Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2210 razy
Polubione posty: 137 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 wrz 2021, o 18:58

inquiz, a może na jednym urządzeniu masz personalizowanie reklam a na drugim nie?


Jest ryzyko, musi być wybór.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 377 razy
Polubione posty: 354 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 wrz 2021, o 19:43

ptk22, nie, bez personalizacji są też długie reklamy.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (10 wrz 2021, o 05:13)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 47 razy
Polubione posty: 101 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 22 paź 2021, o 09:41

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 34 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 paź 2021, o 08:38

Polecicie jakąś kamerę - videorejestrator do auta? Właśnie po 6 latach przestała mi działać, miałem jakąś Novatek G1WH. Nie byłem z niej zadowolony przede wszystkim z powodu kiepskiego mocowania; bywało że kamera spadała mi w trakcie jazdy.
pozdrawiam
Grzegorz

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 200 razy
Polubione posty: 456 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 paź 2021, o 08:57

Grzegorz, pytałem o kamerę jakiś czas temu na forum. Bilex polecił Garmina. Kupiłem szwagrowi w prezencie GARMIN Dash Cam 56 - z tego co wiem jest zadowolony.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Wielkopolska
Auto: Forester 2,5XT / Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance
Polubił: 305 razy
Polubione posty: 192 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 paź 2021, o 11:48

Grzegorz pisze:
25 paź 2021, o 08:38
Polecicie jakąś kamerę - videorejestrator do auta? Właśnie po 6 latach przestała mi działać, miałem jakąś Novatek G1WH. Nie byłem z niej zadowolony przede wszystkim z powodu kiepskiego mocowania; bywało że kamera spadała mi w trakcie jazdy.
Grzegorz, mi po tygodniach "doktoryzowaniu się" w tym temacie wyszło, że VIFO 129G DUO PLUS. Ale jeśli chcesz tylko na przód, dobrej jakości i jak najtaniej, to starszy model VIOFO A119 V3 lub też z GPS z oznaczeniem G. Bardzo solidne mocowanie, niewielkie, dyskretne, można zdjąć w każdej chwili, no i mocno polecane ;-) .

Poczytaj na tej stronie. Mają tam mnóstwo poradników i wideoporad. Śmiało dzwoń na infolinię, bo bardzo cierpliwie i kompetentnie wszystko tłumaczą, pomogą dopasować itd....
https://www.wideorejestratory24.pl/pole ... amochodowe

Edit: A gdybyś potrzebował do wybranego przez Ciebie zestawu Adapter zasilania Viofo Hardwire Kit ACC (HK3) , to nie kupuj. Został mi taki jeden nowy, więc za "czapkę śliwek" Ci oddam ;-)

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: IS 200t, MS 1260
Polubił: 349 razy
Polubione posty: 434 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 paź 2021, o 13:12

Potwierdzam Viofo są spoko, takie cichociemne bardzo dyskretne, ciężko zauważyć z zewnątrz.
MOJE CIAŁO MÓJ WYBÓR

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Radom
Polubił: 55 razy
Polubione posty: 13 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 29 paź 2021, o 11:15

viofo 119 i wyzsze, mam uzywam, po czterech latach lekko juz ztyane ale bardzo ok. modulu gps mozna nie brac, jesli jezdzi sie "po niemieckiej autostradzie" czesto.

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 34 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 29 paź 2021, o 15:16

Dzięki za rekomendacje, sprawdzę to polecane Viofo.

Pytanie z innej beczki. Czy licencje na Windows 10 z allegro np. https://allegro.pl/oferta/windows-10-pr ... 1157168217
to są legalne licencje których można używać bez obaw (dla celów niekomercyjnych)?
pozdrawiam
Grzegorz

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 108 razy
Polubione posty: 173 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 29 paź 2021, o 15:35

Grzegorz, wersję BOX zawsze można było legalnie odsprzedawać, więc ryzykujesz co najwyżej problemem z aktywacją on-line (zostaje telefon).
W związku z pojawieniem się bezpłatnej aktualizacji wo W11 ludzie będą masowo sprzedawać legalne boxy z W10 nie dbając o to, że tak naprawdę są one podstawą do legalnej przesiadki na W11, więc powinni nadal posiadać licencję pierwotną. :)
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Grzegorz (2 lis 2021, o 16:14)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 200 razy
Polubione posty: 456 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 29 paź 2021, o 15:41

Grzegorz, tak naprawdę nie musisz aktywować Win10. Będzie Ci przypominał o aktywacji, nie będziesz mógł zmienić motywu ani tapety i pewnie jeszcze parę innych drobnych niedogodności.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 81 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lis 2021, o 21:53

Czy ktoś się orientuje czy na szerokich monitorach (34" 3440 x 1440) można podzielić ekran żeby działał jak dwa oddzielne monitory? Z jednego źródła. Nie wiem czy dobrze tłumaczę o co mi chodzi... Nie chcę ustawiać 2 okienek obok siebie, tylko chcę mieć tak jakbym miał dwa ekrany. Ale na jednym dużym.
Żona chce taki monitor do pracy i zadaje mi takie trudne pytania ;) Na YT same unboxingi...

Chodzi mi np. o taki:
https://www.komputronik.pl/product/7146 ... WErWEHhABY

Hmmm, i jeszcze ciekawe czy laptop Lenovo T480 udźwignie taką rozdzielczość...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 200 razy
Polubione posty: 456 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lis 2021, o 22:12

Godlik, może, podkreslam może, jakby to podłączyć 2 osobnymi kablami jako PbP. W W11 opcją układania okienek na ekranie jest wbudowana. Są tez na 99% jakieś programy które to ogarniają w win10. Zdecydowanie bezpieczniejsza opcja. O to czy laptop da radę bym się nie martwił (zakładam, że chodzi o pracę biurowa a nie gramie itp.).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 81 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lis 2021, o 22:16

Chloru pisze:
26 lis 2021, o 22:12
W W11 opcją układania okienek na ekranie jest wbudowana
Właśnie sprawdziliśmy na zwykłym monitorze tą opcję układania okienek i to chyba rozwiązuje problem. Bo chodziło też o share'owanie na teamsach właśnie połówki ekranu. I to też działa. I to chyba na Win10, bo 11 na pewno jej jeszcze nie instalowali.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 200 razy
Polubione posty: 456 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lis 2021, o 22:20

W win10 też coś jest, ja po prostu robię Win+Strzałka w lewo albo w prawo. Masz wtedy zajęta lewą albo prawa połowę ekranu. Pamiętaj, że masz też wirtualne pulpity. Oczywiście nie zastąpi to dużego monitora ale zdecydowanie ułatwi pracę.

Edit: rozszerzenie do zarządzaniem ekranami/okienkami w Windows nazywa się PowerToys.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 108 razy
Polubione posty: 173 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lis 2021, o 22:56

Godlik, https://www.displayfusion.com/ - używam od lat, chyba niczego lepszego nie wymyślono.

Z okazji Black Friday jest 50% upustu.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Godlik (26 lis 2021, o 23:09)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 377 razy
Polubione posty: 354 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 gru 2021, o 21:52

Jakiś nieduży router by się przydał, z wifi i przynajmniej 1 portem LAN ale taki, który można skonfigurować do korzystania na wejściu z innej sieci wifi.
Mam fajny repeater firtza i się bardzo dobrze sprawuje ale trochę chodzi o co innego. Jak jestem gdzieś na wyjeździe, korzystam z otwartych wifi w hotelu czy podobnie, żebym mógł tą sieć tymczasową ustawić na routerze a pozostałe urządzenia jak telefon, laptop czy chromecast łączyły się z moją, znaną im siecią.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 108 razy
Polubione posty: 173 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 gru 2021, o 22:25

inquiz, obawiam się, że będziesz potrzebował dwóch urządzeń połączonych kabelkiem, AP w trybie klienta i routera z Wifi. Teoretycznie niektóre urządzenia oferują tryb WDS+AP lub Bridge+AP, ale chyba więcej z tym problemów niż pożytku.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 200 razy
Polubione posty: 456 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 gru 2021, o 22:50

Dodatkowo zaoszczedzona klikologia na urządzeniach może odbić się dodatkowa klikologią przy podłączeniu tego AP w trybie klient. Jak chodzi zaś o bezpieczeństwo to może jakiś vpn albo abstynencja internetowa ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 377 razy
Polubione posty: 354 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 gru 2021, o 23:16

No właśnie tej kabelkologii chciałem zaoszczędzić i zapytać lepiej poinformowanych czy coś jest dostępne co spełnia kryteria.

Abstynencja nie wychodzi, niestety teraz na swoim trzeba być podpiętym do matrixa częściej. I wygodnie jest się wpiąć w hotelowy telewizor ze swoim chromecastem zamiast oglądać co dają.
rrosiak pisze:
13 gru 2021, o 22:25
eoretycznie niektóre urządzenia oferują tryb WDS+AP lub Bridge+AP, ale chyba więcej z tym problemów niż pożytku.
Jakie to problemy w praktyce? Skoro zwykły telefon może być dawcą i biorcą wifi to dlaczego chińskie rączki nie zrobiły dla mnie zabawki ;-) Może być bez tego lanu, najwyżej dokupię repeater z lan bo obecny nie ma.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 108 razy
Polubione posty: 173 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 gru 2021, o 23:47

inquiz pisze:
13 gru 2021, o 23:16
Skoro zwykły telefon może być dawcą i biorcą wifi to dlaczego chińskie rączki nie zrobiły dla mnie zabawki ;-)
Skoro działa w telefonie, to po co Ci dodatkowe zabawki. ;-)
inquiz pisze:
13 gru 2021, o 23:16
Jakie to problemy w praktyce?
Czasami urządzenia nie chcą po prostu ze sobą gadać i o ile w przypadków telefonów masz do dyspozycji różne oprogramowanie firm trzecich, które potrafi wydusić więcej, to w przypadku typowych urządzeń sieciowych jesteś skazany na wbudowany firmware.

Poza tym wywnioskowałem, że chodzi Ci o jakąś fizyczną separację sieci hotelowej i prywatnej.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 204 razy
Polubione posty: 334 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2021, o 07:34

inquiz, już widzę, jak źli ludzie za Tobą jeżdżą po hotelach i Cię hakują.
Zrezygnuj z Antka i Windy.
:giggle:
Najprostsze rozwiązanie, jak ma być bezpiecznie. Jeżeli hotel ma otwartą sieć, co jest niespotykane, to postaw sobie wifi z komórki.
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 377 razy
Polubione posty: 354 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2021, o 09:28

rrosiak pisze:
13 gru 2021, o 23:47
Czasami urządzenia nie chcą po prostu ze sobą gadać i o ile w przypadków telefonów masz do dyspozycji różne oprogramowanie firm trzecich, które potrafi wydusić więcej, to w przypadku typowych urządzeń sieciowych jesteś skazany na wbudowany firmware.
Ok, możesz podrzucić jakie to urządzenia są dostępne? Poczytam w wolnej chwili.
rrosiak pisze:
13 gru 2021, o 23:47
Poza tym wywnioskowałem, że chodzi Ci o jakąś fizyczną separację sieci hotelowej i prywatnej.
Hotel to dodatek i przykład, teraz często zmieniam miejsce pobytu i chciałem sobie ułatwić.
FUX pisze:
14 gru 2021, o 07:34
Zrezygnuj z Antka i Windy.
Jak w bajce o Jacusiu, ja cós tego nie widzę :-) Niestety niektóre rzeczy które używam albo planuję działają tylko pod Windą. Poza tym jestem do tego środowiska przyzwyczajony od lat i działa. Do samego domowego użytku miałem parę lat jakiegoś linuxa i też było ok, ale do pracy trudniej.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

jarmaj
6 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 65 razy
Polubione posty: 389 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2021, o 13:14

Tak z zupełnie innej beczki pytanie.

Czy da się jakoś zablokować na telefonie otrzymywanie tego spamu RCB?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 200 razy
Polubione posty: 456 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2021, o 13:29

jarmaj pisze:Tak z zupełnie innej beczki pytanie.

Czy da się jakoś zablokować na telefonie otrzymywanie tego spamu RCB?
Oficjalnie nie bo to chyba niezgodne z prawem. Nieoficjalnie to pewnie zależy od konkretnego telefonu. Można ewentualnie przeprowadzić się w jakieś spokojniejsze miejsce ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ