Dziecko w foteliku na przednim siedzeniu - można?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Dziecko w foteliku na przednim siedzeniu - można?

Post 24 sie 2011, o 09:34

Czy mogę posadzić 4-letnie dziecko w foteliku na przednim fotelu pasażera? Normalnie przodem, poduszki oczywiście wyłączyć nie mogę (jak to w Subaru).

Z tego, co widzę w PoRD:

Art.39
3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w
wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku
ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze
i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym

Art.45
2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku
jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w
poduszkę powietrzną dla pasażera;
5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do
12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Więc chyba mogę... :?:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dziecko w foteliku na przednim siedzeniu - można?

Post 24 sie 2011, o 09:43

możesz
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 sie 2011, o 09:51

Godlik, sam sobie odpowiedziałeś :roll: Dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu musi być przewożone w foteliku.
Na przednim siedzeniu nie możesz przewozić dziecka w foteliku tylko w takim przypadku, gdy w samochodzie jest zamontowana poduszka pasażera i dziecko przewożone w foteliku siedzi tyłem do kierunku jazdy.
Jeżeli masz zamontowaną poduszkę pasażera,to na przednim siedzeniu możesz przewozić dziecko w foteliku, o ile dziecko będzie siedziało przodem do kierunku jazdy.
Dla spokoju sumienia zadbaj tylko, aby dziecko nie siedziało zbyt blisko deski rozdzielczej.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 sie 2011, o 09:52

Moim zdaniem też możesz, choć policja powiedziała ostatnio Dido, że nie może i żeby się cieszyła, że nie wlepiają jej mandatu.

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubione posty: 1 raz

Post 24 sie 2011, o 09:55

To policjanci nie mają logiki w programie szkolenia?
fitter happier more productive

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 09:58

Konto usunięte, nie można na "podkładce". W foteliku można. Amen. 8-)
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 10:01

Konto usunięte pisze: Moim zdaniem też możesz, choć policja powiedziała ostatnio Dido, że nie może i żeby się cieszyła, że nie wlepiają jej mandatu.
Widzę, że na mędrców trafiła :wall:
Umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika w narodzie :-/

vibowit pisze: Konto usunięte, nie można na "podkładce". W foteliku można. Amen. 8-)

Zgadza się:

art. 39 ust. 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
art. 45 ust. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
(...)
5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Podkładka to "inne urządzenie do przewożenia dzieci.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 10:07 przez So What!, łącznie zmieniany 1 raz.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 10:04

So What!, niekoniecznie. Zdaje się, że Maciek jeździ na podkładce, a to nie jest fotelik, więc mogli mieć rację.
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 10:08

vibowit, poprawiłem. Byłem przekonany, że chodzi o fotelik. Jeżeli chodziło o podkładkę, to mieli oczywiście rację.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 10:10

A już chcieli psy na policji wieszać. ech... :roll:

:mrgreen:
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 10:12

vibowit pisze: A już chcieli psy na policji wieszać. ech... :roll:

:mrgreen:
Cały czas pisaliśmy o foteliku ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 10:18

Dzięki, z tą podkładką to też bardzo cenna informacja

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 11:14

Panowie bez jaj. Jaka jest definicja i warunki techniczne "specjalnego fotelika ochronnego"? Owa "podkładka" ma podłokietniki i siedzisko. Dla mnie to równie dobry "specjalny fotelik ochronny".

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Re: Dziecko w foteliku na przednim siedzeniu - można?

Post 24 sie 2011, o 11:46

Konto usunięte pisze:Panowie bez jaj. Jaka jest definicja i warunki techniczne "specjalnego fotelika ochronnego"? Owa "podkładka" ma podłokietniki i siedzisko. Dla mnie to równie dobry "specjalny fotelik ochronny".
Tomek, bez przesady. Moim zdaniem to jest jasne. Widziałeś kiedyś fotel bez oparcia?

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 11:53

vibowit pisze: Tomek, bez przesady. Moim zdaniem to jest jasne. Widziałeś kiedyś fotel bez oparcia?

Pewnie. Za słownikiem języka polskiego PWN:

fotel
1. «wyściełany mebel do siedzenia, z poręczami»
2. «siedzenie w pojeździe lub na sali widowiskowej»
3. przen. «urząd, stanowisko»
• fotelowy • fotelik

Prawo powinno być jednoznaczne. Dopóki nie jest określone czym jest "specjalny fotelik ochronny", to może być nim nawet drewniane krzesło z poręczami.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 12:18

Konto usunięte, trochę czepiasz się dla samego czepiania się.
Jeśli to Cię podniesie na duchu, to przyznam Ci rację, że Kodeks Drogowy nie jest najprecyzyjniejszy i na pewno mógłby być napisany lepiej. Choć akurat ten punkt moim zdaniem nie jest najgorszy. 8-)

Godlik pytał, czy można, czy nie można. Odpowiedź jest taka. W foteliku można, na podkładce nie można.
Oczywiście możesz dla sportu nie przyjąć ew. mandatu i iść do sądu. Jestem jednak gotów się założyć, że tam przegrasz.
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 12:42

vibowit pisze: Konto usunięte, trochę czepiasz się dla samego czepiania się.

Eee tam, ja po prostu nie zgadzam się, żeby ustawodawca przez swoją niekompetencję robił ze mnie idiotę. A panowie w mundurach straszyli mi dziecko. Iza ma wyjątkowe szczęście do palantów w mundurach, co skutkuje tym, że Maciek płacze kiedy zatrzymuje ją policja. Tak się wykuwa zaufanie do władzy.

Z tą przegraną w sądzie to nie jestem wcale taki pewien. Jeśli prawo jest nieprecyzyjne, to interpretacja powinna być na moją, obywatela korzyść w myśl zasady "in dubio pro reo".

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 13:05

Konto usunięte pisze: Panowie bez jaj. Jaka jest definicja i warunki techniczne "specjalnego fotelika ochronnego"? Owa "podkładka" ma podłokietniki i siedzisko. Dla mnie to równie dobry "specjalny fotelik ochronny".
Warunki techniczne fotelików i innych urządzeń określa Polska Norma PN-88/S-80053 "Samochody osobowe. Urządzenia zabezpieczające dla dzieci". Urządzenie zabezpieczające dla dzieci jest mocowane na tylnym siedzeniu samochodu osobowego i służy do utrzymywania ciała dziecka podczas jazdy, a także podczas wypadku samochodowego w celu zmniejszenia niebezpieczeństwa ciężkich urazów przez przejmowanie sił bezwładności i ograniczenie skutków działania tych sił do granic fizjologicznie dopuszczalnych. Norma określa dziesięć grup urządzeń zabezpieczających dla dzieci: a) urządzenie zabezpieczające niezależne - urządzenie zabezpieczające dla dzieci, które może być przymocowane do konstrukcji pojazdu za pomocą własnych niezależnych taśm (tzn. elastycznych elementów przeznaczonych do utrzymywania ciała osoby siedzącej w pojeździe samochodowym i przenoszenia sił bezwładności na części mocujące wg PN-87/5-80051); b) urządzenie zabezpieczające zależne - urządzenie zabezpieczające dla dzieci, które wraz z pasami bezpieczeństwa dla dorosłych pasażerów utrzymujących to urządzenie stanowi kompletny układ zabezpieczający; c) urządzenie zabezpieczające uniwersalne - urządzenie zabezpieczające dla dzieci stosowane we wszystkich typach samochodów i przystosowane do mocowania w miejscach kotwiczenia wg PN-88/5-80052 (tzn. w miejscach konstrukcji pojazdu lub siedzenia przeznaczonych do mocowania końcówek pasa bezpieczeństwa); d) urządzenie zabezpieczające półuniwersalne - urządzenie zabezpieczające dla dzieci stosowane w niektórych typach pojazdów i przystosowane do mocowania w dolnych punktach kotwiczenia wg PN-88/5-80052 oraz w dodatkowych punktach kotwiczenia określonych przez producenta urządzeń w porozumieniu z wytwórcą pojazdu; e) kołyska - urządzenie zabezpieczające dla dzieci, służące do umieszczenia i przytrzymania dziecka w pozycji leżącej na wznak lub na brzuchu, prostopadle do wzdłużnej środkowej płaszczyzny pojazdu i odpowiednio przytrzymujące głowę i tułów dziecka, z wyłączeniem kończyn; f) leżak - urządzenie zabezpieczające dla dzieci, służące do umieszczenia dziecka w pozycji półleżącej tyłem do kierunku jazdy i odpowiednio przytrzymujące głowę i tułów dziecka, z wyłączeniem kończyn; g) fotelik - konstrukcja stanowiąca stałą część urządzenia zabezpieczającego dla dzieci, przystosowana do przytrzymania dziecka w pozycji siedzącej; h) osłona zabezpieczająca - urządzenie umieszczane przed siedzącym dzieckiem, przeznaczone do rozłożenia sił utrzymujących na większą część ciała dziecka w przypadku zderzenia czołowego; i) poduszka podwyższająca - miękkie podwyższenie, które łącznie z pasem bezpieczeństwa dla dorosłych pasażerów stanowi kompletne urządzenie zabezpieczające dla dzieci.
Ukształtowanie wymienionych urządzeń zabezpieczających dla dzieci powinno zapewniać dziecku wygodną pozycję również podczas snu. Wielkość urządzenia powinna być dostosowana do masy ciała dziecka. Umieszczanie i wyjmowanie dziecka z ww. urządzeń zabezpieczających powinno być łatwe i nie powinno trwać długo. Konstrukcja wszystkich części urządzenia nie może powodować obrażeń ciała dziecka i osób siedzących obok, uszkodzenia siedzeń, do których są mocowane, oraz musi zapewniać właściwy montaż urządzenia. Jednym z ważniejszych elementów urządzenia zabezpieczającego jest zamek. Konstrukcja zamka powinna wykluczać możliwość niewłaściwego lub częściowego zamknięcia. Zamek powinien być dobrze widoczny, łatwy w użyciu i wygodny do uchwycenia. Istotnym elementem jest mechanizm regulacji taśmy. Według PN-87/5-80051 jest to mechanizm umożliwiający regulację długości pasa. Mechanizm regulacji może być częścią zamka lub zwijacza. Powinien być umieszczony w łatwo dostępnym miejscu i wygodny w użytkowaniu. Regulacja taśmy powinna być możliwa za pomocą jednej ręki. Każde urządzenie zabezpieczające powinno być oznakowane w sposób trwały i wyraźny. Cecha każdego urządzenia powinna zawierać co najmniej: znak wytwórni, numer normy, miesiąc i rok produkcji lub numer partii i rok produkcji (U. Bembenek, Samochodowy fotelik dla dziecka, PnD 1998, nr 3, s. 35-36; E. Wolski, R. Smolski, Bezpieczeństwo dzieci podczas jazdy samochodem, BRD 1995, nr 1-2, s. 20-23).
Cytat oczywiście niewiele wyjaśnia. Natomiast do głowy by mi nie przyszło, żeby podkładkę traktować, jako fotelik ochronny.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 24 sie 2011, o 13:41

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 13:57

Aaaa, faktycznie. No to przepraszam, za zamieszanie :oops:

Ale przynajmniej poszerzyliśmy temat o podkładkę ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 14:10

rrosiak, niezupełnie deja vu, bo w tamtym wątku nie wytłumaczyliśmy Konto usunięte, że taboret to nie fotel. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 15:45

vibowit, nie no, teraz z definicji to jest oczywiste :giggle:
So What! pisze: g) fotelik - konstrukcja stanowiąca stałą część urządzenia zabezpieczającego dla dzieci, przystosowana do przytrzymania dziecka w pozycji siedzącej;

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2011, o 16:06

Konto usunięte, techniczny bełkot w czystej postaci :giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 09:38

Konto usunięte, a jak ktoś ci napisze w instrukcji, że do wbijania gwoździa należy użyć młotka, to też będziesz się domagał definicji młotka i gwoździa? :razz:
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 10:07

Oj Boguś, Boguś. Ja tu piszę o stanowieniu prawa, o tym, że wypuszczają buble definiując rzeczy niechlujnie i wieloznacznie, a potem jeszcze próbują to rozstrzygać na korzyść aparatu państwa. A Ty mi z instrukcjami wyjeżdżasz :wall:

Jak poszedłem rozmawiać ze strażą miejską w sprawie mandatu za parkowanie (BTW, nie przyjąłem mandatu), to mi pan wyciągnął główny argument, że oni mają wydany przez prezydenta miasta Rejestr Dróg Publicznych i to nie jest skrzyżowanie, bo odchodząca droga nie jest publiczna. Jak się zapytałem, czy jako kierowca mam wozić ze sobą Rejestr Dróg Publicznych zanim zaparkuję, nie miał odpowiedzi.

Ja wiem, że można się podporządkowywać jak stado owiec. Może nawet tak bywa wygodniej :evilgrin:

ODPOWIEDZ