Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 lut 2020, o 12:16

Chloru pisze:
4 lut 2020, o 11:08
Rozumiem, że nie potrzebujesz karty low-profile.
Chyba nie. Mam sporo miejsca.

Obrazek
Chloru pisze:
4 lut 2020, o 11:08
Do oglądania filmów warto szukać takich któe mają lepsze chłodzenie i wyłączają wiatraki poniżej jakiejś tam temperatury.
Myślisz, że będą bardziej szumiały niż te?
Obrazek
;-)


Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 33 razy
Polubione posty: 112 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 lut 2020, o 12:34

Gal pisze:
4 lut 2020, o 12:16
Chyba nie. Mam sporo miejsca.
Jak włożysz kartę normalnej wysokości to będzie to wyglądało mniej więcej tak.

Obrazek
Gal pisze:
4 lut 2020, o 12:16
Myślisz, że będą bardziej szumiały niż te?
Nie wiem co to tam masz oprócz tego, że są 4. Ja używam https://www.bequiet.com/pl/casefans Puszczone w okolicach ~1000 RPM są praktycznie niesłyszalne.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 lut 2020, o 13:57

Chloru drogi! Ja sobie żartowałem. :giggle:
Nie składam komputera na wzór Interceptora z Mad Maxa, tylko serwer do szafy rackowej, a jego obudowa ma 4U wysokości więc normalnej wysokości karta chowa się w niej bez problemu (ta ma np. 12,2 cm). Wentylatory szafy dają 80db w odległości 1m, więc hałasowanie samej karty to mały pikuś. Ale to wszystko nie ma żadnego znaczenia, bo to nie desktop i szafa będzie stała w innym pomieszczeniu niż to, w którym będę oglądał film, więc relax! ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 33 razy
Polubione posty: 112 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 lut 2020, o 14:16

Gal pisze:
4 lut 2020, o 13:57
Chloru drogi! Ja sobie żartowałem. :giggle:
Galu drogi. Ja też :giggle: ;-)

Nie podejrzewam Cię o wstawianie pralki, suszarki albo szafy rackowej do pokoju kinowego. Pamiętaj tylko, że jak będziesz ciągnął ten długi kabel to od jego jakości może zależeć to czy będzie to magiczne 4k HDR.

P.S. Mam trochę contentu 2160p podobno z HDR w H.265. Chętnie się podzielę, cobyś mógł potestować. U mnie pojawiają się "plamy" ale mój odbiornik to zaledwie FHD bez bajerów a za media center robi RPi4. Ten ostatni posiada zero wentylatorów ;-)


Jeszcze mały komentarz co do kart - RX580 będzie wymagał dodatkowej wtyczki z zasilacza - warto się upewnić, że się taką ma żeby nie rzeźbić. GTX 1050/1050Ti zasilane są tylko przez PCI-E.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 lut 2020, o 15:20

Chloru pisze:
4 lut 2020, o 14:16
Pamiętaj tylko, że jak będziesz ciągnął ten długi kabel to od jego jakości może zależeć to czy będzie to magiczne 4k HDR.
Wiem, wiem. To nie będzie jakoś bardzo długi kabel - 3m (mam nadzieję), albo 5m maksimum. Poza tym, to nie o to chodzi by złapać króliczka, lecz by gonić go, lecz by gonić go... :-d
Chloru pisze:
4 lut 2020, o 14:16
P.S. Mam trochę contentu 2160p podobno z HDR w H.265. Chętnie się podzielę, cobyś mógł potestować.
Chętnie. Dzięki.
Chloru pisze:
4 lut 2020, o 14:16
Jeszcze mały komentarz co do kart - RX580 będzie wymagał dodatkowej wtyczki z zasilacza - warto się upewnić, że się taką ma żeby nie rzeźbić. GTX 1050/1050Ti zasilane są tylko przez PCI-E.
Zasilacz 1200W z całym mnóstwem wtyczek, w tym dwiema 8-pinowymi do kart graficznych - poradzi sobie.

Widzę, że jesteś raczej zwolennikiem NVidii niż Radeona. Też kiedyś tak miałem i to w czasach, kiedy Radeon robił karty wyraźnie lepsze od NVidii. Ale karty NVidii zwykle działały P&P, a sterowniki Radeona wywalały system w powietrze z regularnością zegarka i gryzły się z czym się dało. Doprowadzenie do tego, żeby komputer działał stabilnie z (niektórymi) kartami Radeona zabierało wieki. Dlatego ich nie lubiłem.
Ale z tego co wiem, to już dawno i nie prawda.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 33 razy
Polubione posty: 112 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 lut 2020, o 15:30

Gal pisze:
4 lut 2020, o 15:20
Widzę, że jesteś raczej zwolennikiem NVidii niż Radeona.
I tak i nie. Ostatnią kartę AMD miałem w laptopie kupionym 10 lat temu. Było super i bez większych problemów do czasu przesiadki na Win10. Okazało się, że przełączanie między wbudowaną w procesor a tą dodatkową przestało działać.

Potem długo długo nie miałem normalnego komputera. 3 lata temu kupiłem komputer stacjonarny ... miałem w nim 2 karty Nvidii i nie stwierdzam większych problemów. Co jakiś czas natomiast czytam o zabawie ze sterownikami do Radeona. Co kupię w tym roku to się okazę jak obie firmy odkryją karty.

Oczywiście jak chcesz uprawiać jakiś machine learning to tylko Nvidia... a jak wolisz kopać ethereum to jednak AMD ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 lut 2020, o 21:10

Mam w domu sieć 1GbE i to jest strasznie wolne, jeżeli przewalane są duże katalogi. To się zdarza głównie między serwerem a NASem i wtedy 120MB/s to naprawdę powoli.
W serwerze i NASie mam / mogę mieć łącze 10GbE albo/i USB 3.1 gen.2. W obu przypadkach zwiększa to prędkość przesyłu danych 10-cio krotnie - co by mnie interesowało.
I teraz pytanie: Czy da się połączyć serwer z NASem bezpośrednio, z pominięciem switcha, za pomocą któregoś z tych łączy i jak w takiej sytuacji byłyby one dla siebie widoczne, skoro jednocześnie oba urządzenia będą we wspólnej sieci 1GbE (dwie karty Ethernetowe)?
PS. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale serwer na Win10, a NAS to QNAP.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 42 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 lut 2020, o 21:16

Gal pisze:
12 lut 2020, o 21:10
Czy da się połączyć serwer z NASem bezpośrednio, z pominięciem switcha, za pomocą któregoś z tych łączy i jak w takiej sytuacji byłyby one dla siebie widoczne, skoro jednocześnie oba urządzenia będą we wspólnej sieci 1GbE (dwie karty Ethernetowe)?
Da się. Najlepiej przypisać adresy z innej sieci, a następnie się nimi posługiwać, aby mieć pewność, że komunikacja odbywa się szybszym kanałem.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 lut 2020, o 21:23

Czyli przez 10GbE, a nie przez USB?
Jak widoczny jest wtedy NAS w Win10, jako oddzielne urządzenie sieciowe? Tzn. dwie sieci i jeden NAS w sieci 1GbE, a "drugi" w 10GbE?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 42 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 lut 2020, o 21:34

Gal pisze:
12 lut 2020, o 21:23
Czyli przez 10GbE, a nie przez USB?
A to już zależy od upodobania lub odległości w jakiej od siebie stoją oba urządzenia.
Gal pisze:
12 lut 2020, o 21:23
Jak widoczny jest wtedy NAS w Win10, jako oddziene urządzenie sieciowe?
To samo urządzenie, tylko pod innym adresem.


A tak w ogóle to po Ci to? Spieszy Ci się gdzieś? ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 63 razy
Polubione posty: 123 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 lut 2020, o 21:53

Yyyy, a możecie po polsku?
:giggle: :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 60 razy
Polubione posty: 130 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 lut 2020, o 22:09

Gal, NAS służy do backupu czy serwowania plików? Bo jak serwowanie plików, a "obok" stoi serwer (zakładam, że online 24/7) to może pozbyć się NASa?
FUX pisze:
12 lut 2020, o 21:53
Yyyy, a możecie po polsku?
Gal uruchamia własnego Facebooka :mrgreen:
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (13 lut 2020, o 20:39)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 42 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 lut 2020, o 22:24

Alan, Alan, Alan! pisze:
12 lut 2020, o 22:09
to może pozbyć się NASa?
Obstawiam, że Gal chce się pozbyć "serwera".
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 33 razy
Polubione posty: 112 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 12 lut 2020, o 23:52

Gal pisze:
12 lut 2020, o 21:10
wtedy 120MB/s to naprawdę powoli.
Tak się czepnę - jakie tam masz dyski bo może się okazać, że się nakombinujesz a bez dobrego RAID albo dużego SSD nie będzie x10 tylko x2. Wtedy sieć trampkowa szybsza ;-)

Jeżeli problemem jest link między serwerem a NAS a kable na to pozwalają to resztą opędzi się odpowiednią adresacją IP. konifugracja taka NAS <-> serwer (10 GBe) <-> switch <-> reszta sieci. Jeżeli reszta sieci ma mieć dostęp do nas to odpowiednia konfiguracja routingu na serwerze lub kabel omijający serwer + adresacja dla kolejnej podsieci.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 08:10

rrosiak pisze:
12 lut 2020, o 22:24
Obstawiam, że Gal chce się pozbyć "serwera".
Ano.
NAS 24/7, serwer tylko jak trzeba.
Chloru pisze:
12 lut 2020, o 23:52
Tak się czepnę - jakie tam masz dyski bo może się okazać, że się nakombinujesz a bez dobrego RAID albo dużego SSD nie będzie x10 tylko x2. Wtedy sieć trampkowa szybsza
Chyba jakoś wydolą; w serwerze 2x SSD w Raid1, 2xSSD w Raid0, 8xHDD w Raid6 albo 5 (jeszcze nie zdecydowałem) na LSI SAS 9266-8i, w NASie 8xHDD wRaid6 + 2x M.2SSD w Raid0 ;-)
Do przesyłania danych między nimi mają służyć te SSD w Raid0.

Cały czas nie do końca rozumiem jak będę wybierał w Windowsie "ścieżkę kopiowania", żeby szło bezpośrednio, a nie przez switcha, ale ważne, że się da. Na chwilę obecną to mi wystarcza.
Dzięki!
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 33 razy
Polubione posty: 112 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 08:42

Wygląda na to że da radę. Może nie wysycisz linku ale warto się bawić. Jak te m.2 tonjakies porządne nvme to jeden wystarczy ;)

Sciezke będziesz wybierał łącząc się nasem używając adresu IP szybszego interfejsu.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 10:03

Jednak podrążę nieco dalej:
rrosiak pisze:
12 lut 2020, o 21:34
A to już zależy od upodobania lub odległości w jakiej od siebie stoją oba urządzenia.
Serwer i NAS w tej samej szafie, więc odległość nie ma znaczenia. Połączenie przez USB byłoby dla mnie znacznie wygodniejsze, bo w NASie porty USB 3.1 już mam, a do serwera mogę dokupić kartę np. taką
https://allegro.pl/oferta/kontroler-kar ... 8818473542 za niewielkie pieniądze. Połączenie przez skrętkę wymagałoby dokupienia 2 kart 10GbE, więc bez porównania drożej.
O ile mniej więcej rozumiem, że przy połączeniu skrętką NAS i Serwer miałyby po dwa adresy sieciowe (karta 1GbE jeden adres, a 10GbE drugi) to nie kumam jak to miałoby wyglądać przy połączeniu przez USB, przecież gniazda USB nie mają własnych adresów sieciowych..?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 33 razy
Polubione posty: 112 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 11:07

Gal pisze:
13 lut 2020, o 10:03
Jednak podrążę nieco dalej:
To drąż rrosia bo imho nie ma to chyba szans działać 10x szybciej. 10x szybciej to teoretyczna przebustowość interfejsu. Myślę, że pojawią się problemy z konfiguracją (nie wiemy jeszcze co to za nas) oraz przepustowość będzie gorsza niż 2 karty sieciowe. BTW te ostatnie na alledrogo można dostać do 200 PLN/sztukę.

Ja znalazłem tylko coś takiego. https://www.startech.com/Networking-IO/ ... ~USBC3LINK W sumie dość drogo i tylko 5 Gbps. Dodatkowo wymaga instalacji oprogramowania a nie wiemy jeszcze czy ten nas to Windows czy może jakiś Qnap albo inne Synology.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 42 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 13:07

Chloru pisze:
13 lut 2020, o 11:07
czy może jakiś Qnap
QNAP, Gal napisał w pierwszym poście.

I teraz tylko pytanie jaki model, bo niektóre mają porty USB działające w trybie QuickAccess i wówczas wystarczy zwykły kabel USB-C. Jeżeli takiej opcji nie ma, to do połączenia potrzebny będzie specjalny kabel komunikacyjny, np. taki jak z Twojego linku. Największy problem jest jednak gdzieś indziej, a mianowicie w tanich kontrolerach USB (np. ten z linku Gala), bo przerabiałem już temat wielokrotnie i każdy (dosłownie każdy) wywalał się, gdy trzeba było przepuścić większą ilość danych. Z kartami 10Gbit (nawet tymi tanimi) problemów jest zdecydowanie mniej.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 13:08

Chloru pisze:
13 lut 2020, o 11:07
BTW te ostatnie na alledrogo można dostać do 200 PLN/sztukę.
Najtańsze znalazłem nawet koło stówy, np.
https://allegro.pl/oferta/karta-hp-nc52 ... 4291fbf951
ale to wszystko są karty rozbiórkowe z firmowych serwerów HP czy Della, a z doświadczenia wiem, że takie karty rzadko mają sterowniki pod Win 10 a co dopiero QTS.
Karty kompatybilne z moim NASem masz tutaj: https://www.qnap.com/pl-pl/compatibilit ... ategory=11 i one nie są po dwie stówy, niestety.
Chloru pisze:
13 lut 2020, o 11:07
nie wiemy jeszcze czy ten nas to Windows czy może jakiś Qnap albo inne Synology.
Przeca pisałem, że QNAP. Dokładnie to QNAP TVS 873.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 42 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 13:13

Gal pisze:
13 lut 2020, o 13:08
Dokładnie to QNAP TVS 873
Czyli wyposażony port QA i możesz zaryzykować z tanim kontrolerem oraz zwykłym kablem.

Ew. kupujesz do serwera https://allegro.pl/oferta/k-sieciowa-hp ... 8907803115, ustawiasz wszędzie LACP i masz 4Gbity ;-) .
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 13:40

rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 13:13
Czyli wyposażony port QA i możesz zaryzykować z tanim kontrolerem oraz zwykłym kablem.
QA jest tylko przedni port, a on jest 3.0, czyli 5Gb/s max. W praktyce mniej.
W serwerze mam porty 3.0 więc nawet nic nie muszę dokupować.

Przy okazji: Win 10 na laptopie aktualizuje mi się od godziny i pokazuje dopiero 30%. Informowali, że to długa aktualizacja, ale nie przypuszczałem, że aż tak.
Więc ostrzegam, że lepiej nie puszczać jej jak się "wychodzi na papierosa". Raczej na noc.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 33 razy
Polubione posty: 112 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 14:10

Gal pisze:
13 lut 2020, o 13:08
Przeca pisałem, że QNAP. Dokładnie to QNAP TVS 873.
No to mi umknęło.
Gal pisze:
13 lut 2020, o 13:40
QA jest tylko przedni port, a on jest 3.0, czyli 5Gb/s max. W praktyce mniej.
Obstawiam ~50%. Jakieś zakłady? ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 7 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 14:47

Chloru pisze:
13 lut 2020, o 14:10
Obstawiam ~50%. Jakieś zakłady?
A o co?
Bo jak o coś fajnego, to mogę się założyć, że będzie dużo gorzej niż -50%.
W recenzjach tego kabla do transferu danych mówili o 50-70MB/s.
Tu będzie pewnie podobnie, albo niewiele lepiej.
Sprawdzę i dam znać.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 33 razy
Polubione posty: 112 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 15:03

Gal pisze:
13 lut 2020, o 14:47
W recenzjach tego kabla do transferu danych mówili o 50-70MB/s.
No to będzie wolniej niż masz do tej pory. Gdzieś wyżej pisałeś chyba o 120 MB/s.
rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 13:13
ustawiasz wszędzie LACP i masz 4Gbity .
Raczej 3 bo chyba jeden port z NAS powinien zostać wpięty do switcha. Czy może się mylę?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ