Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 29 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 mar 2021, o 10:13

To jest urządzenie które "repetuje" sygnał czyli w miejscu w którym je wpinasz do prądu musi być zasięg wifi; żadnych kabli.
U mnie się sprawdza bo wpinam na piętrze w którym jest jeszcze stabilny zasięg wifi z dołu.


pozdrawiam
Grzegorz

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 289 razy
Polubione posty: 275 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 mar 2021, o 10:51

Grzegorz, A sieć działa na tym samym SSID co router czy trzeba drugi konfigurować?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 29 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 mar 2021, o 11:44

Nic się nie konfiguruje, wpinasz w gniazdko elektryczne, wciskasz wps, wps na routerze, i już.
pozdrawiam
Grzegorz

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 mar 2021, o 22:37

Grzegorz pisze:
12 mar 2021, o 11:44
Nic się nie konfiguruje, wpinasz w gniazdko elektryczne, wciskasz wps, wps na routerze, i już.
Dwie rzeczy wkurzały mnie w repeaterach:
- zrywało rozmowę telefoniczną jak chodziłem po domu (VoWiFi)
- nie nawiązywały połączenia WiFi z routerem automatycznie jak zostało zerwane z jakiegoś powodu. Trzeba było łazić i wciskać, a u mnie zrywało często, bo często są chwilowe zaniki prądu - na parę sekund-minutę-dwie, ale i jedna sekunda wystarczy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: TriBeca powered by Jako
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 81 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 11:21

pamiętam, że swego czasu AAA wrzucał coś podobnego z Asusa

muszę mamie wymienić kompa (w końcu, po wielu próbach i namowach) - a że potrzebuje zwolnić trochę miejsca, to wymyśliłem mini PC. Nie znam się więc się pytam - Czy tego typu komputery działają jak zwykłe? Czy na coś specjalnego zwrócić uwagę? Wymyśliłem opcję - 8GB RAMu, dysk SSD minimum 256GB, Win10, gniazdo monitora VGA lub DVI, minimum 4 porty USB, gniazdo sieciowe.

https://allegro.pl/oferta/fujitsu-espri ... 0454500569

https://allegro.pl/oferta/micro-tiny-le ... 8248692262

budżet - powiedzmy 700-800 zł max
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 11:32

busik pisze:
15 mar 2021, o 11:21
Czy tego typu komputery działają jak zwykłe?
Te co wkleiłeś to jakiś przedpotopowy badziew (wolne procesory, 2 rdzenie każdy). Może klękać po odpaleniu kilku kart w przeglądarce. Poza tym działa jak normalny komputer, tylko wolno.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: TriBeca powered by Jako
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 81 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 12:18

Moja mama ma jeszcze starszy badziew - wierz mi
Ona korzysta z przeglądarki - czasem jakieś gry na www pogra z nudów (Majong i te sprawy)
na Office pracuje sporadycznie - PITy, zestawienia dla księgowości
Czasem drukarka. Tyle

Ona nie potrzebuje demona prędkości, byle reagował jak coś klikniesz myszką, a nie jak obecnie - że czekasz i patrzysz w ekran - zwiększenia RAMu nic nie dało.
Dlatego dysk SSD.
Coś w tych wymaganiach zmieści się w 800 zł? trudno znaleźć, a jeszcze żeby małe było.
Jak AAA wrzucał wtedy Asusa, to kosztował coś koło 800 zł, teraz grubo ponad klocka wołają
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 12:35

Nic dziwnego. Problemy z produkcją nowej elektroniki + problemy logistyczne spowodowały wzrost cen. AAA po tym jak mu doradziłem zakup GPU został milionerem, ja zresztą kupiłem wcześniej więc też (cena x2 w tym samym sklepie na przestrzeni 3 miesięcy. Tutaj pomogły jeszcze kursy kryptowalut).

Cokolwiek poniżej będzie lepsze od tego co zaproponowałeś.

https://allegro.pl/oferta/dell-optiplex ... 8472867559
https://allegro.pl/oferta/lenovo-e73-sf ... 0193121616
https://allegro.pl/oferta/komputer-shut ... 0005308165
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
ptk22 (15 mar 2021, o 22:08) • busik (18 mar 2021, o 10:51)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 13:11

Busik, a co ma teraz?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: TriBeca powered by Jako
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 81 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 13:42

jakieś lenovo thinkcentre z odzysku, co miało 4GB RAMu i jeszcze na XP działało

przejrzę zaraz to co Adam wrzucił
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 10 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 14:11

Chloru pisze:
15 mar 2021, o 12:35
https://allegro.pl/oferta/lenovo-e73-sf ... 0193121616
Reklama dźwignią handlu :mrgreen:
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Chloru (15 mar 2021, o 14:29)
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 257 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 14:36

Problemy są dwa. Brak stali i metali kolorowych, tworzywa, granulatu + niedostępność kontenerów i wzrost kosztów frachtu.
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 14:52

FUX pisze:
15 mar 2021, o 14:36
Problemy są dwa. Brak stali i metali kolorowych, tworzywa, granulatu + niedostępność kontenerów i wzrost kosztów frachtu.
To powiedz mi czy wykres poniżej to cena stali, miedzi, cyny czy HDPE? :giggle:
Załączniki
2problemy.jpg
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 257 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 15:11

Chloru pisze:
15 mar 2021, o 14:52
To powiedz mi czy wykres poniżej to cena stali, miedzi, cyny czy HDPE?
ZAŁĄCZNIKI
Aleś błysnął.

Obrazek

Powiedz, czyja to dupa na focie. :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 15:40

FUX, sam żeś błysnął stwierdzając, że:

1. Problemy są 2.
2. Wymieniłeś ich 6.
3. Zignorowałeś to co się dzieje na rynku kryptowalut i to jak przekłada się na popyt na elektronikę.
4. Zignorowałeś fakt, że nagle wszyscy którzy mogą, na całym świecie przesiedli się na pracę zdalną.

:cofee: :evilgrin: :-p
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: TriBeca powered by Jako
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 81 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 15:44

Elon Musk właśnie wsadził kasę w kryptowaluty, żeby podnieść kurs Tesli - jeśli dobrze pamiętam
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

bojar
6 gwiazdek
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 59 razy
Polubione posty: 164 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 16:04

FUX pisze:
15 mar 2021, o 15:11




Obrazek

Powiedz, czyja to dupa na focie. :mrgreen:
Twoja??! :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 257 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 19:09

Chloru pisze:
15 mar 2021, o 15:40
4. Zignorowałeś fakt, że nagle wszyscy którzy mogą, na całym świecie przesiedli się na pracę zdalną.
Rok temu czy pół, monitor kupiłem od ręki.
Młody, na ten sam model, polował, ze dwa miesiące, bo nie było dostaw do PL.
Czy praca zdalna?
Nie wiem?
Może jakieś korporacji kupiło kontener, bo chciało i tego modelu nie było.
Koleś w sklepie mówił, że jest problem głównie z transportem kontenerowym.
Znajomy, co importuje komponenty z USa, Chin i po świecie później rozprowadza gotowe agd, zwala winę na te czynniki, które podałem.
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 170 razy
Polubione posty: 348 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 21:35

FUX pisze:
15 mar 2021, o 19:09
Rok temu czy pół, monitor kupiłem od ręki.
Monitor nie jest niezbędny do pracy zdalnej - laptop, słuchawki, kamera prędzej.
FUX pisze:
15 mar 2021, o 19:09
Może jakieś korporacji kupiło kontener, bo chciało i tego modelu nie było.
Taka jedna bliska mi korporacja w ciągu 3-4 miesięcy od wysłania wszystkich do domu kupiła i wymieniła pracownikom c.a. 1000 laptopów. A takich w Warszawie trochę jest... Pomyśl też o dzieciakach w szkołach. Teraz każde musi mieć swój komputer.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 13 razy
Polubione posty: 49 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 22:05

COVID i lockdowny zaburzyły łańcuch dostaw w wielu branżach. Począwszy od zamkniętych fabryk, a skończywszy na transporcie. Mam znajomego, który prowadzi sklep i serwis rowerowy i mówi, że czegoś takiego jeszcze nie było. To, że jest problem z nowymi rowerami to jeszcze pikuś, ale jest problem z podstawowymi częściami serwisowymi typu: łańcuchy, kasety...
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
ptk22 (15 mar 2021, o 22:12) • michal (17 mar 2021, o 12:26)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 1617 razy
Polubione posty: 97 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 22:11

busik pisze:
15 mar 2021, o 13:42
jakieś lenovo thinkcentre z odzysku, co miało 4GB RAMu i jeszcze na XP działało

przejrzę zaraz to co Adam wrzucił
Może wystarczy dysk SSD i Lubuntu? U mnie działa na starszym sprzęcie i 2GB RAM. Filmy da się pooglądać, pocztę sprawdzić itp. Ale nie da się operacji wymagających dużo pamięci :giggle:
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 22:38

busik pisze:
15 mar 2021, o 12:18
Jak AAA wrzucał wtedy Asusa, to kosztował coś koło 800 zł, teraz grubo ponad klocka wołają
W życiu bym nie chciał pracować na tym Asusie. Jako komp do telewizora to się nadawało, trochę muliło ale robiło co potrzeba.

Może temu laptopu zrób ramu do 8G, dysk SSD i Ubuntu. Będzie tanio i powinno śmigać (chociaż tu pewności nie ma, bo "jakiś ThinkCentre" to mało danych).
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (16 mar 2021, o 07:21)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 13 razy
Polubione posty: 49 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 22:42

Pytanko - jak zdjąć hasło otwarcia z pdfa...? Hasło oczywiście znam, ale muszę tego pdfa przesłać dalej i chcę żeby był bez hasła... Help

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 80 razy
Polubione posty: 146 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 22:51

Godlik pisze:
15 mar 2021, o 22:42
Pytanko - jak zdjąć hasło otwarcia z pdfa...? Hasło oczywiście znam, ale muszę tego pdfa przesłać dalej i chcę żeby był bez hasła... Help
Po otwarciu "zapisać jako" bez hasła, ale do tego potrzebne coś z funkcją edytowania.
Najprościej zatem "po otwarciu " wydrukować do nowego pdfa za pomocą jakiejś "drukarki" pdf.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Godlik (15 mar 2021, o 23:02)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 330 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 mar 2021, o 22:52

rrosiak pisze:
15 mar 2021, o 22:51
Po otwarciu "zapisać jako" bez hasła, ale do tego potrzebne coś z funkcją edytowania.
Najprościej zatem "po otwarciu " wydrukować do nowego pdfa za pomocą jakiejś "drukarki" pdf.
+1.
O ile ten PDF nie ma ustawionych ograniczeń.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Godlik (15 mar 2021, o 23:02)

ODPOWIEDZ