Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 mar 2020, o 11:00

Właśnie Galu nie będzie Ci rrosiu w cache dmuchał! ;)


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 mar 2020, o 19:06

rrosiak,
Czy dobrze gdzieś widziałem ze używasz Unifi ?

Jeden AP mi się zwiesił po padzie prądu i na nic nie reaguje ... nawet wyciągniecie kabelków nie pomaga...
Jak nic nie wymyślę to będę musiał do niego jechać ...
Załączniki
2020-03-03 (1).png
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 76 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 mar 2020, o 19:29

paku pisze:
3 mar 2020, o 19:06
Czy dobrze gdzieś widziałem ze używasz Unifi ?
Tak.
paku pisze:
3 mar 2020, o 19:06
Jeden AP mi się zwiesił po padzie prądu i na nic nie reaguje ... nawet wyciągniecie kabelków nie pomaga...
Miałem ze 2-3 razy podobną sytuację i winne okazywały się adaptery PoE. Po odłączeniu ich na chwilę od zasilania, wszystko wracało do normy.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 mar 2020, o 19:34

Nawet nie wiem jak to jest tam zrobione... Prosiłem o odłączenie od zasilania, ale nie wiem co facet wyciągnął.
Sprawdzę jeszcze jak jest zrobione zasilanie.
Dzięki,
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 mar 2020, o 21:01

rrosiak pisze:
3 mar 2020, o 19:29
winne okazywały się adaptery PoE
Do wymiany ?
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 76 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 mar 2020, o 21:06

paku pisze:
3 mar 2020, o 21:01
Do wymiany ?
Nie.
rrosiak pisze:
3 mar 2020, o 19:29
Po odłączeniu ich na chwilę od zasilania, wszystko wracało do normy.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 mar 2020, o 21:12

Sprawdziłem, były wyłączane razem z AP.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 76 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 mar 2020, o 21:43

paku pisze:
3 mar 2020, o 21:12
Sprawdziłem, były wyłączane razem z AP.
No to musisz się pofatygować i sam sprawdzić. U mnie wyglądało to tak, jakby adaptery padły (dioda się nie świeciła, ani w adapterze, ani w AP) ale porty w switchu, do którego były podłączone wykazywały aktywność, co było dość dziwne. Zamiast pędzić więc po nowe adaptery, dałem im chwilę wytchnienia i wróciły do żywych. Kiedy sytuacja się powtórzyła od razu zacząłem od starej dobrej metody - jak dotąd skutecznej ;-).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 100 razy
Polubione posty: 204 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 mar 2020, o 21:49


FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 103 razy
Polubione posty: 165 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 mar 2020, o 09:26

Znajomy w piątek był Zielonej Górze, gadałem z nim przez telefon i miałem kontakt @.
Czy mogę być zarażony?

:mrgreen:
Dolce far niente ;-)

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 mar 2020, o 10:30

W tym wątku to zabezpieczył Cię program antywirusowy
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 138 razy
Polubione posty: 178 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 mar 2020, o 10:33

paku pisze:W tym wątku to zabezpieczył Cię program antywirusowy
Pod warunkiem, że został zaktualizowany ;-)
KONSTYTUCJA

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 43 razy
Polubione posty: 95 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 mar 2020, o 14:50

rrosiak pisze:
3 mar 2020, o 21:43
wróciły do żywych.

Dopiero po odłączeniu wszystkich 3 kabli... i jeszcze switch zblokował port bo pewnie ramki jakieś dziwne latały, musiałem przywrócić VLANy i poszło - dzięki za podpowiedź.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 6 mar 2020, o 19:45

paku pisze:
4 mar 2020, o 14:50
Dopiero po odłączeniu wszystkich 3 kabli...
Dokładnie tak miałem, kiedy po którymś z rzędu przełączaniu AP na switchu, nagle komputer przestał go widzieć. Ponieważ wtedy nagrzebałem w patch panelu to pomyśląłem, że może skrętka do AP jest jakoś walnięta i przeniosłem go do innego pomieszczenia/innego gniazdka. Musiałem odłączyć obie skrętki i zasilanie i AP zadziałało. Ale ten pierwszy kabel był w porządku, więc to nie było powodem zawiśnięcia.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 14:16

Czy plik może być uszkodzony mimo, że suma kontrolna MD5 się zgadza?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 76 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 14:24

Gal pisze:
9 mar 2020, o 14:16
Czy plik może być uszkodzony mimo, że suma kontrolna MD5 się zgadza?
Jest takie prawdopodobieństwo, dlatego od wielu lat MD5 nie jest uważany za bezpieczny, aczkolwiek nie sądzę, aby komuś chciało się wygenerować kolizję tylko w celu uszkodzenia pliku.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 100 razy
Polubione posty: 204 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 14:26

MD5 mógł być wygenerowany z uszkodzonego pliku.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
rrosiak (9 mar 2020, o 14:27)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 15:39

To nie chodzi o intencjonalne uszkodzenie, a o przypadkowe - już zeznaję:
Po kilkakrotnym bawieniu się przełączaniem dysków (w tym systemowego) do różnych kontrolerów (tak, wiem, macie rację), komputer powiedział basta i przy kolejnym restarcie (dla pewności - nie przełączałem dysku systemowego w trybie hot swap ;-) ) wywalił exception_not_handled (mvs91xx.sys) i restart. I tak w kółko - jeżeli był podpięty do intela. Jak do Marvella to w ogóle nie widział dysku systemowego.
Wyłączyłem Marvella w BIOSie, Windows wystartowało i wujek gugiel powiedział, że to uszkodzony sterownik i żeby wymienić plik w system32/Drivers/ na świeży . Sprawdziłem jaki mam ten plik .sys, znalazłem w internetach dokładnie taki sam, sprawdziłem sumę kontrolną MD5 na obu i jest identyczna.
Co ważne: Jak się wykopyrtnął pierwszy dysk systemowy, to zapodałem komputru jego klon, który zrobiłem z dwa tygodnie temu - rezultat był taki sam jak na pierwszym, więc szansa na to, że w automagiczny sposób uszkodzeniu uległ ten sam plik na obu dyskach, w tym jednym leżącym na półce od dwóch tygodni, jest raczej nikła.

No to gdzie jest problem..?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 15:58

Jakaś kombinacja sprzętu, jego konfiguracji i tego konkretnego sterownika jest niekoszerna. Plik wydaje się być ok. Jest jakiś błąd w sterowniku raczej, który powoduje takie a nie inne zachowanie. Możesz spróbować wgrać nowszą/starszą wersję?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 76 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 16:10

Gal pisze:
9 mar 2020, o 15:39
No to gdzie jest problem..?
W Twoich dziwnych eksperymentach.

mvs91xx.sys to sterownik Marvella, który już dawno powinien wylądować na śmietniku. Internety piszą, aby z palca zainstalować "Windows 8 Installer" oraz profilaktycznie wyłączyć szybkie uruchamianie Windows.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 16:16

Chloru pisze:
9 mar 2020, o 15:58
Jakaś kombinacja sprzętu, jego konfiguracji i tego konkretnego sterownika jest niekoszerna. Plik wydaje się być ok. Jest jakiś błąd w sterowniku raczej, który powoduje takie a nie inne zachowanie. Możesz spróbować wgrać nowszą/starszą wersję?
A dlaczego do tej pory/przedtem działało?


No dobra, to jak wgrać? Przez instalatora Windows / Menadżera Urządzeń nie mogę, bo go w Menadżerze nie ma jak go wyłączę w BIOSie. Jak go włączę, to nie da się odpalić Windows.
Podmienić ten plik mvs91xx.sys na inną wersję?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 16:19

rrosiak pisze:
9 mar 2020, o 16:10
W Twoich dziwnych eksperymentach.
Gderasz.
rrosiak pisze:
9 mar 2020, o 16:10
mvs91xx.sys to sterownik Marvella, który już dawno powinien wylądować na śmietniku. Internety piszą, aby z palca zainstalować "Windows 8 Installer" oraz profilaktycznie wyłączyć szybkie uruchamianie Windows.
Mam go z płyty wyrwać?
Ty, ale ten "Installer" to dla Marvell Yukon Ethernet Controller, a nie SATA ...

A wersji tego pliku jest od...
http://systemexplorer.net/it/file-datab ... vs91xx-sys

PS. A nie mogło się coś w BIOSie pokićkać od tego przełączania dysków?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 16:38

Gal pisze:
9 mar 2020, o 16:16
A dlaczego do tej pory/przedtem działało?
Gal pisze:
9 mar 2020, o 16:19
PS. A nie mogło się coś w BIOSie pokićkać od tego przełączania dysków?
Bo coś się pokićkało albo coś pokićkałeś, tylko nie pamiętasz.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 174 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 16:51

Chloru pisze:
9 mar 2020, o 16:38
Gal pisze:
9 mar 2020, o 16:16
A dlaczego do tej pory/przedtem działało?
Gal pisze:
9 mar 2020, o 16:19
PS. A nie mogło się coś w BIOSie pokićkać od tego przełączania dysków?
Bo coś się pokićkało albo coś pokićkałeś, tylko nie pamiętasz.
Nie mówię, że wszystko w życiu pamiętam, ale teraz akurat byłem trzeźwy i w BIOSie nie grzebałem.
Tylko przekładałem dyski między kieszeniami.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 9 mar 2020, o 17:28

Gal pisze:
9 mar 2020, o 16:51
Nie mówię, że wszystko w życiu pamiętam, ale teraz akurat byłem trzeźwy i w BIOSie nie grzebałem.
2 tygodnie temu pisałeś m.in. tak:
Gal pisze: Żeby zrobić macierz, musiałem przestawić w BIOSie tryb dysków SATA z ACHI na RAID. I ta zmiana dotyczy wszystkich dysków na wszystkich kontrolerach. I mniej więcej wtedy dyski zniknęły z BIOSu.
Coś musiało się zmienić/zostać zmienione i tyle.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ