Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 14:50

Dziś dla odmiany pytanie z drucikologii:
Próbuję połączyć kartę LSI SAS 9266-8i z backplanem Supermicro BPN-SAS-743TQ i utknąłem na kabelkach do ledów, I2C i SES-2. Pomijając możliwą niezgodność standardów w Enclosure Mangement (LSI opisuje to jako SCS Backplane Management a Supermicro jako SES-2, więc nie jestem pewny czy w LSI to też SES-2), to połączenie ledów chyba nie powinno nastręczać problemów, nawet jeżeli LSI ma do tego 2 gniazda 8 pinowe, a Supermicro jedno 10-cio pinowe.
Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć opisu pinów na karcie kontrolera. Z Broadcoma nic się nie dowiem na temat starych produktów LSI, więc już nie wiem gdzie szukać.
Może ma ktoś pomysł na to jak znależć układ pinów na konektorze J1B1 na karcie LSI SAS 9266-8i? Da się to jakoś pomierzyć?
Chybaz coś znalazłem na odwrocie płytki, ale muszę się zaopatrzyć w mocniejsze szkło powiększające. ;-)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2020, o 15:01 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.


Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 14:56

Gal, czy Ty w ogóle zdecydowałeś już, którego króliczka chcesz gonić? I czy to na pewno jest króliczek?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 15:06

Z królikami tak jest, że one się strasznie szybko rozmnażają i zaczynasz gonić jednego a po chwili jest już całe stado... ;-)
A poza tym jakiego "którego"? To cały czas ten sam komputer...
Ostatnio zmieniony 26 lut 2020, o 15:09 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 73 razy
Polubione posty: 153 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 15:07

Gal pisze:
26 lut 2020, o 15:06
A poza tym jakiego "którego"? To cały czas ten sam komputer...

To jest klatka z królikami ... a Ty ją otworzyłeś.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 15:16

Gal pisze:
26 lut 2020, o 15:06
A poza tym jakiego "którego"? To cały czas ten sam komputer...
Zaczęło się od szybkiego połączenia z QNAPem, później była migracja systemu na RAID1, teraz mamy backplane. Do czego Ci te LEDy? Jeśli lubisz światełka, to kup sobie takie na choinkę i owiń nimi kompa, efekt na pewno będzie lepszy ;-)
Chloru pisze:
26 lut 2020, o 15:07
To jest klatka z królikami ... a Ty ją otworzyłeś.
Backlplane to inaczej klatka na dyski, tfu króliki.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (26 lut 2020, o 17:07)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 15:25

rrosiak pisze:
26 lut 2020, o 15:16
Zaczęło się od szybkiego połączenia z QNAPem, później była migracja systemu na RAID1, teraz mamy backplane.
Zmiany, zmiany, zmiany...
Należę do postępowej młodzieży i wierzę, że kto stoi w miejscu ten się cofa.
rrosiak pisze:
26 lut 2020, o 15:16
Jeśli lubisz światełka, to kup sobie takie na choinkę
Takie już mam.
Teraz czas na backplane; się nie świeci - zepsute i wymieniamy. I nie tłumacz mi, że se zobaczę na ekranie, który to się wysypał. Ekran w jednym, komp w drugim pokoju, po drodze mogę zapomnieć który to...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 15:38

Gal pisze:
26 lut 2020, o 15:25
I nie tłumacz mi, że se zobaczę na ekranie, który to się wysypał.
Nawet jeśli, to zobaczysz jedynie numer seryjny i na którym porcie się wysypał, a te niekoniecznie muszą się pokrywać z numeracją dysków, więc rozumiem Twoje obawy.
Ale jeżeli odpowiednio ponumerujesz kieszenie, to może nie zapomnisz jednej cyfry z zakresu 1 do 8 zanim przejdziesz z pokoju do pokoju. Ba, możesz sobie ustawić powiadamianie o awarii mailem i wówczas odczytasz numer portu na ekranie telefonu, który to zawsze możesz mieć ze sobą, o ile nie zostawisz akurat w salonie piękności :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 15:54

W MegaRaid menedżerze widać dokładnie na którym kanale, więc jak nikt nie namieszał z kabelkami do backplane'a, to wiadomo, a telefon najpierw musiałbym znaleźć, a tu czas ucieka, drugi dysk może walnąć, potem trzeci i pozamiatane.
Lampki muszą być.
PS. Telefon porzucasz w salonie piękności KONIECZNIE niezabezpieczony, bo dzięki temu pani Paulina może zostawić na nim parę swoich fotek...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 73 razy
Polubione posty: 153 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 15:57

Gal pisze:
26 lut 2020, o 15:25
Należę do postępowej młodzieży i wierzę, że kto stoi w miejscu ten się cofa.
Gal, jak już podłączysz te kabelki to wzrasta ryzyko spięcia. Zbliża się nowy miesiąc więc to najlepsza pora na podjęcie decyzji o wyborze środka gaśniczego FM®200 czy może NovecTM1230? To jest istotne z punktu widzenia wyboru instalacji. Ale to pewnie wiesz.

Modnie jest ostatnio być zielonym (nie stoimy w miejscu!) więc równolegle chciałbym zgłosić do realizacji inicjatywę przyjazdą środowisku. Do końca Q3 uczynimy Twoją serwerownię neutrealną z punktu widzenia emisji CO2. :giggle:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 26 lut 2020, o 15:58 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 15:57

Gal pisze:
26 lut 2020, o 15:54
więc jak nikt nie namieszał z kabelkami do backplane'a, to wiadomo
Ja bym nawet sobie nie ufał ;-)
Gal pisze:
26 lut 2020, o 15:54
drugi dysk może walnąć, potem trzeci i pozamiatane.
Dlatego tylko RAID6+Spare
Gal pisze:
26 lut 2020, o 15:54
Telefon porzucasz w salonie piękności KONIECZNIE niezabezpieczony, bo dzięki temu pani Paulina może zostawić na nim parę swoich fotek...
:thumb:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 168 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 16:38

Gal pisze:W MegaRaid menedżerze widać dokładnie na którym kanale, więc jak nikt nie namieszał z kabelkami do backplane'a, to wiadomo, a telefon najpierw musiałbym znaleźć, a tu czas ucieka, drugi dysk może walnąć, potem trzeci i pozamiatane.
Lampki muszą być.
PS. Telefon porzucasz w salonie piękności KONIECZNIE niezabezpieczony, bo dzięki temu pani Paulina może zostawić na nim parę swoich fotek...
Czy możemy się umówić, że to pani Karolina. Przywiązałem się już...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 79 razy
Polubione posty: 141 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 17:02

Zapomniałem nazwę pojęcia w przypadku, gdy wieża komórkowa może np. jednocześnie obsłużyć ok. 30 połączeń a chętnych jest około 10-100 razy więcej.
:oops:
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 127 razy
Polubione posty: 139 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 17:08

FUX, w ruchu internetowym jest to po prostu overbooking i spada transfer. W przypadku ruchu telefonicznego pojemność jest ograniczona i po prostu nadmiarowe połączenia nie dochodzą do skutku. Tak było, teraz jak jest przestałem śledzić.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 79 razy
Polubione posty: 141 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 17:15

Chodzi mi o nazwę.
Nie propagacja tylko coś podobnego.
Alzheimer, urwa.
Dolce far niente ;-)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye
Polubił: 571 razy
Polubione posty: 34 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 lut 2020, o 22:55

To się nazywa: zbyt wielu chętnych :-)
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 lut 2020, o 00:21

Obrazek
Przybieżeli do Betlejem pasterze...
Siedzę, patrzę i słucham kolęd.

Co prawda, jak mawiał klasyk "wróciliśmy z dalekiej podróży", a ten kontroler ma więcej niż 7 żyć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ale wszyscy żyjemy.
Żyjemy, ale jednak nie do końca wszyscy.
Storage Manager serwuje mi teraz taki obrazek:
Obrazek
i
dyski, które kiedyś były częścią macierzy (Foreign), nie są widoczne jako dostępne do włączenia w nową macierz.
Jak próbuję wymazać ich zawartość, to kończy się jak na powyższych obrazkach.
Co szanowny Areopag radzi?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 lut 2020, o 00:50

Gal pisze:
27 lut 2020, o 00:21
Co szanowny Areopag radzi?
Wyjmij dysk, podłącz do innego kontrolera, usuń wszystkie partycje i włóż z powrotem na swoje miejsce.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 lut 2020, o 00:57

rrosiak pisze:
26 lut 2020, o 15:57
Ja bym nawet sobie nie ufał
Stara szkoła.
Jak mawiał (inny) klasyk:
"Jak ja mam wierzyć innym, jak ja samemu sobie nie wierzę..."
rrosiak pisze:
27 lut 2020, o 00:50
Wyjmij dysk, podłącz do innego kontrolera, usuń wszystkie partycje i wróć z nim na miejsce.
Zrobione parę razy. Łącznie z usuwaniem woluminu, formatowaniem pełnym (nie "szybkim").
To jest coś związane z tym, że hardware'owy kontroler RAIDowy " widzi" dyski inaczej niż Windows, czy DOS.
Nie wiem co z tym zrobić, jeżeli on wylatuje w powietrze przy próbie wymazania zawartości dysku (przez Mega Raid na Windows).
Może spróbować to zrobić w CLI?
PS: dlaczego podłączyć do INNEGO komputera?
PS2: Późno jest, widziałem "komputera" a nie "kontrolera"... :roll:
Tak, były formatowane w czytniku dysków na USB.
PS3. Jak tak czytam w Internetach, to to jest coś w boot sektorze.
Idę spać.
Holy night, silent night...
Ostatnio zmieniony 27 lut 2020, o 01:05 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 lut 2020, o 01:04

Gal pisze:
27 lut 2020, o 00:57
PS: dlaczego podłączyć do INNEGO komputera?
Nie komputera, tylko kontrolera (nie RAID). Nie formatować, tylko usunąć wszystkie partycje i taki "dziewiczy" podłączyć z powrotem. Miałem parę razy podobną sytuację i zazwyczaj taki zabieg pomagał.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 lut 2020, o 01:10

rrosiak pisze:
27 lut 2020, o 01:04
Gal pisze:
27 lut 2020, o 00:57
PS: dlaczego podłączyć do INNEGO komputera?
Nie komputera, tylko kontrolera (nie RAID). Nie formatować, tylko usunąć wszystkie partycje i taki "dziewiczy" podłączyć z powrotem. Miałem parę razy podobną sytuację i zazwyczaj taki zabieg pomagał.
OK. Jutro spróbuję z "dziewiczym".
Dobrej nocy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 lut 2020, o 01:25

Gal pisze:
27 lut 2020, o 00:21
jak próbuję wymazać ich zawartość
A nie próbowałeś po prostu zmienić statusu?

1. Prawy klik na kontrolerze i "Scan Foreign Configuration"
2. Wybrać "Clear" (lub "Import" jeśli chciałbyś odczytać zapisaną na dysku konfigurację)
3. Potwierdzić usunięcie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 lut 2020, o 12:27

Czy zna ktoś jakiś online system magazynowy z obsługą numerów seryjnych ... nic sensownego nie mogę znaleźć.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 mar 2020, o 10:05

Jak Chloru i rrosiak mogą, to ja też se wrzucę obrazek:
Obrazek
;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 31 razy
Polubione posty: 65 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 mar 2020, o 10:47

Gal, pamięć podręczna zaiste szybka ;-) .
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 113 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 mar 2020, o 10:59

Czepiasz się.. :-p
Czy ja was pytałem jakie tam cashe mieliście? ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ