Zakup Imprezy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Humvee
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Zakup Imprezy

Post 28 sty 2011, o 16:14

Jestem tutaj nowy , dlatego najpierw się przywitam "Hi all" , nazywam się Darek , mam 24 lata , od 3 lat jestem posiadaczem Nissana Micry K11 98r ( jest to mój pierwszy samochód , kupiony zaraz po zdaniu prawka ) . Jako fan motoryzacji jak i nissana zapisałem się odrazu do klubu micry http://www.micra.pl i tak się zaczeło , podpatrując kolegów z klubu jak i z zagranicznych for zaczołem ulepszaś swojego micrusa ( rozpórki , nowy lakier , czarne matowe alusy , nowe opony , wycinka kata itp ) . No ale nadzszedł już ten czas kiedy człowiek chce coś mocniejszego i po przejrzeniu ofert m.in. wytypowałem subaru impreze i dlatego też zarejestrowałem się na tym forum ponieważ chciałbym się również dowiedzieć czegoś o tych autach od samych użytkowników .

Auto planuje kupić przed wakacjami ( okolice czerwca ) . Kwota w jakiej chce się zmieścić to max 30.000zł ( w tym ubezpieczenie , ewentualnie opony zimowe/letnie , filtry , olej itp ) Im cena niższa tym lepiej , bo niestesty na WRX ani STI mnie nie stać ( także na utrzymanie tego , również chodzi o spalanie które podejrzewam nie jest małe ) .

Z ofert jakie znalazłem to są to imprezy z silnikiem 2.5 i ok. 170km . Roczniki 2005-2006 .
W więkoszości są to auta sprowadzone z USA , z automatem . I tu mam własnie kilka pytań , Czy warto pchać się w takie auta ? Jak z serwisem ? , Jak z dostępem części ( drogie ? ) , Co jest częstą usterką w tych autach ? , Z ciekawości ile takie 2.5 ~170km pali ( min/max) .

A powracając do WRX i STI ( strasznie mi się podobają ) to czy do zwykłej imprezy , takie jak opisuje wyżej jest jakis problem z zamontowaniem pakietu od tych lepszych wersji ( np. ten wlot na masce , trzeba kupić całą taką , czy można kupić sam wlot ? a już blacharz/lakiernik sobie z tym poradzi ? , z tym tylnym dużym spoilerem myśle nie ma problemu , będzie pasował ? ) .

Hmmm wstępnie to chyba wszystko co się chciałem dowiedzieć . Acha ponieżej dam dwa linki do aut jakie znalazłem w ogłoszeniach . Co myślicie ? .

http://otomoto.pl/subaru-impreza-rs-C17155049.html
http://moto.allegro.pl/subaru-impreza-2 ... 83400.html

Te z rocznika 2003 z takimi okrągłymi lampami z przodu też mi się podobają , tylko nie znalazłem żadnej która by mi odpowiadała .

Dzięki za odpowiedzi i Pozdrawiam

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Zakup Imprezy

Post 28 sty 2011, o 16:42

Humvee pisze:Z ofert jakie znalazłem to są to imprezy z silnikiem 2.5 i ok. 170km . Roczniki 2005-2006 .
W więkoszości są to auta sprowadzone z USA , z automatem . I tu mam własnie kilka pytań , Czy warto pchać się w takie auta ? Jak z serwisem ? , Jak z dostępem części ( drogie ? ) , Co jest częstą usterką w tych autach ? , Z ciekawości ile takie 2.5 ~170km pali ( min/max) .

A powracając do WRX i STI ( strasznie mi się podobają ) to czy do zwykłej imprezy , takie jak opisuje wyżej jest jakis problem z zamontowaniem pakietu od tych lepszych wersji ( np. ten wlot na masce , trzeba kupić całą taką , czy można kupić sam wlot ? a już blacharz/lakiernik sobie z tym poradzi ? , z tym tylnym dużym spoilerem myśle nie ma problemu , będzie pasował ? )
W sensie technicznym będzie pasował. Ale tylko technicznie. Bo poza tym to wiocha okrutna stylizowanie wolnego ssaka na turbo. :wall:

Z częściami nie ma problemu, jak wie się gdzie szukać. Fakt, że w pierwszym z brzegu sklepie się nie kupi. Ceny zależy, czasem drogo, czasem coś potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć. Ogólnie powiedziałbym że średnia krajowa. Serwis to zależy co robić. Drobiazgi eksploatacyjne nie ma problemu gdziekolwiek. Grubsze rzeczy to już trzeba mieć warsztat który zna się na Subaru. Jest takich trochę.

Imprezę 2.5 automat ma forumowicz citan, możesz go zagadnąć o szczegóły eksploatacyjne.
Oczywiście wiesz, że spora część aut sprowadzanych z USA i sprzedawanych u nas to były kiedyś kompletne rozbitki (co nie znaczy, że z zaufanego źródła nie może trafić się sztuka OK)? ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 28 sty 2011, o 17:06

Humvee, nie wspominasz nic o Imprezach GT.

Miej także na uwadze, że Subaru z automatyczną skrzynią biegów mają zupełnie inną filozofię napędu na cztery koła.
I moja osobista opinia jest taka, że ów napęd stosowany w "automatach" jest (był?) beznadziejny.

Humvee
0 gwiazdek

Post 28 sty 2011, o 18:20

Bergen pisze:Humvee, nie wspominasz nic o Imprezach GT.

Miej także na uwadze, że Subaru z automatyczną skrzynią biegów mają zupełnie inną filozofię napędu na cztery koła.
I moja osobista opinia jest taka, że ów napęd stosowany w "automatach" jest (był?) beznadziejny.
Też mi zależy żeby to był manual , i mam nadzieję że takiego znajdę :) . A co do GT to mógłbyś mi bardziej przybliżyć tą wersje ( jakie roczniki , jaka pojemność i jaka moc ) bo po ogłoszeniach ciężko określić bo już widziałem imprezy 95,112,125,167,177,230,250,280,300...500km :o tyle modów i przerubek że już nie wiadomo co jest co )

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 28 sty 2011, o 18:42

Humvee pisze:przybliżyć tą wersje ( jakie roczniki , jaka pojemność i jaka moc )
:arrow: http://www.4impreza.pl/historia-turbo.php

Humvee
0 gwiazdek

Post 28 sty 2011, o 18:52

no to GT odpada bo to pierwsza generacja jest ,za stary rocznik

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 sty 2011, o 20:15

ojejku jejku

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 28 sty 2011, o 20:56

Bergen pisze: ojejku jejku
:thumb: Zgadzam się z Atomowym Prowokatorem :idea: , dobre Gt , zadbane będzie jeździć jak zły :evilgrin: a rocznik wiadomo 99 w górę jest cool :thumb:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 sty 2011, o 21:12

fajny temat :-)

Humvee pisze: no to GT odpada bo to pierwsza generacja jest ,za stary rocznik

może łatwiej będzie jak nie okreslisz wyłącznie kwoty na wszystkojednobyleimpreza tylko wprowadzisz dodatkowe kryterium jaki model/wersję subaru imprezy chcesz mieć

turbo nie turbo itd ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 28 sty 2011, o 21:13

Piter 35 pisze: dobre Gt , zadbane będzie jeździć jak zły
A gdzie takie można kupić za rozsądne pieniądze? ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 sty 2011, o 21:23

esilon, no przecież określił. Nie ma być stare i nazywać się Subaru Impreza. Jak na "fana motoryzacji i Nissana" przystało :mrgreen: ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 sty 2011, o 21:28

Godlik pisze: A gdzie takie można kupić za rozsądne pieniądze? ;-)
jak to będzie kombi to w tych pieniądzach się pojawiają przyzwoite egzemplarze.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Piter 35
6 gwiazdek

Post 28 sty 2011, o 21:29

Godlik pisze: A gdzie takie można kupić za rozsądne pieniądze?
A może w przyszłym tygodniu w jeleniej górze :razz:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 28 sty 2011, o 21:40

Ja i tak jestem zdania, że w każdego GTka prędzej czy później i tak trzeba wpakować worek pieniędzy

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 sty 2011, o 22:40

Godlik pisze:Ja i tak jestem zdania, że w każdego GTka prędzej czy później i tak trzeba wpakować worek pieniędzy
Podobnie, jak w każde auto zbliżające się do wieku gimnazjalnego lub późnoszkolnego... ;-)
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 29 sty 2011, o 00:01

Humvee pisze: zaczołem ulepszaś swojego micrusa ( rozpórki , nowy lakier , czarne matowe alusy , nowe opony , wycinka kata itp )
I co? Nie pomogło? ;-) :lol: :lol:

Jak nie masz za dużo kasy, to może turbodziadka? One chodzą trochę taniej, bo nie mają magicznego napisu Impreza.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

AMI
5 gwiazdek

Post 29 sty 2011, o 00:05

ky pisze: Jak nie masz za dużo kasy, to może turbodziadka? One chodzą trochę taniej, bo nie mają magicznego napisu Impreza.

No i po prawdzie wszystkie sa starsze niestety, niz wiekszosc Imprez - jasna sprawa chyba :)

Przy czym najlatwiej kupic pewnie kombiacza.
Podobno w tych autach ( i chyba w pierwszych rocznikach Imprez tez ) silnik nieco bardziej pancerny.
Ale tez czuje spore koszta ;) - A w kosztach, jak sam wiesz, mam doswiadczenie ;)
Jacek "AMI" Rudowski

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 sty 2011, o 00:07

Można jeszcze wybrać Legaca z nieskończonym lagiem, ale to trochę ospałe będzie.

r.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 29 sty 2011, o 00:11

ky pisze: Jak nie masz za dużo kasy, to może turbodziadka? One chodzą trochę taniej, bo nie mają magicznego napisu Impreza.
no i takie cichociemne, ale nie każdy docenia tą zaletę.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 29 sty 2011, o 00:15

jarmaj pisze: poza tym to wiocha okrutna stylizowanie wolnego ssaka na turbo.
Bergen pisze: Nie ma być stare i nazywać się Subaru Impreza. Jak na "fana motoryzacji i Nissana" przystało
Ech, wredoty - zero tolerancji dla odmienności ;-)
Każdy "ulepsza" sobie auto, jak lubi - otekiepolskie żeśmy walczyli. Jak ktoś chce, wykłada swoją kasę i będzie szczęśliwy, niech sobie nie tylko dospawa wielkie skrzydło i kurnik do wolnego ssaka, ale nawet pomaluje go w panterkę, dołoży lufę i udaje czołg :evilgrin:
Wolny kraj mamy.

Kolega zapowiedział, że interesuje go w miarę nowy wolny ssak, więc nie wciskajcie mu starego turbo na siłę. Wolny ssak ma swoje zalety eksploatacyjne (choć uwaga, Humvee, on też nie pali mało!), a nowe auto to jednak zawsze nieco mniejsze ryzyko. Nieco... :whistle:

Wolnossące Imprezy 2.5 były tylko w USA. Nawet szybkie (setka chyba w 7.8 sek.). Więcej danych - szukaj np. na http://www.cars.101.com
Podaż na polskim rynku niestety niewielka.
A Europa z tym silnikiem: tylko Legacy i Outback.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 sty 2011, o 00:34

WiS pisze: Kolega zapowiedział, że interesuje go w miarę nowy wolny ssak,
Obawiam się tylko, że za trzy dychy to nawet wolny ssak nie będzie najświeższy ;)

r.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 29 sty 2011, o 00:42

no jakieś tam 2005 czy 2006 już znalazł więc w miarę świeże w porównaniu z tym co mu tu zostało zaproponowane ;-)
Piter 35 pisze: a rocznik wiadomo 99 w górę jest cool :thumb:
sądzę ,że kolega się pomylił i chodziło mu raczej w dół :cofee: ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 29 sty 2011, o 01:01

Humvee pisze:no to GT odpada bo to pierwsza generacja jest ,za stary rocznik
wino też tak zamawiasz...?

GT to najrozsądniejszy wybór w Twoim budżecie

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 sty 2011, o 12:48

burat pisze: sądzę ,że kolega się pomylił i chodziło mu raczej w dół
No ale jak nie piszę o RA :razz:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 sty 2011, o 13:04

cyqan pisze: GT to najrozsądniejszy wybór w Twoim budżecie
oj cyqan, to jeszcze dopisz, że w takim wiekowym turbo, jak klęknie panewka to trzeba dorzucić skromne 10 kafli, albo i 15. Bo jak padnie to mało kto koledze zaproponuje swap motoru z innego GT, bo to świętokradztwo naprawić po taniości (i ryzyko przy okazji).

Kupując subaru turbo należy liczyć się z tym, że w skrajnych przypadkach trzeba będzie dorzucić średni roczny dochód mieszkańca małej miejscowości (w takej Bielawce to będzie z 18k, tak tak). Im starsze tym prawdopodobieństwo większe. A nic tak nie wkurza jak niedziałająca bezwartościowa nieruchomość za ciężko zarobione dutki.

Z tym budżetem i bez rezerw finansowych, lub możliwości "skołowania" dyszki bym poszedł w wolnego ssaka.

ODPOWIEDZ