Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 177 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 16:55

paku pisze:
6 lis 2019, o 16:28
Nie tu jest business żeby karać, ale żeby używali.
Dokładnie, gdyby windows był dobrze zabezpieczony przed kopiowaniem od samego początku nie osiągnąłby takiej pozycji.


Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 21:00


paku pisze:Jest jeszcze taka kwestia że licencję OEM osoba prywatna lub małe firma może zakupić wyłącznie z nowym komputerem.
To chyba się nie zmieniło od lat. Językiem motoryzacji OEM to taka licencja na pierwszy montaż.

A z ciekawostek to informacja, że jakiś czas temu pojawiła się też licencja na komputery "odświeżane" czyli takie second-hand.
Ale znowu, można ją nabyć tylko z komputerem od partnera sprzedającego np. kompy poleasingowe.

Przyszłość desktopowego Windows jest słaba. Wygląda na to że świat idzie w stronę dostarczania usług zdalnych, co oznacza że jakieś przyszłe Windows będzie usługą dostarczaną na dowolne urządzenie użytkownika końcowego (np. na telefon, telewizor czy lodówkę).
Od dawna licencja OEM nie musi być kupowana z nowym komputerem, równie dobrze można ją kupić oddzielnie bez sprzętu.

A co do wirtualizacji w chmurze to dotyczy to aplikacji i serwerów nie oesu na desktopie. Nawet przy pełnej wirtualizacji stacji roboczej konieczny jest system operacyjny, z którego wirtualizacja wystartuje. W rozwiązaniach komercyjnych stosuje się wersję terminalową Windowsa. W domowych często jest do jakaś odmiana linuxa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 21:07

paku pisze:
6 lis 2019, o 13:54
co oznacza że jakieś przyszłe Windows będzie usługą dostarczaną na dowolne urządzenie użytkownika końcowego (np. na telefon, telewizor czy lodówkę).
Coś musi uruchomić ten zdalny system. Zdalny oznacza konieczność dostępu do sieci. To raczej oznacza, że zbyt szybko to nie nastąpi. Chromebooki nie jest jakoś najpopularniejszymi komputerami na rynku mimo atrakcyjnych cen.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 21:13

Chloru pisze:
6 lis 2019, o 21:07
To raczej oznacza, że zbyt szybko to nie nastąpi.
Szybko, nie szybko. To zależy jak na to spojrzeć.
Google właśnie zrobił jakieś mega skomplikowane obliczenia na komputerze kwantowym (który jak rozumiem, jest jeszcze w powijakach, ale już coś tam umie).
Sycamore ukończył zadanie w niecałe 3 minuty. To samo zadanie zajęłoby obecnym najmocniejszym superkomputerom 10.000 lat. (dziesięć tysięcy lat vs 3 minuty).

Także ten. Mamy przerąbane ;-)

Choć osobiście nie sądzę, żeby systemy na komputerach osobistych przestały istnieć. Jeżeli już to będą bardziej zintegrowane z mocą obliczeniową chmury.
O. Czytałem ostatnio, że nowy MS Flight Simulator w ten sposób będzie wirtualny świat generować.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 21:26

Alan, Alan, Alan! pisze:
6 lis 2019, o 21:13
Choć osobiście nie sądzę, żeby systemy na komputerach osobistych przestały istnieć. Jeżeli już to będą bardziej zintegrowane z mocą obliczeniową chmury.
Tego nie neguje - czego przykladem są właśnie m.in. Chromebooki.
Alan, Alan, Alan! pisze:
6 lis 2019, o 21:13
O. Czytałem ostatnio, że nowy MS Flight Simulator w ten sposób będzie wirtualny świat generować.
Tak będzie pobierał dane zeby generować grafike.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 21:38

Chloru pisze:
6 lis 2019, o 21:26
Tak będzie pobierał dane zeby generować grafike.
No, to jakoś bardziej skomplikowane, ponieważ grafika 3d będzie w wielu przypadkach tworzona i lokalizowana przez AI na podstawie zdjęć satelitarnych. Oni chcą mieć w tej grze odwzorowany cały świat. 2 petabajty danych. Pojedyńcze drzewa też.

Spora szansa, że zjedzą wszystkie nawigacje na śniadanie.



paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 21:47

Na końcówce wystarczy podłączenie do sieci i jakiś mikrokod do opalania tego co przyjdzie z sieci.
Taki netboot najprostszy. Nawet "Windowsy" da się wtedy pociągnąć i do tego to zmierza.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 21:50

Alan, Alan, Alan! pisze:
6 lis 2019, o 21:38
w tej grze odwzorowany cały świat
Że będzie to gra to tylko przyczynek do zaczęcia projektu. Jak to skończą to nie będzie takiej symulacji ziemi nigdzie w innych rozwiązaniach.
Ciekawe do czego tego użyją.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 21:56

paku pisze:Na końcówce wystarczy podłączenie do sieci i jakiś mikrokod do opalania tego co przyjdzie z sieci.
Taki netboot najprostszy. Nawet "Windowsy" da się wtedy pociągnąć i do tego to zmierza.
Kompletnie nie do użytku w rozwiazaniach komercyjnych ze względu na bardzo małą prędkość. Wystarczy włączyć roaming profiles dla Windowsa i sieć ma co robić, w przypadku całego Windowsa nie do ogarnięcia. Dlatego stosuje się cienkich klientów na Windows, na tym usługi terminalowe i Citrixa.

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:03

Rozmawiamy o XXXw nie o XX …

W XX to pamiętam jak pierwszą dzierżawkę miałem w firmie od Polapaku 128kb/sec na całą firmę :) i działało.
A teraz przy takim łączu to się Android zapycha. Prędkości i moce obliczeniowe będą takie całego, że gotowego Windowsa ściągniesz z chmury zanim zdążysz złapać za myszkę.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2019, o 22:06 przez paku, łącznie zmieniany 1 raz.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:06

Kto wie co będzie za tysiąc lat? :)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:07

paku pisze:
6 lis 2019, o 21:50
Że będzie to gra to tylko przyczynek do zaczęcia projektu. Jak to skończą to nie będzie takiej symulacji ziemi nigdzie w innych rozwiązaniach.
Ciekawe do czego tego użyją.
To oczywiste, bo (nie chce mi się szukać) wątpię, żeby na sprzedaży gry pokryli koszt.
Pewno nawigację zrobią na tym. I pewno strasznie dużo innych rzeczy.
skwaro pisze:
6 lis 2019, o 21:56
Kompletnie nie do użytku w rozwiazaniach komercyjnych ze względu na bardzo małą prędkość. Wystarczy włączyć roaming profiles dla Windowsa i sieć ma co robić, w przypadku całego Windowsa nie do ogarnięcia. Dlatego stosuje się cienkich klientów na Windows, na tym usługi terminalowe i Citrixa.
To teraz.
10 lat temu prędkość internetu w domu to było jakieś 10, może jak ktoś miał szczęście 20 mbps. ;-)
Teraz 100 wydaje się normalne. W wielu miejscach możesz mieć 600 za mniej jak stówkę.

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:29


Alan, Alan, Alan! pisze:
paku pisze:
6 lis 2019, o 21:50
Że będzie to gra to tylko przyczynek do zaczęcia projektu. Jak to skończą to nie będzie takiej symulacji ziemi nigdzie w innych rozwiązaniach.
Ciekawe do czego tego użyją.
To oczywiste, bo (nie chce mi się szukać) wątpię, żeby na sprzedaży gry pokryli koszt.
Pewno nawigację zrobią na tym. I pewno strasznie dużo innych rzeczy.
skwaro pisze:
6 lis 2019, o 21:56
Kompletnie nie do użytku w rozwiazaniach komercyjnych ze względu na bardzo małą prędkość. Wystarczy włączyć roaming profiles dla Windowsa i sieć ma co robić, w przypadku całego Windowsa nie do ogarnięcia. Dlatego stosuje się cienkich klientów na Windows, na tym usługi terminalowe i Citrixa.
To teraz.
10 lat temu prędkość internetu w domu to było jakieś 10, może jak ktoś miał szczęście 20 mbps. ;-)
Teraz 100 wydaje się normalne. W wielu miejscach możesz mieć 600 za mniej jak stówkę.
Pokaż mi operatora, który Ci sprzeda 600mbps w OBIE strony z gwarantowanym pasmem, podpisze na to SLA i wszystko za mniej jak stówkę. Bo chyba nadal rozmawiamy o rozwiązaniach korporacyjnych?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:32

Do routera brzegowego :thumb:
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
inquiz (6 lis 2019, o 23:33)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:36

skwaro pisze:
6 lis 2019, o 22:29
Pokaż mi operatora, który Ci sprzeda 600mbps w OBIE strony z gwarantowanym pasmem, podpisze na to SLA i wszystko za mniej jak stówkę. Bo chyba nadal rozmawiamy o rozwiązaniach korporacyjnych?
Extel od kilku lat daje symetryczny 1Gbit za mniej niż 1kPLN, co dla nawet małej dobrze prosperującej firmy jest pomijalnym kosztem. Od jakiegoś czasu mają w ofercie 10Gbit, ale nie wiem ile sobie życzą.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:39

skwaro pisze:
6 lis 2019, o 22:29
Pokaż mi operatora, który Ci sprzeda 600mbps w OBIE strony z gwarantowanym pasmem, podpisze na to SLA i wszystko za mniej jak stówkę. Bo chyba nadal rozmawiamy o rozwiązaniach korporacyjnych?
A ja wspominałem o gwarantowanym symetryku i SLA?
Napisałem, że W DOMACH w 10 lat urosło sporo i łącza są tanie. Za kolejne 10 kto wie co będzie.

Chyba nie sądziłeś, że proponowałbym sześćsetkę z upc do ciągnięcia korpo?

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:46

Alan, Alan, Alan! pisze:
skwaro pisze:
6 lis 2019, o 22:29
Pokaż mi operatora, który Ci sprzeda 600mbps w OBIE strony z gwarantowanym pasmem, podpisze na to SLA i wszystko za mniej jak stówkę. Bo chyba nadal rozmawiamy o rozwiązaniach korporacyjnych?
A ja wspominałem o gwarantowanym symetryku i SLA?
Napisałem, że W DOMACH w 10 lat urosło sporo i łącza są tanie. Za kolejne 10 kto wie co będzie.

Chyba nie sądziłeś, że proponowałbym sześćsetkę z upc do ciągnięcia korpo?
Usługi terminalowe chcesz ciągnąć na asymetryku? :)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:49

Mam wrażenie, że... zbyt szybko czytasz.

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:54


rrosiak pisze:
skwaro pisze:
6 lis 2019, o 22:29
Pokaż mi operatora, który Ci sprzeda 600mbps w OBIE strony z gwarantowanym pasmem, podpisze na to SLA i wszystko za mniej jak stówkę. Bo chyba nadal rozmawiamy o rozwiązaniach korporacyjnych?
Extel od kilku lat daje symetryczny 1Gbit za mniej niż 1kPLN, co dla nawet małej dobrze prosperującej firmy jest pomijalnym kosztem. Od jakiegoś czasu mają w ofercie 10Gbit, ale nie wiem ile sobie życzą.
Dawno nie oglądałem ich oferty, na stronie mają max 600mbps. Co do 10Gbit to jeszcze niedawno tyle miał ich szkielet do Frankfurtu, gdzie Amazon ma swoją serwerownię dla AWSa. Muszę kumpla spytać co tam pozmieniali, bo jest u nich szefem Security, chyba jestem do tyłu z cenami.

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:56

Alan, Alan, Alan! pisze:Mam wrażenie, że... zbyt szybko czytasz.
Czytałem do końca, rozwiazania dla klientów indywidualnych nijak się mają do firm i ich wymagań na łącza. Podawanie ich jako przykład nie ma sensu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 22:58

skwaro pisze:
6 lis 2019, o 22:56
Czytałem do końca, rozwiazania dla klientów indywidualnych nijak się mają do firm i ich wymagań na łącza. Podawanie ich jako przykład nie ma sensu.
Ma, ma. Musiałbyś... zwolnić i zastanowić się czego dotyczył przykład.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 23:14

skwaro pisze:
6 lis 2019, o 22:54
Dawno nie oglądałem ich oferty, na stronie mają max 600mbps.
Na pewno piszesz o Extel? 1Gbit mają na stronie od lat, jakiś czas temu dopisali 10Gbit.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 23:25

Heh, przeczytałem Exatel :) O tej firmie pierwsze słyszę, wiesz może z kim mają interconnecty i jakie?

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 177 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 23:42

skwaro pisze:
6 lis 2019, o 22:54
Dawno nie oglądałem ich oferty, na stronie mają max 600mbps. Co do 10Gbit to jeszcze niedawno tyle miał ich szkielet do Frankfurtu, gdzie Amazon ma swoją serwerownię dla AWSa.
Polska jest pospinana setkami i nie ma co zupełnie mieszać dostępu dla użytkownika końcowego, nawet jak to jest firma z łączem operatorskim. Teraz już wypadłem z obiegu ale łącze z gwarancją pasma nadal kosztuje krocie. I czym innym jest pasmo do Internetu, także światowego, a czym innym do Azure czy AWS. To kosztuje a serwery w PL nie stoją. Duże firmy dostarczające kontent inwestują w serwery cache na miejscu i to statystycznie działa, rozwiązania biznesowe też można w ten sposób załatwiać ale to są ciężarówki drogiego sprzętu potrzebujące odpowiednich warunków i zużywające prąd. Equinix się rozbudowuje w Warszawie, jest duża szansa na lepsze dostępy biznesowe do rozwiązań chmurowych.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2019, o 23:56

skwaro pisze:
6 lis 2019, o 23:25
wiesz może z kim mają interconnecty i jakie?
Nie i nigdy nie wnikałem, bo jak dotąd wszystko działa wybornie (mam ich w dwóch lokalizacjach).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ