Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:02

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:00
dlaczego tamacierz jest wyszarzona w Macrium
Widzi przestrzeń na której nie ma partycji. Dysk jest czysty.
Możesz tu przegrać jakąś partycję z użyciem CLONE lub z pliku zrobionego wcześniej przez IMAGE.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2020, o 16:04 przez paku, łącznie zmieniany 1 raz.


"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:03

paku pisze:
24 lut 2020, o 15:57
sprawdź tylko czy masz załadowane sterowniki do RAIDa
To może być to!
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:04

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:03
To może być to!
Jak widzi objętość dysku to znaczy że załadował sterownik.

Ostatnio zmieniony 24 lut 2020, o 16:08 przez paku, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
rrosiak (24 lut 2020, o 16:06)
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:06

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:03
paku pisze:
24 lut 2020, o 15:57
sprawdź tylko czy masz załadowane sterowniki do RAIDa
To może być to!
Nie na tym etapie :-). paku chodzi o etap, gdy będziesz próbował wystartować system z macierzy. Jeżeli nie ma sterownika, to może nie wstać.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:09

No dobra, to nie baw się ze mną jak kotek z myszką, tylko powiedz jak mam sklonować swój dysk systemowy na macierz?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:09

rrosiak pisze:
24 lut 2020, o 16:06
Jeżeli nie ma sterownika, to może nie wstać.
Oczywiście - dlatego dla systemu SATA albo bardzo popularny RAID będą najbezpieczniejsze.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:10

Przeciągnij jego partycję myszką w opcji CLONE!
Jak plik :)

Ale jeśli sterownik RAID nie będzie zainstalowany domyślnie w systemie to to nie ruszy jaki pisze Rosiak...
To jest problem z kontrolerami innymi niż SATA że musisz mieć sterownik - dlatego system lepiej na SATA, ten jest zawsze.

TAK:

"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:13

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:09
No dobra, to nie baw się ze mną jak kotek z myszką, tylko powiedz jak mam sklonować swój dysk systemowy na macierz?
Dajemy Ci którąś z kolei wędkę, a Ty chcesz tylko ryb? :mrgreen:
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (24 lut 2020, o 21:31)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 73 razy
Polubione posty: 153 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:14

Gal pisze:
24 lut 2020, o 15:53
A ma nazwę?
Może głupi, ale nie aż tak...
Obrazek
Dodam, że nazywa się "System1" w zarządzaniu dyskami, a "dysk2" w Macrium.
Koledzy Ci już wyjaśnili co i jak. Ja tylko dodam, że na przyszłość możesz użyc Win+Shift+S, żeby zrobić zrzut wybranego wycinka ekranu. ;-)
Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:09
No dobra, to nie baw się ze mną jak kotek z myszką, tylko powiedz jak mam sklonować swój dysk systemowy na macierz?
Sprawdź czy masz sterowniki do tego RAID.
Odpal Macrium z USB.
Sklonuj.
Odepnij stary dysk i spróbuj wystartować system.

Jak się nie będzie chciało podnieść to może przydać się instalka Win10 z USB do naprawy albo uruchomienie w trybie awaryjnym.


EDIT: Ryba (ale może mieć ości) :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:16

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:09
dysk systemowy na macierz
System zrób na małym SSD np. dla W10 256GB wystarczy, a jak go odpalisz to już w nim baw się w macierze.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:22

Już się klonuje. Jak zapisałem na nim jakiś plik, to rzeczywiście pojawił się na początku z opcją klonowanie.
No, nieładnie towarzyszu. Nie można tak było od początku?
I czasu bym oszczędził i nerwów.

Ale i tak będę musiał pewnie zrobić to od początku, bo nie sprawdziłem sterowników..
No to strzałka na chwilę.

PS> Jakby Paku nie wspomniał o tych sterownikach, to byś spokojnie czekał, aż się wykoleję przy restarcie, nie..?
Niegrzeczny chłopiec.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:29

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:22
Jakby Paku nie wspomniał o tych sterownikach, to byś spokojnie czekał, aż się wykoleję przy restarcie, nie..?
Nadal czekam :giggle: Pamiętaj tylko, żeby po sklonowaniu zmienić w BIOS dysk startowy (MBR, więc nie korzystasz z UEFI).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 73 razy
Polubione posty: 153 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:43

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:22
No to strzałka na chwilę.
Jak nie odpowiesz w ciągu 4 godzin to przyjedziemy z rrosiakiem :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:52

rrosiak pisze:
24 lut 2020, o 16:29
Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:22
Jakby Paku nie wspomniał o tych sterownikach, to byś spokojnie czekał, aż się wykoleję przy restarcie, nie..?
Nadal czekam :giggle: Pamiętaj tylko, żeby po sklonowaniu zmienić w BIOS dysk startowy (MBR, więc nie korzystasz z UEFI).
Przeca pisałem, że BIOS nie widzi niczego na Marvellu, więc i nie ma tego dysku w opcjach bootowania.
Wyjmę wszystkie dyski poza tą macierzą i albo pojedzie na niej albo wrócę do starego.

PS: Macierzy nie można przenieść na inne gniazda SATA, nie?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 16:57

Chloru pisze:
24 lut 2020, o 16:43
ak nie odpowiesz w ciągu 4 godzin to przyjedziemy z rrosiakie
Spoko, spoko!
Ten pierwszy Samsung jest klonem poprzedniego dysku systemowego zrobionym parę dni temu. "Stary" leży na półce.
Jak coś pójdzie nie tak ze startem z macierzy, to wrócę do pierwszego Samsunga, jeżeli z jakiegoś powodu ten pierwszy Samsung zostałby jakoś uszkodzony, to biorę tego z półki...
Belt & suspenders. 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 73 razy
Polubione posty: 153 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 17:03

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:57
Belt & suspenders. 8-)
Myślę, że powinieneś go zdeponować w zdalnej lokalizacji. W szafie ognioodpornej oczywiście. :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 17:32

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:52
PS: Macierzy nie można przenieść na inne gniazda SATA, nie?
Można, ale tylko w obrębie jednego kontrolera.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 17:38

Gal pisze:
24 lut 2020, o 16:52
Macierzy nie można przenieść na inne gniazda SATA, nie?
Macierzy jako np. zestawu równolegle zapisywanych dysków nie, ale samą partycję z logcznego dysku w tej macierzy możesz przegrywać gdzie chcesz, system nie wiem czy ona jest na SATA czy RAID 10.
W ramach rodziny kontrolerów RAID można czasem przenieść ale musi to być raczej ten sam producent i np. nowsza wersja kontrolera.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 19:05

rrosiak pisze:
24 lut 2020, o 16:29
Nadal czekam
No to się doczekałeś :-p
No dobra przyjemniaczki: To da się w ogóle sklonować pojedynczy dysk na RAID1 tak, żeby ten ostatni był bootowalny, albo zmienić boot sector na RAIDzie, czy cóś?
I bez wędek, same ryby proszę... :cofee:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 19:40

Jak masz zrobiony RAID 1 to system operacyjny widzi to jak JEDEN dysk ale pusty. Klonujesz/kopiujesz na to swoja partycję i już. Dane są, ale jeszcze trzeba się za tego zbootowac. I teraz. Po pierwsze ustaw bootowanie w Biosie, poza tym partycja mus być active, oraz odpowiedni bootmanager musi ją widzieć i chcieć z niej bootować. Nie wiemy chyba jaki to system .. a to by sie przydało.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 73 razy
Polubione posty: 153 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 19:53

Dodam, że jak Ci się wywala już w trakcie ładowania Windowsa to może pomóc uruchomienie w trybie awaryjnym.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 20:29

Gal pisze:
24 lut 2020, o 19:05
No to się doczekałeś :-p
Obserwując Twoje dotychczasowe poczynania bylem pewny takiego rezultatu :-p.

A teraz ryby, choć na razie tylko małe w roli przynęty.

Tak jak napisał paku musisz mieć pewność, że sklonowana partycja jest aktywna (zazwyczaj przy klonowaniu całego dysku MR już to ogarnia), a BIOS wie z czego ma startować (to że nie widać pojedynczych dysków to normalne, ale na liście powinien się pojawić jakiś RAID).
Czy po odłączeniu "starego" dysku Windows zaczyna startować, czy widzisz tylko ciemność? Jeżeli to drugie, to partycja nie jest aktywna, albo płyta nie wie z czego ma startować (istnieje niezerowa szansa, że nie potrafi wystartować z Marvella, aczkolwiek Asus się do tego nie przyznaje).
Jeżeli to pierwsze, to problem jest ze sterownikiem i tutaj najczęstszą przyczyną jest fakt, że Windows traktuje RAID jako IDE, a nie AHCI. Można to ogarnąć na kilka sposobów, ale to ew. w kolejnych odcinkach.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 20:46

rrosiak pisze:
24 lut 2020, o 20:29
Obserwując Twoje dotychczasowe poczynania itd
Pominę te impertynencje i przejdę do merituma hurtem:
System to Win 10,
W BIOSie widać Marvella i RAID jest ustawiony jako pierwsza opcja bootowania
System startuje i szybko kończy wołając o prawidłowy dysk startowy,
Windows się nawet nie pojawia

Oznaczyłem partycję jako aktywną (teraz). Coś jeszcze?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 20:53

Gal pisze:
24 lut 2020, o 20:46
System startuje i szybko kończy wołając o prawidłowy dysk startowy,
Jakiś obrazek poproszę , bo trochę mi to nie pasuje do
Gal pisze:
24 lut 2020, o 20:46
Windows się nawet nie pojawia
o ile chodzi o logo WIndowsa pojawiające się w trakcie uruchamiania.
Gal pisze:
24 lut 2020, o 20:46
Oznaczyłem partycję jako aktywną (teraz). Coś jeszcze?
Na razie spróbuj uruchomić ponownie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lut 2020, o 21:03

Już spróbowałem, Win się zjawił i krzyczy, że brakuje mu potrzebnego pliku
"File: Winload.exe
Error code: 0xc000000e"
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ