Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 30 kwie 2019, o 10:16

Gdyby ktoś musiał do końca dzisiaj wysłać e-sprawozdanie do KAS to pewnie doświadcza na własnej skórze jak cudownym programem jest ministerialna apka do tego celu stworzona. Chyba, że są dostępne płatne albo darmowe inne programy; nam się niestety nie udało znaleźć i musieliśmy korzystać z tego "dziadowstwa". Infolinii technicznej nie ma, tylko kontakt przez email. Utknęliśmy na podpisaniu sprawozdania - trzeba było wybrać ręcznie biblioteki dll; program nie widzi zainstalowanych kart kryptograficznych. Które pliki to właściwe dll? Domyśl się sam; po n próbach się udało ale sposób wdrażania tych nowości eletronicznych .. po prostu brak słów.


pozdrawiam
Grzegorz

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 10 razy
Polubione posty: 38 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 30 kwie 2019, o 10:59

Z innej beczki. Co pewien czas w moim tel Lenovo zanika głos. Dzieje sie tak przy komunikatach głosowych nawi, nieważne czy Google, AM legal, Yanosik, Here. Milczy jak zaklęty, trzeba patrzeć w ekran. W samochodzie łatwiej ale na skuterze gorzej widac ekran.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 57 razy
Polubione posty: 101 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 30 kwie 2019, o 12:21

BT się chrzani.
Dolce far niente ;-)

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 10 razy
Polubione posty: 38 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 5 maja 2019, o 19:54

Fux ja nie marze nawet o głośnikach w puszce, niech chociaż sam z siebie głos wyda, przecież głośnik sprawny. Przy rozmowach działa.

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 51 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 5 maja 2019, o 21:57

Zresetuj do fabrycznych. Może pomoże.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 20 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 maja 2019, o 21:28

Grzegorz pisze:
30 kwie 2019, o 10:16
Gdyby ktoś musiał do końca dzisiaj wysłać e-sprawozdanie do KAS to pewnie doświadcza na własnej skórze jak cudownym programem jest ministerialna apka do tego celu stworzona. Chyba, że są dostępne płatne albo darmowe inne programy; nam się niestety nie udało znaleźć i musieliśmy korzystać z tego "dziadowstwa". Infolinii technicznej nie ma, tylko kontakt przez email. Utknęliśmy na podpisaniu sprawozdania - trzeba było wybrać ręcznie biblioteki dll; program nie widzi zainstalowanych kart kryptograficznych. Które pliki to właściwe dll? Domyśl się sam; po n próbach się udało ale sposób wdrażania tych nowości eletronicznych .. po prostu brak słów.
Nie będę opisywał, ile musiałem się namęczyć, żeby zmusić ministerialne programy do poprawnego działania pod Linuxem. Na pocieszenie dodam tylko, że też łatwo nie było...
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 49 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 maja 2019, o 22:01

ptk22 pisze:
6 maja 2019, o 21:28
Nie będę opisywał, ile musiałem się namęczyć, żeby zmusić ministerialne programy do poprawnego działania pod Linuxem. Na pocieszenie dodam tylko, że też łatwo nie było...
Mi kiedyś jakiś "państwowy" soft nie chciał ruszyć na Win7 albo Win10.
Poszedłem na "łatwiznę" i postawiłem VM z XP i konkretną wersją Javy (starą, bo z nowszą oczywiście działać nie chciało).
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (6 maja 2019, o 22:32)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 20 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 maja 2019, o 22:35

Alan, Alan, Alan! pisze:
6 maja 2019, o 22:01
konkretną wersją Javy (starą, bo z nowszą oczywiście działać nie chciało).
Robiłem ostatnio podobny numer, bo najnowszy państwowy program wspierający ścieżkę zawodową dla pracowników służby zdrowia wymaga starej Javy i starej przeglądarki :-)
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 131 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 21 maja 2019, o 10:26

Możecie doradzić jakim programem najłatwiej zrobić resize zdjecia do 300DPI, odpowiednich wymiarów pixeli i odpowiedniej wielkości KB. ?
KONSTYTUCJA

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 51 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 21 maja 2019, o 10:28

IrfanViewer

Wymaga trochę skupienia ale to od lat najlepsze narzędzie do fotek.
I mały.

https://www.irfanview.com/64bit.htm

Do ściągnięcia program i osobno pluginy.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 131 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 21 maja 2019, o 10:30

paku pisze:IrfanViewer

Wymaga trochę skupienia ale to od lat najlepsze na rzędzie do fotek.
I mały.

https://www.irfanview.com/64bit.htm

Do ściągnięcia program i osobno pluginy.
Dzięki!
KONSTYTUCJA

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 49 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 22 maja 2019, o 08:21

stach22 pisze:Możecie doradzić jakim programem najłatwiej zrobić resize zdjecia do 300DPI, odpowiednich wymiarów pixeli i odpowiedniej wielkości KB. ?
Piksele nie mają rozmiaru. Szerokość/wysokość obrazu w pikselach (logiczna) dzielona przez żądaną gęstość (300PPI) to w wydruku fizyczny rozmiar w calach. Zwykle programy pozwalają na używanie miar metrycznych.
Po zmianie gęstości (PPI) i ewentualnie docelowego rozmiaru fizycznego pewno będziesz musiał użyć przycinania jeśli proporcje zdjęcia będą inne niż docelowego nośnika.
Przyklad: Jeśli masz zdjęcia 16:9 to one mają inne proporcje niż standardowe wymiary odbitek. Przy ustawianiu w programie musisz zachować ten mniejszy wymiar, drugi (szerokość jeśli pejzażowe, wysokość jeśli portretowe) będzie znacznie większy. Po zmianie rozmiaru obcinasz. Inaczej jeśli operator urządzenia nie poprawi to będziesz miał marginesy, rozciągnięte albo obcięte nie to co potrzeba.
Skoro masz dostosować fotki to zakładam, że nie chcą ingerować w dostarczone materiały.

A odpowiednią "wielkość KB" to po co (zakładam że to skrót od kilobajtów)? To nie będzie wydruk tylko np. strona internetowa? Zmiana ilości KB (na mniejszą) bez zmiany ilości pikseli to zawsze pogorszenie jakości. Chyba że jakis format z kompresja bezstratną ale wątpię że o to chodzilo, skoro podają jakieś ograniczenia w KB.

IrfanView nie ma chyba na OSX.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
stach22 (22 maja 2019, o 17:55)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 131 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 22 maja 2019, o 09:01

Alan, Alan, Alan! pisze:
stach22 pisze:Możecie doradzić jakim programem najłatwiej zrobić resize zdjecia do 300DPI, odpowiednich wymiarów pixeli i odpowiedniej wielkości KB. ?
Piksele nie mają rozmiaru. Szerokość/wysokość obrazu w pikselach (logiczna) dzielona przez żądaną gęstość (300PPI) to w wydruku fizyczny rozmiar w calach. Zwykle programy pozwalają na używanie miar metrycznych.
Po zmianie gęstości (PPI) i ewentualnie docelowego rozmiaru fizycznego pewno będziesz musiał użyć przycinania jeśli proporcje zdjęcia będą inne niż docelowego nośnika.
Przyklad: Jeśli masz zdjęcia 16:9 to one mają inne proporcje niż standardowe wymiary odbitek. Przy ustawianiu w programie musisz zachować ten mniejszy wymiar, drugi (szerokość jeśli pejzażowe, wysokość jeśli portretowe) będzie znacznie większy. Po zmianie rozmiaru obcinasz. Inaczej jeśli operator urządzenia nie poprawi to będziesz miał marginesy, rozciągnięte albo obcięte nie to co potrzeba.
Skoro masz dostosować fotki to zakładam, że nie chcą ingerować w dostarczone materiały.

A odpowiednią "wielkość KB" to po co (zakładam że to skrót od kilobajtów)? To nie będzie wydruk tylko np. strona internetowa?
Dzięki.
Chodzi o wklejenie odpowiedniego zdjecia do podania o przyjęcie na uczelnię. Zapewne te podania będą również drukowane, bo podany jest również wymóg 300DPI i właśnie ta informacja blokuje wklejenie zdjecia.
KONSTYTUCJA

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 20 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 22 maja 2019, o 16:38

stach22 pisze:
22 maja 2019, o 09:01
podany jest również wymóg 300DPI i właśnie ta informacja blokuje wklejenie zdjecia
https://convert.town/image-dpi
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
stach22 (22 maja 2019, o 17:53)
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 131 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 22 maja 2019, o 17:16

ptk22 pisze:
22 maja 2019, o 16:38
stach22 pisze:
22 maja 2019, o 09:01
podany jest również wymóg 300DPI i właśnie ta informacja blokuje wklejenie zdjecia
https://convert.town/image-dpi
Fenkju.
Tak sobie myślę, że problemem mogło być zbyt słabe zdjęcie do druku. Spróbuję z innym.
KONSTYTUCJA

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 51 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 22 maja 2019, o 17:27

Zdjęcie w pliku zawsze ma te same wymiary w pikselach bez względu na to jakie jest info o DPI.
Informacja o DPI jest zapisana w nagłówku pliki i jest tylko informacją dla drukarki (-ni) jaka ma być finalna wielkość na papierze.
Tzn 300x300px będzie mniejsze na papierze przy 300DPI i większe przy 72DPI.
Trochę to dziwne że przy przesyłaniu pliku oczekują jakiegoś DPI - to bez sensu. Powinni oczekiwać minimalnego wymiaru w pikselach.
A DPI mogą sami ustawić przy obróbce.

To o co mogą się czepić to to że jest za mało pixeli na wydruk zdjęcia w 300DPI tzn że wyjdzie np. 1cmx1cm.

PS.
1. Otwierasz plik w IrfanViewerze.
2. Naciskasz "I"
3. I masz pola do zmiany DPI, ale w samym obrazie nic się nie zmieni.
4. Save

A jak problemem jest rozdzielczość (ilość pikseli), to masz opcję Image>Resize/Resample (Ctrl+R)) i możesz zmienić wymiary.
Ale od tego zdjęcie się nie polepszy jakościowo, po prostu zamiast jednego piksela będą np. 4
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
stach22 (22 maja 2019, o 17:53)
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 131 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 22 maja 2019, o 17:53

o kurcze, ile wiedzy dla mnie tajemnej :lol:
Dzięki ;-)
KONSTYTUCJA

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 131 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 22 maja 2019, o 23:44

Uff wreszcie. Najpierw zmieniłem rozmiar w pixelach, to nie wystarczyło bo trzeba 300DPI :p
Wiec następnie podanym wyżej programem(już go wcześniej miałem) zmieniłem na 300DPI i wreszcie poszło :p
KONSTYTUCJA

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 13 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 lip 2019, o 17:31

Lata temu zastąpiłem w moim Legacy fabryczny komputer nawigacyjny, tzw. Navibox'em.
Od jakiegoś czasu przestała mi się aktualizować data w Navibox'ie. Ręczna zmiana daty/godziny działa niestety tylko do czasu ponownego odpalenia silnika.
Wydaje mi się, że chodzi o ten problem: https://autokult.pl/33447,6-kwietnia-ni ... -poprawnie
Niestety nie udało mi się samodzielnie rozwiązać tego problemu :-|
Stad pytanie, czy jest jakaś aktualizacja, rozwiązująca ten problem?
BTW Navibox działa na systemie Windows CE 5.0.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 38 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 lip 2019, o 18:32

So What!, to raczej nie problem NaviBoxa, tylko fabrycznego GPSa, bo z niego są pobierane dane.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 13 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 2 lip 2019, o 11:35

rrosiak, na to wygląda. Trzeba pewnie znaleźć odpowiednie aktualizacje Windows CE. Niestety zupełnie nie wiem, jak się za to zabrać.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 38 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 2 lip 2019, o 15:11

So What! pisze:
2 lip 2019, o 11:35
Trzeba pewnie znaleźć odpowiednie aktualizacje Windows CE.
Na to bym nie liczył. Teoretycznie powinno się wymienić odbiornik GPS na taki, który nie ma problemu związanego z liczeniem tygodni. Z tego co pamiętam, w zestawie z Navibox był dedykowany odbiornik, ale nikt go nie montował, bo ten fabryczny był wystarczający, a w dodatku zamontowany w miejscu gwarantującym dobry zasięg. Niestety jest wielce prawdopodobne, że również był obarczony problemem.

Drugie co pamiętam, to chyba dodatkowe wejście zasilania na potrzeby potrzymania czasu i ustawień, ale monterzy go nie wykorzystywali, gdyż to dodatkowe obciążenia dla akumulatora, a czas i tak był synchronizowany automatycznie z GPS. Jeżeli dobrze kombinuję, to rozwiązaniem Twojego problemu może być podłączenie tegoż zasilania jako podtrzymanie układu zegara w Navibox oraz wyłączenie synchronizacji czasu z GPS w Automapie.
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
euyot (2 lip 2019, o 17:04) • So What! (2 lip 2019, o 17:07)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 13 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 2 lip 2019, o 17:06

rrosiak, bardzo Ci dziękuję za pomoc :thumb:

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 wrz 2019, o 08:26

Odświeżę stary temat aplikacji do kontroli rodzicielskiej.
Szukam czegoś sprawdzonego na androida co ma:
- blokady stron xxx itp. itd.
- blokada możliwości korzystania z aplikacji - poza telefonem i sms - po x czasie,
Testowałem kilka różnych aplikacji ale żadna się nie sprawdziła. Jedna nawet tak skutecznie blokowała po x czasie telefon że nie można było zadzwonić.
pozdrawiam
Grzegorz

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 57 razy
Polubione posty: 101 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 wrz 2019, o 10:10

A nie wystarczy pogadanka?
I tak nie upilnujesz.
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ