18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: 18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz
Oj widzę potencjał w wątku .....

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jeździć samochodem uczyć powinien rodzic, albo ktoś starszy z nienaganną historią. I przez pierwszy rok można go, po zdaniu, prowadzić tylko w jego obecności (trzeźwego). Raczej działa.
I koniecznie z jakimś listkiem. Oraz 000 alkoholu, a każde poszarżowanie z prędkością odroczenie prawka na 2 lata. Tak mi się zdaje by działało.
Ostatnio przedyskutowałem temat z bratem i stanęliśmy na tym, że dodatkowo powinny być robione kategorie dla kierowców z większymi umiejętnościami, takie, które pozwalają np. dopuszczalna + 20, dop. +40 etc.
I koniecznie z jakimś listkiem. Oraz 000 alkoholu, a każde poszarżowanie z prędkością odroczenie prawka na 2 lata. Tak mi się zdaje by działało.
Ostatnio przedyskutowałem temat z bratem i stanęliśmy na tym, że dodatkowo powinny być robione kategorie dla kierowców z większymi umiejętnościami, takie, które pozwalają np. dopuszczalna + 20, dop. +40 etc.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Alan, Alan, Alan!, +40 to za samo napisanie 20 postów na forum powinno być 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Jak miałam jakieś 15 lat to przesunęli granicę z 16 na 17. Strasznie się wtedy wściekłam, że będę czekać rok dłużej. Zrobiłam jak miałam 17 i ze 2 mies. później przesunęli na 18 (ale już mi nie odebrali na szczęście).
Osobiście uważam, że młodego człowieka trzeba przyzwyczajać do samochodu i uczyć jak najwcześniej. Byle z głową i z ograniczeniami, jak napisał wyżej Alan. Nie mam wprawdzie przekonania, czy powinien uczyć rodzic, bo przykład tego jest w Australii i to jak jeżdżą tamtejsi kierowcy to jakaś kompletna masakra (brak wyobraźni, nieużywanie lusterek, paniczny lęk przed zakrętami etc.).
Osobiście uważam, że młodego człowieka trzeba przyzwyczajać do samochodu i uczyć jak najwcześniej. Byle z głową i z ograniczeniami, jak napisał wyżej Alan. Nie mam wprawdzie przekonania, czy powinien uczyć rodzic, bo przykład tego jest w Australii i to jak jeżdżą tamtejsi kierowcy to jakaś kompletna masakra (brak wyobraźni, nieużywanie lusterek, paniczny lęk przed zakrętami etc.).
Alan, Alan, Alan!, nie jestem przekonana. Obserwowałam jak ludzie jeżdżą i jeśli tego samego później uczą swoje dzieci, to złe nawyki są powielane. To nie jest kwestia prędkości i tego 1kmh. 

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
"January blefuje a Dusia mówi prawdę"

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- marcellus
- 1 gwiazdka
- Auto: Legacy Celebration
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Ja myślę, że problemem aż tak wielkim nie jest wiek kiedy można uzyskać prawo jazdy a raczej sposób nauki, ja od dawna jestem zdania, że kurs powinien odpowiednio kosztować, ale obejmować np naukę na płycie poślizgowej, większość kierowców nie potrafi zahamować z użyciem ABSu w sytuacji awaryjnej i przede wszystkim powinno się kłaść większy nacisk na szkolenia dla instruktorów nauki jazdy. Kolega była na takim kursie i stwierdził, że taki kurs to można równie dobrze zrobić korespondencyjnie bo siedzenia na wykładach, na których on był to strata czasu.
Z drugiej jednak strony przynajmniej ja obserwuję tendencję, że jak dziecko ma już prawo jazdy to musi mieć samochód, że niby aby podszkolić umiejętności, ale umiejętności nie podszkoli się z kolegami, zakup auta jest dla dzieciaka to niewielka kasa, dlatego pełno na drogach dwudziestokilkuletnich "okazji".
Z drugiej jednak strony przynajmniej ja obserwuję tendencję, że jak dziecko ma już prawo jazdy to musi mieć samochód, że niby aby podszkolić umiejętności, ale umiejętności nie podszkoli się z kolegami, zakup auta jest dla dzieciaka to niewielka kasa, dlatego pełno na drogach dwudziestokilkuletnich "okazji".
-all depends on how many corners I have to take in that 1/4
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
barbie pisze: Jak miałam jakieś 15 lat to przesunęli granicę z 16 na 17.
IMHO niemożliwe, próg wiekowy został przesunięty dużo wcześniej. Robiłem prawko w 1990r i w dniu zdawania egzaminu musiałem mieć ukończone 17 lat.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Zbyt mało warunków początkowych.
Kilkulatki w kartach jeżdżą lepiej niż ktokolwiek na tym forum.
25-latek który Kuziemu4 zrobił to co zrobił nie miał prawka.
Rządzący wprowadzają nowe kategorie na motocykl itp., a i tak pełno naszych rodaków, starych i młodych, jeździ bez.
Kilkulatki w kartach jeżdżą lepiej niż ktokolwiek na tym forum.
25-latek który Kuziemu4 zrobił to co zrobił nie miał prawka.
Rządzący wprowadzają nowe kategorie na motocykl itp., a i tak pełno naszych rodaków, starych i młodych, jeździ bez.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Czyli co, jak ojciec chce wyskoczyć z kolegami na browca, to dziecko (mające od niedawna prawo jazdy) nie będzie mogło ojca odwieźć do knajpy, a następnie go z tej knajpy odebraćAlan, Alan, Alan! pisze: przez pierwszy rok można go, po zdaniu, prowadzić tylko w jego obecności (trzeźwego). Raczej działa.

Nie mogę znaleźć nigdzie informacji, ale jestem pewna że tak było. To chyba już zbyt dawnorrosiak pisze:barbie pisze: Jak miałam jakieś 15 lat to przesunęli granicę z 16 na 17.
IMHO niemożliwe, próg wiekowy został przesunięty dużo wcześniej. Robiłem prawko w 1990r i w dniu zdawania egzaminu musiałem mieć ukończone 17 lat.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
barbie pisze: To był gdzieś lata 96-98 mniej więcej.
Mój brat robił w 1994 i też musiał czekać do 17-stki, wiec się upieram że nie było wówczas takiej opcji :) ZTCP to pokolenie naszych rodziców miało taką możliwość.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

ja robilem w '92 i tez czekalem do 17. jestem za 16 zdecydowanie, tylko potem jazda ze dwa lata z osoba z prawkiem.
- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
- Polubione posty: 0
Jak ogladam to co sie teraz dzieje to nie dał bym w cale prawka tym bezmózgim,ordynarnym,pedzonym na komercyjnej papce bandzie debili
sorry za takie słowa ,ale spróbujcie poprowadzic logiczną rozmowe z gimnazjalistą

piszac pewnie myslicie o swoich dzieciach, ale pomyslcie o pozostałych 90% potencjalnych zabójców.

sorry za takie słowa ,ale spróbujcie poprowadzic logiczną rozmowe z gimnazjalistą

piszac pewnie myslicie o swoich dzieciach, ale pomyslcie o pozostałych 90% potencjalnych zabójców.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Mam od 16-go roku życia.
Ale Ty już strasznie stary jesteś

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Nie.
Bo sam miałem 16 lat i wiem jakie siano wtedy we łbie miałem. A jakiś wybitny w żadną stronę nie jestem, czyli średniak.
Nie
A wątek z potencjałem, oj tak
Pozdrawiam
Grzegorz
Bo sam miałem 16 lat i wiem jakie siano wtedy we łbie miałem. A jakiś wybitny w żadną stronę nie jestem, czyli średniak.
Nie

A wątek z potencjałem, oj tak

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz
Oj, idac tym tropem nigdy nie powinienem dostac prawka ;)Grzesiek_67 pisze:Nie.
Nie![]()
A wątek z potencjałem, oj tak![]()
Pozdrawiam
Grzegorz
ale prawo jazdy do czego ?
Konto usunięte ,młodziez zaczyna coraz wczesniej i tego chyba nie zmienisz, możesz się tylko pogodzić

Konto usunięte ,młodziez zaczyna coraz wczesniej i tego chyba nie zmienisz, możesz się tylko pogodzić

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
gregski pisze: Oj, idac tym tropem nigdy nie powinienem dostac prawka ;)
Gregu, poczekaj, wniosków końcowych jeszcze nie było...wątek wszak z potencjałem jest

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 84 razy
- Polubione posty: 234 razy
Witam.
Sam miałem 15 lat jak jeździłem z ojcem(nie sam) po mieście.(prawko miałem znacznie później)Ale to było w takich czasach,że po W-wie furmanki jeszcze jeździły
. Teraz jestem zdecydowanie przeciwny dawaniu prawka dzieciakom.Ktoś napisał,ze jeżdżą dobrze kartami,ale ile ich jeździ? Kilkaset osób,kilka tyś?W tej chwili przy takim ruchu i osiągach aut zdecydowanie nie.
Pzdr
Sam miałem 15 lat jak jeździłem z ojcem(nie sam) po mieście.(prawko miałem znacznie później)Ale to było w takich czasach,że po W-wie furmanki jeszcze jeździły

Pzdr
Nawet, gdy ktoś ma +18 lat, nie oznacza, że będzie potrafił bezpiecznie posługiwać się autem, wiertarką, szlifierką kątową, maszyną do szycia, penisem, waginą, etc.

Dolce far niente 

Musze przyznać
,że Ojcu podkradałem kluczyki w wieku 15 lat a prawko zdobyłem w wieku 16
( Kończyłem technikum mechaniczne więc kurs u nas trwał pół roku - jeździliśmy w każdej porze roku i to było super
) a teraz to tragedia , nauka zdawania a nie nauka jazdy , szkoli się tumanów drogowych
.
Obecnie jestem przeciwny dawaniu w tak młodym wieku ( chyba ,że jazda tylko pod opieką osoby ,która ma " nie wiem " może prawko od 5 lat - może coś podobnego
)

Obecnie jestem przeciwny dawaniu w tak młodym wieku ( chyba ,że jazda tylko pod opieką osoby ,która ma " nie wiem " może prawko od 5 lat - może coś podobnego

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa