Kody kreskowe

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Kody kreskowe

Post 23 paź 2010, o 11:31

czy ktos może mi doradzić jak najlepiej ugryźć temat wprowadzenia do firmy systemu znakowania produktów kodami kreskowymi i co za tym idzie wyboru systemu obsługującego firmę?
urządzenia nie sa tematem, bardziej system obsługujący

chodzi mi o koszty przede wszystkim,
znalazłem i rozmawiałem z fajną firmą która oferuje kompleksowe rozwiązanie ale na razie cena zabija a na demo raczej nie ma szans

system ma docelowo robic takie cos:
- inwentaryzować stany magazynowe w kilku (3) miejscach,
- odczytane dane mają być przesyłane i aktualizowane praktycznie codziennie (online byłoby turbosuper)
- i to wszystko ma ogarniać jeden system raportowy generujący informację o stanach i wyszukiwanie/weryfikowanie dostępności poszczególnych modeli produktów( ten pkt to cel wdrożenia).

jak ktos coś albo choćby praktyczna wiedza korzystającego, chętnie przyjmę każde info

a może ktos chce napisac taki program na indywidualne zlecenie i poszukuje firmy na testy ? :-)

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Re: Kody kreskowe

Post 23 paź 2010, o 11:46

esilon pisze: system ma docelowo robic takie cos:
- inwentaryzować stany magazynowe w kilku (3) miejscach,
- odczytane dane mają być przesyłane i aktualizowane praktycznie codziennie (online byłoby turbosuper)
- i to wszystko ma ogarniać jeden system raportowy generujący informację o stanach i wyszukiwanie/weryfikowanie dostępności poszczególnych modeli produktów( ten pkt to cel wdrożenia).

Trochę mało precyzyjnie ;-)
"inwentaryzować stany magazynowe" - co przez to rozumieć ? mieć zapisywany i uaktualniany stan magazynowy online ?
Rozumiem że chodzi o to żeby wchodzący na magazyn towar dostawał na wejściu etykietę z kodem kreskowym i potem wszelki ruch na danym towarze odbywałby się na podstawie skanowania takiego kodu i odpowiednich kodów miejsc docelowych ?
Najprostszy system magazynowy (patrz np. allegro) powinien oferować taką funkcjonalność. Jeśli, ktoś w twojej firmie zna np. Accessa i to tylko 3 miejsca i rozchody/przychody materiałowe nie idą w jakiś kosmicznych ilościach to nie powienien mieć też problemu z napisaniem prostego systemu.
pozdrawiam
Grzegorz

esilon
6 gwiazdek

Post 23 paź 2010, o 12:10

Grzegorz pisze: mieć zapisywany i uaktualniany stan magazynowy online ?

tak, no prawie tak choć niekoniecznie ale na koniec kazdego dnia po powrocie przedstawiaciela handlowego
Grzegorz pisze: Rozumiem że chodzi o to żeby wchodzący na magazyn towar dostawał na wejściu etykietę z kodem kreskowym i potem wszelki ruch na danym towarze odbywałby się na podstawie skanowania takiego kodu i odpowiednich kodów miejsc docelowych ?

tak, chciaz tematem jest także optymalny moment na dodawanie kodu, tak aby nie trzeba było dodatkowej osobu do kodowania tylko zatrudniać ale to już nasz problem chcoć rozwiązywalny dopiero po głebszym poznaniu działania całości (opracowaniu pomysłu na całość),
kody miejsc docelowych nie będa potrzebne, bardziej chodzi o to aby przy zdawaniu towaru przedstawiciel handlowy zeskanował każdy produkt , zależy nam najbardziej na uniknięciu tzw" utraconej szansy sprzedaży" niz o zliczanie i inwentaryzację (choć to też)

dzieki za informację Grzegorz, poszperam co to to na allegro

edit: zakup to jedno ale wsparcie wdrożeniowe to drugie, nie chce sytuacji, że naronimy się z jakims systemem którego funkcjonalnośc nie pozwoli na dalsze kroki, czyli rozbudowanie, a jak na razie zielony jestem w temacie :-) choc o tyle nie tak do końca bo wydaje mi się, że zaczynam wiedziec czego potrzebuje ;)

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 23 paź 2010, o 12:23

esilon pisze: edit: zakup to jedno ale wsparcie wdrożeniowe to drugie, nie chce sytuacji, że naronimy się z jakims systemem którego funkcjonalnośc nie pozwoli na dalsze kroki, czyli rozbudowanie, a jak na razie zielony jestem w temacie
Gdyby nie duży natłok zajęć w ostatnim czasie chętnie bym pomógł. ;-)
esilon pisze: chcoć rozwiązywalny dopiero po głebszym poznaniu działania całości
Otóż to właśnie. Bez znajomości meritum trudno cokolwiek doradzać.
pozdrawiam
Grzegorz

esilon
6 gwiazdek

Post 23 paź 2010, o 12:25

Grzegorz pisze: Otóż to właśnie. Bez znajomości meritum trudno cokolwiek doradzać.

no własnie to może jakąs firmę możesz polecić która od A do Z współpracuje z zielonymi a nie tylko sprzedaje i martw się pan sam?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 paź 2010, o 19:59

esilon, jakiś system magazynowy (być może już macie). Ręczne skanery kodów kreskowych działały jako klawiatura, więc specjalnych bajerów też nie potrzeba.

Jeżeli cena zabija, to ktoś chce Ci sprzedać coś czego nie potrzebujesz.

esilon
6 gwiazdek

Post 23 paź 2010, o 22:16

no dopsz, chyba mam już rozkmninone kody kreskowe, w sensie jak gdzie i za ile czy samemu drukować czy zamawiać

teraz pozostaje wybór programu"magazynowego" który się z czytnikami dobrze dogaduje ale przede wszystkim jest łatwiutki w obsłudze( wprowadzanie danych) i generuje raporty jaki sie tylko chce

no i tani z możliwością rozbudowy

na razie uzyskanie efektu "metodą chałpniczą" jest z przewidywanymi kosztami na poziomie 3% propozycji wstępnej "fajnej firmy" :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 paź 2010, o 22:37

esilon, za czasów kiedy się tym bawiłem, w Twoim przypadku mógłby się sprawdzić Subiekt. Z czytnikami normalnie gadał i można było robić własne raporty.
esilon pisze: na razie uzyskanie efektu "metodą chałpniczą" jest z przewidywanymi kosztami na poziomie 3% propozycji wstępnej "fajnej firmy"
pamiętaj, że jeszcze wdrożenie. Ale to metodą chałupniczą możesz też wykonać, ogranizując jakieś forumowe piwko ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 paź 2010, o 06:26

esilon pisze: teraz pozostaje wybór programu"magazynowego" który się z czytnikami dobrze dogaduje ale przede wszystkim jest łatwiutki w obsłudze( wprowadzanie danych) i generuje raporty jaki sie tylko chce

Z tymi raportami, to należy zwrócić uwagę na to na jakiej bazie danych system jest oparty. Jeśli jest to wynalazek producenta (albo inne zamknięte rozwiązanie), to może być bardzo ciężko robić dowolne raporty. Musi to być otwarta baza do której możesz się swobodnie podłączyć i zadawać SQL-owe zapytania. No i jej struktura musi być opisana. W przeciwnym wypadku każdy nowy raport to będą kolejne $$$$$$$$

esilon
6 gwiazdek

Post 24 paź 2010, o 09:17

remek pisze: Ale to metodą chałupniczą możesz też wykonać, ogranizując jakieś forumowe piwko

takie koszty to zprzyjemnością poniosę :-)
Konto usunięte pisze: Musi to być otwarta baza do której możesz się swobodnie podłączyć i zadawać SQL-owe zapytania. No i jej struktura musi być opisana. W przeciwnym wypadku każdy nowy raport to będą kolejne $$$$$$$$

pierwsze zdaniaezrozumiałem częściowo, drugie wogóle, trzecie w całości :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 paź 2010, o 09:18

esilon, a produkty nie sa oznakowane kodem kreskowym?
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 24 paź 2010, o 09:19

FUX, ja te produkty tworzę ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 paź 2010, o 09:21

Rozumiem.
Dolce far niente ;-)

maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Osiołek II - Subaru Outback MY05 2,5 A/T
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 24 paź 2010, o 20:17

zerknij na takie coś: http://smpapp.pl/
znam tę platformę, jej twórcy napisali nam sporą kobyłę do obsługi firmy ISP. moduł magazynowo-sprzedażowy też tam jest, na nasze potrzeby kompletny, można go ewentualnie rozwijać. jeżeli myślisz o bardziej kompleksowym sofcie obsługującym firmę, może to być warte rozważenia rozwiązanie. To jest aplikacja webowa - serwer stawiasz sobie gdzieś i obsługujesz przez przeglądarkę z dowolnego miejsca na świecie :)
wada - pracuje wyłącznie na MS SQL - w planach konwersja na Postgresa ale na razie tylko microsoft.
=== czym lepsze auto terenowe ===========
=== tym dalej trzeba iść po ciągnik ========

esilon
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 14:52

dzieki serdeczne za wszystkie porady, jestem odrobine mądrzejszy w temacie ,już umówione dwie prezentacje zjakichs rozsądnych przedziałów cenowych, teraz łatwiej będzie dokonac wyboru

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 15:24

a wdrożenie? :-(

esilon
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 15:31

remek pisze: a wdrożenie?

na PW nie dopowiedziałeś to poszłem w ten gęsty las samotnie i bez latarki :mrgreen:

o wdrożeniu to wiem tyle że kluczowe jest a wczesniej myslałem że to sprytny element budowania ceny , coś jak dowóz 100zł ale:
załadunek 100zł dowóz-100zł rozładunek też 100zł albo we własnym zakresie :-) i wtedy jest taniej

firmę z Kielc znalazłem która wdraża pisze swoje, sprzedaje gotowe programy, serwisuje urządzenia itd, zobaczymy co zaproponuja po zebraniu wstepnego zapotrzebowania

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 15:38

esilon pisze: a PW nie dopowiedziałeś to poszłem w ten gęsty las samotnie i bez latarki
o shit, miałem odpowiedzieć po żarciu i wypadło mi ze łba.

esilon, chyba zdecydowałbym się na
esilon pisze: sprzedaje gotowe programy

;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 15:42

remek pisze: o shit, miałem odpowiedzieć po żarciu i wypadło mi ze łba.

co się odwlecze to nieuciecze, po prezentacji " gotowe programy" dzwonię do Ciebie po konsultację :-)

no więc wyposażony w wiedzę przez Admina kreskowego idę kupować :mrgreen:

ODPOWIEDZ