. Wszystkie zaniepokojone moim zdrowiem. Zdziwione oczywiście, że śpię spokojnie, miast wypatrywać z bocianiego gniazda wielkiej wody, która do mnie kroczy.
czarne jest piękne...

arti04
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna kanapa

Post 21 maja 2010, o 12:38

Przemeq pisze: A ja powiem tyle: setnie wk.... mnie histeria robiona przez stacje telewizyjne i ludzi uwielbiających siać plotki. Co któryś komunikat na stronie internetowej Łomianek to dementi kolejnych sensacyjnych opowieści o tym jak to niby mają w Łomiankach wysadzać wały (co za debilizm!), albo że już woda przelała się przez nie...
:thumb:

robanio007
2 gwiazdki

Post 21 maja 2010, o 12:44

Uwaga:był u mnie w firmie klient i mówi co następuje:
dzwonił do mnie kolega bo oglądał TVN24 i powiedzieli że przerwało wał na wysokości Dziekanowa......ja na to łojezusicku :o
Uwaga:wchodzi następny klient i mówi co następuje:
oglądałem w TVN24 informację, że jeżeli, wał nie wytrzyma na wysokiści Łomianek to tylko w Dziekanowie....... :-/
Itak se myśle, że Przemeq chyba się wbiję w koncu na fejsbuka i dołączę do Twojej komapnii. :mrgreen:

robanio007
2 gwiazdki

Post 21 maja 2010, o 12:45

vibowit pisze: A przez histerię i genialne plotki, o których pisał Przemeq dzisiaj rano obudziła mnie mama, którą z kolei obudziła ciotka. Wszystkie zaniepokojone moim zdrowiem. Zdziwione oczywiście, że śpię spokojnie, miast wypatrywać z bocianiego gniazda wielkiej wody, która do mnie kroczy.
Łoj spać nie dali...? :->

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 maja 2010, o 13:05

Nie wiem, który wątek lepszy, ale Warszawa jakaś liczniejsza jest.

Miałem ja dzisiaj zrzucić się do Warszawki, ale zastanawiam się czy jest sens. Trochę tych rzek jest po drodze, a już we wtorek jak wracałem było lekko podlane gdzieniegdzie. Poza tym myślę, że dużo ruchu przerzuci się na te główne drogi i tylko nabawię się nerwicy człapiąc 35.4km/h za jakimś typem co zrobił kolumnę na 2km.

Co myślicie? Auto będę miał mocno zapakowane i opcja amfibia nie wchodzi w grę. Podobnie jak koczowanie po drodze ;-)

ps. trasę normalnie robię w 5.5h na spokojnie, we wtorek jakieś 7h :wall:

barton
6 gwiazdek

Post 21 maja 2010, o 13:11

w temacie tv, to wczoraj łapki mi opadły jak trafiłem na program interwencyjny dziennikarzy z Polszmatu. Było oczywiście o powodzi i terenach zalanych. I rozbroiły mnie pytania dziennikarzyny. :wall: Były one w stylu stwierdzenia oczywistej oczywistości, która poszkodowani mieli potwierdzić np. czyli wszystko w tej piwnicy zostało zniszczone?? (a wody prawie na 3/4 wysokości, widać to na materiale wideo). Albo zatrzymał jakiegoś chłopaka na rowerze (wcześniej był krótki wstępniak o tym, że wojsko miało przyjść z odsieczą, ale go nie ma). I zadaje temu chłopakowi pytania: czy jest wojsko?? Odpowiedź: nie ma, A gdzie jest?? odp: Nie wiem. (szkoda, że tego pytania nie skierował do ludzi odpowiedzialnych za decyzje, bo tak to wyszło jakby WP miało powodzian w pompie). :wall: :wall: :wall:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

barton
6 gwiazdek

Post 21 maja 2010, o 13:14

remek, z tym mocno zapakowanym autem to uważaj, mogą Cię wziąć za szabrownika ;-)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 maja 2010, o 13:15

Barthol pisze: remek, z tym mocno zapakowanym autem to uważaj, mogą Cię wziąć za szabrownika ;-)
shit, pare łachów rzeczywiście będzie mokrych, bo nie zdąży wyschnąć :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 maja 2010, o 14:10

SMutne jest to, że media istotnie chetnie wszystko podkrecaja. A robia to przy pomocy wyslannikow terenowych, ktorzy jak wiadomo sa wielkimi znawcami rzeczy wszelkich. Np. Reporter Krakowski TVN24 Leszek K. który mowi: woda opadła półtorej metra.

Jedzie taki mistrzu w gumiakach w teren, i się wymądrza na temat przesiąkliwości wołów i innych zjawisk.
A że sprzedaja się czarna wizja, to zawsze to podleje sosikiem traumatyczno tragedyjnym.

Przemq ma rację.
Ale także jej nie ma. Bo naprawdę rację ma wojewoda, który powiedział, że w maziwieckiem mamy wałów więcej niż w małoposlkiem i świętokrzyskiem czy lubelskiem razem wziętych. Tam poprzerywało wały, to w sumie nie ma powodu, żeby i u nas nie przerwało.- Rozsądek i statyskytka.

Dlatego nie warto lekceważyć tego zjawiska. I postąpić jak Bilex lub wczpraj TVN, i wypełnić worki.
Trzeba mieć worki, trzeba mieć piasek.

Strzeżonego Pambóg strzeże.

Cała Sadyba może być zalana. Best mall, Stegny... To jest sporo wymiar zagrożenia.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ODPOWIEDZ