Mecenasi, psia ich mać...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Mecenasi, psia ich mać...

Post 20 lis 2010, o 02:58

Ano właśnie,
litujemy się nad ludkami ze wsi Trawniki (flim dokument HBO), organizujemy jakieś (jakieś bo nie wiem jakie) Mikołaje, kibicujemy jednym slowem potrzebującym. I w dechę, fajnie.

A pamiętacie taki program Wojtka Mana "Szansa na sukces" ? Dzisiaj posłuchałem sobie kilka edycji. W sercu zostały dwie :

1. Marcin Maliszewski "Jaskólka" Stan Borys

Link: http://www.youtube.com/watch?v=0ilKHOcIdEM

2. Joasia Niewińska "Cisza, jak ta" Budka

Link: http://www.youtube.com/watch?v=qJ2oX0Y4 ... re_related

Nie mogę znależć dwóch młodziutkich dziewczyn w kawałku Niemenu "Pod papugami". Siostry. Wykonały ten utwór tak, że klęknąłem przed telewizorem. Wspaniałości :thumb:

Niech ktoś mi powie, kto wie, co się z tymi ludżmy stało ?

Dało radę, talenty się rozwinęły, powiodło się , nagrali jakieś solowe płyty ?

Nie wiem , dlatego pytam.
Skoro kibicujemy każdemu przez los kulawo potraktowanemu, to może zapytajmy i dowiedzmy się co u tych, którym się coś chciało ?

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Apropos Marcina Maliszewskiego - nie sądzicie, że to taki genialny miks Azraela i Artiego ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Brak podpisu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Mecenasi, psia ich mać...

Post 20 lis 2010, o 09:41

Grzesiu stalo się to, że żeby zrobic z kogos gwiazde, lub ustawic mu kariere to trzeba zaryzykowac spore pieniadze i miec w tym interes, przede wszystkim. A firmy muzyczne interes maja w zupelnie czym innym. Po jakiego grzyba maja pakowac kase w nowe nazwiska, jak stare sie sprzedaja i nie trzeba ich promowac? Stare nie znaczy ze dobre...

Przemysl muzyczny zjada wlasny ogon i sie w koncu skupka na rzadko. O ile już się nie skupkał, tylko na razie jeszcze wody nie spuscili i smrod sie roznosi
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 20 lis 2010, o 12:05

Marcin Maliszewski to nasz swój, polski, na własnej krwi wyhodowany, Freddie Mercury:

http://www.queenband.pl/pl/15/marcin_maliszewski.html

Nieźle'ście nas urządziły, siostry!

Link: http://www.youtube.com/watch?v=9IXqm5nLbsg

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 20 lis 2010, o 13:31

Grześ, a występ Genka Loski w chłamowatym Mam Talent słyszałeś ?

Link: http://www.youtube.com/watch?v=b8RpeAbjPJM

Genek nie przeszedł jednak do następnego etapu bo nie podpisał umowy marketingowej z TVN - i kij z tym, bardzo dobrze. Druga strona medalu jest taka, że gość śpiewa na placach i ulicach dużych polskich miast od lat (pamiętam jak jakieś 8 lat temu słuchałem go na Rynku w Krk jak śpiewał jeszcze z zespołem Seven B) i właściwie nikt się nim do tej pory nie zainteresował...A śpiewa niesamowicie, mało jest głosów które mnie tak chwytają za serce i powodują ciary na plecach.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2010, o 18:13

Dajcie mi chwilę czasu, mam nadzieję, że jakoś do siebie dojdę. Poziom potasu w organizmie w okolicach zera bezwzględnego :?

Bergen, you made my day, dzięki :thumb: O te właśnie siostry Sisters mnie się rozchodziło.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 20 lis 2010, o 18:31

WRC fan, ja Genka nie słyszałem wcześniej, ale jest za-je-bi-sty (to najdelikatniejsze słowo).

A Chylińska się wydurniła. Od kiedy to w tej muzyce liczy się idealnie zestrojona gitara. Zjadł jej wszystkie płyty tym kawałkiem :mrgreen:

Szacun. Gdzie go można posłuchać?

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 20 lis 2010, o 18:37

na ulicy i pewno zawsze tam będzie ,dla mnie kolo trochę śmieszny najpierw sam zgłosił się do programu ,a potem zafisiował ,że nie podpisze kontraktu więc się pytam po cholerę tam poszedł jak chciał być taki "offowy" to trzeba było zostać na ulicy :roll: .
A co do kontraktu z nim to wogóle się niedziwię przecież on brzydzi się komerchą no to gra tam gdzie gra i trzeba przyznać ,że robi to świetnie
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2010, o 18:39

remek pisze: ja Genka nie słyszałem wcześniej, ale jest za-je-bi-sty (to najdelikatniejsze słowo).

A ja kurna właśnie nie mogę posłuchać (goście siedzą obok i tak ich nieźle olewam :mrgreen: ), a pierwszy raz o dzentelmenie słyszę. Wygląda luks :thumb:
remek pisze: Od kiedy to w tej muzyce liczy się idealnie zestrojona gitara.

Remas, ma rację. To jest elementarna sprawa. Instrument musi stroić. Sądzisz, że taki Satriani, Gillmour, Waters, Clapton, czy Knopfler grają na "rozjechanych" gitarach ? No chance dude :mrgreen:

Gitara to małe miki, byłeś kiedyś przy strojeniu zestawu perkusyjnego ? To są dopiero jaja.

Tak czy siak, absolutnie jestem za spontanem w muzyce ale....w tonację warto trafiać :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2010, o 18:42

Grzesiek_67 pisze: Sądzisz, że taki Satriani, Gillmour, Waters, Calpton, czy Knopfler grają na "rozjechanych" gitarach ?
oni grają co innego. Dlatego napisałem "w tej" ;-) Dał czadu i tyle.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2010, o 18:44

remek pisze:
Grzesiek_67 pisze: Sądzisz, że taki Satriani, Gillmour, Waters, Calpton, czy Knopfler grają na "rozjechanych" gitarach ?
oni grają co innego. Dlatego napisałem "w tej" ;-) Dał czadu i tyle.

Ale mnie wkurzasz :mrgreen: Cholera, nie mogę Go teraz posłuchać :x :x :x

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 lis 2010, o 18:47

burat pisze: dla mnie kolo trochę śmieszny najpierw sam zgłosił się do programu ,a potem zafisiował ,że nie podpisze kontraktu więc się pytam po cholerę tam poszedł jak chciał być taki "offowy" to trzeba było zostać na ulicy
Nie zgodzę się - chciał się pokazać i to zrobił, może liczył na to, że go ktoś zauważy. I raczej tylko po to szedł do tego programu, a nie żeby zgrywać z siebie wielkiego offowca i przeciwnika komerchy. Nigdzie nie ma wypowiedzi Genka jakoby czuł się oszukany przez TVN, czy coś w tym stylu.
Ja tak to widzę.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2010, o 18:50

Grzesiek_67 pisze: Ale mnie wkurzasz Cholera, nie mogę Go teraz posłuchać
to wpadnij do mnie :mrgreen: ja jutjuba już przekopuje ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 lis 2010, o 18:53

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2010, o 18:55

remek pisze: to wpadnij do mnie :mrgreen: ja jutjuba już przekopuje ;-)

Kurna, no nie mogie :mrgreen: (ale chce, jak mi Bóg miły). Już wczoraj chciałem się wybrać do Was. Cholery jedne same się zapijacie, nic nie dacie znać wcześniej :x

:mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2010, o 19:01

Grzesiek_67, a co Ty zaproszeń potrzebujesz? ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 lis 2010, o 19:21

burat pisze: dla mnie kolo trochę śmieszny najpierw sam zgłosił się do programu ,a potem zafisiował ,że nie podpisze kontraktu więc się pytam po cholerę tam poszedł jak chciał być taki "offowy"
Bo to jest tak, jak ze zgoda na przetwarzanie Twoich danych osobowych; później hektary lasu w formie papierowej bądx elektronicznej Ciebie zaszczycają... :roll:
Dolce far niente ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2010, o 19:22

remek,

nie karwa ale co mam tak jeździć od Sadyby po Włochy i na odwyrtkę (Ty wiesz ile Subaru pali :o :mrgreen: ) ? :mrgreen:

Next time, next time nadciągam :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 21 lis 2010, o 21:14

Bergen pisze:Siostry. Wykonały ten utwór tak, że klęknąłem przed telewizorem. Wspaniałości

Niech ktoś mi powie, kto wie, co się z tymi ludżmy stało ?

z drugiej strony...
ja klęknąłem, jak usłyszałem to:
http://kuba.plejada.pl/22,wideo,1,313,, ... detal.html

i klęcząc wyszeptałem Bóg zgarnął w jedną garść Amos i Bush a potem zrobił z nich KULKĘ.

no a potem p. Gabriela wydała płytę, a nawet chyba więcej niż jedną. i co? sztuka wyższa, te płyty. nie mam żadnej. nie rozumiem, nie nadążam a po cichu - nie do końca trawię. i nawet wiem dlaczego. nie bez powodu napisałem "sztuka wyższa". ja po prostu za Gabą nie nadążam.

chociaż, Grzesiu, rację masz w jednym. te wszystkie talenty powinny dostać szansę. w sensie: naprawdę mają wielki talent, czyli potencjał. czy by "odpaliły" - inna inszość. ale szansę powinny dostać. no, ale Arno już nam wyjaśnił, że "powinny", to same rekiny szołbizu przyznają... prywatnie. przy bardzo prywatnej wódce. a płyty, to się wydaje te, które zarabiają.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 22 lis 2010, o 22:00

WRC fan Genka nie widziałem wcześniej a naprawdę warto.
Co do lojalek TVNów i innych, księgowi rządzą wszędzie i chyba w żadnej firmie gdzie poziom biznesu pozwala na duży szklany biurowiec nie ma szans na coś bardziej wartościowego. ZTCW to TVN przy bigrbotherze był wściekły że wygrał strażnik a nie gruba bo nie zarobił dla firmy, Gulczyńskiego obwozili po wiejskich dyskotekach jak kobietę z brodą itp. Ale i na to czasem jest rada, coraz więcej jest ciekawych rzeczy w necie i co lepsze (no może jeszcze nie u nas) pozwala części takich twórców cokolwiek zarobić.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2010, o 22:08

inquiz pisze: ZTCW to TVN przy bigrbotherze był wściekły że wygrał strażnik a nie gruba bo nie zarobił dla firmy,
A ona gdzie pracowała, że byla lepszym finalistą?
Dolce far niente ;-)

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 22 lis 2010, o 23:14

FUX pisze:
inquiz pisze: ZTCW to TVN przy bigrbotherze był wściekły że wygrał strażnik a nie gruba bo nie zarobił dla firmy,
A ona gdzie pracowała, że byla lepszym finalistą?
być może chodziło o to, że gość nie zrezygnował ze swojej pracy (strażnika miejskiego, miał swój świat brak parcia na szkło) po wygranym programie a reszta łaknąca sławy była łatwa do urobienia...

Same media mają duży wpływ na kreowanie (namaszczenie) a tym samym akceptację ogółu społeczeństwa i zachwyt nad kimś z "off'u" (lansowane jako wydarzenie kulturalne). Dzięki temu odbiora czuje się bardziej dowartościowany bo słucha czegoś lepszego niż inni itd.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 22 lis 2010, o 23:18

Barthol pisze: być może chodziło o to, że gość nie zrezygnował ze swojej pracy (strażnika miejskiego) po programie a reszta łaknąca sławy była łatwa do urobienia...
coś w tym stylu, przede wszystkim nie nadawał się na zrobienie z niego "postaci telewizyjnej". Jak Arno tu wpadnie to może fachowo pospekuluje dlaczego.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2010, o 23:23

Barthol pisze: Czesław Śpiewa
:roll: :roll: :roll: :roll:
Dolce far niente ;-)

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 22 lis 2010, o 23:29

FUX pisze:
Barthol pisze: Czesław Śpiewa
:roll: :roll: :roll: :roll:
dla mnie jest taką postacią... O której było cicho, potem media się koło niego zakręciły i nagle wielki szał u masowego odbiorcy, że to takie nowatorskie i fantastyczne (utwory pisane przez internautów po linijce, gość z akrodeonem). Ale nie ma we mnie zazdrości czy jakiejś zawiści, bo pewnie chłopak dzieki tej fali zainteresowania odbił się konkretnie finansowo ;-)

Podobnie jest moim zdaniem z LUC'em czy Peszkową... Ale i tak wolę ich niż plastikową dodę czy jakiegoś innego gosiaczka-prosiaczka...

A z innej mańki to zawsze mnie śmieszą informacje w rodzaju: nasz zespół będzie nagrywał w LA albo Londynie a nad zebranym materiałem będzie pracował jakiś znany producent... W dzisiejszych czasach to jest tylko kwestia budżetu, masz taki kaprys oraz odpowiednią ilość euro/zielonych to wchodzisz do studia i nagrywasz ;-)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

j33mbo
5 gwiazdek

Post 23 lis 2010, o 19:41

remek pisze: Gdzie go można posłuchać?

bardzo często we Wrocławiu na Rynku i bliskich okolicach,
z racji bliskości od mojej pracyu często się tam szwędam za dnia, ale ostatnio z pół roku już go nie słyszałem

ODPOWIEDZ