Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 19:30

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 18:53
Obudowe kupilem Fractal Define 7XL
Świetna ale jak dużo sprzętu i gorąco to chyba lepiej Meshify 2 XL. Akcja z dyskami - szacun! 8-)

Biostar - nie mialem nic w rękach. Raczej nie jest to popularna marka ale też słyszałem dobre opinie.

EVGA FTW3 chwalone serie. Podobno nie robią problemów z gwarancją. W PL nie jest to najbardziej popularny towar więc ciężko mi powiedzieć. Recenzje mają dobre. Chciałem się nawet przekonać sam ale ustawiłem sobie na ich stronie notyfikacje o dostępności i od 2 miesięcy cisza...
prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 18:53
Pytanie czy tak sie da ( @Chloru ?)
Pewnie się da ale najpierw bym zajrzał do instrukcji ;-) Poza tym pytanie po co. Zysk pewnie jakiś będzie w syntetycznych testach a to czy się projekt załaduje w 10 czy w 15 sekund ma znaczenie? Nawet jeżeli płyta tego nie wspiera to możesz to potem zrobić na poziomie systemu operacyjnego.
prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 18:53
Macie jakies przemyslenia?
Przemyślenia są takie, że często te wodotryski których nie chcesz są obowiązkowe w lepszych modelach. Zamiast przepłacać to kupić dobrą półkę średnią wyższą. Będzie działała tak samo szybko. Np. między b550/x570 nie ma różnicy w wydajności praktycznie. To samo z pamięciami - przepłacanie za to nie ma sensu. Kupić jakieś 3200/3600 cl14 (idealnie) albo cl16 i też będzie dobrze. Tym bardziej, że tutaj jest kilka procent zysku w grach i tylko wtedy kiedy masz zapas mocy GPU.


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 21:00

ciesze sie ze mozemy o tym dyskutowac. A co do tych uwag to masz racje. Np. producenci robia rozmieszczenie PCIE kompletnie bez sensu. W moim X99 Deluxe II wystarczy w pierwszy slot przeznaczony dla karty grafiki wlozyc czy 1060, 1070, 1080 i juz natychmiast drugi slot zakryty. Przeciez oni o tym doskonale wiedza i wiedzieli....

Chce byc jak najmniejszym idiota i chce zlozyc zonie kompa rakiete. Wydac pieniadze sensownie. Wyjalem wlasnie stare 4 HGST Ultrastar 6Tb i wlozylem 2 WD DC HC 550 te 18 Tb - cisza. Cisza i slysze tylko wentylatory obudowy, bo grafika ma tryb polpasywny.

Tanio w przypadku dzisiejszych PC oznacza drogo. Chce zrobic mid-range. Jak patrze na wymagania zony i na procenty zajentosci procesora i ramu w managerze windows po kazdej aktualizacji Adobe to mnie to przeraza ale na niechlujnie pisany soft bez optymalizacji wplywu nie mamy.

Tak jak na te wszystkie gowna wodotryski dowalane do plyt dla dzieciakow - oni dzis sa targetem. To managerowie w Gigabyte, MSI, Asus, Assrock itd. przekonali zarzad ze tu jest droga do monetyzacji. Sprawy jakosci zeszly na drugi plan. Najwazniejsze aby bylo oczojebne i mialo cyferki aby gowniarzeria kupila. No i co moge zrobic? Obrazic sie na rzeczywistosc?

Alan, Alan, Alan!, moja zona tez pracuje na profesjonalnym HP laptopie ale on robi sie odkurzaczem. Wymienilem paste pod procem, grafika etc. Odkurzylem. Wlozylem nowy dysk M.2. lepszy. Wylutowalem RAM i wlozylem lepszy. Pomoglo troche ale jest glosno- decyzje zapadly jak kiedys postawila pirata na moim X99 i byla w szoku. A ja do niej - fizyki nie przeskoczysz - jakie chlodzenie i jaka powierzchnie/objetosc masz w laptopie a jaka w mojej skrzyni? Co z thermal throttling ?

Staram sie znalezc kompromi s i nie wywolywac spazmow smiechu u profesjonalistow czytajacych ten watek...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 22:00

prezeskot, z Premierem to Ci nie pomogę, bo nie mam wiedzy. Ale z PS mogę sprawdzić. Co to za grafika, jak duże pliki i jakie jest ich przeznaczenie?
Zresztą na forum poznałeś już graficzkę, która robi profesjonalny skład. damazia, może będziesz mogła podpowiedzieć na czym pracujesz ;-)

W zasadzie to napisz też jakie filmy żona montuje. Napiszę do kolegi, który na co dzień składa do TV, on używa Maców ale przynajmniej będziemy mieli punkt zaczepienia.

W sprzęcie Ci nie pomogę, bo od 20 lat mnie nie interesuje. Chlor mi każe coś kupić, to czasami dam się namówić ;-) Do mojej pracy to co mam jest ok.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (15 gru 2020, o 22:10)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 1617 razy
Polubione posty: 97 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 22:08

prezeskot, a Ty chcesz cała serwerownię odpalić na 1 PC?

Ja mam procek 3900x, przy kompilowaniu bardzo dużych projektów muszę chwilę poczekać, ale komputer pracuje nadal, bez zauważalnego spowolnienia.
Użycie procesora maksymalnie kilkanaście procent.

Start systemu operacyjnego około 3sekundy(nie licząc inicjowania BIOS). Wyłączenie sekundę.

Nie bardzo rozumiem po co chcesz zapłacić tyle x więcej, skoro i tak trudno to wykorzystać.
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 22:18

Zona maluje akwarele i je skanuje. Robi z nich naklejki i washi tapes po obróbce. Naklejki sprzedawane sa na caly swiat ( nie mamy plotera tnacego innego niz Silhouette Cameo IV bodajze w ilosci 30 sztuk. Kupuje w PL paletami papier naklejkowy i to idzie. Nawet do Chin wysylalismy i nie, nie zrobili tego samego, poszlo na wesele bo wiecie - w chinach naklejek wprawdzie moga sobie zamowic na tysiace ton, ale... akurat jakas partyjna ksiezniczka chciala szwajcarskie.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 22:32

prezeskot, no to nie bardzo rozumiem co tnie. Ja mam teraz 4 letnie i7 32GB RAM, 3 monitory x 3 wirtualne pulpity. W tle odpalone 2 VM, trochę narzędzi programistycznych, które jedzą dużo zasobów + chrome, które żre jeszcze więcej i właśnie pracowałem w Photoshopie na pliku 1GB z warstwami. Działało normalnie. Fakt Photoshop jest coraz bardziej tnący, widać szczególnie po interfejsie, ale pracuje się dobrze.

Tzn. rozumiem, że ten laptop może już nie dawać rady, ale do pracy ze skanami jak to nie są billboardy w 300dpi to wystarczy normalny, dobry komputer.
Ja do pracy używałem laptopa gamingowego. Lepsze chłodzenie. I też kilka lat spokojnie na nim dawało radę pracować jako głównym sprzęcie.

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 216 razy
Polubione posty: 218 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 22:43

Gal pisze:
15 gru 2020, o 14:03
To JA jestem dinozaur.
I ja. Co prawda z pecetami zapoznawałem się pod koniec lat 90 i wiem co to DOS, ale teraz nie rozumiem połowy z tego co tu napisane.
Ja mam w domu kompa od 10 lat, zmieniłem ze dwa razy kartę graficzną dołożyłem SSD, jest tam kilka HDD w obudowie i wszystko hula. Nie widzę potrzeby zmiany.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
inquiz (16 gru 2020, o 08:56)
KOT MOŻE ZOSTAĆ

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 22:48

Przyznam szczerze, że też większości nie rozumiem, musiałbym zgooglać. Ostatnio Chlor coś mi opowiadał o kartach graficznych, ale zrozumiałem co mam kupić dopiero jak mi przysłał link do sklepu. To nacisnąłem guzik ;-) Ale przynajmniej gra się teraz fajnie, jak już znajdę czas ;-)
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (16 gru 2020, o 06:55)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3
Polubił: 173 razy
Polubione posty: 173 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 22:59

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 12:05
no i jak odpali dwie czy trzy karty Photoshopa, Adobe Premiere to sie cieplej w domu robi i głośno.
A nie lepiej na GPU to robić?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 23:04

leon pisze:
15 gru 2020, o 22:59
A nie lepiej na GPU to robić?
Widzę, że wymagane jest DX12, więc może to być problem w starszym laptoku.

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 23:08

Filmy zona robi w 4K i montuje w nich napisy. To celem reklamy. Popatrzylem na jeden i mial kiedys chyba cos z 90 Gigabajtow. Ona je nieskompresowane wysyla na chmure i jej klientki to odbieraja.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 23:18

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 23:08
Filmy zona robi w 4K i montuje w nich napisy. To celem reklamy. Popatrzylem na jeden i mial kiedys chyba cos z 90 Gigabajtow. Ona je nieskompresowane wysyla na chmure i jej klientki to odbieraja.
Kup Maca. Jak wyjdzie Final Cut na PC to wtedy pokombinujesz. Szkoda się pierdzielić.
prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 23:08
Ona je nieskompresowane wysyla na chmure i jej klientki to odbieraja.
Oraz moim zdaniem śmiało można kompresować. Da radę dobrać tak parametry, że nie będzie znaczącej różnicy. Szkoda czasu i żony i klientek.

BTW mamy klienta, dużą znaną markę odzieżową. Od nich dostajemy zwykle grafiki po paręnaście GB. Jedno zdjęcie. Po prostu od razu robią wielkości na pałac kultury. Po jaką cholerę mi takie wielkie przy zastosowaniach webowych, nie wiem, i zawsze jest wkurzające, bo trzeba trzymać dwie trzy kolekcje.

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 23:23

Ale ja mam juz za duzo czesci do skladaka teraz. Mam dyski, grafike, obudowe,
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (16 gru 2020, o 06:57)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 23:25

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 23:23
Mam dyski, grafike, obudowe,
i ból głowy oraz w zasadzie nieistniejący hardware do kupienia ;-)

Ja bym Ci nie polecił Maca gdyby to nie miało sensu. Krótkie filmy montuje się tam, bo na PC masz Premiere. Tak samo, jak inne prace robi się na PC, bo na Macu się nie da, a jeszcze inne na Linuxie. Trzeba dobrać odpowiedni młotek.

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 gru 2020, o 00:21

to nie przejdzie ze wzgledu na to ze wiekszosc urzadzen ma dobre sterowniki pod winda a pod mac tragedia. Niestety sprawdzone empirycznie.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 gru 2020, o 00:28

prezeskot pisze:
16 gru 2020, o 00:21
to nie przejdzie ze wzgledu na to ze wiekszosc urzadzen ma dobre sterowniki pod winda a pod mac tragedia. Niestety sprawdzone empirycznie.
Ale jakie urządzenia. Plotery? To postaw blaszaka za 500, który będzie się zajmował cięciem. Ja rzucam myśl dla ułatwienia.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 1617 razy
Polubione posty: 97 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 gru 2020, o 07:02

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 23:23
Ale ja mam juz za duzo czesci do skladaka teraz. Mam dyski, grafike, obudowe,
OK już rozumiem. To jest po prostu hobby :thumb:
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 gru 2020, o 07:18

Pytanie. GIGABYTE X570 AORUS MASTER oraz MSI MEG X570 ACE ? Ktora? Patrze na rozmieszczenie portow bo bym wlozyc chcial karte grafiki 1070 gigabyt eextreme gaming, ktora dwa sloty zajmuje i wtedy to raczej msi patrzac na nie...

No ja w domu mam czesci na zlozenie poi razy drzwi 10-15 komputerow. Kupilem pol roku temu za 250 CHF 10 płyt głównych z demobilu GA-990FX-UD3 z RAM i z procesorem. Bodajze FX-8320 w kazdej. Lezy zabezpieczone na razie i czeka az ktos bedzioe potrzebowal jakiejs taniej maszyny do office i niczego wiecej. W kazdej 16GB RAMu jest. Firma zmieniala i dyski HDD przewiercono i zmielono, ale za takie pieniadze kupilem. To hobby, choc zona sie wkurza.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 257 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 gru 2020, o 07:54

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 22:18
Zona maluje akwarele i je skanuje.
Poka, poka.
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 gru 2020, o 09:53

prezeskot pisze:
16 gru 2020, o 07:18
Patrze na rozmieszczenie portow bo bym wlozyc chcial karte grafiki 1070 gigabyt eextreme gaming, ktora dwa sloty zajmuje i wtedy to raczej msi patrzac na nie...
Przecież to nie ma znaczenia. W każdą z tych płyt wejdzie. W Msi może być co najwyżej kolizja z tym krótkim PCIe. BTW ta karta zajmuje więcej niż 2 sloty (blacha zajmuje dwa ale karta jest szersza).

Ja mam dysk z radiatorem pod kartą i nie wadzi.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 264 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 gru 2020, o 10:02

Jedni kolekcjonują Subaru inni modyfikują sprzęt komputerowy :giggle:

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu

Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (16 gru 2020, o 18:28)
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 1617 razy
Polubione posty: 97 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 gru 2020, o 18:31

dzixd pisze:
16 gru 2020, o 10:02
Jedni kolekcjonują Subaru
Ja kolekcjonuję graty do pickupa. Już mam pół stodoły części :roll:
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 17 gru 2020, o 00:11

Staje na tym ze kupie chyba MSI X570 Unify. W miare ok, wspoldzielenie slotow jest wiec kompromis, ale jakis musi byc. Karte 10Gbit Ethernet sobie kupilem ( wszystkie sa na Aquantia)...

Teraz pytanie o pamieci. musze miec chlodne, zero OC. Co do dyskow - widzieliscie magikow z hddsurgery.com ? Owszem, wszystko ok, ale dyski helowe?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 17 gru 2020, o 00:37

prezeskot pisze:Staje na tym ze kupie chyba MSI X570 Unify. W miare ok, wspoldzielenie slotow jest wiec kompromis, ale jakis musi byc. Karte 10Gbit Ethernet sobie kupilem ( wszystkie sa na Aquantia)...

Teraz pytanie o pamieci. musze miec chlodne, zero OC. Co do dyskow - widzieliscie magikow z hddsurgery.com ? Owszem, wszystko ok, ale dyski helowe?
Pamięci 3600cl16 więcej albo drożej nie ma sensu (dimnishing returns). Zysk jest czasem w grachz czasem w benchmarkach i to maks kilka drobnych %. Ważne żeby to puścić 1:1 z infinity fabric. W zen2 standardem było if 1800 MHz. Nie wiem czy w zen3 będzie szybciej. Możesz kupić szybsze ale potem ręcznie ustawiasz taktowania i timingi. Jak chcesz się w to bawić to ryzen dram calculator Ci pomoże.

Na dyskach się nie znam. Ostatnie talerzowe chodzą w Nas kupione 5 lat temu. W komputerze mam 1 TB nvme i 1 TB ssd sata.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 17 gru 2020, o 01:12

A dzis jedna z moich Toshib MG08ACA16TE zaczela delikatnie kwiczec. Slysze strzelanie parkouru glowic i lagowanie, zaczyna zamrazac mi firefoxa, dysk kwiczy, prycha i strzela. Losowo. Kupiona w marcu 2020. Backup teraz leci. Dobrze ze jeszcze zywa a nie padla jak SSD.

SSD chlodze Noctuami , dmucham, chucham a czasami kontroler pojdzie i... bo nie TBW

Aby nie dublowac postu zastanawiam sie nad SSD. No i znowu zagwozdka.

Normalnie wrzucilbym https://www.computeruniverse.net/de/gig ... el&agt=509 ale wtedy musze wywalic te chlodzenia z MSI. Nie ma szans, Gigabyt eto niczym Snickers jest. Albo wiec pod Samsung 980 Pro albo?

Albo zaszalec, w sumie geeka stac i wrzucic na PCIE to https://direkt.jacob.de/produkte/gigaby ... ch&ref=109 ale - nie podobaja mi sie dwie rzeczy - cena -bo po pierwsze za cene samego SSD ludzie skladaja kompy i im zostaje ( czyli tu klania sie ideologia, no niby panocku mozna, ale japonski general Nachujmito... Nachujmito mowi ze...) a po drugie MTBF) - tez mi sie nie podoba. Samsung 980 Pro wystarczy....

Skatowalem jednego Gigabyte 500GB losowym zapisem do testow i majac 12x TBW nie zdechl, wiec wolalbym wlasnie go...

ODPOWIEDZ