Zakup Imprezy
Zakup Imprezy
Jestem tutaj nowy , dlatego najpierw się przywitam "Hi all" , nazywam się Darek , mam 24 lata , od 3 lat jestem posiadaczem Nissana Micry K11 98r ( jest to mój pierwszy samochód , kupiony zaraz po zdaniu prawka ) . Jako fan motoryzacji jak i nissana zapisałem się odrazu do klubu micry http://www.micra.pl i tak się zaczeło , podpatrując kolegów z klubu jak i z zagranicznych for zaczołem ulepszaś swojego micrusa ( rozpórki , nowy lakier , czarne matowe alusy , nowe opony , wycinka kata itp ) . No ale nadzszedł już ten czas kiedy człowiek chce coś mocniejszego i po przejrzeniu ofert m.in. wytypowałem subaru impreze i dlatego też zarejestrowałem się na tym forum ponieważ chciałbym się również dowiedzieć czegoś o tych autach od samych użytkowników .
Auto planuje kupić przed wakacjami ( okolice czerwca ) . Kwota w jakiej chce się zmieścić to max 30.000zł ( w tym ubezpieczenie , ewentualnie opony zimowe/letnie , filtry , olej itp ) Im cena niższa tym lepiej , bo niestesty na WRX ani STI mnie nie stać ( także na utrzymanie tego , również chodzi o spalanie które podejrzewam nie jest małe ) .
Z ofert jakie znalazłem to są to imprezy z silnikiem 2.5 i ok. 170km . Roczniki 2005-2006 .
W więkoszości są to auta sprowadzone z USA , z automatem . I tu mam własnie kilka pytań , Czy warto pchać się w takie auta ? Jak z serwisem ? , Jak z dostępem części ( drogie ? ) , Co jest częstą usterką w tych autach ? , Z ciekawości ile takie 2.5 ~170km pali ( min/max) .
A powracając do WRX i STI ( strasznie mi się podobają ) to czy do zwykłej imprezy , takie jak opisuje wyżej jest jakis problem z zamontowaniem pakietu od tych lepszych wersji ( np. ten wlot na masce , trzeba kupić całą taką , czy można kupić sam wlot ? a już blacharz/lakiernik sobie z tym poradzi ? , z tym tylnym dużym spoilerem myśle nie ma problemu , będzie pasował ? ) .
Hmmm wstępnie to chyba wszystko co się chciałem dowiedzieć . Acha ponieżej dam dwa linki do aut jakie znalazłem w ogłoszeniach . Co myślicie ? .
http://otomoto.pl/subaru-impreza-rs-C17155049.html
http://moto.allegro.pl/subaru-impreza-2 ... 83400.html
Te z rocznika 2003 z takimi okrągłymi lampami z przodu też mi się podobają , tylko nie znalazłem żadnej która by mi odpowiadała .
Dzięki za odpowiedzi i Pozdrawiam
Auto planuje kupić przed wakacjami ( okolice czerwca ) . Kwota w jakiej chce się zmieścić to max 30.000zł ( w tym ubezpieczenie , ewentualnie opony zimowe/letnie , filtry , olej itp ) Im cena niższa tym lepiej , bo niestesty na WRX ani STI mnie nie stać ( także na utrzymanie tego , również chodzi o spalanie które podejrzewam nie jest małe ) .
Z ofert jakie znalazłem to są to imprezy z silnikiem 2.5 i ok. 170km . Roczniki 2005-2006 .
W więkoszości są to auta sprowadzone z USA , z automatem . I tu mam własnie kilka pytań , Czy warto pchać się w takie auta ? Jak z serwisem ? , Jak z dostępem części ( drogie ? ) , Co jest częstą usterką w tych autach ? , Z ciekawości ile takie 2.5 ~170km pali ( min/max) .
A powracając do WRX i STI ( strasznie mi się podobają ) to czy do zwykłej imprezy , takie jak opisuje wyżej jest jakis problem z zamontowaniem pakietu od tych lepszych wersji ( np. ten wlot na masce , trzeba kupić całą taką , czy można kupić sam wlot ? a już blacharz/lakiernik sobie z tym poradzi ? , z tym tylnym dużym spoilerem myśle nie ma problemu , będzie pasował ? ) .
Hmmm wstępnie to chyba wszystko co się chciałem dowiedzieć . Acha ponieżej dam dwa linki do aut jakie znalazłem w ogłoszeniach . Co myślicie ? .
http://otomoto.pl/subaru-impreza-rs-C17155049.html
http://moto.allegro.pl/subaru-impreza-2 ... 83400.html
Te z rocznika 2003 z takimi okrągłymi lampami z przodu też mi się podobają , tylko nie znalazłem żadnej która by mi odpowiadała .
Dzięki za odpowiedzi i Pozdrawiam
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Zakup Imprezy
W sensie technicznym będzie pasował. Ale tylko technicznie. Bo poza tym to wiocha okrutna stylizowanie wolnego ssaka na turbo.Humvee pisze:Z ofert jakie znalazłem to są to imprezy z silnikiem 2.5 i ok. 170km . Roczniki 2005-2006 .
A powracając do WRX i STI ( strasznie mi się podobają ) to czy do zwykłej imprezy , takie jak opisuje wyżej jest jakis problem z zamontowaniem pakietu od tych lepszych wersji ( np. ten wlot na masce , trzeba kupić całą taką , czy można kupić sam wlot ? a już blacharz/lakiernik sobie z tym poradzi ? , z tym tylnym dużym spoilerem myśle nie ma problemu , będzie pasował ? )

Z częściami nie ma problemu, jak wie się gdzie szukać. Fakt, że w pierwszym z brzegu sklepie się nie kupi. Ceny zależy, czasem drogo, czasem coś potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć. Ogólnie powiedziałbym że średnia krajowa. Serwis to zależy co robić. Drobiazgi eksploatacyjne nie ma problemu gdziekolwiek. Grubsze rzeczy to już trzeba mieć warsztat który zna się na Subaru. Jest takich trochę.
Imprezę 2.5 automat ma forumowicz citan, możesz go zagadnąć o szczegóły eksploatacyjne.
Oczywiście wiesz, że spora część aut sprowadzanych z USA i sprzedawanych u nas to były kiedyś kompletne rozbitki (co nie znaczy, że z zaufanego źródła nie może trafić się sztuka OK)?

Humvee, nie wspominasz nic o Imprezach GT.
Miej także na uwadze, że Subaru z automatyczną skrzynią biegów mają zupełnie inną filozofię napędu na cztery koła.
I moja osobista opinia jest taka, że ów napęd stosowany w "automatach" jest (był?) beznadziejny.
Miej także na uwadze, że Subaru z automatyczną skrzynią biegów mają zupełnie inną filozofię napędu na cztery koła.
I moja osobista opinia jest taka, że ów napęd stosowany w "automatach" jest (był?) beznadziejny.
Też mi zależy żeby to był manual , i mam nadzieję że takiego znajdę :) . A co do GT to mógłbyś mi bardziej przybliżyć tą wersje ( jakie roczniki , jaka pojemność i jaka moc ) bo po ogłoszeniach ciężko określić bo już widziałem imprezy 95,112,125,167,177,230,250,280,300...500kmBergen pisze:Humvee, nie wspominasz nic o Imprezach GT.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Humvee pisze:przybliżyć tą wersje ( jakie roczniki , jaka pojemność i jaka moc )

Bergen pisze: ojejku jejku

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
fajny temat
może łatwiej będzie jak nie okreslisz wyłącznie kwoty na wszystkojednobyleimpreza tylko wprowadzisz dodatkowe kryterium jaki model/wersję subaru imprezy chcesz mieć
turbo nie turbo itd

Humvee pisze: no to GT odpada bo to pierwsza generacja jest ,za stary rocznik
może łatwiej będzie jak nie okreslisz wyłącznie kwoty na wszystkojednobyleimpreza tylko wprowadzisz dodatkowe kryterium jaki model/wersję subaru imprezy chcesz mieć
turbo nie turbo itd

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
A gdzie takie można kupić za rozsądne pieniądze?Piter 35 pisze: dobre Gt , zadbane będzie jeździć jak zły

esilon, no przecież określił. Nie ma być stare i nazywać się Subaru Impreza. Jak na "fana motoryzacji i Nissana" przystało

jak to będzie kombi to w tych pieniądzach się pojawiają przyzwoite egzemplarze.Godlik pisze: A gdzie takie można kupić za rozsądne pieniądze?![]()
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
A może w przyszłym tygodniu w jeleniej górzeGodlik pisze: A gdzie takie można kupić za rozsądne pieniądze?

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Ja i tak jestem zdania, że w każdego GTka prędzej czy później i tak trzeba wpakować worek pieniędzy
Podobnie, jak w każde auto zbliżające się do wieku gimnazjalnego lub późnoszkolnego...Godlik pisze:Ja i tak jestem zdania, że w każdego GTka prędzej czy później i tak trzeba wpakować worek pieniędzy

Dolce far niente 

I co? Nie pomogło?Humvee pisze: zaczołem ulepszaś swojego micrusa ( rozpórki , nowy lakier , czarne matowe alusy , nowe opony , wycinka kata itp )

Jak nie masz za dużo kasy, to może turbodziadka? One chodzą trochę taniej, bo nie mają magicznego napisu Impreza.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky pisze: Jak nie masz za dużo kasy, to może turbodziadka? One chodzą trochę taniej, bo nie mają magicznego napisu Impreza.
No i po prawdzie wszystkie sa starsze niestety, niz wiekszosc Imprez - jasna sprawa chyba :)
Przy czym najlatwiej kupic pewnie kombiacza.
Podobno w tych autach ( i chyba w pierwszych rocznikach Imprez tez ) silnik nieco bardziej pancerny.
Ale tez czuje spore koszta ;) - A w kosztach, jak sam wiesz, mam doswiadczenie ;)
Jacek "AMI" Rudowski
Można jeszcze wybrać Legaca z nieskończonym lagiem, ale to trochę ospałe będzie.
r.
r.
no i takie cichociemne, ale nie każdy docenia tą zaletę.ky pisze: Jak nie masz za dużo kasy, to może turbodziadka? One chodzą trochę taniej, bo nie mają magicznego napisu Impreza.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
jarmaj pisze: poza tym to wiocha okrutna stylizowanie wolnego ssaka na turbo.
Ech, wredoty - zero tolerancji dla odmiennościBergen pisze: Nie ma być stare i nazywać się Subaru Impreza. Jak na "fana motoryzacji i Nissana" przystało

Każdy "ulepsza" sobie auto, jak lubi - otekiepolskie żeśmy walczyli. Jak ktoś chce, wykłada swoją kasę i będzie szczęśliwy, niech sobie nie tylko dospawa wielkie skrzydło i kurnik do wolnego ssaka, ale nawet pomaluje go w panterkę, dołoży lufę i udaje czołg

Wolny kraj mamy.
Kolega zapowiedział, że interesuje go w miarę nowy wolny ssak, więc nie wciskajcie mu starego turbo na siłę. Wolny ssak ma swoje zalety eksploatacyjne (choć uwaga, Humvee, on też nie pali mało!), a nowe auto to jednak zawsze nieco mniejsze ryzyko. Nieco...

Wolnossące Imprezy 2.5 były tylko w USA. Nawet szybkie (setka chyba w 7.8 sek.). Więcej danych - szukaj np. na http://www.cars.101.com
Podaż na polskim rynku niestety niewielka.
A Europa z tym silnikiem: tylko Legacy i Outback.
Obawiam się tylko, że za trzy dychy to nawet wolny ssak nie będzie najświeższy ;)WiS pisze: Kolega zapowiedział, że interesuje go w miarę nowy wolny ssak,
r.
no jakieś tam 2005 czy 2006 już znalazł więc w miarę świeże w porównaniu z tym co mu tu zostało zaproponowane

sądzę ,że kolega się pomylił i chodziło mu raczej w dółPiter 35 pisze: a rocznik wiadomo 99 w górę jest cool![]()

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 4 razy
wino też tak zamawiasz...?Humvee pisze:no to GT odpada bo to pierwsza generacja jest ,za stary rocznik
GT to najrozsądniejszy wybór w Twoim budżecie
No ale jak nie piszę o RAburat pisze: sądzę ,że kolega się pomylił i chodziło mu raczej w dół

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
oj cyqan, to jeszcze dopisz, że w takim wiekowym turbo, jak klęknie panewka to trzeba dorzucić skromne 10 kafli, albo i 15. Bo jak padnie to mało kto koledze zaproponuje swap motoru z innego GT, bo to świętokradztwo naprawić po taniości (i ryzyko przy okazji).cyqan pisze: GT to najrozsądniejszy wybór w Twoim budżecie
Kupując subaru turbo należy liczyć się z tym, że w skrajnych przypadkach trzeba będzie dorzucić średni roczny dochód mieszkańca małej miejscowości (w takej Bielawce to będzie z 18k, tak tak). Im starsze tym prawdopodobieństwo większe. A nic tak nie wkurza jak niedziałająca bezwartościowa nieruchomość za ciężko zarobione dutki.
Z tym budżetem i bez rezerw finansowych, lub możliwości "skołowania" dyszki bym poszedł w wolnego ssaka.