KAMERY. Co kupić?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

KAMERY. Co kupić?

Post 19 kwie 2008, o 17:06

Wakacje za pasem i po nastoletnim posługiwaniu sie rożnymi aparatami foto, zapadla decyzja, aby zanabyc jakąś kamerę.
Patrzę na te
http://www.sony.pl/view/ShowHubPage.act ... hubblock=2
i tak sobie myslę, że najlepsza byłaby z dyskiem twardym
o ta
http://www.sony.pl/view/ShowProduct.act ... Disk+Drive
Doradźcie, czy warto sie w to ładować, czy są lepsze w zbliżonej cenie lub o zbliżonej jakości, lecz tańsze.

Te ceny sa dziebko kawiorowe...
Będę wdzięczny za doradzenie.

Czesio. ;-)

Dolce far niente ;-)

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: KAMERY. Co kupić?

Post 19 kwie 2008, o 21:42

Przerobiłem ostatnio temat i nabyłem kamerę Sony 510E - nagrywa ona na płyty DVD ale ma też możliwośc nagrywania na karty pamięci Memory Stick. Tez myślalem o HD ale po przeanalizowaniu czynnikow jak własne lenistwo, brak czasu oraz pewien opór przed obrabianiem tego na kompie wybrałem wersje z nagrywaniem na płytkę. W sumie sporo zależy od tego ile sie kreci, jeśli nie za wiele to chyba szkoda kasy na HD, lepiej taka na DVD plus większa karta - na karę 8 gb nagra się pewnie ze 3-4 godziny więc to i tak nie mało. Dlaczego ta kamera: ma optyczny stabilizator obrazu, dobrą optyke (nie mylić z bardzo dużym zoomem), nieźle trzyma bateria (ale bez rewelacji), lepszy standard nagrywanego dźwięku, zdjęcia robi (tylko na kartę) z rozdzielczością 4mln pix. i coś tam jeszcze było. Na razie nie używalem - świeża jest. W necie nabyłem z kartą 2 giga za niecałe 2 tys zł.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2008, o 21:54

Michal B pisze:Przerobiłem ostatnio temat i nabyłem kamerę Sony 510E - nagrywa ona na płyty DVD ale ma też możliwośc nagrywania na karty pamięci Memory Stick. Tez myślalem o HD ale po przeanalizowaniu czynnikow jak własne lenistwo, brak czasu oraz pewien opór przed obrabianiem tego na kompie wybrałem wersje z nagrywaniem na płytkę. W sumie sporo zależy od tego ile sie kreci, jeśli nie za wiele to chyba szkoda kasy na HD, lepiej taka na DVD plus większa karta - na karę 8 gb nagra się pewnie ze 3-4 godziny więc to i tak nie mało. Dlaczego ta kamera: ma optyczny stabilizator obrazu, dobrą optyke (nie mylić z bardzo dużym zoomem), nieźle trzyma bateria (ale bez rewelacji), lepszy standard nagrywanego dźwięku, zdjęcia robi (tylko na kartę) z rozdzielczością 4mln pix. i coś tam jeszcze było. Na razie nie używalem - świeża jest. W necie nabyłem z kartą 2 giga za niecałe 2 tys zł.
Michal B. nie moge tego modelu zlokalizować. Jakis link ewentualnie....
Dolce far niente ;-)

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 20 kwie 2008, o 01:10

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: VW Passat 3.6 4Motion

Post 20 kwie 2008, o 13:49

Miałem okazję używać HDR SR5E Sony i wrażenia były bardzo dobre - użytkowanie oraz jakość obrazu (kręciłem w Full HD cały czas). Może warto pomyśleć o kupnie w USA, albo w Azji Płd-Wsch - tam ceny są bardziej normalne (ale nie ma gwarancji).

Rzeźnik

PS. Kamera kamerą, ale jeśli chcesz się bawić w obróbkę obrazu to jeszczy będzie potrzebny wydajny komp.
Rzeźnik zbereźnik:)

Tomasz_555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza 2.0RC Type-N/A MY07

Post 21 kwie 2008, o 00:35

A jak jest z ofertą kamer z dodatkowym "oddzielnym" obiektywem. Swego czasu Samsung coś takiego robił ale było dość drogie. Jak sprawa wygląda obecnie ??

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 21 kwie 2008, o 00:57

Ja od kilku dni cieszę się takim maleństwem. Nie jest to może jakiś "wypas", ale dzięki swoim rozmiarom zawsze ją można zabrać ze sobą. Poza tym duże jasne szkło i 1/1,8" CCD powodują, że nawet przy kiepskim oświetleniu szumy nie są głównym motywem filmu :thumb:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 kwie 2008, o 17:47

Dzisiaj sympatyczny pan w srebrnym sonym mnie uświadomil, że najlepsze jest na kasety, np to niżej

http://www.sony.pl/view/ShowProduct.act ... DD+HDV#tab

gdyż:
-najlepiej sie przechowuje,
-nie trzeba zgrywac do kompa,
-nie kompresuje/psuje, jak h disc,
-takie inne nie pamiętam.....
pozdravki....
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 kwie 2008, o 18:21

FUX pisze:Dzisiaj sympatyczny pan w srebrnym sonym mnie uświadomil, że najlepsze jest na kasety, np to niżej

http://www.sony.pl/view/ShowProduct.act ... DD+HDV#tab

gdyż:
-najlepiej sie przechowuje,
-nie trzeba zgrywac do kompa,
-nie kompresuje/psuje, jak h disc,
-takie inne nie pamiętam.....
pozdravki....
- To fakt, tasiemki są najtańszym nośnikiem, ale ich przechowywanie tak jak każdego niezabezpieczonego nośnika magnetycznego wymaga staranności.
- Ze zgrywaniem do komputera to różnie bywa, bo jeśli będziesz chciał w jakiś sposób obrobić materiał to jest to nieuniknione, a czas zgrywania jest równy czasowi materiału, więc raczej długi :)
- DV to też skompresowany materiał
- Ja świadomie wybrałem kamerę na karty, ponieważ tylko to rozwiązanie gwarantuje brak denerwującego tła dźwiękowego pochodzącego od napędu, odczuwalnego szczególnie w przypadku małych kamer.

Pozdrawiam
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 22 kwie 2008, o 18:34

Używam HDR-SR1E i właściwie nie mam na co narzekać, poza jedynie wielkością dysku; na dwutygodniowe, ciekawe wakacje trzeba jednak mieć nieco więcej. 120GB jest na pewno wystarczające.
Prawdą jest również to co napisał Rzeźnik - szykuj kasę na mocny komputer! :evilgrin:

BTW:
Przydźwięku od dysku twardego na ścieżce dźwiękowej nie zauważyłem.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 kwie 2008, o 20:46

Gal pisze: Przydźwięku od dysku twardego na ścieżce dźwiękowej nie zauważyłem.

Twoja kamerka do najtańszych nie należy, poza tym coraz częściej stosuje się specjalne dyski AV (głośność kosztem wydajności). Kolega ma jakiegoś Panasonica z HDD i tam niestety przy błogiej ciszy otoczenia materiał jest "skażony" charakterystycznym szmerem. Wiem, że się czepiam, ale taki już jestem :mrgreen:

Co do kompa to fakt, mam w domu jakieś stare P4 3.0 i niestety, ale nawet 720p jest nieodtwarzalne :evil:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 kwie 2008, o 22:15

Rok temu kupiłem kamerę Panasonica NV-GS320 na kasety mini DV
Z kamerki jestem bardzo zadowolony. Ma bardzo dobry, jasny obiektyw Laici, żyroskopowy stabilizator obrazu, 3CCD. Dobra optyka to podstawa. Dobry stabilizator (nie cyfrowy, lecz żyroskopowy) też. Zwłaszcza, że kamery są małe i bardzo lekkie - dużo trudniej jest kręcić stabilnie z ręki, szczególnie przy dużych zbliżeniach.
Przed kupnem grzebałem trochę w forach internetowych (np. http://forum.filmowiec.pl/) i padło na ten właśnie model. Odradzano mi kamery z nagrywaniem na DVD ze względu na dużą czułość/awaryjność optyki. Wystarczy trochę kurzu i po zabawie. Kamery z HDD były rok temu w zasadzie nowością na rynku. Z postu Gal’a wynika, że z HDD z jest problem z pojemnością dysku. Poza tym nawet jak film z np. wakacji zmieści się na HDD, to i tak od razu trzeba to zgrać. Nagraną kasetkę można po prostu włożyć do szuflady i przegrać przy okazji :-d Dlatego w mojej ocenie mini DV jest dalej dobrym rozwiązaniem. Nośniki można kupić wszędzie, są tanie, trwałe, łatwe do wymiany. Ze zgrywaniem na kompa nie widzę problemu. Można włączyć podłączyć kamerę do kompa w dowolnym momencie. Można w trakcie zgrywania zająć się czymś innym – nie trzeba przecież ślęczeć przy kompie i go pilnować.

Jeżeli film ma być interesujący, to jak bardzo starannie byście nie kręcili, prędzej czy później zajdzie konieczność zgrania filmu na kompa i obróbki :evilgrin:
Broniłem się przed tym przez prawie rok, ale w końcu się poddałem. Standardowe oprogramowanie Panasonica jest takie sobie. Nabyłem więc (znowu przeglądnąwszy fora internetowe), program Ulead VieoStudio 11 Plus i o dziwo w miarę ogarnąłem zgrywanie filmów na kompa i ich późniejszą obróbkę :-d Program naprawdę godny polecenia. Do tego w polskiej wersji językowej.
Fajna zabawa, tylko straszny pożeracz czasu. Z tego, co wyczytałem filmy po obróbce można wgrywać z powrotem na kamerę/kasetę. Trzeba mieć jednak złącze FireWire, którego nie posiadam. Zgrywam przez USB.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 23 kwie 2008, o 00:07

So What! pisze: Z postu Gal’a wynika, że z HDD z jest problem z pojemnością dysku.
Żeby być precyzyjnym:
Po trzech tygodniach w Brazylii miałem 47GB. Na dysku w mojej kamerze się to nie mieści (musiałem zrzucić część na dysk zewnętrzny), ale dzisiaj Sony oferuje modele z dyskiem 80GB i 120GB, a te wielkości, myślę, że zaspokoją potrzeby najbardziej zagorzałego wielbiciela filmowania nawet w czasie długich wakacji.
Wybór - kasety czy dysk, to kwestia wtórna. Jak tam komu pasuje... 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Tomasz_555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza 2.0RC Type-N/A MY07

Post 23 kwie 2008, o 00:47

So What! pisze: program Ulead VieoStudio 11 Plus

Jak kilka lat temu zaczynałem zabawę z filmami to na topie była odsłona 6 :) Teraz używam 9.0 ale widzę, że czas zaktualizować oprogramowanie :) Jestem z tego programu bardzo zadowolony, ale trzeba się dobrze znać na kodekach i ustawieniach owych aby po kompresji film dał się wrzucić na jakąś stronkę, a jednocześnie był w miarę dobrej jakości. Dopóki nie mamy konieczności wrzucania filmów do sieci to obróbka w UVS jest genialna :)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2008, o 20:10

Hmmmmm.... :-/
Twardy orzech do zgryzienia, co wybrać....
W sumie raczej z najbliższymi się filmy ogląda i jakieś kixy sa do wybaczenia.... :oops:
Chyba zdecyduje się na kasety, choć i MS korci, lecz dziebko małe pojemności.....
Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2010, o 22:29

http://allegro.pl/swietna-gopro-hd-helm ... 23503.html

Takie cóś wpadło mnie w ręce...
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2010, o 22:49

FUX, ale w jakim celu, chcesz śnieg przed nartami filmowac?
Poczytajcie wczesniejsze wpisy. z 2008. 120GB wystarczajace itede...
Czy w kamerze tak jak w aparacie ważny jednakowoz jest obiektyw?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2010, o 22:57

Arno pisze: Czy w kamerze tak jak w aparacie ważny jednakowoz jest obiektyw?
Si. Im bielszy, tym lepiej...
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ