Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3
Polubił: 173 razy
Polubione posty: 173 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 17 gru 2020, o 01:53

prezeskot pisze:
16 gru 2020, o 07:18
Bodajze FX-8320 w kazdej.
To jest na poziomie Athlona 3000G. :o
prezeskot pisze:
16 gru 2020, o 07:18
bym wlozyc chcial karte grafiki 1070
A nie lepiej zaoszczędzić na MOBO i CPU, a poszukać co najmniej 3080?
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (17 gru 2020, o 20:54)


Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 17 gru 2020, o 09:29

prezeskot pisze:
17 gru 2020, o 01:12
Normalnie wrzucilbym https://www.computeruniverse.net/de/gig ... el&agt=509 ale wtedy musze wywalic te chlodzenia z MSI
No i co z tego? To ma tylko znaczenie estetyczne. Zresztą pod GPU i tak będzie dość ciepło a ten radiator z Gigabyte wydaje się odrobinę lepszy.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 17 gru 2020, o 13:29

akurat mam te dyski Gigabyte i polecam - w X99 II Deluxe pracuje w interfejsie 3.0 ale... jest nie do zajechania. Dzis w zasadzie nie ma znaczenia jaki dysk - przeciez kosci pamieci i tak robi albo SK Hynix albo inny. One s aprzeciez tylko brandowane, a i kontrolerow nie za wiele...

Zastanawiam sie nad takim oto wynalazkiem: https://www.tomshardware.com/reviews/te ... ssd-review ceramika wyglada interesujaco, ale szukam danych o przewodnosci cieplnej materialu...no i nie znajduje.

bo nie chce kupowac ficzera jak fanboj.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 80 razy
Polubione posty: 146 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 21 sty 2021, o 22:35

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3
Polubił: 173 razy
Polubione posty: 173 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 21 sty 2021, o 23:49

Poszukuję routera GSM z WiFi i co najmniej jednym portem ETH. Ktoś może polecić coś nie przesadnie drogiego?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 29 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 16:23

Czy w temacie wzmacniaczy wifi są jakieś nowe tanie/skuteczne urządzenia?
Potrzebuje wzmocnić sygnał na piętrze, który jest słaby, czasem rwie i nie chce wydać worka kasy.
Na allegro bardzo dużą sprzedaż ma Wzmacniacz sygnału Wi-Fi AVM FRITZ! 310 i niezłe opinie, zastanawiam się czy u mnie da radę.
pozdrawiam
Grzegorz

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 80 razy
Polubione posty: 146 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 16:31

Grzegorz, zapomnij o takich wynalazkach. Kup jakiś MESH, albo Power LAN z AP.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ewemarkam
4 gwiazdki
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Forester '98 2.0 N/A AT
Polubił: 0
Polubione posty: 33 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 18:43

Z doświadczenia wiem że najlepiej na piętro kabel wyciągając i drugi router dać czyli właśnie zrobić MESH. Odpowiednio skonfigurować ten drugi i hula. U mnie tak w routery działają.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 18:49

ewemarkam pisze:
24 lut 2021, o 18:43
piętro kabel wyciągając i drugi router dać czyli właśnie zrobić MESH
I tak i nie bo to nie powinien być jakikolwiek router tylko najlepiej z tej samej firmy/rodziny. Inaczej będzie rozłączało przy przechodzeniu między zasięgami poszczególnych urządzeń etc.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 19:22

Chloru pisze:
24 lut 2021, o 18:49
I tak i nie bo to nie powinien być jakikolwiek router tylko najlepiej z tej samej firmy/rodziny. Inaczej będzie rozłączało przy przechodzeniu między zasięgami poszczególnych urządzeń etc.
Niekoniecznie.
Mam całą zgraję różnych ap/routerów, wszystkie jadą na tym samym SSID i raczej nie ma problemów.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 20:02

Alan, Alan, Alan! pisze:
24 lut 2021, o 19:22
Niekoniecznie.
Mam całą zgraję różnych ap/routerów, wszystkie jadą na tym samym SSID i raczej nie ma problemów.
OK - zamiast będzie rozłączało powinienem napisać "może rozłączać" i szansa na to jest sporo większa niż w przypadku tych samych, kompatybilnych sprzętów.

BTW takie rozłączanie pewnie najlepiej daje się zauważyć jak się jest na jakimś VoIP i łazi po domu etc.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Impreza GD
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 12 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 21:43

A testowal ktos takie rozwiazanie ze sie wpina w gniazdka 2 urzadzenia i "net leci po pradzie"
slyszalem tylko ze gniazdka musza byc po jednym bezpieczniku ale to mi sie wydaje dziwne zeby bezpiecznik byl zapora ;) chyba ze to chodzilo o faze to wtedy ma chyba sens.
Impreza na codzien a w weekendy 126p900

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 29 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 21:53

rrosiak pisze:
24 lut 2021, o 16:31
Grzegorz, zapomnij o takich wynalazkach. Kup jakiś MESH, albo Power LAN z AP.
Nie znam się na tych rzeczach, wpisałem mesh wifi i wpadło mi np takie coś:
https://allegro.pl/oferta/repeater-wzma ... 9263420325

O taki mesh chodzi?
ewemarkam pisze:
24 lut 2021, o 18:43
Z doświadczenia wiem że najlepiej na piętro kabel wyciągając i drugi router dać czyli właśnie zrobić MESH. Odpowiednio skonfigurować ten drugi i hula. U mnie tak w routery działają.
No wiadomo że kabel najlepiej ale u mnie niestety ciągniecie druta na piętro odpada.
pozdrawiam
Grzegorz

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 13 razy
Polubione posty: 49 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 22:22

Np. tu masz pełen przegląd
https://www.x-kom.pl/g-6/c/2535-systemy-mesh-wi-fi.html

Ja mam coś takiego (ale chyba było tańsze...)
https://www.x-kom.pl/p/591254-system-me ... -n-ac.html

3 kostki, rozstawiłem po całym mieszkaniu (wg opisu to na moje mieszkanie te 3 to tak ze spoooorym zapasem), ale mam w końcu święty spokój i skończyło się marudzenie nastolatek (taaaata, znowu internet nie dziaaaałaaaa). Jedna sieć, samo się przełącza pomiędzy kostkami, fajna sprawa. Wcześniej miałem jakiś extender, ale co chwilę się wieszał. Na forum polecili mi mesha i już rok śmiga bez problemów (kupiłem jakoś na początku pierwszego lockdownu jak się nagle okazało, że wszyscy siedzimy na kupie i potrzebujemy netu w całym mieszkaniu).

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 22:22

Grzegorz pisze:
24 lut 2021, o 21:53
No wiadomo że kabel najlepiej ale u mnie niestety ciągniecie druta na piętro odpada.
Właśnie dlatego rrosiak pisał o jakimś powerline AP. Coś w ten deseń https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-wp ... 25082cec90

Różni się tym od tego co podałeś, że sygnał dostaje po sieci energetycznej (to może dać od kilkudziesięciu do pewnie niskich kilkuset Mbps w zależności od modelu i ceny). Na drugim końcu swojego "łącza" masz AP który roześle sygnał po piętrze.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 80 razy
Polubione posty: 146 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2021, o 22:23

Grzegorz,
Grzegorz pisze:
24 lut 2021, o 21:53
Nie znam się na tych rzeczach, wpisałem mesh wifi i wpadło mi np takie coś:
https://allegro.pl/oferta/repeater-wzma ... 9263420325
To jak i wspomniany przez Ciebie wcześniej Fritz, mogą być elementami MESH, ale Twój stary router również musi umieć "gadać" w MESHu. Generalnie najlepiej gdyby wszystkie urządzenia były z tej samej rodziny.
Niedrogie, a całkiem dobre zestawy MESH produkuje Tenda.
pol052 pisze:
24 lut 2021, o 21:43
A testowal ktos takie rozwiazanie ze sie wpina w gniazdka 2 urzadzenia i "net leci po pradzie"
slyszalem tylko ze gniazdka musza byc po jednym bezpieczniku ale to mi sie wydaje dziwne zeby bezpiecznik byl zapora ;) chyba ze to chodzilo o faze to wtedy ma chyba sens.
Właśnie o tym pisałem jako alternatywie. Testowałem i działa dobrze (nawet u sąsiada), pod warunkiem, że jednego z elementów nie wepniesz do listwy z filtrem przeciwzakłóceniowym. ;-)

EDYTA - przedmówcy jż wszystko wyjaśnili. :-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ewemarkam
4 gwiazdki
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Forester '98 2.0 N/A AT
Polubił: 0
Polubione posty: 33 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 lut 2021, o 01:40

Nie odczuwam tego przełączania bo dwa z nich to Netia spoty, a trzeci to TP-Link, jest na strychu, bo mam tam mały "warsztat". Ale nie bez powodu MESH jest sprzedawany w zestawach po 2-3 i więcej routerów.

Odnośnie tej sieci po "gniazdkach". Działa, tylko warunkiem musi być to na jednej fazie. Szwagier tak ma puszczoną sieć do konsoli. Przepinalem mu w rozdzielni, tak aby było to na jednej fazie. Czyli teoria z jednym bezpiecznikiem jest w zasadzie trafna.

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 29 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 lut 2021, o 09:35

OK,
czy takie coś:
https://allegro.pl/oferta/tenda-nova-mw ... 9626678005
będzie działało z routerem od orange (funbox 2.0)?
Np. jedną kostkę tendy podpinam do funboxa kablem ethernet, drugą daje na piętro
pozdrawiam
Grzegorz

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 216 razy
Polubione posty: 218 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 lut 2021, o 12:25

Chloru pisze:
14 cze 2020, o 23:14
Czyli kup antenę i celuj. To nie są drogie rzeczy, masztu raczej nie trzeba, komin starczy.
Tadam. Teraz jak mi będzie za wolno to mogę zmienić. :thumb:
ps.
Ubi hula bez uwag, nie wiesza się, nie rwie.
Załączniki
5G.png
KOT MOŻE ZOSTAĆ

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 lut 2021, o 12:52

Jaca68 pisze:
25 lut 2021, o 12:25
Tadam. Teraz jak mi będzie za wolno to mogę zmienić. :thumb:
:thumb:

Modemy 5g chyba tanie nie są. Potestowałbym najpierw na telefonie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 80 razy
Polubione posty: 146 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 lut 2021, o 13:55

Grzegorz pisze:
25 lut 2021, o 09:35
OK,
czy takie coś:
https://allegro.pl/oferta/tenda-nova-mw ... 9626678005
będzie działało z routerem od orange (funbox 2.0)?
Np. jedną kostkę tendy podpinam do funboxa kablem ethernet, drugą daje na piętro
Tak.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 289 razy
Polubione posty: 275 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 lut 2021, o 14:26

Z rok temu kupiłem mesha polecanego wtedy przez Godlika albo jemu dla brata. Taki zestaw 3 sztuki - śmiga wszystko w domu i problemy się skończyły.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 13 razy
Polubione posty: 49 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 25 lut 2021, o 15:52

Moja tenda jest podpięta właśnie do orendżowego funboxa. Nie wiem jak dużą masz powierzchnię, ale może dla świętego spokoju postaw sobie 3 a nie 2 kostki :)

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 29 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 mar 2021, o 09:42

Zainwestowałem jednak w taniego chińczyka: https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sy ... 0146679616
O dziwo, działa (od ponad tygodnia) i spełnia rolę tj. w pokojach na piętrze sieć dostępna, dzieciaki przestały narzekać. :thumb:
pozdrawiam
Grzegorz

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 257 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 mar 2021, o 10:01

On zbiera słaby sygnał i go smagnie czy musi być kabel?
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ