Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 15:07

Gal, a napisz jeszcze co to są duże katalogi. Dużo niewielkich plików, czy mało plików dużo GB. Może wystarczy opakować czymś te pliki (np. zip w locie) i na NAS rozpakować. Ja tak czasami robię przy transferach na zdalne urządzenie i jest spora różnica.



rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 15:49

Gal pisze:
13 lut 2020, o 13:40
5Gb/s max. W praktyce mniej.
Zapytam ponownie. Gdzie Ci się tak spieszy?
Gal pisze:
13 lut 2020, o 13:40
Przy okazji: Win 10 na laptopie aktualizuje mi się od godziny i pokazuje dopiero 30%. Informowali, że to długa aktualizacja, ale nie przypuszczałem, że aż tak.
Więc ostrzegam, że lepiej nie puszczać jej jak się "wychodzi na papierosa". Raczej na noc.
Chyba dawno nie robiłeś aktualizacji, bo ostatnia duża to 1903 z kwietnia 2019. Tak czy inaczej jest to duży problem w firmach, które muszą regularnie aktualizować systemy, bo w zasadzie można tylko w nocy i pod nadzorem - WSUS itp. się nie sprawdzają, gdyż nigdy nie wiadomo kiedy proces się rozpocznie i jakim rezultatem zakończy.
Chloru pisze:
13 lut 2020, o 15:03
Raczej 3 bo chyba jeden port z NAS powinien zostać wpięty do switcha. Czy może się mylę?
Wszystko wpinasz do switcha, na którym również ustawiasz LACP (Gal ma zarządzalny).
Alan, Alan, Alan! pisze:
13 lut 2020, o 15:07
Gal, a napisz jeszcze co to są duże katalogi. Dużo niewielkich plików, czy mało plików dużo GB.
Jeżeli udało mu się uzyskać 120MB/s to na pewno chodzi o duże pliki, bo przy małych praktyka jest wyjątkowo daleka od teorii.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 211 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 15:55

rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 15:49
Jeżeli udało mu się uzyskać 120MB/s to na pewno chodzi o duże pliki, bo przy małych praktyka jest wyjątkowo daleka od teorii.
Tak sądzę, ale warto zapytać ;-)

Jeżeli to jednorazowa akcja to bym dołączył do pytania Rosia. Zostawić na tyle ile potrzebuje, ewentualnie co jakiś czas dla urozmaicenia popychać pasek postępu myszką ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 16:41

rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 15:49
Wszystko wpinasz do switcha, na którym również ustawiasz LACP (Gal ma zarządzalny).
Aż tak dobrze się nie znamy ;-) W takim razie jest najlepsze rozwiązanie z tutaj dyskutowanych. Koszt lekko pół śmieszny. Jest szansa na 4 krotne poprawienie osiągów zestawu i mniej problemów niż z USB.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 103 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 17:17

rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 15:49
Gdzie
Dokąd.
;-)
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 188 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 17:45

Alan, Alan, Alan! pisze:
13 lut 2020, o 15:07
Gal, a napisz jeszcze co to są duże katalogi. Dużo niewielkich plików, czy mało plików dużo GB. Może wystarczy opakować czymś te pliki (np. zip w locie) i na NAS rozpakować. Ja tak czasami robię przy transferach na zdalne urządzenie i jest spora różnica.
Duże. W większości z dużymi plikami 1GB - 60GB.
Bo sobie przedstaw pan taką sytuację:
Przychodzi Chloru z jakimś wystrzelonym SSD 4TB Intela w kieszeni, pełnym filmów 4K i ja to muszę skopiować na NASA. Kieszeń do dysków hot-swap mam w serwerze. Jeżeli komunikacja z NASem będzie odbywała się z prędkością 120MB/s, to będę musiał Chlora zaprosić do pozostania na cały weekend, bo mi przecież tego dysku nie zostawi (bo przecież nie znamy się tak dobrze), a to wikt, opierunek itd. A jak miałbym łącze 10Gb to opędziłbym to jedną kolacją.
To wszystko z oszczędności.
To jest również odpowiedź na pytanie rrosia "gdzie mi się tak spieszy?"
Jak ta nie odpowiada, to może być również "Lubię patrzeć na szybko przesuwający się słupek transferu. To mnie uspokaja."
rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 15:49
Chyba dawno nie robiłeś aktualizacji, bo ostatnia duża to 1903 z kwietnia 2019.
1909. Ostrzeżenie, że długa, pojawiło się razem z pytaniem o reboot.Ale zaraz potem jak to napisałem, to pasek postępu przeskoczył na 60 procent i skończyło się w sumie po 1.5h.
rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 15:49
Wszystko wpinasz do switcha, na którym również ustawiasz LACP
I to mi jakoś umkło.
Uwaga dla Chlora; jak słowo krótkie (LACP, QNAP) to "umkło". "Umknęło" to tylko przy długich słowach jak "Konstantynopolitańczykowianeczka".
Ale wracając do LACP, to to rzeczywiście jest jakaś ekonomiczna opcja polepszenia transferu, ale:
- kiedyś myślałem nad tym (mam dwa agregowalne porty w serwerze), ale gdzieś przeczytałem, że agregowanie 2 portów nie daję dwukrotnego wzrostu transferu, a jedynie jakiś przyrost (rzędu 30-40%), więc mi się nie chciało
- jeżeli tak zrobię, to zajmę 8 portów na switchu i będę musiał wstawić do szafy drugi switch. Drugi switch mam, ale z miejscem w szafie robi mi się cienko. A drugi problem (?), to mój router, który nie ma wbudowanego switcha (jedno gniazdo LAN) i jeżeli będę chciał podpiąć ten drugi switch do routera, to będę musiał zroutować port LAN na gniazdo LAN2/WAN2, a tego nie umiem robić... I do tego nie wiem jak to wpłynie na komunikację ze światem zewnętrznym.
Im dalej w las tym więcej drzew... :roll:

I jeszcze jedno: ta karta jest na szynie PCIe 1.0 x1. To jak to ma dać 4Gb transferu ja ta szyna ma przepustowość 2Gb?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2020, o 18:07 przez Gal, łącznie zmieniany 3 razy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 17:54

Ufff na szczęście mój przenośny dysk to tylko 256 GB SSD. Zaproszenie przyjęte ;)

Kup kartę, zagreguj 3 porty i połącz serwer bezpośrednio do nas, 4 wepnij do switcha. Będzie 3 x 1 Gbps i nie musisz kupować nic do szafy.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 21:42

FUX pisze:
13 lut 2020, o 17:17
Dokąd.
„I sam nie wiesz, gdzie lecisz, sam nie wiesz, co zdziałasz”
Podyskutuj na ten temat z autorem powyzszego tekstu. ;-)
Gal pisze:
13 lut 2020, o 17:45
Kieszeń do dysków hot-swap mam w serwerze. Jeżeli komunikacja z NASem będzie odbywała się z prędkością 120MB/s, to będę musiał Chlora zaprosić do pozostania na cały weekend, bo mi przecież tego dysku nie zostawi (bo przecież nie znamy się tak dobrze), a to wikt, opierunek itd. A jak miałbym łącze 10Gb to opędziłbym to jedną kolacją.
Zgrywasz na serwer, gonisz Chlora, a dopiero później przerzucasz na NAS :idea: .
Gal pisze:
13 lut 2020, o 17:45
1909
To akurat było ultralekkie jako następca 1903, więc musiałeś aktualizować z 1809 lub wcześniejszego.
Gal pisze:
13 lut 2020, o 17:45
A drugi problem (?), to mój router, który nie ma wbudowanego switcha (jedno gniazdo LAN) i jeżeli będę chciał podpiąć ten drugi switch do routera, to będę musiał zroutować port LAN na gniazdo LAN2/WAN2, a tego nie umiem robić...
Wepniesz switch do switcha, albo się nauczysz konfigurować router ;-).
Gal pisze:
13 lut 2020, o 17:45
I jeszcze jedno: ta karta jest na szynie PCIe 1.0 x1. To jak to ma dać 4Gb transferu ja ta szyna ma przepustowość 2Gb?
PCIe 1.0 x4, czyli 8Gbit.
Problemem natomiast może być sam Windows 10, bo MS chyba "walczy" z agregacją w systemach klienckich rezerwując ją dla systemów serwerowych. W każdym razie na forach jest sporo dyskusji z tym związanych.

Podłącz to tym kablem USB 3.0 za kilka PLN, przetestuj i dopiero gdy nie będziesz zadowolony to kombinuj dalej. W testach QNAP wyciąga ponoć 3,2 Gbit.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 103 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 21:45

Gdzie jesteś, dokąd zmierzasz.
:razz:
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 22:02

FUX pisze:
13 lut 2020, o 21:45
Gdzie jesteś, dokąd zmierzasz.
:razz:
Te, Miodek... sprawdziłeś chociaż kto jest autorem zacytowanych przeze mnie słów?
I znajdź mi opinię jakiegoś językoznawcy, który jednoznacznie wyklucza użycie połączenia np. "gdzie idziemy"? :cofee:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 188 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 22:49

Skąd przychodzimy? Kim jesteśmy? Dokąd zmierzamy?
To jest prawidłowa sekwencja.
Te, Miodki dwa... Dyskusja jest o łączach i innych drucikach, a czepialstwo jak się nie ma nic do powiedzenia jest słabe.
Anyway, BREAKING NEWS !!!(być może)
Odkryłem właśnie, że mój switch ma dwa porty SFP. Teoretycznie (jeżeli to są porty z fiber channel), to każdy ma przepustowość do 4Gb. Dla mnie to nie wynika jasno z opisu, ale może szanowne państwo oceni:
I wtedy:
Czy porty SFP można agregować? To dałoby 8Gb transferu.
Teoretycznie.
rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 21:42
Zgrywasz na serwer, gonisz Chlora, a dopiero później przerzucasz na NAS
Czepiasz się. Temat jest nie o zgrywaniu Chlora (to był tylko przykład, gdybym chciał zgrać Chlora na NASa), tylko o komunikacji między serwerem a NASem.
rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 21:42
To akurat było ultralekkie jako następca 1903, więc musiałeś aktualizować z 1809 lub wcześniejszego.
Byłoby to nadzwyczaj dziwne, ponieważ update'y ściągają mi się automatycznie, a ja tylko akceptuję ich zastosowanie (restart). I robię to zwykle w pierwszym wolnym momencie. Dodatkowo, z całą pewnością w ostatnim roku zaakceptowałem kilka update'ów. Dziwna sprawa.
rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 21:42
się nauczysz konfigurować router
Myślę, że wątpię.
rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 21:42
PCIe 1.0 x4, czyli 8Gbit.
Racja. Umkło mi.
rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 21:42
Podłącz to tym kablem USB 3.0 za kilka PLN, przetestuj i dopiero gdy nie będziesz zadowolony to kombinuj dalej. W testach QNAP wyciąga ponoć 3,2 Gbit.
Ta. Widziałem te rezultaty na zagregowanym 4x1GbE ale nie na USB.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 13 lut 2020, o 23:37

Gal pisze:
13 lut 2020, o 22:49
Teoretycznie (jeżeli to są porty z fiber channel), to każdy ma przepustowość do 4Gb.
Specyfikacja mówi, że to są porty 1 Gb.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 lut 2020, o 00:16

Gal pisze:
13 lut 2020, o 22:49
Czy porty SFP można agregować?
Pomijając Twoje fantazje na temat FC to tak, ale nie wiem jak chciałbyś to wykorzystać do swoich planów mając do dyspozycji zaledwie dwa porty w switchu.
Gal pisze:
13 lut 2020, o 22:49
Byłoby to nadzwyczaj dziwne, ponieważ update'y ściągają mi się automatycznie, a ja tylko akceptuję ich zastosowanie (restart). I robię to zwykle w pierwszym wolnym momencie. Dodatkowo, z całą pewnością w ostatnim roku zaakceptowałem kilka update'ów. Dziwna sprawa.
Musiało się przy okazji przyczepić coś innego, bo przejście z 1903 na 1909 to zazwyczaj kilka minut.
Gal pisze:
13 lut 2020, o 22:49
Ta. Widziałem te rezultaty na zagregowanym 4x1GbE ale nie na USB.
A ja widziałem przy okazji jakiegoś testu TR-004, w którym nie ma czego agregować, bo jest tylko USB :-) . Zakładam więc, że inne modele nie powinny być gorsze.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

JARP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 32 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 lut 2020, o 10:13

rrosiak pisze:
13 lut 2020, o 22:02
"gdzie idziemy"
gdzie idziemy => po ulicy
dokąd idziemy => do domu
:thumb:
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było... :lol:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3 + Cąąbi X
Polubił: 115 razy
Polubione posty: 90 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 lut 2020, o 18:54

JARP pisze:
15 lut 2020, o 10:13
gdzie idziemy => po ulicy
Ulica nie służy do chodzenia, od tego są chodniki. :-p
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

JARP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 32 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 lut 2020, o 09:23

leon pisze:
15 lut 2020, o 18:54
Ulica nie służy do chodzenia, od tego są chodniki.
Czepiasz się. Ulica to: jezdnia + chodniki + trawniki itp. :-p
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było... :lol:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3 + Cąąbi X
Polubił: 115 razy
Polubione posty: 90 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 16 lut 2020, o 13:05

JARP pisze:
16 lut 2020, o 09:23
leon pisze:
15 lut 2020, o 18:54
Ulica nie służy do chodzenia, od tego są chodniki.
Czepiasz się. Ulica to: jezdnia + chodniki + trawniki itp. :-p
Trawników się nie depcze. Pogrążasz się. :-p
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

JARP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 32 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 17 lut 2020, o 08:34

Chodzenie to nie deptanie. :-p
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było... :lol:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 188 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lut 2020, o 21:34

Tak, żeby wątek komputerowy nie przeszedł w językoznawczy i/lub kulturowy informuję, że pierwsze próby użycia QNAP Quick Access przyniosły rezultaty niezadawalające; 140 MB/s średnio. Ale działa. Transfer był z laptopa na QNAPa.
Dalsze testy w miarę postępu modyfikacji. Jedna zmiana na raz.
Stay tuned!
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lut 2020, o 21:55

Gal pisze:
18 lut 2020, o 21:34
Transfer był z laptopa na QNAPa
Laptop z dyskiem SSD? Upewniam się tylko.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 188 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lut 2020, o 21:58

Jasne. Myślałeś, że mam czarne WD w laptopie? ;-)
A! I jeszcze mogę dodać, że strasznie czuły na kabel. Próba użycia kabla od jakiejś kieszeni zewnętrznej spełza na niczym - QUNAP był jak Murzyn na pasach - "pojawiam się i znikam..."
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lut 2020, o 22:07

Gal pisze:
18 lut 2020, o 21:58
Myślałeś, że mam czarne WD w laptopie? ;-)
Gal, z czarnymi to jest tak jak z innymi. Znajdą się leniwi i powolni albo tacy co potrafią szybko biegać ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 188 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lut 2020, o 22:15

Bardziej nawiązywałem do czasów, gdy Raptor HDD był klasą samą w sobie i 140MB/s średnio nie było dla niego problemem, a dla innych HDD nieosiągalne.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 177 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lut 2020, o 22:17

A ja do tego, że czarne WD jest tak samo precyzyjne jak czarny murzyn ;)

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 188 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lut 2020, o 22:34

A tak BTW: Transfer to nie tylko to co, do czego i jakim kablem jest podłączone. Zauważyłem (domyślam się, że to nie jest nowość dla ludzi z IT), że znacznie większy wpływ na prędkość przesyłu miało to z jakiego poziomu "zarządzam" ten transfer, niż co, do czego i jak jest podłączone. Generalnie rzecz biorąc; zlecanie kopiowania z np. czytnika dysków podłączonego przez USB 3.0 do QNAPa na QNAPa, z poziomu Explorera w Windows (gdzie QNAP jest jakby dyskiem), zwalniało transfer totalnie w porównaniu z tą samą komendą wydaną z poziomu File Station w QNAPie. Domyślam się, że w tym pierwszym przypadku cały transfer szedł przez laptopa i WiFi, ale przyznam, że dla mnie nie jest to intuicyjna wiedza.
Na razie nie lubię QTS.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ