Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 88 razy
Polubione posty: 168 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 mar 2020, o 16:18

rrosiak pisze:
27 mar 2020, o 16:02
Ale ja się wcale nie nabijam i jeśli tylko Gal wyrazi zainteresowanie, to proszę bardzo. Pytanie, czy Bilexa stać? ;-)
Chyba nie wie kiedy i jakie V8 chce kupić więc te środki może przeznaczyć na usługi Gala :cofee: :mrgreen:


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 6 razy
Polubione posty: 99 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 mar 2020, o 16:27

FUX poleca kupować teraz... V8 w sensie. Że niby zmiękły im faje... :razz:

Sieć ma nic nie robić - to znaczy może coś robić ale nie wiem co. Oprócz wifi.
Generalnie na każdym piętrze mam inny router bo stropy betonowe i słabo sygnał przechodzi.
Urządzenia od sasa do lasa: Asus, TP link, Huawei z wejściem na światłowód od providera... Od dzisiaj Ubiquiti. Które chyba rzeczywiście najlepiej dystrybuuje sygnał.
Pomyślałem, że trzeba by to uspójnić dołożyć jakieś dodatkowe ustrojstwa plus postawić może mini serwer, który działałby jako time machine dla naszych maców (nie wiem czy się da na innym niż applowski?)
Problem jest tylko taki, że na parterze i na strychu potrzebuję też połączenia kablowe - do streamera audio i kompa do grania... Także tego...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 38 razy
Polubione posty: 74 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 mar 2020, o 16:43

Bilex pisze:
27 mar 2020, o 16:27
Także tego...
Tanio nie będzie...
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 88 razy
Polubione posty: 168 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 mar 2020, o 16:57

Bilex pisze:
27 mar 2020, o 16:27
Huawei z wejściem na światłowód od providera...
Tego się pewnie nie pozbędziesz. Dowiedz się czy możesz wymienić ten router (albo przestawić) na bridge.
Bilex pisze:
27 mar 2020, o 16:27
Od dzisiaj Ubiquiti
Co konkretnie? Bo można temat zaatakować zestawem "domowym" - https://www.x-kom.pl/p/344210-system-me ... c-usb.html albo pójść w kompletowanie routera, switcha i kilku AP (te okrągłe ufo).

Bilex pisze:
27 mar 2020, o 16:27
dodatkowe ustrojstwa


Zaczyna się... rrosiu ma rację, tanio nie będzie ;-)
Bilex pisze:
27 mar 2020, o 16:27
który działałby jako time machine dla naszych maców (nie wiem czy się da na innym niż applowski?)
To ma tyle wspólnego z wifi na ubiquiti, że potrzebny będzie nas (Synology, QNAP lub inny) podłączony kablem do tego wszystkiego.

W opcji z talerzami i tak musisz puścić kabel (są zasilane z PoE, pewnie można inaczej ale to w specyficznych sytuacjach gdzie masz gniazdko pod sufitem a nie możesz dociągnąć kabla).

Wniosek - skoro masz sprzęt już kupiony to pewnie fajnie byłoby sprawdzić gdzie na którym piętrze jest jego optymalna lokalizacja. Potem zaplanować okablowanie tego. Konfiguracja po tym jak już puścisz instalacje to raczej prosta sprawa.

Bilex pisze:
27 mar 2020, o 16:27
FUX poleca kupować teraz... V8 w sensie. Że niby zmiękły im faje... :razz:
Czekamy więc 8-) :thumb:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 6 razy
Polubione posty: 99 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 mar 2020, o 18:24

Chloru pisze:
27 mar 2020, o 16:57
Tego się pewnie nie pozbędziesz. Dowiedz się czy możesz wymienić ten router (albo przestawić) na bridge.
Już tam byłem... Pan od dostawcy jak się dowiedział, że inne routery są do tego podpięte, to stwierdził, że lepiej nic nie ruszać skoro działa... :-)
Chloru pisze:
27 mar 2020, o 16:57
Co konkretnie?
UniFi AP AC-LR
Chloru pisze:
27 mar 2020, o 16:57
W opcji z talerzami i tak musisz puścić kabel
Tak - ale jest tylko "wchodzący" nie ma wychodzącego. Przynajmniej w tym, który kupiłem
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 88 razy
Polubione posty: 168 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 27 mar 2020, o 18:38

Bilex pisze:
27 mar 2020, o 18:24
Już tam byłem... Pan od dostawcy jak się dowiedział, że inne routery są do tego podpięte, to stwierdził, że lepiej nic nie ruszać skoro działa... :-)
To myślę, że powinieneś drążyć dalej. Sam mam taki układ: Huawei od dostawcy z FTTH -> mój Tp-link z OpenWRT -> sieć. Pogadałem z odpowiednio umocowanym człowiekiem u mojego ISP i powiedział, że chyba kumam co chcę zrobić i mogą mi dać sam bridge zamiast tego routera od nich. Zaznaczam, że nie kupuję od nich po ftth innych usług (telefon, tv).

Bilex pisze:
27 mar 2020, o 18:24
UniFi AP AC-LR
tylko to? Ile sztuk? 3 -> po jednym na każdy poziom?
Bilex pisze:
27 mar 2020, o 18:24
Tak - ale jest tylko "wchodzący" nie ma wychodzącego. Przynajmniej w tym, który kupiłem
No to czekają Cię dodatkowe zakupy bo najprawdopodobniej nie starczy Ci portów w routerze od dostawcy, żeby to wszystko podpiąć (plus time machine, streaming i komputer). Chyba najłatwiej byłoby coś doradzić jakbyś rozrysował poziomy + miejsce gdzie wchodzi sieć od dostawcy, lokalizację kompa, streamingu i t-m. Dodatkowo zacznij sie zastanawiać któredy chcesz puścić kable żeby było estetycznie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 mar 2020, o 06:38


Bilex pisze: Pomyślałem, że trzeba by to uspójnić dołożyć jakieś dodatkowe ustrojstwa plus postawić może mini serwer, który działałby jako time machine dla naszych maców (nie wiem czy się da na innym niż applowski?)
Protokół NTP jest to ogólnie obowiązujący standard synchronizacji czasu w sieci. I nie został wymyślony przez Apple Obrazek
Nie wiem czemu chcesz mieć lokalny, skoro Twoja sieć ma dostęp do internetu i zapewne router brzegowy Twojego dostawczy serwuje ntp jako usługę. Najłatwiej sprawdzić ustawiając serwer ntp na twoim laptopie na domyślny GW.

Ale nawet jeśli, to dowolny linux (również na macu) może być serwerem ntp i serwować czas. Jeśli masz router z openwrt to najprawdopodobniej też.
Pytanie tylko po co Ci to

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 88 razy
Polubione posty: 168 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 mar 2020, o 10:04

Ale wiesz ze Time machine to bardziej do backupow niż do synchronizacji czasu?
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
rrosiak (28 mar 2020, o 11:10) • Konto usunięte (28 mar 2020, o 12:01)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 6 razy
Polubione posty: 99 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 mar 2020, o 11:12

Jakbym chciał się bardzo synchronizować, to tu na przykład mogę:
https://time.is/pl/

:-)
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 88 razy
Polubione posty: 168 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 mar 2020, o 11:29

To jakiś matrix jest... ;) Przecież loty odwołane. Obrazek
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 38 razy
Polubione posty: 74 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 mar 2020, o 11:40

Chloru, masz masz światłowód bezpośrednio z Boliwii :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 mar 2020, o 12:01

Chloru pisze:
28 mar 2020, o 10:04
Ale wiesz ze Time machine to bardziej do backupow niż do synchronizacji czasu?
Hehe dobre. Jednak jabłka są inne ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 88 razy
Polubione posty: 168 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 mar 2020, o 12:20

Taaaa... To nie ludzie, to jabłka. :->
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 kwie 2020, o 09:36

Potrzebuję kupić Windows 10, instalacja na nowym czystym kompie. Na co zwrócić uwagę, żeby było legalnie?
Oferty na Allegro są od 7 PLN (!) do 340...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 38 razy
Polubione posty: 74 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 kwie 2020, o 09:40

Godlik pisze:
3 kwie 2020, o 09:36
Oferty na Allegro są od 7 PLN (!) do 340...
Nawet te za 340 są za tanie. W oficjalnym kanale W10H kosztuje ponad 500.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 kwie 2020, o 09:41

OK, rozumiem. Czyli jakaś lewizna...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 38 razy
Polubione posty: 74 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 kwie 2020, o 09:44

Godlik pisze:
3 kwie 2020, o 09:41
OK, rozumiem. Czyli jakaś lewizna...
Sam klucz niekoniecznie, co najwyżej jego pochodzenie (była jakiś czas temu dyskusja tutaj na forum). Kupując z niepewnego źródła nigdy nie możesz być pewnym, że nagle klucz nie zostanie zablokowany.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Godlik (3 kwie 2020, o 09:49)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 88 razy
Polubione posty: 168 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 kwie 2020, o 10:47

Godlik, ja na użytek prywatny mam jakiegoś z kinguin albo innego g2a, kosztował ~120 PLN. Od 3 lat działa. Do firmy mam legalnego kupionego razem z laptopem MS.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 38 razy
Polubione posty: 74 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 kwie 2020, o 10:50

Chloru pisze:
3 kwie 2020, o 10:47
Od 3 lat działa.
Jeżeli nie przeinstalowywałeś systemu, to moźesz być nieświadomy, źe klucz jest zablokowany. Problem zazwyczaj jest "odkrywany" w przypadku konieczności ponownej aktywacji.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 88 razy
Polubione posty: 168 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 kwie 2020, o 10:54

rrosiak pisze:
3 kwie 2020, o 10:50
Jeżeli nie przeinstalowywałeś systemu, to moźesz być nieświadomy, źe klucz jest zablokowany. Problem zazwyczaj jest "odkrywany" w przypadku konieczności ponownej aktywacji.
Tak - nie robiłem reinstalacji od tych 3+ lat. To dobry system ;-)
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
rrosiak (3 kwie 2020, o 10:54)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 17 razy
Polubione posty: 17 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 kwie 2020, o 20:15

Chromecast czy jakiś dongle z Android - oto jest pytanie...
Potrzebuję czegoś do odtwarzania youtube, netflix, player+ i innych rzeczy na TV.
Chromecast to tylko, jak rozumiem, "pośrednik" tj. trzeba innego medium typu telefon/komputer jako źródła. Dongle z androidami typu Xiaomi MI TV BOX S mogą działać niezależnie ale pewnie przez to są bardziej narażone na zwisy, błedy softwaru itp, albo i nie?
No i nie wiem co wybrać, co ma więcej plusów dodatnich...
pozdrawiam
Grzegorz

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 100 razy
Polubione posty: 159 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 kwie 2020, o 20:23

Apple TV+
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 157 razy
Polubione posty: 154 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 kwie 2020, o 20:28

Ja mam chromecasta 2. Działa dobrze ale np już nie mogę nim sterować z przeglądarki w komputerze, tylko telefon. A jak kupowałem to z chrome na laptopie mogłem. Dla mnie to pewne ograniczenie które denerwuje ale na razie nie inwestuję w nic nowszego.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Radom
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 10 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 26 kwie 2020, o 20:57

Grzegorz, kilku moich znajomych chwali sobie rozwiazanie od xiaomi.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 97 razy
Polubione posty: 201 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 26 kwie 2020, o 21:35

Chromecast sam odtwarza, ale sterujesz za pomocą telefonu albo jakiegoś urządzenia, np. Google home. Tzn. nie musisz przejmować się baterią w telefonie, albo że przez cały czas odtwarzania musisz być w pobliżu z komórką.
Odtwarzanie z komputera (chrome) działa na takiej samej zasadzie, dość często tak oglądam na tv w biurze.

Dość wygodnie działa w połączeniu z asystentem google. Paszczowo można powiedzieć co ma odtwarzać i gdzie, bo możesz mieć kilka chromecastow. Audio można odtwarzać w grupie, czyli taki Multiroom.

Można oczywiście korzystać z trybu mirracast, czyli ekran telefonu jest duplikowany na Chromecast, ale to tylko w przypadkach jak jakaś aplikacja nie umie z chromecastem.

Za 150 (HD) nie kupisz nic lepszego.

A, i nie polecam chińskich podrobek, bo często nie mają licencji i np. Netflix nie pójdzie Hd.

Ewentualnie jak pisze Michał, Xiaomi mi box. To już bardziej zaawansowane pudełko.

ODPOWIEDZ