W załączniku szkic sytuacyjny. Moim zdaniem w miejscu w którym stoję znak ten już nie obowiązuje. Ale wolę się upewnić co o tym myślicie zanim pójdę się pyszczyć

Gdyby nie było, to niby po co tam stoi znak drogi z pierwszeństwem przejazdu? Przed wyjazdem z "normalnej" zatoczki, parkingu czy inkszego przystanku chyba jednak się nie stawiaburat pisze: nie jest to stricte skrzyżowanie
A co czyni...?burat pisze: Znak nie czyni z kawałka asfaltu drogi
Staram się nie bywaćburat pisze: w supermarketach nie byli,
Są też tabliczki, że są to drogi wewnętrzne.burat pisze: jednak to są drogi wewnętrzne
moze stal za blisko ktoregos z tych skrzyzowan... ale to wtedy zly podstawa - ich blad...C-5 Nakaz jazdy prosto przez skrzyżowanie
Wskazuje, że kierujący jest zobowiązany do jazdy prosto przez skrzyżowanie. Nakaz kończy się za skrzyżowaniem. Skręcanie na skrzyżowaniu w prawo bądź w lewo jest zabronione.
B-36 Zakaz zatrzymywania się
Znak ten zabrania zatrzymywania pojazdu. Jeżeli nie określono okresu doby w jakim on obowiązuje, okres ten wynosi całą dobę. Zakaz dotyczy tej strony jezdni, na której został umieszczony. Na odcinkach drogi, na których obowiązuje ten znak kierującemu pojazdem nie wolno zatrzymać pojazdu, nawet na chwilę, chyba że wynika to z warunków ruchu drogowego lub zaistniałej sytuacji drogowej.
Do znaku mogą być dołączane różne tabliczki precyzujące działanie tego znaku.
Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem odwołującym ten zakaz.
Burat jadąc główną drogą nie mam obowiązku kontrolowania statusów dróg bocznych. Kieruję się znakami stojącymi przy MOJEJ drodze. Więc nawet gdyby to była droga wewnętrzna (a zdaje się nie jest), to i tak mało mnie to obchodzi.burat pisze: pytanie teraz co wynika z rysunku Konto usunięte i czy ta po prawej za którą staną była normalna drogą spełniająca tą definicję czy może jakąś wewnętrzną oznaczoną jeszcze innymi znakami ,albo np. zatoczką z parkingiem![]()
FUX pisze: cyqan, nie ma znaku dopuszczającego parkowanie na chodniku, to znaczy, ze nie mozna parkować!
FUX pisze: cyqan, nie ma znaku dopuszczającego parkowanie na chodniku, to znaczy, ze nie mozna parkować!
Interpretacja z neta.Samochód osobowy możemy zaparkować na chodniku, gdy jego dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 2,5 ton. Musimy jednak tak ustawić auto, by nie utrudniać ruchu pieszych i zostawić do ich dyspozycji pas o szerokości co najmniej 1,5 metra.
Auto może być umieszczone na chodniku w całości, kołami jednego boku, bądź kołami przedniej osi. W tym ostatnim wypadku jesteśmy zobowiązani się upewnić, że samochód nie będzie tamował ruchu na jezdni.
Zabronione jest parkowanie na chodniku, gdy na danym odcinku jezdni obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju.
Szczegółowo zasady zatrzymania i postoju na chodniku reguluje artykuł 47. kodeksu drogowego.
Zgodnie z definicją zacytowaną przez ky jeśli to jest dojazd do budynku, lub droga wewnętrzna, to może to nie być potraktowane jak skrzyżowanie. Z drugiej strony jednak jest rozporządzenieburat pisze:Konto usunięte, wydaje mi się jednak ,że nie będzie to potraktowane jako skrzyżowanie tylko jako wyjazd z parkingu i może być lipaale obym się mylił
Nie można założyć, że jadąc obserwuję drogi, które się zaczynają obok i zapamiętuję, czy są drogami wewnętrznymi czy nie. Jadąc, obserwuję i stosuję się do znaków umieszczonych przy mojej drodze.Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa drogowego i warunków umieszczania na drogach, załącznik nr 1 pkt 5.2.1.3):
Znaki D-1 umieszcza się w odległości do 50m od skrzyżowania.
Jako zasadę należy przyjąć powtarzanie przed każdym skrzyżowaniem wzdłuż trasy z pierwszeństwem znaków D-1 o zmniejszonych wymiarach (pkt.5.2.1.1.)
Jeszcze bym dodał, że nie podejrzany a obwiniony ale to szczegół. Powiedz mi jeszcze, co to jest za dróżka? Oso chozi z tym wjazdem? Do czego on służy?Konto usunięte pisze:Znalazłem za wycieraczką wezwanie do straży miejskiej, żeby stawić się jako podejrzany o wykroczenie (cytuję) "postój w strefie obowiązywania znaku b-36 'zakaz zatrzymywania'
W załączniku szkic sytuacyjny. Moim zdaniem w miejscu w którym stoję znak ten już nie obowiązuje. Ale wolę się upewnić co o tym myślicie zanim pójdę się pyszczyć