Potrzebuję Waszej pomocy a mianowicie kogoś kto pomógłby napisać jakieś dobre odwołanie do ubezpieczyciela tzn. takie które zawiera jakieś tam paragrafy itp, itd.
Sprawa wygląda następująco. Pijana kobieta wjechała mi w tył auta. Była Policja, wszystko załatwione jak należy. Po oględzinach ubezpieczyciel ( jej OC) przesłał mi sms z informacją, że sprawa została zakończona i przelewa kasę na konto. Oczywiście była to bardzo zaniżona kwota. Napisałem odwołanie z uzasadnieniem oraz wyceną kosztów naprawy przez ASO i wysłałem listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. W ubiegłym tygodniu dostałem potwierdzenie odbioru i na tym sprawa się zakończyła. Bynajmniej na razie nie dostałem od nich żadnej odpowiedzi. Dodam, że ze względu na prace przy aucie, które zamierzam wykonać, nie chcę naprawiać auta bezgotówkowo.
Wiem że wielu z Was jest biegłych w tym temacie dlatego proszę o sugestie.
Uzyskanie odszkodowania z OC sprawcy
Re: Uzyskanie odszkodowania z OC sprawcy
Ciekawa sprawa, a czy w tym wypadku ubezpieczyciel nie jest zwolniony z odpowiedzialności ze względu na prowadzenie pod wpływem czy też ma obowiązek wypłacić odszkodowanie a później regresem żądać zwrotu kosztów od swojego klienta? Zapewne trzeba zacząć od wyceny biegłego rzeczoznawcy a nie takiego wysłanego przez ubezpieczalnię.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 4 razy
Poczytaj o Uchwale Sądu Najwyższego z dnia 12.04.2012 i ew. na nią się powołuj lub żądaj wyjaśnień niezaakceptowania kosztorysu ASO.
Kosztorys będą robić z datą bieżącą, więc raczej załapiesz się na nowe przepisy i zarobisz swoje. Żaden regulamin, czy warunki ubezpieczyciela nie mają mocy, aby podważać Uchwałę.
Wystąp o ponowne oględziny (do 7 dni muszą przysłać Rzeczoznawcę). Jeśli nie będzie chęci wypłaty większej kwoty musisz wszystko robić na fakturach oraz dokumentować tak historię naprawy, aby nie napisali Ci, że zakres napraw nie miał związku ze szkodą.
W ramach przewlekłości procedury likwidacji szkody udowodnij, że pojazd jest niezbędny do pracy i w trybie natychmiastowym zażądaj samochodu zastępczego na koszt ubezpieczyciela - kwota najmu nie wpływa na kwotę szkody i ew. przekroczenia wartości pojazdu.
Nawet przed datą Uchwały SN w przypadku, gdy jesteś poszkodowany OC pokrywało 100% szkody i miałbyś prawo do naprawy na oryginałach.
Którego ubezpieczyciela mamy unikać?
----------edit-----------
w przypadku nietrzeźwości ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie, a następnie egzekwuje należność od pijaczyny.
Kosztorys będą robić z datą bieżącą, więc raczej załapiesz się na nowe przepisy i zarobisz swoje. Żaden regulamin, czy warunki ubezpieczyciela nie mają mocy, aby podważać Uchwałę.
Wystąp o ponowne oględziny (do 7 dni muszą przysłać Rzeczoznawcę). Jeśli nie będzie chęci wypłaty większej kwoty musisz wszystko robić na fakturach oraz dokumentować tak historię naprawy, aby nie napisali Ci, że zakres napraw nie miał związku ze szkodą.
W ramach przewlekłości procedury likwidacji szkody udowodnij, że pojazd jest niezbędny do pracy i w trybie natychmiastowym zażądaj samochodu zastępczego na koszt ubezpieczyciela - kwota najmu nie wpływa na kwotę szkody i ew. przekroczenia wartości pojazdu.
Nawet przed datą Uchwały SN w przypadku, gdy jesteś poszkodowany OC pokrywało 100% szkody i miałbyś prawo do naprawy na oryginałach.
Którego ubezpieczyciela mamy unikać?
----------edit-----------
w przypadku nietrzeźwości ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie, a następnie egzekwuje należność od pijaczyny.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 18:54 przez cyqan, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli wycena kosztów naprawy przez ASO nie jest żadnym wykładnikiem? W każdym takim sporze musi być rzeczoznawca sądowy? A jak jest np z naprawą bezgotówkową. Wstawiam auto np do ASO i co dalej?inquiz pisze: Zapewne trzeba zacząć od wyceny biegłego rzeczoznawcy
- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 4 razy
Do 12 kwietnia ubezpieczyciele mieli w dupie kosztorysy ASO. Jeśli dawałeś na naprawę bezgotówkową to płacili, jeśli chciałeś gotówkę, to negocjowali z Tobą jak z Rumunem, żebyś tylko nie dorobił się na stłuczce.hornet pisze: Czyli wycena kosztów naprawy przez ASO nie jest żadnym wykładnikiem?
U mnie jak była uszkodzona felga i opona, to skunksom program narzucał wymianę felgi i opony. Potrafili zaniżyć wartość nowej opony o 60%, a felgę zamieścić jako pozycja własna wpisując :"naprawa felgi", czego technologia nie dopuszcza.
Dzięki Panowie. Uderzyłem jeszcze do znajomych z PZU, zobaczymy jeszcze jakie rozwiązanie oni zaproponują.
Pozdrawiam
Pozdrawiam