Magnetyzer

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Magnetyzer

Post 15 mar 2012, o 11:47

pomocy. interesowal sie ktos doglebnie tematem magnetyzerow?
zawsze mi sie to wydawalo bujda, ale teraz musze to umowtywowac (zawodowo :wall: ) i potrzebuje jakiegos opracowania czy to dziala czy nie..
dostalem na biurko wniosek racjonalizatorski by zamontowac magnetyzer na wezu do pralki.. :wall: i nie moge go od tak odrzucic tylko potrzebuje argumentow.. :wall:

help.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubione posty: 0

Re: Magnetyzer

Post 15 mar 2012, o 11:53

Działa , ale to co piszą producenci , musisz podzielić przez dziesięć :lol:
Masz na mysli te dwa magnesy , czy urzadzenia elektroniczne ?

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 15 mar 2012, o 12:01

a już myślałem, że do gazówki :giggle:
gregski pisze: by zamontowac magnetyzer na wezu do pralki..
na doprowadzeniu wody? :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 15 mar 2012, o 12:03

AFAIR w pralkach i rurach w ogóle to rzeczywiście jakoś tam działa - kiedyś czytałem jakieś opracowanie na ten temat że to się stosuje w przemyśle jakoś w takich instalacjach.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 15 mar 2012, o 12:06

gregski, opracowania dla magnetyzerów samochodowych (olej, benzyna) będą dla Ciebie mocno poglądowe z powodu różnego charakteru cieczy (woda vs węglowodory płynne). Takie moje lamerskie 0,03 PLN kilka lat po studiach ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek

Post 15 mar 2012, o 12:08

tak, na wezu..
odwale to z prostej przyczyny, ze nie ma porownywalnego zastosowania dla playback analyze i klient jest wolny by sobie takie rzeczy samemu zakladac, ale chcial bym sie przy okazji dowiedziec czegos wiecej w temacie..

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 15 mar 2012, o 12:08

W instalacjach wodnych (szczególnie wody gorącej) magnetyzery na pewno sprawdzają się ograniczając osadzanie się kamienia kotłowego.

Ale żeby w pralce?
Przecież to może przedłużyć żywotność urządzenia i tym samym opóźnić zakup przez konsumenta nowego sprzętu.
Czyli taki wniosek racjonalizatorski można by ewentualnie potraktować jako próbę sabotażu. :roll:

;-)

Kubik
4 gwiazdki

Post 15 mar 2012, o 12:13

zino, to nie żart . To jest takie badziewie złożone z dwóch magnesów . Montuje się na rurze zasilającej budynek (w okolicach licznika ) Montuje się na wierzchu i bez ingerencji w instalację . Ma to za zadanie uporządkować cząsteczki żelaza w wodzie płynacej i namagnesować , co powoduje zmniejszone osadzanie się wapienia w instalacjacji (np pralce ) . To tak w skrócie . Ja mam takie urządzenie elektroniczne co mi działa od kilku lat i uważam ze powinno byc w kazdym domu . :thumb:

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 15 mar 2012, o 12:27

Kubik,
tylko czy w trakcie podgrzania wewnątrz pralki, kamień i tak się nie odłoży?

Kubik
4 gwiazdki

Post 15 mar 2012, o 12:34

zino, Cały problem w tym że taki magnetyzer wywaliłem po dwóch latach . Działał marnie i nie warto wydawać pieniędzy . Założyłem taki http://www.kat-tech.net/index.php?route ... duct_id=68
Po pół roku widać efekty . Jesli chodzi o pralkę , to po 6 praniach z wodą leciał piasek , bo rozpuściło to co sie nazbierało za kadencji magnetyzera i przed nim .

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 mar 2012, o 13:04

gregski,
magnetezyzera powiadasz ?

:lol:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

gregski
6 gwiazdek

Post 15 mar 2012, o 13:22

Grzesiek_67, no masakra :wall:

ale poniewaz jestem doswiadczonym pracownikiem i nie takie rzeczy juz widzialem to ....
zastosowalem wlasnie stara jak swiat i niezawodna taktyke :mrgreen: zwalilem to zadanie na kogos innego :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 15 mar 2012, o 13:25

Kubik, to troche tak jak z calgonitem... koszt stosowania calgonitu wielokrotnie przekracza kosz ew. wymiany grzalki ktora sie od kamienia zniszczy.. ale csiiiii!

Kubik
4 gwiazdki

Post 15 mar 2012, o 18:21

gregski, ale ja ostatnio chciałem płukać zasobnik ciepłej wody u znajomych ( taki Buderusa ) . Muszę powiedzieć że ten odkamieniacz TREBEMY zadziałał znakomicie . Nawet na dnie nie było żadnego osadu po roku eksploatacji i pralka ma jedynie taki nalot na grzałce . Ochrona jest skuteczna .

ODPOWIEDZ