Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 cze 2020, o 23:59

Jaca68 pisze:
14 cze 2020, o 23:21
Na pewno z innym bo tel jest u innego operatora niż net.
No to można tak - w telefon wsadź kartę której używasz do internetu (albo kup prepaid tego operatora), podjedź z telefonem i zainstalowaną aplikacją w okolice każdego z tych nadajników (to o tyle ważne, żebyś miał pewność do którego łączy się telefon) i zobacz ile wyciągniesz na speedtest. Wtedy będziesz wiedział czy jest sens inwestować.


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lip 2020, o 14:24

Taką mam dziwna sytuacje.
Na piętrze router z wystawionym wifi. Do tego wifi podpięty chromecast i telefon.
Telefon nie widzi chromecasta, ale widzi inne urządzenia podpięte do innych AP (to samo ssid wszędzie). Po resecie urządzeń czasami działa poprawnie.
Schodzę na dół, telefon przełącza się na inny AP i widzi chromecasta z góry.
Izolacja wyłączona.
Zmienilem router na górze i wszystko działa jak powinno.
Gówniany router od dostawcy?
W ssid mam spacje, na problematycznym routerze w niektórych widokach źle się wyswietla. (nie chciało mi się jeszcze zmianiac ssid)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 177 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 10 wrz 2020, o 17:59

Zrobiłem aktualizację firefoxa i zniknęły wszystkie zakładki. Nie miałem zarejestrowanego konta, do tej pory zawsze po aktualizacji automatycznie wszystkie zakładki były na swoim miejscu.
Instrukcje na stronie mozilli nic nie pomogły, fizycznie na dysku znajdują się pliki bookmarks -data - ........jsonlz4 ale wskazywanie tego folderu czy plików z konkretnymi datami nie pozwala przywrócić danych. Bardzo dawno też nie eksportowałem zakładek do html więc nie mam czego też podczytać inną przeglądarką.
Ktoś może miał podobnie i znalazł rozwiązanie?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ewemarkam
4 gwiazdki
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Forester '98 2.0 N/A AT
Polubił: 0
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 10 wrz 2020, o 22:29

inquiz pisze:Zrobiłem aktualizację firefoxa i zniknęły wszystkie zakładki. Nie miałem zarejestrowanego konta, do tej pory zawsze po aktualizacji automatycznie wszystkie zakładki były na swoim miejscu.
Instrukcje na stronie mozilli nic nie pomogły, fizycznie na dysku znajdują się pliki bookmarks -data - ........jsonlz4 ale wskazywanie tego folderu czy plików z konkretnymi datami nie pozwala przywrócić danych. Bardzo dawno też nie eksportowałem zakładek do html więc nie mam czego też podczytać inną przeglądarką.
Ktoś może miał podobnie i znalazł rozwiązanie?
Właśnie Firefox jest taki trochę ułomny. W zasadzie każda przeglądarka jeśli nie jesteś w niej zalogowany jej rodzimym kontem. Jak robię nowa instalke systemu to robię backup, jest do tego oprogramowanie.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye
Polubił: 751 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 11 wrz 2020, o 07:26

inquiz pisze:
10 wrz 2020, o 17:59
Ktoś może miał podobnie i znalazł rozwiązanie?
A może zainstaluj jeszcze raz starą wersję, zrób export i wtedy nową?
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 177 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 wrz 2020, o 09:58

ewemarkam pisze:
10 wrz 2020, o 22:29
Jak robię nowa instalke systemu to robię backup
Ja robiłem tylko aktualizację przeglądarki.
ptk22 pisze:
11 wrz 2020, o 07:26
A może zainstaluj jeszcze raz starą wersję, zrób export i wtedy nową?
Szczerze mówiąc to nawet nie wiem jaką miałem wersję, raz na jakiś czas pobierałem aktualizację i restartowałem. Pierwszy raz trafił się taki problem.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye
Polubił: 751 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 wrz 2020, o 10:01

inquiz pisze:
12 wrz 2020, o 09:58
Szczerze mówiąc to nawet nie wiem jaką miałem wersję, raz na jakiś czas pobierałem aktualizację i restartowałem.
Sprawdź w logach. To jest Linux?
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 177 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 wrz 2020, o 10:07

Win10, od paru lat nic nie grzebię w kompie, włączam i używam. Chyba sobie odpuszczę, większość danych jestem w stanie odtworzyć z innych źródeł.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye
Polubił: 751 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 wrz 2020, o 10:16

https://www.ghacks.net/2013/06/25/how-t ... owser/amp/

Tu jest jak w przeglądarce sprawdzić historię wersji i aktualizacji.
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

ODPOWIEDZ