PLAZMA czy LCD- co kupić.....

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

PLAZMA czy LCD- co kupić.....

Post 12 lip 2008, o 17:53

Dzisiaj zobaczyłem takie coś
Obrazek

http://panasonic.pl/oferta.php?prod=3800

Zachwalano mocno. Cena w sklepie około 3400 w internecie 900 w dół.
Warto to brać, czy ma ktoś może jakieś inne, sprawdzone typy.....
Proszę o opinie.

Acha. Jeszcze jedno. Czy jest sens kupować Full HD czy pozostac prz HD Ready?
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, o 07:09 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.

Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: PLAZMA czy LCD- co kupić.....

Post 12 lip 2008, o 20:50

HD ready, chyba że masz dostęp do kanałów HD przez satelitę, bo przez kablówkę i tak leci upscaled, do tego PS3 i dostęp do wszystkich pięciu filmów HD w lokalnej wypożyczalni. Natomiast jeżeli nie - to tylko i wyłącznie HD ready.

Plazma czy LCD? Temat typu canon vs nikon albo boże narodzenie vs wielkanoc. Generalnie uważa się, że do filmów i w zaciemnionym pomieszczeniu to plazma, jeżeli do tv, normalne pomieszczenie plus podłączanie konsoli/komputera - to LCD.

Oczywiście zaraz ktoś napisze, że to wszystko bollocks, bo jest dokładnie odwrotnie.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 lip 2008, o 21:06

Bollocks :mrgreen:

Dev, czyli Full HD sobie nie ma sensu głowy zawracać? Bo jeśli wystarczy HD Ready to biorę plazmę. Są już i Full HD, ale skoro nie trzeba...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lip 2008, o 21:48

devlin pisze: Temat typu canon vs nikon albo boże narodzenie vs wielkanoc.
Wiedziałem, że na tym się skończy.... :? :mrgreen:
Mam akurat Polsat, którego umowa kończy się w sierpniu; Cyfrę już przerabiałem(brak emotkiona KOSMOS :giggle: ), N jest :o , pozostanie dalej chyba Polsat. Tym akurat sufit (cena/jakość) nie spadł na głowę..... :cofee:
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lip 2008, o 22:54

Konto usunięte pisze:Bollocks :mrgreen:

Dev, czyli Full HD sobie nie ma sensu głowy zawracać? Bo jeśli wystarczy HD Ready to biorę plazmę. Są już i Full HD, ale skoro nie trzeba...
Moim zdaniem nie ma sensu.

N, czyli tzw "niewidzialna telewizja", gdzie większość (uwaga, mądre słowo) kontentu to upscale do niskiego HD. Więc moim zdaniem - na odbiorniki HD jest o conajmniej kilka lat za wcześnie, zwłaszcza, że za chwilę znów przesiadka na MPEG4 z H264 i znów wymiana generacyjna telewizorów - co akurat się zbiegnie z wprowadzaniem na skalę półmasową odbiorników 3D.

Jednakowoż, idąc tym torem myślenia, nigdy nie będzie się niczego "fajnego i nowego" posiadało.

Piszę to jako posiadacz odbiornika telewizyjnego Sony Trinitron z połowy lat dziewięćdziesiątych, którego to otrzymałem w prezencie od dobrych ludzi, żebym mógł Szkodnikowi kilka produkcji Pixara puścić od czasu do czasu. Bo instalacja pod projektor - full HD - nadal nie jest gotowa.

– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 13 lip 2008, o 00:28

Plazma, plazma i jeszcze raz plazma...

LCD generalnie (bez względu na rozdzielczość) na grzyba się nadają a im większy tym gorszy. Testowałem ostatnio w domu 52" i 47" calowe Sharpy - dramat.
Były niestety Full HD i kompletnie nie radziły sobie ze zwykłym sygnałem SD. Mój monitor plazmowy 800x600 wciąga je nosem...
W sypialni mam 32" LCD Toshiby i do filmów DVD jest spoko, podejrzewam, że nie powaliłoby na kolana po podłączeniu pod sygnał SD z dekodera czy kabla choć to jakość teoretycznie lepsza niż kompresja DVD.
LCD są generalnie "pluszowe", nie mają za grosz kontrastu i pixele jak pięści wyłażą przy normalnym sygnale (co prawda w zależności od producenta jest lepiej lub gorzej - kwestia elektroniki, matryce i tak robią tylko 2 firmy)

Jak dla mnie plazmy są bardziej stabilne jeśli chodzi o jakość z różnych źródeł, choć nie testowałem żadnych o wyższej od mojej rozdzielczości - ale po remoncie bezwarunkowo kupuję plazmę. W grę wchodzą oczywiście tylko dwie firmy - Panasonic i Pioneer.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2008, o 00:36

Bilex pisze:Plazma, plazma i jeszcze raz plazma...

LCD generalnie (bez względu na rozdzielczość) na grzyba się nadają a im większy tym gorszy. Testowałem ostatnio w domu 52" i 47" calowe Sharpy - dramat.
Były niestety Full HD i kompletnie nie radziły sobie ze zwykłym sygnałem SD.
Ważne zdanie.

Natomiast moje zdanie jest takie, że przy tej wielkości, ani plazma ani LCD full HD nie radzi sobie z SD w sposób nawet akceptowalny, o przyzwoitym nie wspominając.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 lip 2008, o 00:38

To co - maksimum 32, 37 czy 42 cale?

Nawiasem mówiąc, to ciekawe rzeczy opowiadacie :cofee:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 13 lip 2008, o 00:45

Konto usunięte pisze: Nawiasem mówiąc, to ciekawe rzeczy opowiadacie :cofee:
Wiesz, jak to na forum - sami specjaliści... :-p ;-)
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 13 lip 2008, o 08:31

Jeżeli do oglądania filmów, to kupić rzutnik "HD ready" - koszt ten sam, efekt nieporównywalny.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2008, o 10:24

W zasadzie najlepsze rozwiazanie t: nie kupowac niczego! Wywalic pudlo z domu!
Trudne, ale niektorym sie udaje!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2008, o 10:39

Gal ma rację, a rozumieniu telewizyjnym - to za radą Arnolda poszedłem już jakieś 15 lat temu. I żyję, dość nieźle nawet.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2008, o 10:55

Z tym wywalaniem pudla jest różnie....
Mam kilka swoich ulubionych rzeczy, które pragnę oglądać.
F1, snooker, czasami piłka kopana, przyzwoity film. Nie zawsze chce się/lest czas, aby popędzić do kina 65km...
Dzieciaki sa fanami Discovery, National Geografic. Z bajek już wyrosły.
Tak się z tym kupowaniem zacząłem zastanawiać, lecz jeżeli slyszę, że za rok-dwa, mają wchodzic nowe standardy, to czy jest sens dzisiaj zmieniać?
Najgorsze jest to, że kupilem Sharpa 22'' LCD za tyle, ile dzisiaj muszę polożyć za 42'' Panasonica w plazmie. Było to raptem ze 3 lata temu :x .
Dolce far niente ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 13 lip 2008, o 13:27

FUX pisze:Najgorsze jest to, że kupilem Sharpa 22'' LCD za tyle, ile dzisiaj muszę polożyć za 42'' Panasonica w plazmie. Było to raptem ze 3 lata temu :x .
FUX, "trzecia dorga" to nabyć to, co w tej chwili najbardziej odpowiada i ... przestać się interesować tematem.

my jako jedni z "pierwszych w całej wsi" mieliśmy na przykład 5 głośników do oglądania filmów. było to .... lat temu. owszem, głośniki były nieco droższe i dobierane do pom. ok. 20m2 (większość "przestrzeni telewizyjnych" tyle ma), ale do dzisiaj są te same i dobrze służą. od tamtego czasu źródła wymieniane były raz, kilka lat temu. ekran też, bo poprzednie tv po prostu padło. w międzyczasie:
- VCR został "zmieciony" przez DVD (tu akurat wymiecenie było dosłowne i musieliśmy pójść z duchem czasu, czyli nabyć DVD)
- dźwięk dogalopował do 7 głośników. jak dotąd chyba tylko RAZ widziałem tak kodowany materiał
- pojawiło się SACD. w ciągu ostatnich 4 lat nabyłem 2 (słownie: dwie) płyty.
- narodziło się Blue Ray wraz z konkurencją. jak ktoś słusznie zauważył: do kupienia/pożyczenia 5 płyt.
- teoretycznie przyszła telewizja HD, tylko praktycznie jakoś tego nie widać.

a my mamy urządzenia sprzed kilku lat, głośniki sprzed dekady i jak na razie wcale nie czujemy, że używamy technologicznego muzeum.

on topic:
znajomy, który przez dłuższy czas używał LCD nabył kilka m-cy temu jakiegoś 50 calowego potwora - plazmę. umarł z zachwytu (głownie ogląda filmy) i jest przekonany, że plazma rules. BARDZO zachwalał kontrast i nasycenie kolorów.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 13 lip 2008, o 13:30

damaz pisze: - narodziło się Blue Ray wraz z konkurencją. jak ktoś słusznie zauważył: do kupienia/pożyczenia 5 płyt.
Z tym, że konkurencja dla BR już wymarła. Największe wytwórnie filmowe wycofały się z HD-DVD na rzecz BR. Nie zmienia to faktu, że filmów wciąż jest mało.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 13 lip 2008, o 16:43

Niedawno się zastanawiałem czy wymieniać sprzęt na Full HD i doszedłem do wniosku, że jest to kompletnie bez sensu, właśnie ze względu na wspomniany wyżej przez kolegów, absolutny brak źródeł obrazu w Full HD. Filmów dostępnych na blue ray jest może z 200 (z czego 199 już widziałem albo nie mam ochoty oglądać), HDTV nadaje w 720i, o ile się nie mylę, więc obecnie zakup Full HD to sztuka dla sztuki.

Za parę lat, jak to się zmieni, to będzie można wrócić do tematu.

Ale rzutnik zamiast plazmy/LCD naprawdę polecam. HD ready kosztują 2-3tys.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ALEX
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: OBK MY05 3.0

Post 14 lip 2008, o 02:11

Gal pisze: Za parę lat, jak to się zmieni, to będzie można wrócić do tematu.

Ale rzutnik zamiast plazmy/LCD naprawdę polecam. HD ready kosztują 2-3tys.
Dokładnie!!!Do oglądania "Wiadomości" wystarczy stary 21 TV, ale do kina domowego tylko projektor. 42' a np. 100' cali... lekka różnica :lol:

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 14 lip 2008, o 08:56

No ja wam powiem, że mam kineskopowego Panasonica 32 i lepiej mi się na to patrzy niż u ojca na 32' LCD.
Pewnie to jest kwestai przyzwyczajenia ale ja bym się nie zamienił na LCD w tej chwili. Plazmy nie widziałem.
pozdrawiam
Grzegorz

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 lip 2008, o 09:43

Z tego co wiem, kineskop daje dużo lepszy obraz niż LCD. Przewagą LCD jest wielkość ekranu i mniejsze gabaryty.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lip 2008, o 09:52

Stanęło na tv. Z rzutnikiem byłoby trochę nieporęcznie.
Dzięki za podpowiedzi.
Pudlo stoi i gra. Całkiem, całkiem... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 17 lip 2008, o 15:38

devlin pisze: bo przez kablówkę i tak leci upscaled

Co prawda FUX uporał się już z tematem, ale muszę zaprotestować przeciw powyższemu zdaniu. W kablówce jest dostępne natywne HD i to w przypadku niektórych pozycji programowych nawet 1080i.

Ja z podobnym dylematem jak FUX borykałem się kilka miesięcy temu (wcześniej miałem plazmę HD ready i projektor)..... ostatecznie sprzedałem cały sprzęt RTV i zakupiłem wszystko pod Full HD. Biorąc pod uwagę fakt, że sprzedałem bardzo dużo nagromadzonego latami złomu, a kupiłem tylko tyle ile potrzeba to koszty przesiadki nie były wielkie.

No i z dwojga złego to tylko plazma do TV projektor do kina :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 20 lip 2008, o 00:22

Zawsze byłem zwolennikiem LCD ale, ostatnio miałem okazję potestować zanim poszedł do klienta zestaw projekcyjny na plaźmie - 42" + player full hd i naprawdę moim zdaniem zdecydowanie lepiej niż LCD. Ale analogowy obraz gorszej jakości to porażka niestety.

Pobawiłem się też całkiem niezłym projektorem i jednak dla mnie do mieszkania się nie nadaje - chłodzenie lampy zniechęca na dłuższą metę a jakość to dopiero było widać na ekanie pokrytym jakąś folią od 3M (sam ekran kosztował tyle co przyzwoita plazma full hd).
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 20 lip 2008, o 16:02

inquiz pisze: chłodzenie lampy zniechęca na dłuższą metę

Co masz na myśli :?: bo jeśli hałas, to znaczy, że niewłaściwy projektor testowałeś.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 paź 2008, o 17:21

Wykopki, bo kolega jest na kupnie.

Wiem, że plazma, wiem, że Panasonic lub Pioneer.

Jakieś konkretne modele w rejonie 42" ktoś może polecić?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 paź 2008, o 17:32

Mam 42'' plazmę PanasonicaTH-42PV8P
Miodzio. Niech szuka w necie.

http://www.ceneo.pl/1357101
Dolce far niente ;-)