Obywatelu, wspieraj Rząd - przekraczaj prędkość!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Obywatelu, wspieraj Rząd - przekraczaj prędkość!

Post 26 kwie 2012, o 19:49

Niestety, my kierowcy - jako społeczność - stanowczo nie zdajemy egzaminu z patriotycznej postawy.

Zbyt rzadko łamiemy przepisy i dajemy się stanowczo zbyt mało strzyc fotoradarom:
http://moto.onet.pl/1660079,1,mikrowply ... tml?node=2

Nie daj Boże, jak tak dalej pójdzie, inwestycja się może nie zwrócić :-d - o rozsądnych zyskach już nawet nie wspominając. I z czego wtedy, drodzy moi, wspierać KRUS i ZUS, płacić pensje związkowców palących gumy, finansować billboardy i spoty partii politycznych przed wyborami oraz gabinety polityczne...?
Pytam o sprawy najważniejsze, bo na innych wydatkach to wiadomo - jakoś się przyoszczędzi ;-)

Sytuacja nie jest dobra i stanowczo coś z tym trzeba zrobić.

Na to, że cała ta ferajna ciot drogowych i zamulaczy,, zdemoralizowanych błędną propagandą, zacznie wreszcie jeździć szybciej (i płacić więcej) - bym nie liczył. Jeden Jarmaj, wołający na puszczy, wiosny nie uczyni.
Na inteligencję naszej władzy też bym nie liczył.
Jedyne, co zapewne będzie w stanie wymyślic, to postawienie jeszcze więcej fotoradarów, w jeszcze bardziej absurdalnych miejscach - i ewentualnie przemalowanie ich z tej ładnej żółci na jakąś maskującą szaro-zielono-brunatną panterkę.
A przecież wystarczyłoby zlikwidować punkty karne... i od razu pół narodu przestanie się krępować. Perspektywa utraty prawa jazdy boli, zwłaszcza tych, którzy muszą jeździć by zarabiać. perspektywa paru stówek na mandat, zwłaszcza gdy teoretycznie i przy odrobinie szczęścia można je odrobić dzięki szybszemu obróceniu po kraju wtę i wewtę, będzie kusząca.
Donaldzie Tusku, masz Pan hasło wyborcze na następną kampanię:
"Tylko człowiek bez prawa jazdy mógł fotoradaryzować kraj i grozić ludziom odebraniem praw jazdy za jakieś durne punkty. Ja te punkty zniosłem - żeby wreszcie było normalnie, w imię Wolności, Demokracji i Postępu".

Howgh.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Re: Obywatelu, wspieraj Rząd - przekraczaj prędkość!

Post 26 kwie 2012, o 20:06

Miałbyś szansę wygrać jakiś konkurs.

Dla Szyderców :mrgreen:

Ja już wsparłem w tym roku panów z drogówki i mi wystarczy.

Kiedyś jadąc z Jeleniej góry do Szczecina (omijając autostrady) naliczyłem około 70 fotoradarów :mrgreen:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 26 kwie 2012, o 20:08

WiS, nie ściemniaj, sam chcesz kandydować ! :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2012, o 20:14

Oqrek pisze: sam chcesz kandydować !
Co najwyżej na sołtysa ;-)
dzixd pisze: Miałbyś szansę wygrać jakiś konkurs.

Dla Szyderców

Kilka takich w życiu wygrałem. Ale ponieważ nagrodą nieodmiennie była fanga w nos, ewentualnie kop w tyłek, a w paru krajach bardziej egzotycznych nawet seria z kałacha... odpuściłem i teraz startuję w tej dyscyplinie zawsze poza konkursem :cofee:

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubione posty: 0

Post 26 kwie 2012, o 20:19

WiS, gdzie startujesz w wyborach na sołtysa i kiedy ? :-p Daj znać abym zdążył sie tam zameldować i oddać głos na ciebie . Proponuj e na sołtysa Warszawy , bo mi ta wioska na sercu leży :lol:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 26 kwie 2012, o 20:32

Kubik pisze: WiS, gdzie startujesz w wyborach na sołtysa i kiedy
sądząc z położenia stawiam na Wąchock :giggle: :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2012, o 20:34

Na razie mam tytuł Honorowego Sołtysa - wręczony, oczywiście, w Wąchocku :evilgrin: Ale jak się kiedyś wkurzę, to faktycznie zostanę prawdziwym.
Chociaż nie, może jednak lepiej szefem OSP.
Tak czy inaczej, powiadomię 8-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 kwie 2012, o 20:53

WiS, gdy usłyszałem ten news naszła mnie dokładnie taka sama myśl jak Ciebie.

Niedługo powinno powstać nowe hasło: "Prędkość zabija, ale bez przesady. Na pewno nie tam, gdzie stoją radary!". :mrgreen:
czarne jest piękne...

Jacol
2 gwiazdki
Auto: brak Forestera 2,0 Turbo LPG
Polubił: 2 razy

Post 26 kwie 2012, o 22:45

Mnie przy ostatnim złapaniu powiedzieli wprost, że w budżecie na 2012 "zakontraktowano" wpływy z mandatów na 1,5 mld PLN, no to trza normę wyrobić.
Zgaga.
P.S. a jak po tym próbowałem jeździć z przepisową prędkością 50km/h, 70 km/h to o mało tego wypadkiem nie przypłaciłem, bo się człowiek tak męczy jadąc z nienaturalnie małą prędkością, że w ogóle nie wie co się dzieje wokół. Wszystkie odruchy i przyzwyczajenia biorą w łeb. Zaczynasz się z nudów rozglądać, zamyślać, tracić czujność i w ogóle... a potem mówią, że wypadki

No i jeszcze to, że jadąc na trasie bardziej patrzysz po przystankach autobusowych i poboczach i w tylne lusterko - w poszukiwaniu miśków, niż na to co się dzieje na drodze. TO PRZEZ TĄ ATMOSFERĘ TERROU I SZYKANOWANIA ( PRZEZ NICH!!!!) SĄ TE WSZYSTKIE WYPADKI, a nie przez porządnych kierowców.
;-(
Czyny niezaistniałe często wywołują katastrofalny brak następstw.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 26 kwie 2012, o 22:57

Jacol pisze: No i jeszcze to, że jadąc na trasie bardziej patrzysz po przystankach autobusowych i poboczach i w tylne lusterko - w poszukiwaniu miśków, niż na to co się dzieje na drodze. TO PRZEZ TĄ ATMOSFERĘ TERROU I SZYKANOWANIA ( PRZEZ NICH!!!!) SĄ TE WSZYSTKIE WYPADKI, a nie przez porządnych kierowców.

Jak to mawiaja - "jezdz przepisowo, to sie nie bedziesz musial stresowac" :)
A to przeciez wszystko dla naszego bezpieczenstwa. :)
Jacek "AMI" Rudowski

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 26 kwie 2012, o 23:04

a mnie w tym newsie uderzyła (nie pierwszy raz, ale przyzwyczaić się coraz trudniej) niezwykła przenikliwość i pokaz niedoścignionych kompetencji obecnego ministra od finansów.

nie mogę też uwolnić się od natrętnego kojarzenia tej informacji z inną - ten sam wybitny ekspert prosi niejakiego Leszka B. o zdjęcie licznika długu, "bo już w tym roku zadłużenie (państwa) spadnie poniżej 50% PKB".

już w tym roku. na pewno. przecież samych foto-radarów będzie 1.2 mld wpływu... to som twarde dane z arkusika, który sam zrobiłem.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 09:48

Ja nie rozumiem zupełnie rządu. Zobaczcie Miller i paru innych chcą przywalić wyższe podatki.
I obawiam się≤ że wkrótce zrobią u nas drugą Norwegię i przywalą jakieś 50-70%.
Mam dla nich pomysł jednorazowy, ale jakże skuteczny - wprowadzić prawo, w nocy, że wszystkie oszczędności w banku są natychmiastowo objęte podatkiem w wysokości 50%.
W ogóle to powinno być zropbione na całą Unię i nikt by wtedy nie mógł się buntować w sądzie jakimś.
I w zasadzie czy to by coś zmieniło? Biedni i tak by nic nie mieli a bogatym coś by jednak zostało.
Także nie rozumiem dlaczego jeszcze nie przywalono wyjątkowo wysokiego podatku katastralnego.
To akurat spowodowałoby bankrutcwo wielu staruszków żyjących w drogich domach np na starym Mokotowie, nie mających w ogóle pieniędzy, ale co to ogo obchodzi, skoro te nieruchmości mogłby trafić - uwaga NISKIE CENY - do odpowiednich ludzi. Tak samo jak ziemia. Komasacja Gruntów Dwa.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 16:05

damaz pisze: przenikliwość i pokaz niedoścignionych kompetencji obecnego ministra od finansów.
A weź mnie Pan nim nie denerwuj... ten wątek jest od przyp... sie do naszego (eks?) forumowego kolegi, ksywa konspiracyjna "Generał", co to w rządzie za starszego nad armatą, wróć, nad fotoradarami ostatnio biega 8-) swoją drogą, pozdrawiam serdecznie ;-)
Arno pisze: wkrótce zrobią u nas drugą Norwegię i przywalą jakieś 50-70%.
Jeden całkiem poważny kandydat na prezydenta Francji, niejaki Melanchon z Frontu Lewicy, poszedł dalej - zaproponował mianowicie podatek dla najbogatszych w wysokości 100%.
I dostał całkiem sporo głosów, a inny lewak, niejaki monsieur Hollande, całkiem serio puszcza oko do niego i do jego elektoratu przed drugą turą...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 kwie 2012, o 18:35

WiS pisze: ten wątek jest od przyp... sie do naszego (eks?) forumowego kolegi, ksywa konspiracyjna "Generał",
A ja myślałem, że to wątek zainicjowany troską o uczciwe państwo i płynny, bezpieczny ruch na drogach... :evilgrin:

Fotoradarowy projekt jest projektem fiskalnym. Ale spowoduje polepszenie statystyk śmiertelności na drogach również - jeżeli będzie zrealizowany. Jak ktoś chce się założyć to zapraszam.
Gdyby miałby to być projekt czysto fiskalny, to punktów karnych by już nie było, mandaty byłyby dwa razy wyższe i płacone przez właściciela samochodu "z automatu" (a nie kierowcę). I wtedy nie byłoby problemu ze 100 milionami miesięcznie. 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 27 kwie 2012, o 18:40

Gal pisze: I wtedy nie byłoby problemu ze 100 milionami miesięcznie. 8-)

Też byłby, może nie jak obecnie. Benzyna po 10 zyla też by poprawiła statystyki.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 18:43

Gal pisze: Gdyby miałby to być projekt czysto fiskalny, to punktów karnych by już nie było, mandaty byłyby dwa razy wyższe
Myślisz, że "onym" chodzi więc także (poza tym, co oczywiste) o to, zeby więcej wyborców dożyło do następnych wyborów?
Jednak...?
8-)
Może. Do wczoraj.
Przecież sobie tej idei likwidacji punktow nie wyssałem z brudnego palca... ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 18:55

WiS pisze: Przecież sobie tej idei likwidacji punktow nie wyssałem z brudnego palca...
Jasne,że nie. Chcą kasy, muszą zlikwidować punkty. Inaczej dwie trzecie "fotniętych" stosuje metodę "to nie ja to pan A, któremu użyczyłem samochodu". Pan A odsyła do pana B "któremu użyczył w trakcie użyczenia" i nie jest chyba zaskoczeniem, że pan B także komuś użyczył...
A to wszystko trwa... :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 19:36

leon pisze:
Gal pisze: I wtedy nie byłoby problemu ze 100 milionami miesięcznie. 8-)

Też byłby, może nie jak obecnie. Benzyna po 10 zyla też by poprawiła statystyki.
Też, ale kosztowałaby gospodarkę więcej. Efekt byłby negatywny.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 kwie 2012, o 20:23

Gal pisze:
WiS pisze: ten wątek jest od przyp... sie do naszego (eks?) forumowego kolegi, ksywa konspiracyjna "Generał",
A ja myślałem, że to wątek zainicjowany troską o uczciwe państwo i płynny, bezpieczny ruch na drogach... :evilgrin:

Fotoradarowy projekt jest projektem fiskalnym. Ale spowoduje polepszenie statystyk śmiertelności na drogach również - jeżeli będzie zrealizowany. Jak ktoś chce się założyć to zapraszam.
Gdyby miałby to być projekt czysto fiskalny, to punktów karnych by już nie było, mandaty byłyby dwa razy wyższe i płacone przez właściciela samochodu "z automatu" (a nie kierowcę). I wtedy nie byłoby problemu ze 100 milionami miesięcznie. 8-)
Gal ja Cię proszę. Jest to projekt czysto fiskalny, o którym świadczy choćby cytowany niedawno przeze mnie brak chęci ITD do identyfikacji kierowców http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... =a#p290256
Oni mają w dupie nasze punkty, liczy się tylko pieniądz z mandatów. Nawet im się nie chce wysyłać zdjęć w celu identyfikacji. :evilgrin:

Jest to moim zdaniem czysta idea skoku na nasze pieniądze, nie doszukujmy się tu listków figowych w postaci poprawy bezpieczeństwa

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 20:41

Fido drogi!
Czytaj co napisałem... 8-)
To JEST projekt fiskalny który ZMNIEJSZY ilość ofiar śmiertelnych na drogach JEŻELI zostanie zrealizowany. Założysz się..?

Wysyłanie zdjęć kosztuje i nic nie daje - WŁAŚCICIEL pojazdu nadal się na zdjęciu nie rozpoznaje (i ma prawo). Uważa, że to pan A (być może), któremu w tym czasie (o ile pamięta) użyczył pojazdu. Pan A uważa inaczej. Albo właściciel dochodzi do wniosku, że to jednak był pan X w tym momencie. Pan X pisze, że to było w innym momencie. ITD. :mrgreen:

Fido!
Ja nie jestem wielbicielem fotoradarów ani nie piszę tego dlatego, że lubię wzmiankowanego wyżej "Generała". Piszę to, by nie obrażać podstawowej logiki...
Żeby mieć kasę, muszą znieść punkty. I tak to zmniejszy ilość ofiar na drogach.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 20:59

Gal pisze: To JEST projekt fiskalny który ZMNIEJSZY ilość ofiar śmiertelnych na drogach JEŻELI zostanie zrealizowany. Założysz się..?

Założyłbym się gdyby nie to, że ostatnio wzrasta nam liczba dróg przelotowych. I to przeniesienie ruchu z dróg lokalnych, na których miesza się aktualnie ruch lokalny z ruchem przelotowym, na drogi przelotowe, spowoduje zmniejszenie ofiar śmiertelnych. A nie idiotyczny projekt fotoradarowy, który jest wdrażany "żeby pieniądze z unii się nie zmarnowały".

A statystyki w arkuszach zawsze da się dopasować, wiesz o tym tak samo jak ja :whistle:
Więc nie ma obiektywnych kryteriów, żeby ocenić zwycięzcę potencjalnego zakładu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 21:04

Fido_, ile nam przybyło tych przelotowych? I gdzie jest większość dzwonów?
ZNając te dane można dopiero mówić, czy się zmienijszy i dlaczego...
A radar nowego typu, ustawiony w nowym miejscu, cyknie każdego w końcu - np mnie prsytknął na rogu sobieskiego i witosa. A WIEDZIAŁEM że zam stoi. Ale akurat kolega z pracy mnie podpuścił... i dziękuję. Ale na tym skrzyżowaniu ludność zaczęłą jeździć zdecydowanie wolniej.... Bo pstryknęłó już każdego. A były tam dzwony.No i przestali zostawać na skrzyżowaniu.

Czy także zwróciliście uwagę na to, że ludność z niewiadomego powodu nagle zaczęła przepuszczać lud na pasach?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 21:13

Arno pisze: Fido_, ile nam przybyło tych przelotowych? I gdzie jest większość dzwonów?
ZNając te dane można dopiero mówić, czy się zmienijszy i dlaczego...

Arno, to oczywiste, że dopiero wtedy można wnioskować kiedy ma się twarde dane. Podobnie jak ciężko wnioskować na podstawie jednego skrzyżowania ;-)

Ale jakoś mam przeczucie, że większość dzwonów wcale nie wynika z nadmiaru prędkości, tylko z połączenia wielu czynników... Zaniku myślenia, złej organizacji ruchu, słabego systemu szkolenia kierowców czy struktury dróg w naszym kraju.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 27 kwie 2012, o 23:32

Arno pisze: Czy także zwróciliście uwagę na to, że ludność z niewiadomego powodu nagle zaczęła przepuszczać lud na pasach?

Nie widziałem fotopstryka obok pasów, ani nawet złamanej nogi z psem. Poprawia się kultura, nie dzięki łupiestwu, bynajmniej.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2012, o 00:31

leonie, za nieprzepuszczanie zaczęli łoić punkty, zrobili akcję w TV pokazującą, że za wszystko na pasach łapią - i są efekty.
żadnej kultury nie ma w tym kraju a jedynie wymuszenie.
zresztą zmiana nastąpiła po wprowadzeniu nowego taryfikatora usług

ODPOWIEDZ