Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 20:52

Godlik, te tanie urządzenia są np. bardzo wrażliwe na jakość prądu/zasilacza itp. Mój TP-Link wytrzymuje uptime od upgrade do upgrade bez restartów. Wprawdzie z TP-Linka to w nim został już tylko hardware bo od kilku lat używam DD-WRT/OpenWrt na domowych sprzętach.


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 82 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 21:10

Gal pisze:
1 cze 2020, o 19:13
W sumie jedna mała dziurka, a problem z głowy.
Wiercenie dziur i ciągniecie kabli nie wykluczone. Leniwy jestem i nie lubię kurzu. ;-)
JAK NIE MASZ SIĘ Z KIM BIĆ- BIJ SIĘ Z WŁASNYMI MYŚLAMI

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 82 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 21:18

Chloru pisze:
1 cze 2020, o 18:12
Wiesz do którego się łączysz? Wiesz jakie pasma osbługuje? Wiesz jak bardzo jest obciążony?
3 x NIE. I jakoś nie mam ochoty się dowiadywać. Ma działać a nie wymagać doktoratów. Jak pisałem wcześniej Netflix chodzi i póki co mi pasuje.
Człowiek jedno proste pytanie zada a tu mu proponują stawianie masztów antenowych, wiercenia ciągnięcie druta itd.
Chloru pisze:
1 cze 2020, o 18:12
Zawsze pozostaje jeszcze opcja, że masz chałupę z kryptonitu i przez ściany nie leci nic.
Strop Filigran i wszystko jasne.
JAK NIE MASZ SIĘ Z KIM BIĆ- BIJ SIĘ Z WŁASNYMI MYŚLAMI

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 21:28

Chloru pisze:
1 cze 2020, o 20:52
Godlik, te tanie urządzenia są np. bardzo wrażliwe na jakość prądu/zasilacza itp. Mój TP-Link wytrzymuje uptime od upgrade do upgrade bez restartów. Wprawdzie z TP-Linka to w nim został już tylko hardware bo od kilku lat używam DD-WRT/OpenWrt na domowych sprzętach.
Możliwe. Ale na tym forum polecono mi zainteresowanie się siecią mesh, kupiłem w komputroniku 3 kostki (z zapasem powierzchni do pokrycia) i już. Nastolatki bez focha - bezcenne*, za wszystko inne zapłacisz Mastercard.

* bez focha o internet, lista pozostałych jest długa

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 21:32

Jaca68 pisze:
1 cze 2020, o 21:18
3 x NIE. I jakoś nie mam ochoty się dowiadywać. Ma działać a nie wymagać doktoratów. Jak pisałem wcześniej Netflix chodzi i póki co mi pasuje.
Z tego co słyszę to ten internet raz chodzi a raz nie. No i chodzi bo Netflix w ramach pandemii obniżył bitrate, żeby nie zabić internetu. ;-)

Ale jeżeli 6 Mbps = działa to po prostu mamy inne oczekiwania.
Jaca68 pisze:
1 cze 2020, o 21:18
Strop Filigran i wszystko jasne.
Ale już ustaliliśmy, że jeżeli tylko ten AP jest po linii 220V podpięty i znajduje się na piętrze to strop nie powinien mieć znaczenia. Czytaj uważnie. :-P
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 99 razy
Polubione posty: 202 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 1 cze 2020, o 23:38

Godlik pisze:
1 cze 2020, o 20:46
U mnie największym problemem byl wlasnie extender tp-linka.
Jak instalowałem teściom, to też szału nie było z przepustowością i znacznie poniżej reklamowanej. Zostawiłem tylko dlatego, że to do jednego kompa, na którym przeglądane są www i jakiś tam skype.
U siebie, pomimo trudności instalacji, postawiłem jednak na skrętkę + AP.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 2 cze 2020, o 08:25

Alan, Alan, Alan! pisze:
1 cze 2020, o 23:38
i znacznie poniżej reklamowanej
To akurat normalne w każdym urządzeniu Nkowe Wifi 300 Mbps też nie zrobi więcej niż 120/150 "mięsa". Dodatkowo w tych adapterach pewnie znaczenie ma jeszcze jakość sieci elektrycznej. Chociaż nawet najtańsze robią kilkadziesiąt/100+ Mbps i to akurat w tym przypadku nie powinno być wąskim gardłem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 99 razy
Polubione posty: 202 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 2 cze 2020, o 10:27

Jakby było 100 to bym nie wspominał. Raczej jakieś 30, ale nie pamiętam - z grubsza działo więc zostawiłem.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 cze 2020, o 15:19

Alan, Alan, Alan! pisze:
2 cze 2020, o 10:27
Jakby było 100 to bym nie wspominał. Raczej jakieś 30, ale nie pamiętam - z grubsza działo więc zostawiłem.
Bo to działa tak - w gniazdku obok będziesz miał 300 Mbps. W gniazdku na piętrze - 30. I cholernie dużo zależy podobno od jakości instalacji elektrycznej i takich tam. Dlatego nie polecam takich rozwiązań. To taka proteza dla estetów i mięczaków którzy nie chcą wiercić dziurki w stropie ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 75 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 cze 2020, o 18:17

Chloru pisze:
2 cze 2020, o 08:25
Dodatkowo w tych adapterach pewnie znaczenie ma jeszcze jakość sieci elektrycznej.
To chyba w przypadku "powerline", a nie zwykłego "extendera".
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 cze 2020, o 19:17

No ja cały czas pisze o power line extender.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 42 razy
Polubione posty: 75 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 cze 2020, o 19:26

Chloru pisze:
3 cze 2020, o 19:17
No ja cały czas pisze o power line extender.
Nie wiem co ma Alan, ale Godlik na pewno nie używał powerline.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 99 razy
Polubione posty: 202 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 cze 2020, o 20:01

Pisałem o powerline extender, a odniosłem się do poniższego, że niekoniecznie. ;-)
Chloru pisze:
1 cze 2020, o 18:12
Najgorsze, najsłabsze powerline extendery dają kilkaset Mbps.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 3 cze 2020, o 20:16

Alan, Alan, Alan! pisze:
3 cze 2020, o 20:01
Pisałem o powerline extender, a odniosłem się do poniższego, że niekoniecznie. ;-)
Koniecznie tylko nie zawsze. ;-) Czyli te tanie co na pudełku mają ~500 Mbps jak wepniesz 2 do tego samego gniazdka albo metr obok pokażą ~200 Mbps ale jak wepniesz je 2 pokoje dalej to będzie ~30 Mbps. O to mnie chodziło. Tak czy inaczej to dalej dużo więcej niż 6 Mbps internetu który trzeba dostarczyć na pięterko.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye
Polubił: 706 razy
Polubione posty: 53 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 07:46

Alan, Alan, Alan! pisze:
1 cze 2020, o 23:38
U siebie, pomimo trudności instalacji, postawiłem jednak na skrętkę + AP.
Trudność instalacji w drewnianym domu :giggle:
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

tzi
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 11 razy
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 08:04

ptk22 pisze:
4 cze 2020, o 07:46
Trudność instalacji w drewnianym domu
W drewnianym problem odpada - fale idą jak nóż przez masło. Nie trzeba extendera :)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 09:41

rrosiak pisze:
3 cze 2020, o 19:26
Nie wiem co ma Alan, ale Godlik na pewno nie używał powerline.
Zgadza się. To był "zwykły" wzmacniacz sygnału. O, taki:
https://www.x-kom.pl/p/403929-access-po ... eater.html

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 99 razy
Polubione posty: 202 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 11:49

ptk22 pisze:
4 cze 2020, o 07:46
Trudność instalacji w drewnianym domu
3 kondygnacje, 380m2, ogrzewanie podłogowe (czyli odpada wiercenie gdzie wygodnie, oraz ekranuje). Na prawie całości, wszędzie tam gdzie potrzebny, ogarnięty zasięg WiFi 2.4Ghz (potrzebne było 5 access pointów) oraz doprowadzony 1Gbps ethernet. Urządzeń w sieci sporo jak na dom. Trochę zabawy jednak było, w porównaniu do wpięcia zabawki w gniazdko ;-)
Poza tym, czego się nie spodziewałem, to instalatorzy od internetu powiedzieli, że w drewnianych domach jest problem z WiFi. Nie sądziłem, a jednak jest coś na rzeczy - zakładam, że wiedzą co mówią skoro ogarniają tysiące domostw. ;-)

tzi
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 11 razy
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 13:23

Alan, Alan, Alan! pisze:
4 cze 2020, o 11:49
Poza tym, czego się nie spodziewałem, to instalatorzy od internetu powiedzieli, że w drewnianych domach jest problem z WiFi. Nie sądziłem, a jednak jest coś na rzeczy - zakładam, że wiedzą co mówią skoro ogarniają tysiące domostw.
Nie jest też tak że każda ekipa na wejściu ma slogan "kto to panu tak spieprzył' lub "to nie będzie takie łatwie" ?.
Przy porównaniu moich sprzętów które działały w domu murowanym - teraz działają w szkieletowym - szkielet jest dużo bardziej 'przeźroczysty'. Może to specyfika szkieletu- pełne ściany z bala to nie ażur jak u mnie.
Długość fali dla 2,4GHz to 12cm, może coś rezonować.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 99 razy
Polubione posty: 202 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 13:26

tzi pisze:
4 cze 2020, o 13:23
Nie jest też tak że każda ekipa na wejściu ma slogan "kto to panu tak spieprzył' lub "to nie będzie takie łatwie" ?.
Oni podłączali tylko światłowód do swojego sprzętu, ale sobie pogadaliśmy. ;-)

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: RX 450h, IS 200t
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 82 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 14:56

Chloru pisze:
3 cze 2020, o 15:19
To taka proteza dla estetów i mięczaków którzy nie chcą wiercić dziurki w stropie
A się uczepił. Wierciłeś kiedyś w filigranie? Ja tak bo sobie półki na opony mocowane do sufitu wymyśliłem w garażu. Kilka wierteł poszło. Poza tym od spodu nie ma tynku na suficie, tylko kilka mm gładzi szpachlowej. Spróbuj lampę wiszącą z sufitu o metr przesunąć. Tarcza diamentowa jest potrzebna o ilości kurzu nie wspomnę. Kable to przeżytek, jak elektrownie węglowe. 5G nadchodzi. ;-)
JAK NIE MASZ SIĘ Z KIM BIĆ- BIJ SIĘ Z WŁASNYMI MYŚLAMI

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, jest Skoda :)
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 14:58

Gdzie te 5G nadchodzi... Jak na razie to nie mogą ogarnąć aukcji, a w ciemnogrodzie ludzie maszty podpalają... ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 171 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 16:08

Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
A się uczepił.
Ja tylko kontynuuję myśl kolegów. Bardziej mnie bawi to 6 Mbps i nie mam problemów z internetem :giggle:

Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
Wierciłeś kiedyś w filigranie? Ja tak bo sobie półki na opony mocowane do sufitu wymyśliłem w garażu. Kilka wierteł poszło.
Nie ale wierciłem w żelbecie i wiem, że z odpowiednim sprzętem można to zrobić. I mówimy o jednym niewielkim otworze.
Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
Poza tym od spodu nie ma tynku na suficie, tylko kilka mm gładzi szpachlowej.
A co to ma do rzeczy jeżeli mowa o 1 otworze?
Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
Spróbuj lampę wiszącą z sufitu o metr przesunąć
Ty masz problem z internetem na piętrze czy z lampą? ;)
Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
Kable to przeżytek, jak elektrownie węglowe. 5G nadchodzi.
Tylko dojść nie może a jak już dojdzie to będzie miało te same wady co 4g do tego słaba przenikalność fal.


Dostałeś już to ubiquiti? Pochwal się rezultatem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 172 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 18:29

Chloru pisze:
4 cze 2020, o 16:08
Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
A się uczepił.
Ja tylko kontynuuję myśl kolegów. Bardziej mnie bawi to 6 Mbps i nie mam problemów z internetem :giggle:

Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
Wierciłeś kiedyś w filigranie? Ja tak bo sobie półki na opony mocowane do sufitu wymyśliłem w garażu. Kilka wierteł poszło.
Nie ale wierciłem w żelbecie i wiem, że z odpowiednim sprzętem można to zrobić. I mówimy o jednym niewielkim otworze.
Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
Poza tym od spodu nie ma tynku na suficie, tylko kilka mm gładzi szpachlowej.
A co to ma do rzeczy jeżeli mowa o 1 otworze?
Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
Spróbuj lampę wiszącą z sufitu o metr przesunąć
Ty masz problem z internetem na piętrze czy z lampą? ;)
Jaca68 pisze:
4 cze 2020, o 14:56
Kable to przeżytek, jak elektrownie węglowe. 5G nadchodzi.
Tylko dojść nie może a jak już dojdzie to będzie miało te same wady co 4g do tego słaba przenikalność fal.


Dostałeś już to ubiquiti? Pochwal się rezultatem.

A nawet jeszcze nie pada. Ale będzie. To są objawy prodromalne.
Idzie deszcz.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

tzi
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 11 razy
Polubione posty: 25 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 4 cze 2020, o 19:30

Chloru pisze:
4 cze 2020, o 16:08
Tylko dojść nie może a jak już dojdzie to będzie miało te same wady co 4g do tego słaba przenikalność fal.
Startują też na 700MHz a tu przenikalność będzie lepsza niż dla wszystkich aktualnych pasm. Te wyższe pow. 20GHz to chyba do zadań specjalnych. NIe wiem też czy te wyższe pasma nie wchodzą w kolizję z systemem GPS pomimo że są baardzo odległe ( w stanach coś z tym kombinują ale mogę trochę mataczyć, nie wczytywałem się ).

ODPOWIEDZ