Subaru vivio - kupć nie kupić o to jest pytanie...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
jaro87
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Subaru vivio - kupć nie kupić o to jest pytanie...

Post 9 maja 2012, o 10:48

Na początku witam wszystkich...
Wiem że trafiłem w odpowiednie miejsce .. otóż szukając auta dla siebie znalazłem Subaru vivio bardzo mi on odpowiada -
mały silnik = niskie oc
ma napęd 4x4 :-d
5 drzwi
jest mały :giggle:
A ponieważ będzie to moje pierwsze Subaru każda informacja dla mnie ważna...
Jak to wygląda z spalaniem,dostępem części , eksploatacją , usterkowością na co zwracać uwagę ?
Dodam że auto służy na dojazdy do pracy , czasem bywam na Ukrainie , lubię wypady do lasu
Także napęd 4x4 przyda się.

Obrazek

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Re: Subaru vivio - kupć nie kupić o to jest pytanie...

Post 9 maja 2012, o 11:51

to by byl pierwszy taki wynalazek na forum chyba.. fajny!

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
Polubione posty: 1 raz

Post 9 maja 2012, o 13:02

popytaj na kropce, jest tam kilka tematów o tym egzotycznym modelu.
Obrazek Obrazek

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 9 maja 2012, o 13:28

gregski pisze:to by byl pierwszy taki wynalazek na forum chyba.. fajny!
Gregski,
tyle, że nasze motorowery mają więcej koni niż ten samochod.
;-)

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 9 maja 2012, o 13:30

jedno jest pewne,jesli będziesz potrzebował jakis części,no na wszelkich szrotach będą robić wielkie :o
A może Justy-też subarek,tez mały,a jesli chodzi o utrzymanie to ( jest to model znacznie popularniejszy niż Vivio) jest znacznie łatwiejszy.
Ogólnie bardzo pmocne będą ci obydwa fora Subaru ;-)
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 9 maja 2012, o 21:22

Nie mam żadnych doświadczeń z Vivio, ale tak na zdrowy chłopski rozum:
jaro87 pisze: Jak to wygląda z spalaniem,
Żadne Subaru oszczędne nie jest, więc pewnie więcej, niż zwykły maluch innej firmy... a tak naprawdę, to wszystko zależy, jak się jeździ. Tym samym autem jeden kierowca spali 6, a drugi 12. I to bez wysiłku.
Jeśli trochę na siłę szukać porównań, to mam w domu Suzuki Ignis AWD (bliźniak Justy G3X) MY2005, silnik 1.3, niewiele większe i cięższe od Vivio. Najczęściej jeździ tym moja rodzicielka, i spalanie średnie (miasto/jazdy podmiejskie) ma na poziomie ok. 7-8 litrów.
jaro87 pisze: dostępem części , eksploatacją , usterkowością na co zwracać uwagę ?
O dostępność części bym się obawiał. Jakiś popularniejszy w PL model (choćby własnie jakaś Justyna lub bliźniacze Suzuki) zapewne byłoby pod tym względem bezpieczniejsze. Ale - na pociechę - jako stary, dobry japończyk powinno psuć się rzadko ;-)
jaro87 pisze: auto służy na dojazdy do pracy , czasem bywam na Ukrainie , lubię wypady do lasu
Także napęd 4x4 przyda się.
Na dłuższych trasach autko będzie zapewne męczące. Nie spodziewam się tam ani przyzwoitego wygłuszenia, ani znośnej dynamiki, ani nadmiaru miejsca (zwłaszcza o miejsce bym się obawiał - pytanie, jakie masz gabaryty, bo jesli "wschodnioazjatyckie", czyli kompaktowe, to może Ci wystarczy...)
Z kolei "do lasu" - to ostrożnie, bo co prawda maluch fajnie się mieści między drzewami, lekki jest (czyli nieco później się wklei w miękkie) ale dużo więcej zalet terenowych to on nie ma, nie ten prześwit...
Na polnej drodze, w głębszej koleinie powiesi się jak każda osobówka.
Podsumowując: jesli masz na oku konkretny egzemplarz, i relacja ceny/stanu jest OK, to warto się zastanawiać.
Jesli natomiast jesteś na etapie wybierania modelu, to IMO jest wiele fajniejszych ofert na rynku.
Pytanie, jaki budżet... i do czego dokładnie ma słuzyć auto, co lubisz najbardziej (komfort, dynamikę, zdolności terenowe, oszczędnośc...:roll:)

ODPOWIEDZ