Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
jarmaj
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 173 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 kwie 2020, o 13:10

Alan, Alan, Alan! pisze:
28 kwie 2020, o 11:44
koka
Zgadza się, też słyszałem, że koka jest dość droga. I trudno się ją przywozi z Kolumbii


:mrgreen:
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Alan, Alan, Alan! (28 kwie 2020, o 14:06)



Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 kwie 2020, o 13:49

Aż pójdę sprawdzić co mi lukass na fakturze wpisał... :giggle: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

lukass
5 gwiazdek
Lokalizacja: Wawa
Auto: Proto WRC'17, H6 cabrio, nakoksowany Garbaty, Blaszak, Freetrack na gnój, Caddy 4x4-na gnój
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 42 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 kwie 2020, o 14:43

tzi pisze:
28 kwie 2020, o 09:42
Kółka też robią dobre:
https://www.apple.com/pl/shop/product/M ... o-maca-pro

Sprzedają po kosztach.
O kurwa :o :o :o
Chlor wracaj, korektę musze wystawić do faktury, bo wyszło za tanio i się będzie źle jeździć.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 28 kwie 2020, o 14:46

lukass pisze:
28 kwie 2020, o 14:43
Chlor wracaj, korektę musze wystawić do faktury, bo wyszło za tanio i się będzie źle jeździć.
A nie możesz mi wpisać na tej FV z pół kilo koki zamiast tych emejzing kólek? Taniej wyjdzie :giggle: :mrgreen: No i jazda pewnie też będzie niczego sobie 8-) :thumb:
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
Piter 35 (28 kwie 2020, o 19:47) • inquiz (28 kwie 2020, o 20:42)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 17 razy
Polubione posty: 19 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 29 kwie 2020, o 07:59

Chromecast HD zakupiony i cóż, jesteśmy zadowoleni :) Proste i skuteczne.
Dzięki za polecenie. :->
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 4):
piotruś (29 kwie 2020, o 09:51) • So What! (29 kwie 2020, o 11:11) • Alan, Alan, Alan! (29 kwie 2020, o 11:16) • inquiz (29 kwie 2020, o 16:02)
pozdrawiam
Grzegorz

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 106 razy
Polubione posty: 212 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 8 maja 2020, o 14:04



I to jest konkretna automatyka :evilgrin:

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 126 razy
Polubione posty: 84 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 13:56

Chloru pisze:
27 mar 2020, o 16:57
Co konkretnie? Bo można temat zaatakować zestawem "domowym" - https://www.x-kom.pl/p/344210-system-me ... c-usb.html albo pójść w kompletowanie routera, switcha i kilku AP (te okrągłe ufo).
Nada się to do zwiększenia zasięgu wifi? Mam router huawei od T-mobile, wifi na piętrze brak, jakiś czas temu zainstalowałem TP-Linka powerline extender, niby wifi na pietrze jest ale dziecku wzrosły wymagania i narzeka że słabo chodzi na zdalne lekcje siada na dole w salonie. Nada się ten ubiquiti?
JAK NIE MASZ SIĘ Z KIM BIĆ- BIJ SIĘ Z WŁASNYMI MYŚLAMI

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 14:01

Jaca68, jako samodzielny zestaw pewnie tak. Gdybyś zastąpił tym routerem ten od T-Mobile to pewnie by działało. Najlepiej sprawdzić czy da się ten od T-Mobile przestawić w tryb bridge i potem podpiać Ubi. Czy te extendery zadziałają z innym routerem - nie mam pojęcia. Jeszcze jedno - jeżeli to GSM to problemem nie będzie wifi tylko najprawdopodobniej gówniania jakość samej usługi.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 126 razy
Polubione posty: 84 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 14:52

Chloru pisze:
1 cze 2020, o 14:01
Jaca68, jako samodzielny zestaw pewnie tak. Gdybyś zastąpił tym routerem ten od T-Mobile to pewnie by działało.
Nie na się zastaić bo net jest po GSM i tak zostanie. Dostawcy nie są zainteresowani położeniem kabla do posesji, a ja nie zamierzam się prosić. Od 10 lat żyje bezprzewodowo to szybciej się 5G doczekam niż kabla. Router to Huawei B525s-23a. Do niego po kablu jest podpięty komp stacjonarny, a drugim kablem TP-Link powerline. Myślałem żeby w Huawei wyłączyć wifi, kabel od powerlinka podpiąć do Ubi i ustawić sieć wifi. Ale że znam się słabo to wolę zapytać zanim 2 tyś na gadżety wydam.
JAK NIE MASZ SIĘ Z KIM BIĆ- BIJ SIĘ Z WŁASNYMI MYŚLAMI

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 26 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 15:03

Też się zastanawiałem nad ubiquiti, ale ostatecznie poszedłem po taniości:
https://www.komputronik.pl/product/6050 ... pack-.html

Rozstawiłem te 3 kostki po mieszkaniu i skończyły się narzekania dzieci na zasięg. Wcześniej miałem jakiś extender, ale wkurzające było to przełączanie się między sieciami, nie zawsze działało, co chwila trzeba było robić reset urządzenia. Teraz sieć jest jedna, wszystko działa jak trzeba.
No ale ja mam światłowód od Orange i to była tylko kwestia wzmocnienia sygnału we wszystkich pomieszczeniach. Na problemy z zasięgiem nie pomaga :) Ale jeśli działa Ci dobrze na dole, to powinno pomóc w dostarczeniu netu na górę

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 15:34

Jaca68 pisze:
1 cze 2020, o 14:52
Myślałem żeby w Huawei wyłączyć wifi, kabel od powerlinka podpiąć do Ubi i ustawić sieć wifi. Ale że znam się słabo to wolę zapytać zanim 2 tyś na gadżety wydam.
Możesz tak zrobić i to zadziała. Tylko mam wątpliwości czy przyniesie oczekiwane rezultaty. Żeby poprawić jakość internetu zainteresowałbym się użyciem anten zewnętrznych i ich odpowiednim ustawieniem.

O jakich prędkościach w ogóle mówimy?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 126 razy
Polubione posty: 84 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 16:28

Chloru pisze:
1 cze 2020, o 15:34
Możesz tak zrobić i to zadziała. Tylko mam wątpliwości czy przyniesie oczekiwane rezultaty. Żeby poprawić jakość internetu zainteresowałbym się użyciem anten zewnętrznych i ich odpowiednim ustawieniem.

O jakich prędkościach w ogóle mówimy?
Ale internet w stacjonarnym kompie i na parterze po wifi z routera, działa OK. Problem jest z wifi poszerzony m powerlinkiem.
Szybkości wystarczające- netflix działa ;-)
Poza tym 5G zbliża się, będzie szybciej, to zakup będzie rozwojowy.
Załączniki
speedtest.png
JAK NIE MASZ SIĘ Z KIM BIĆ- BIJ SIĘ Z WŁASNYMI MYŚLAMI

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 16:30

Jaca68, te 6/1 masz po wifi czy po kablu?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 126 razy
Polubione posty: 84 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 16:44

Po kablu :lol:
JAK NIE MASZ SIĘ Z KIM BIĆ- BIJ SIĘ Z WŁASNYMI MYŚLAMI

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 16:52

To szkoda byłoby mi wydać więcej niż 300 PLN na jakiekolwiek wifi, extendery itp. Zainteresuj się gdzie jest w Twojej okolicy najblizszy BTS operatora (http://beta.btsearch.pl/), kup antenę zewnętrzną, wceluj się w niego i wtedy jest sens dalej knuć. Inaczej wydasz pieniądze (nieważne czy 300 czy 2000 PLN), poprawisz zasięg Wifi ale nie rozwiążesz problemu.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 126 razy
Polubione posty: 84 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 17:43

Chloru pisze:
1 cze 2020, o 16:52
poprawisz zasięg Wifi ale nie rozwiążesz problemu.
Nie słuchasz nie czytasz, nie mam problemu z szybkością neta, mam problem z wifi na pięterku. 300 na exkstendery już wydałem i nie działa.
Trzy BTSy z LTE to mam w zasięgu "rzutu kamieniem"
Sprzęt zamówiony, najwyżej odeślę. Poza tym w końcu będzie 5G.
JAK NIE MASZ SIĘ Z KIM BIĆ- BIJ SIĘ Z WŁASNYMI MYŚLAMI

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 18:12

Jaca68 pisze:
1 cze 2020, o 17:43
Nie słuchasz nie czytasz, nie mam problemu z szybkością neta, mam problem z wifi na pięterku. 300 na exkstendery już wydałem i nie działa.
Żeby "przedlużyć" te marne 6 Mbps to wystarczy znaleźć wolny kanał i ustawić 2.4 GHz n (albo w ostateczności b). Zawsze pozostaje jeszcze opcja, że masz chałupę z kryptonitu i przez ściany nie leci nic. Najgorsze, najsłabsze powerline extendery dają kilkaset Mbps. Ty u źródła masz 6 Mbps. No mogą być jeszcze źle skonfigurowane... ale tutaj nic nie napisałeś.
Jaca68 pisze:
1 cze 2020, o 17:43
Trzy BTSy z LTE to mam w zasięgu "rzutu kamieniem"
Wiesz do którego się łączysz? Wiesz jakie pasma osbługuje? Wiesz jak bardzo jest obciążony?
Jaca68 pisze:
1 cze 2020, o 17:43
Sprzęt zamówiony, najwyżej odeślę. Poza tym w końcu będzie 5G.


Można i tak. Daj znać czy pomogło. Plus już ma 5g ale zasięg skromny.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 198 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 18:22

Jaca68 pisze:
1 cze 2020, o 17:43
Chloru pisze:
1 cze 2020, o 16:52
poprawisz zasięg Wifi ale nie rozwiążesz problemu.
Nie słuchasz nie czytasz, nie mam problemu z szybkością neta, mam problem z wifi na pięterku. 300 na exkstendery już wydałem i nie działa.
Trzy BTSy z LTE to mam w zasięgu "rzutu kamieniem"
Sprzęt zamówiony, najwyżej odeślę. Poza tym w końcu będzie 5G.
Chlor nie czyta, bo piecze chleb. A to wymaga skupienia na temacie chleba.
Ale! Ma rację z anteną zewnętrzną, kierunkową. To inna jakość połączenia w porównaniu z odbiorem, a zwłaszcza nadawaniem, w domu.
Więc jedno nie wyklucza drugiego. Możesz sobie usprawnić pięterko, jednocześnie polepszając całość.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 18:29

Gal pisze:
1 cze 2020, o 18:22
Chlor nie czyta, bo piecze chleb.
W chwili obecnej akurat mrozi. I wie, że te 6 Mbps to na piętro można zanieść wiadrem (czymkolwiek budżetowym). 802.11a/b to chyba ma ze 20 lat jako technologia i spokojnie dałoby radę. Poza tym jeżeli teraz jest przypadkowo 6 Mbps to może oznaczać, że za godzinę będzie 0,5 Mbps a to już zdecydowanie za mało do wideotransmisji i nawet najlepsze wifi tu nie pomoże.

Zresztą drogi Galu jak ostatnio rozmawialiśmy to wiesz, że problem miałem podobny tylko prędkości odrobinę inne i ogarnąłem transfery po WIFI do 300 Mbps na budżetowym routerze TP-Linka (obecnie ~280 PLN). Więc jeżeli komuś rwie wideo i uważa, że to problem z wifi to albo:

a) to wifi jest źle skonfigurowane
b) urządzenia są popsute
c) problem leży gdzie indziej
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

tzi
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 12 razy
Polubione posty: 34 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 18:53

Jaca68 pisze:
1 cze 2020, o 17:43
nie mam problemu z szybkością neta, mam problem z wifi na pięterku
Może kwestia innego ustawienia anteny routera na parterze i piętrze? Taka antena fajnie propaguje sygnał na boki, ale nie do góry. Może umieść ten górny jak najdalej od dolnego - może się poprawić. Możesz też je zestawić w taki sposób:
/ - góra
................. / - dół
Byle równolegle do siebie. Nic nie kosztuje a może coś się poprawi ?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 19:00

tzi, to co piszesz ma sens ale Jaca68 niby ma powerline extender (pewnie coś w ten deseń - https://www.tp-link.com/us/home-network ... tl-wpa4220) więc można założyć, że tego AP podpiął na piętrze i to nie strop jest problemem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

tzi
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 12 razy
Polubione posty: 34 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 19:10

Chloru pisze:
1 cze 2020, o 19:00
ale Jaca68 niby ma powerline extender
Aaa, to moja rada faktycznie bez sensu. To wiertara i kabel przez strop ;-) To MUSI działać.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 198 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 19:13

tzi pisze:
1 cze 2020, o 19:10
Chloru pisze:
1 cze 2020, o 19:00
ale Jaca68 niby ma powerline extender
Aaa, to moja rada faktycznie bez sensu. To wiertara i kabel przez strop ;-) To MUSI działać.
W sumie jedna mała dziurka, a problem z głowy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 93 razy
Polubione posty: 182 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 19:15

Gal pisze:
1 cze 2020, o 19:13
W sumie jedna mała dziurka, a problem z głowy.
Nie ma takiej gwarancji... ale jedna dziurka pewnie kosztuje mniej niż 2kPLN ;-)

Proponuję wykonać test:

1. Do routera na dole podpiąć komputer i udostępnić folder z jakimiś tam plikami po pareset MB - kilka GB.
2. Udać się na piętro z laptopem.
3. Podłączyć do sieci udostępnianej przez extender.
4. Uruchomić kopiowane pliki i obserwować jakie prędkości będą osiągane. Jeżeli większe niż 6 Mbps to problemem nie jest sieć wifi.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 26 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 20:46

U mnie największym problemem byl wlasnie extender tp-linka. Co chwila gubił net i pomagał tylko reset/odłączenie od prądu...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Jaca68 (1 cze 2020, o 21:09)

ODPOWIEDZ