dawnych wspomnień czar...
dawnych wspomnień czar...
Konto usunięte, ty moj rocznik widze jestes.
kiedys tak gnalem swoim 'bobem' 126p 600 za rs cosworthem po lodzi w czasie jakies przasniczki znajac idealnie sekwencje zmiany swiatel na skrzyzowaniach, ze chlopaki z forda podeszli do mnie na stacji i zapytali co mam pod maska ...
zagotowalem sie z dumy i odpowiedzialem, ze seria, wloch ;)
moj bog bubel mial wtedy dostac rs coswortha, w sobote jechal ostatni rajd sierra... ehh... wtedy sie wyleczylem z rajdow..
kiedys tak gnalem swoim 'bobem' 126p 600 za rs cosworthem po lodzi w czasie jakies przasniczki znajac idealnie sekwencje zmiany swiatel na skrzyzowaniach, ze chlopaki z forda podeszli do mnie na stacji i zapytali co mam pod maska ...
moj bog bubel mial wtedy dostac rs coswortha, w sobote jechal ostatni rajd sierra... ehh... wtedy sie wyleczylem z rajdow..
Re: Esteci i Estetki
Barthol, nie ma jak te stare Datsuny, to tuz przed zmiana na NIssana.
Reklama z USA TV:
Put your money in the bank, not in the tank, buy a Datsun!
Te 240 to piekne było. Pamietam jak bylem w USA w 1976 jakie te auta robily wrazenie, ( te czy moze poprzedni model - potem zaraz byl nastepny dluzszy. )
A co do pieknoty Zaporozca, to rzniety jest z NSU Prinza. Zaporozce mialy niebywala tendencje do psucia sie.
Poprzedni model byl zapalny mlotkiem w Jamesie Bondzie ze Scorupco.
A w Carsach bedzie tez wystepowal. I pare innych genialnych pojazdow.
No i te Capri - parę jeździ po mieście. Jak byłem mały miałem żelaźniaka Capri, takiego większego. Bajka.
Sam bym se kupił, ale se nie wyobrażam kłopotów z częściami. No chyba, żeby budę wziąć i wsadzić zupełnie co innego do środka...Ale po co?
Za mojej młodości to było w Warszawie kilka fajnych aut. Renault 5 Turbo. Kilka tych Paugeotów GTI... No i masa poprzerabianych fiatów 125, Polonezów. Np taki z 3 drziowy... Wkładfali do nich silniki 2000 z fiata 132 zdaje się≥
No i jeździło kilka mirafiori, dwudrzwiowych, pomarańczowych.
To były czasy, stawało takie auto obok twojego domu i się gapiłeś na nie i do środka godzinami. To była część wielkiego świata. Tak samo jak narty, czy buty narciarskie prawdziwe nie rodzime. Można było latami się na nie gapić i przymierzać.
Obok mnie na sadybie przez jaki czas stawała Simca Matra Bagheera. 3 miejscowe cacko.... Z ambasady francuskiej.
No ale największe wrażenie to na mnie w Londonie robiły Jaguary E type. Byłem tam właśnie kiedy wchodziły. Jeździłem na trzeciego, siedząc na bagażniku MG, i Triumphami. No i niezwykłe wrażenie robiły RR Silver Shadow sunące po pustawych wtedy ulicach. Zresztą ja byłem pod miastem...
A dziś? Czy cokolwiek potrafi na kimkolwiek zrobić aż takie wrażenie?
Reklama z USA TV:
Put your money in the bank, not in the tank, buy a Datsun!
Te 240 to piekne było. Pamietam jak bylem w USA w 1976 jakie te auta robily wrazenie, ( te czy moze poprzedni model - potem zaraz byl nastepny dluzszy. )
A co do pieknoty Zaporozca, to rzniety jest z NSU Prinza. Zaporozce mialy niebywala tendencje do psucia sie.
Poprzedni model byl zapalny mlotkiem w Jamesie Bondzie ze Scorupco.
A w Carsach bedzie tez wystepowal. I pare innych genialnych pojazdow.
No i te Capri - parę jeździ po mieście. Jak byłem mały miałem żelaźniaka Capri, takiego większego. Bajka.
Sam bym se kupił, ale se nie wyobrażam kłopotów z częściami. No chyba, żeby budę wziąć i wsadzić zupełnie co innego do środka...Ale po co?
Za mojej młodości to było w Warszawie kilka fajnych aut. Renault 5 Turbo. Kilka tych Paugeotów GTI... No i masa poprzerabianych fiatów 125, Polonezów. Np taki z 3 drziowy... Wkładfali do nich silniki 2000 z fiata 132 zdaje się≥
No i jeździło kilka mirafiori, dwudrzwiowych, pomarańczowych.
To były czasy, stawało takie auto obok twojego domu i się gapiłeś na nie i do środka godzinami. To była część wielkiego świata. Tak samo jak narty, czy buty narciarskie prawdziwe nie rodzime. Można było latami się na nie gapić i przymierzać.
Obok mnie na sadybie przez jaki czas stawała Simca Matra Bagheera. 3 miejscowe cacko.... Z ambasady francuskiej.
No ale największe wrażenie to na mnie w Londonie robiły Jaguary E type. Byłem tam właśnie kiedy wchodziły. Jeździłem na trzeciego, siedząc na bagażniku MG, i Triumphami. No i niezwykłe wrażenie robiły RR Silver Shadow sunące po pustawych wtedy ulicach. Zresztą ja byłem pod miastem...
A dziś? Czy cokolwiek potrafi na kimkolwiek zrobić aż takie wrażenie?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Ja miałem dwa lub trzy maluchy. jeden nie miał zamiaru jechać szybciej niż 90 czy to z górki czy pod.gregski pisze:Konto usunięte, ty moj rocznik widze jestes.
Ale drugi był przerobiony u Chojnackiego. SPlanowana głowica, zmniejszone koło zamachowe i zmieniony dolot powietrza. NIby nic ale auto dawało 140. Samo =nieźle jeździło bez przerobek.
Pamiętam, kolega się ścigał Maluchami w Kielcach i on mi to załatwił, że były takie maluchy co 180 jeździły. Chłodnice oleju itepe...
I ten maluch po przeróbkach wiele wiele wiele lat jedził bez kłopotu. Potem ludzie którym go sprzedałem tez nim ganiali po swojej okolicy.
Na narty nim jeździłem do Szyczyrku masowo. Wyjmowałem siedzenia i wkładałem wszystkie narty do środka. Wchodziły na duś, po rozpięciu 210cm.
Tylko zimno było w nim. To na drogę się otulałem kocem. I silnik tak monotonnie wył, uuuuauuuuauuuuua... To były czasy!
Opony z Pewexu, uniroyale. I co, dawało radę. I dębice się wtedy pojawiły dobre ( jak dla nas).
I się marzyło o spojlerach. Obok mieszkał jeden taki, co się z jedna obdarzoną wielkim talentem aktorką obrzenił. Nijpierw miał ospojlerowanego malucha, a potem 125. A ona futra.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
gregski, Arno, hłe hłe widzę ze podobne początki motoryzacyjne
mój pierwszy malec - zielony kolor, rocznik 76, spryskiwacze jeszcze z tłoczkiem gumowym i kiera taka wielka
zmiany na szybko-zawieszenie i nowa podłoga, kierownica mała rajdowa tylko problem był z klaksonem-tu przydało się wieczko od opakowania po slajdach i sprężynka skręcona z drutu na kiju-klakson działał i badanie techniczne odbyło się bez sensacji. Co ja się miałem z tym maluchem-raz gnając na trasie Warszawa-Podkowa pod Pruszkowem siadła cała elektryka, ot tak w 1 sek, było i nie ma
godz.2 nad ranem telefon do tatuśka co by ruszył po syna z odsieczą. Co do opon zimowych
to racja dębica była git, zakupione miałem takie z wielkim bieżnikiem po znajomości i wielkie zdziwko złapało moich kolegów jak "upalając" swe sprzęty (maluch, skoda i polonez) na terenie sggw (wtedy nie było wszystko pogrodzone) okazało się ze mój maluszek na zimówkach jest najlepszy
. Co do prędkości max. z silnikiem bez przeróbek dawał radę 130 (140) na ssaniu by turbo ale to już był strach. Potem zakup nowego "malucha" i tu klops-po roku cały dach w purchlach
no tragedia, silnikowo tez kiszka nie umywał sie do starego maluszka. Jedno było fajne-wymiana wydechu, olej, filtry człowiek wymieniał sam+ wszelkie modyfikacje do malucha od filterków po wspomaganie elektryki no i obowiązkowo w maluchu-kij do uruchomienia, podnośnik do silnika, zestaw bezpieczników i saperka 

mój pierwszy malec - zielony kolor, rocznik 76, spryskiwacze jeszcze z tłoczkiem gumowym i kiera taka wielka
zmiany na szybko-zawieszenie i nowa podłoga, kierownica mała rajdowa tylko problem był z klaksonem-tu przydało się wieczko od opakowania po slajdach i sprężynka skręcona z drutu na kiju-klakson działał i badanie techniczne odbyło się bez sensacji. Co ja się miałem z tym maluchem-raz gnając na trasie Warszawa-Podkowa pod Pruszkowem siadła cała elektryka, ot tak w 1 sek, było i nie ma

No i takze kij lub szczotka do odpalania kiedy zrywala sie linka od zaplonu.
Ja nauczylem sie dzieki maluchowi jexdzic bez sprzegla, bo czesto sie linka zrywala.
Nie wolno tylko bylo sie zatrzymac, bo ruszanie trudne z pychu.
Ja nauczylem sie dzieki maluchowi jexdzic bez sprzegla, bo czesto sie linka zrywala.
Nie wolno tylko bylo sie zatrzymac, bo ruszanie trudne z pychu.
Arno, zawsze można było startować z 2-ki na rozruszniku, a dalej to już szło.. 

Dolce far niente 

No i jeszcze zwrotnice się zapiekały i kiera jak w jelczu chodziła 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
i tylne cylinderki w standardach się zapiekały, śruby w bębnach ukręcaly...
fajne czasy były...

fajne czasy były...
Dolce far niente 

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Dla mnie jako leworęcznego palącego idealnym rozwiązaniem był uchylany trójkącik pięknie wyciągał dym ,a przy dużych upałach odkręcony na maxa pod prąd pełnił rolę dodatkowego nawiewu 

Wyciągnięcie popielniczki w starszych modelach zdecydowanie miało zbawienny wpływ na przewietrzanie wnętrza 

Dolce far niente 

Ejże, czy to są wspomnienia tetryków? ;)
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
A co? Chciałoby się doświadczeniami wymienić?ky pisze:Ejże, czy to są wspomnienia tetryków? ;)
r.

Dolce far niente 

danikl, na avatarze wyglądasz jak tetryk

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Re: Re: Esteci i Estetki
Wypraszam sobie, nie jechałem do ślubu na mamucieFUX pisze:A co? Chciałoby się doświadczeniami wymienić?

r.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
A ja prawie. Tzn. dużym fiatem (taxi) - jak zeskanuję, to wklejęky pisze: nie jechałem do ślubu na mamucie

Do tematu malucha dorzucam skrzynię biegów w układzie "X" = zależnie od fantazji komputera pokładowego (ky pisze: czy to są wspomnienia tetryków? ;)

Prawo jazdy na takim egzemplarzu robiłem.
Miał też jakieś wzmocnione (?) hamulce.
Na egzaminie wsiadłem w inną sztukę, z normalną skrzynią (alez to był wypas, zdziwiłem się, że o wyborze biegu może decydować kierowca!), ale też z normalnymi hamulcami...

Ech, dawnych wspomnień czar

Wypas to był, jak prawko robiłem na zwykłym, lekkopółzdechłym malcu, a na egzaminie podstawili nam szrota, który poddał się przy pierwszym egzaminowanym. I wtedy podstawili całkiem świeżego BIS-a (maglownica!). Wszelkie manewry na placyku zaczęły się dziać ,,same''! ;)WiS pisze: Na egzaminie wsiadłem w inną sztukę, z normalną skrzynią (alez to był wypas, zdziwiłem się, że o wyborze biegu może decydować kierowca!), ale też z normalnymi hamulcami...![]()
r.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Was też uczyli na kursie ,że przy parkowaniu tyłem albo garażu (nie pamiętam) jak pojawi się słupek z chorągiewką na wys 1/3 tylnej szyby to trzeba kręcić a jak dojdzie do 3/4 to odkręcać czy jakoś tak
. Bzdurne uczenie na pamięć manewrów ,a potem niektórzy szukałi na ulicy chorągiewek
.

Mnie uczyli, że przy cofaniu koniecznie muszę się odwrócić, absolutnie nie korzystać z lusterek bocznych. O mały włos oblałabym egzamin z jazdy przez to, bo mimochodem się wspomagałam lusterkami .danikl pisze:Was też uczyli na kursie ,że przy parkowaniu tyłem albo garażu (nie pamiętam) jak pojawi się słupek z chorągiewką na wys 1/3 tylnej szyby to trzeba kręcić a jak dojdzie do 3/4 to odkręcać czy jakoś tak. Bzdurne uczenie na pamięć manewrów ,a potem niektórzy szukałi na ulicy chorągiewek
.
P.S. Też robiłam prawo jazdy na maluszku

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
700Nm w przedziale 2500-5500
Przy zakupie powinno się płacić składkę na regenerację dróg...
A co do manewrów na pamięć, to ja robiłem prawko w 2000r i dalej było tak samo... słupek tu, to tyle a tyle obrotów kierownicy.... 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Znam kilka instruktorów i do teraz uczą na pamięć, wynika to czasem z głupoty kursantów, którzy po 30 godzinach jazdy nadal mylą kierunki jazdy
Często też instruktorzy zakładają, że każdy jest idiotą, ja pamiętam, że się zdrowo gryzłem ze swoim, zwłaszcza za takie pierdoły jak kierunkowskaz przy wyprzedzaniu rowerzysty bez wyjazdu za swój pas.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Dokładnie.danikl pisze:Was też uczyli na kursie ,że przy parkowaniu tyłem albo garażu (nie pamiętam) jak pojawi się słupek z chorągiewką na wys 1/3 tylnej szyby to trzeba kręcić a jak dojdzie do 3/4 to odkręcać czy jakoś tak. Bzdurne uczenie na pamięć manewrów ,a potem niektórzy szukałi na ulicy chorągiewek
.

Ja miałem dodatkowy element zaskoczenia na egzaminie, bo plac robiłem maluchem, a do miasta wyjechałem polonezem. Taki musiałem być wszechstronny.

czarne jest piękne...
Tu akurat nie musi chodzić o samo przekroczenie osi jezdni, ale np. o pokazanie jadącemu za Tobą, że wymijasz kogoś/coś, czego on może nie widzieć wcześniej.huzar105 pisze: [...] że się zdrowo gryzłem ze swoim, zwłaszcza za takie pierdoły jak kierunkowskaz przy wyprzedzaniu rowerzysty bez wyjazdu za swój pas.

Dokładnie! Ja sygnalizuje zawsze wszystko. A Pan Instruktor twierdził, że sygnalizacji używa się tylko jeśli wyjedziemy za linie naszego pasu.vicu pisze:Tu akurat nie musi chodzić o samo przekroczenie osi jezdni, ale np. o pokazanie jadącemu za Tobą, że wymijasz kogoś/coś, czego on może nie widzieć wcześniej.huzar105 pisze: [...] że się zdrowo gryzłem ze swoim, zwłaszcza za takie pierdoły jak kierunkowskaz przy wyprzedzaniu rowerzysty bez wyjazdu za swój pas.