Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ewemarkam
4 gwiazdki
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Forester '98 2.0 N/A AT
Polubił: 0
Polubione posty: 32 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 14:39

Wczoraj znajomy mi przyniósł na wymianę dysku, starszego HP elitebook, z i7 drugiej generacji. Matryca 17", ale obraz brzytwa, opisana jako HD+. Nie ma co porównywać z moim Lenovo x121e też leciwym. Wiem że inne rozmiary ale obraz nawet w połowie nie jest tak ostry jak na HP. Jest naprawdę niesamowita różnica.



FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 136 razy
Polubione posty: 195 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 17:14

Retina robi robotę.
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 122 razy
Polubione posty: 247 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 17:21

FUX pisze:
18 lis 2020, o 17:14
Retina robi robotę.
Apul alert! :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

jarmaj
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: Gliwice
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 30 razy
Polubione posty: 223 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 19:30

Alan, Alan, Alan! pisze:
18 lis 2020, o 13:28
podobnie jak na lepszych oponach, na dobrym zestawie monitorów zrobisz lepszy czas na NBR
Nie gram, ale ten argument do mnie przemawia :-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 68 razy
Polubione posty: 285 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 20:04

Chloru pisze:
18 lis 2020, o 17:21
Apul alert!
Gdyby ktoś miał wątpliwości: APUL-Asociace profesionálních učitelů lyžování
Chodzi o zagrożenie lawinowe.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 136 razy
Polubione posty: 195 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 20:06

Chloru pisze:
18 lis 2020, o 17:21
FUX pisze:
18 lis 2020, o 17:14
Retina robi robotę.
Apul alert! :giggle:
Te e. Uważaj bo Ci znowu ten zajebisty wyświetlacz padnie.
;-)
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 122 razy
Polubione posty: 247 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 20:38

FUX pisze:
Chloru pisze:
18 lis 2020, o 17:21
FUX pisze:
18 lis 2020, o 17:14
Retina robi robotę.
Apul alert! :giggle:
Te e. Uważaj bo Ci znowu ten zajebisty wyświetlacz padnie.
;-)
Żaden wyświetlacz nie padł. To ino szkło pękło.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 136 razy
Polubione posty: 195 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 20:39

Znaczy mdła jakoś/ć.
:mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 122 razy
Polubione posty: 247 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 21:16

FUX pisze:Znaczy mdła jakoś/ć.
:mrgreen:
Za to kastomer ker na poziomie. Obrazek

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 136 razy
Polubione posty: 195 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 21:30

Na uj kastomer jak się nie psuje.
:razz:
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 122 razy
Polubione posty: 247 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 21:35

FUX pisze:Na uj kastomer jak się nie psuje.
:razz:
Wszystko się psuje. Poszukaj w internecie Louis Rossmann :->
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2x Legacy III 2.5 my 99, Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 202 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 22:46

jak się psuje to następnego trza kupić :-)
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 134 razy
Polubione posty: 34 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 18 lis 2020, o 23:02

Alan, Alan, Alan! pisze:
18 lis 2020, o 13:09
E no, akurat ekran to byłby taki odpowiednik doboru ogumienia do warunków. Dobierzesz kiepsko to się namęczysz, będziesz ograniczony, a na koniec padnięty. To co świeci w gały jest istotne, można olać jaką literkę ma model procesora, bo 5 czy 10% różnicy zwykle nie robi.
To najwyraźniej trzeba mieć kilka monitorków i dobierać do warunków :giggle:
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (18 lis 2020, o 23:10)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 1138 razy
Polubione posty: 68 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 19 lis 2020, o 11:58

So What!, w dzisiejszych czasach to standard. Telefon, tablet, laptop... Każde z tych urządzeń ma wyświetlacz przystosowany do odpowiednich warunków.
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 79 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 21 lis 2020, o 02:07

emotki, emotki, emotki...
follow the emotki...

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 1138 razy
Polubione posty: 68 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 24 lis 2020, o 00:34

int i; /* zmienna całkowita (typu int) 'i' */
int *p; /* wskaźnik 'p' wskazujący na zmienną całkowitą */
int a[]; /* tablica 'a' liczb całkowitych typu int */
int f(); /* funkcja 'f' zwracająca liczbę całkowitą typu int */
int **pp; /* wskaźnik 'pp' wskazujący na wskaźnik wskazujący na liczbę całkowitą typu int */
int (*pa)[]; /* wskaźnik 'pa' wskazujący na tablicę liczb całkowitych typu int */
int (*pf)(); /* wskaźnik 'pf' wskazujący na funkcję zwracającą liczbę całkowitą typu int */
int *ap[]; /* tablica 'ap' wskaźników na liczby całkowite typu int */
int *fp(); /* funkcja 'fp', która zwraca wskaźnik na zmienną typu int */
int ***ppp; /* wskaźnik 'ppp' wskazujący na wskaźnik wskazujący na wskaźnik wskazujący na liczbę typu int */
int (**ppa)[]; /* wskaźnik 'ppa' wskazujący na wskaźnik wskazujący na tablicę liczb całkowitych typu int */
int (**ppf)(); /* wskaźnik 'ppf' wskazujący na wskaźnik funkcji zwracającej dane typu int */
int *(*pap)[]; /* wskaźnik 'pap' wskazujący na tablicę wskaźników na typ int */
int *(*pfp)(); /* wskaźnik 'pfp' na funkcję zwracającą wskaźnik na typ int*/
int **app[]; /* tablica wskaźników 'app' wskazujących na wskaźniki wskazujące na typ int */
int (*apa[])[];/* tablica wskaźników 'apa' wskazujących na tablicę liczb całkowitych typu int */
int (*apf[])();/* tablica wskaźników 'apf' na funkcje, które zwracają typ int */
int **fpp(); /* funkcja 'fpp', która zwraca wskaźnik na wskaźnik, który wskazuje typ int */
int (*fpa())[];/* funkcja 'fpa', która zwraca wskaźnik na tablicę liczb typu int */
int (*fpf())();/* funkcja 'fpf', która zwraca wskaźnik na funkcję, która zwraca dane typu int */

:-p
https://pl.wikibooks.org/wiki/C/Wska%C5%BAniki
Mój samochód prowadzi się lepiej niż ja

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 24 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 12:47

Polecilibyście jakiś bezproblemowy hosting - potrzebne 2 adresy e-mail i wizytówkowa strona www we własnej istniejącej domenie?
Home znowu wkurzyło koleżankę (małe biuro rachunkowe) niespodziewaną podwyżką o 30% i zastanawia się czy nie zmienić na coś nowego (migracja razem z domeną).
pozdrawiam
Grzegorz

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 136 razy
Polubione posty: 195 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 15:16

Home daje gut prays w pierwszym roku. Potem koniec promocji.

Korzystam od wielu lat i ogarniają ale tanio nie jest. Ile ta koleżanka płaci, że tak się ekscytuje?

Bo wiesz, jak ma być tanio, szybko i dobrze to jedna rzecz się wyklucza. ;-)
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 122 razy
Polubione posty: 286 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 15:19

Grzegorz, jakiś hosting na OVH?
Ja nazwa.pl i home.pl unikam.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (15 gru 2020, o 21:32)

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 16:30

zapytam. Wasze doswiadczenia z kablami Twinax? macie? Mam w domu internet do 10Gbit/s. Swiss Fibre Net AG ale to jest w XGS-PON, czyli wielu korzysta jednoczesnie. Best effort bedzie.

Kupilem nastepujace zabawki.

QNAP QSW-M408-4C jako switch od routera dostarczonego przez dostawce. No wiec kabel z portu 10GbE bedzie zasilal switch QNAP QSW-M408-4C. Switch chce polaczyc czyms takim https://shop.qnap.com/?route=product/pr ... nguage=USE z karta Asus https://www.digitec.ch/de/s1/product/as ... r-11127689 dodatkowo kupilem zonie https://www.digitec.ch/de/s1/product/qn ... r-10161411 po to aby byla zgodnosc Qnap -Qnap. Mam watpliwosci czy pojdzie u mnie przez kabel Twinax, skoro karta jest Asusa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 122 razy
Polubione posty: 247 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 17:05

prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 16:30
Mam watpliwosci czy pojdzie u mnie przez kabel Twinax, skoro karta jest Asusa.
Powinno działać chociaż my mieszkamy w kraju wykluczonym cyfrowo gdzie nawet w miastach światłowód bywa dobrem rzadkim. ;-)

Może koledzy obeznani ze sprzętem bardziej zaawansowanym potwierdzą. rrosiak?

BTW - sprawdź tylko czy po stronie LAN ten router ma porty SFP i ile oraz czy to jest router dostawcy czy tylko zakończenie sieci i musisz sprawić sobie własny.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 70 razy
Polubione posty: 118 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 17:28

prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 16:30
Mam watpliwosci czy pojdzie u mnie przez kabel Twinax, skoro karta jest Asusa.
Będzie działało, Asus nie należy do marek, dla których religia jest najważniejsza i "gada" ze wszystkim.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 21:10

Ten router ma tylko 10Gbit Ethernet i to jest jeszcze od wirtualnego dostawcy typu Heyah polskiej czy Nju submarki, bedzie w XGS-PON czyli stricte ``do 10Gbit/s nie uwzględniając protokołu narzutu ale i przecież symetryczne 10Gbit/s nie kosztuje 39 CHF miesięcznie.

Zastanawiam sie nad przewaga kabla Twinax nad Cat8 Ethernet na odcinku 5m. Chyba zadnych pro nie ma?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 70 razy
Polubione posty: 118 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 21:30

Kable DAC mają sens tylko na krótkich odcinkach, gdy chcesz zaoszczędzić na wkładkach SFP+.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 21:48

Nie wiem w ogóle co się dzieje na rynku.
Nie ma żadnych plyt w Europie dostępnych typu premium na chipsecie X570 z 3 lub 4 szynami PCI.
Nie ma żadnych procesorów AMD 5900x i wyżej.

Chcialem kupic MSI x570 Godlike. Brak. Jako kompromis Aorus Extreme. Brak. Cokolwiek z zintegrowana karta 10Gbit na plycie, juz przeboleje ze jest tylko Aquantia.

MSI Godlike jest niby za 699EUR ale nie ma, chyba ze zaplace 1500 EUR to bedzie od razu. Aorus Extreme jest za 769 niby Eur, ale tez brak...

ODPOWIEDZ