Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 230 razy
Polubione posty: 220 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 21:49

Alan, Alan, Alan! pisze:
14 gru 2020, o 15:19
hosting na OVH?
Ja kupiłem taki, była jeszcze dodatkowa promocja na black friday ale już jej nie ma. https://www.ovh.pl/hosting/hosting-osobisty.xml
Trzeba w końcu jakąś prostą stronę postawić, OVH działa i nie jest drogie. Nawet wsparcie przyzwoicie działało jak kiedyś potrzebowałem zadać trochę pytań laika.


Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 22:03

prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 21:48
Nie ma żadnych plyt w Europie dostępnych typu premium na chipsecie X570 z 3 lub 4 szynami PCI.
Przecież one zazwyczaj mają 4-5 (chyba, że chodzi Ci o długie PCI), nawet te trochę tańsze i dostępne. Co oznacza premium? Czy chodzi Ci o te karty 10 GbE? W takim wypadku to raczej musisz się liczyć z dokupieniem karty.
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 21:48
Nie ma żadnych procesorów AMD 5900x i wyżej.
Nie ma niczego - GPU, konsol, Ryzenów. Taki czas. Pozostaje albo przepłacić albo czekać.

Nie wiem do czego Ci ten sprzęt - 10 GbE na końcówce, cpu 12c/24t itp. jeżeli faktycznie potrzebujesz czegoś takiego to raczej bym patrzył w stronę TRX4 a nie AM4 (lub odpowiedniki Intela).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 22:35

ryzen ma jeden problem- pobor mocy. Zawsze robie maszyny high-end bo oplacaja sie bardziej- po pierwsze na poczatku sa superszybkie a potem przez 7 lat wystarczaja do wszystkeigo.

Sam pracuje na Asus Deluxe X99 z 6900K i 64Gb ramu. Premium -chce miec plyte wyzszej jakosci, zero overclockingu...ale wszystko co nawet jest ma choinki z diod niczym odpustowe kiczowate cyrki.

Karty 10GbE kupilem - jedna wlasnie od QNAPa, druga Asusa, przy czym Asus jest na SFP+. Majac w domu 10GBE (no ok, nie ma SLA, i to jest to nieszczesny XGS-PON) no ale chce miec cos szybkiego.

Zona renderuje duzo, wiec nie chcac robiac w domu grzejnika zdecydowalem sie na X570 i 5900X ( 5950X nam niepotrzebny)

Co do sprzetu to podobnie ejst z elektronarzedziami, ekspresami do kawy i wszystkim prawie. Albo bierzesz co jest, albo... spadaj.

Cieszylem sie jak dziecko bo udalo mi sie kupic 20 sztuk dyskow HDD jeszcze z Convntional Magnetic Recording, wolalem Toshibe, ale ta niedostepna byla. Wzialem Western Digital 18 Terabajtowe HD WUH721818ALE6L4/0F38459 - i od oficjalnego resellera za 300 EUR po sztuke.

Niestety jakosci HGST to nie ma, ale wiadomo.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 22:47

prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 22:35
ryzen ma jeden problem- pobor mocy.
No chyba nie do końca - to są bardzo efektywne energetycznie procesory (Zen3).
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 22:35
Zawsze robie maszyny high-end bo oplacaja sie bardziej- po pierwsze na poczatku sa superszybkie a potem przez 7 lat wystarczaja do wszystkeigo.
OK - rozumiem. Może nie sam top topów ale wygląda na to, że praktycznie od ręki w PL są

https://www.komputronik.pl/product/6426 ... s-pro.html
https://www.komputronik.pl/product/6606 ... mpact.html
https://proline.pl/gigabyte-x570-aorus- ... 4-p1367780
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 22:35
Albo bierzesz co jest, albo... spadaj.
Ee tam, kwestia poszukania. 3 tygodnie temu byłem w sklepie gdzie ceny były w miarę normalne i pooglądałem chyba z 4 czy 5 różnych wariantów RTX3070 ;-)

Na przeczekanie kup może R5 5600X (łatwo sprzedać później) albo 3900XT (i może nie będziesz musiał sprzedawać przez kilka lat).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 23:15

widzisz, chce zlozyc za jednym zamachem. Ostatnio wymienilem paste pod procem i grafika laptopa zony wiec jeszcze pochodzi (no i odkurzony).

co mnie rozwala. Lata temu wyjmowana bateria, kosci ram to byl standard. Dzis lutuja wszystko do plyty na fix. Nawet baterie. To ma byc produkt jednorazowy. Ram zalutowany, M.2. SSD zalutowane, nawet HDD potrafia zalutowac. Sprawdzalem HP.

To powinno byc zakazane. Swoja droga jak cos mi sie dzieje po latach z dyskiem, to mam cykanie parkouru glowic, albo wibracje albo..wtedy wiadomo ze czas na sprawdzenie backupow.

A SSD padaja natychmiast jak muchy. Nagle no bootable drive found i.. koniec. Mimo chlodzenia. Co uwazam za kolejne swinstwo - jak producenci czaruja w specyfikacjach czytaj klamia. Robia albo albo. Kupujesz dowolna plyte glowna dowolny chipset czy intel czy amd. Masz powiedzmy 6 portow sata3. No i sloty m.2 ssd na plycie.

W opisie plyty masz na przyklad RAID sprzetowy 0,1,5,10.... tylko ze... jest jedno ale... jesli wlozysz w slot M.2 dysk ssd to on ma uwspolnione sciezki z SATA 5, a nastepny z SATA6... i z raidu sprzetowego nici...

Owszem, Raid softwarowy lepszy, ale znam takich co chca sprzetowy. No i .. tu kazdy producent klamie.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 23:27

prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:15
widzisz, chce zlozyc za jednym zamachem
No to zostaje Ci czekać albo przepłacić. Ty możesz chcieć a rynek swoje ;-)
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:15
co mnie rozwala. Lata temu wyjmowana bateria, kosci ram to byl standard. Dzis lutuja wszystko do plyty na fix. Nawet baterie. To ma byc produkt jednorazowy. Ram zalutowany, M.2. SSD zalutowane, nawet HDD potrafia zalutowac. Sprawdzalem HP.
W laptopach od dłuższego czasu tak jest. Im mniejszy i lżejszy tym mniej można wymienić.
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:15
A SSD padaja natychmiast jak muchy.
Nie zauważyłem a najstarszy w domu będzie miał z 8 lat...
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:15
W opisie plyty masz na przyklad RAID sprzetowy 0,1,5,10.... tylko ze... jest jedno ale... jesli wlozysz w slot M.2 dysk ssd to on ma uwspolnione sciezki z SATA 5, a nastepny z SATA6... i z raidu sprzetowego nici...
To co jest na płytach ma mało wspólnego z porządnymi kontrolerami. To, że są dzielone te złącza to norma. I wcale nie nici - zrobisz RAID z tylu dysków na ile pozwoli Ci płyta. Zazwyczaj tych SATA masz z 6/8 jak Ci zabierze 1 albo 2 to dalej zostaje min 4 dyski dla macierzy.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 14 gru 2020, o 23:58

Ale ja chcialem wszystkie 8 spiac kiedys w RAID i dodatkowo miec jeszcze start systemu z M.2 SSD. Ale nie da sie.
Malo tego. Mam obok stara plyte Gigabyte FX-970 Gaming ze starym Athlonem jeszcze (bo wspiera AM2+) i.. tam jest 6 portow SATA i jeden M.2. Owszem - 4 dyski moga isc do RAID a jak jest M.2. to trudno jeden port SATA wypada...ale... jest sobie w nim wlasnie RAID z 4 dyskow Toshiba 14Tb i startuje z M.2. i nagrywarka combo... Plyta budzetowa od zawsze, tania, bootuje sie w 4 sekundy.

Moj Asus X99 Deluxe bootuje sie 3 minuty niezaleznie od podpietych HDD. Tak ma. No ale... w Biosie ma tak ze jak jest Raid i M.2. to nie da sie ustawic boot z M.2. - koniecznie wymusza mi tworzenie partycji bootowalnej na raidzie. Albo mam wylaczyc raida i robic sobie M.2 SSD i Raid softwarowy... Plyta kosztowala chyba ze 4x co ten tani gigabyte. No i co mi z tego, ze ma 8 x SATA 6Gbit/s ?

Jest sobie slot M.2. na plycuie oraz slot M.2 w rozszerzeniu - karcie PCI Express...i tu tez nie mozna zrobic RAID na SSD kupujac te same dyski...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 00:22

prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:58
Ale ja chcialem wszystkie 8 spiac kiedys w RAID i dodatkowo miec jeszcze start systemu z M.2 SSD. Ale nie da sie.
To trzeba było kupić odpowiedni sprzęt. To nie jest typowy przypadek wykorzystania sprzętu domowego a o takim rozmawiamy.
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:58
Plyta budzetowa od zawsze, tania, bootuje sie w 4 sekundy.
No i po co Ci teraz płyta premium? Kup dobrą płyte + odpowiedni kontroler + odpowiedni zasilacz + odpowiednią obudowę... a ja bym to wszystko wywalil wsadził to w NAS i do tego użył tego 10 GbE a do internetu najzwyklejszej karty sieciowej 1/2.5 GbE.
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:58
Moj Asus X99 Deluxe bootuje sie 3 minuty niezaleznie od podpietych HDD. Tak ma.
Wyłącz trenowanie pamięci przy bootowaniu - tutaj coś o tym piszą http://forum.notebookreview.com/threads ... ds.781301/ niektórym nawet pomogło.
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:58
No i co mi z tego, ze ma 8 x SATA 6Gbit/s ?
To, że zawsze można odpalić na tym coś takiego - https://unraid.net/download i wtedy to obsłużysz.
prezeskot pisze:
14 gru 2020, o 23:58
Jest sobie slot M.2. na plycuie oraz slot M.2 w rozszerzeniu - karcie PCI Express...i tu tez nie mozna zrobic RAID na SSD kupujac te same dyski...
Można tylko pewnie znowu jakiś unraid albo inne softwarowe rozwiązanie. Liczba możliwych kombinacji jest ogromna więc obsługiwane są te najbardziej prawdopodobne czytaj występujące na rynku. Ty najwidoczniej jesteś w mniejszości.


Jak faktycznie masz potrzebę hodowania takiej ilości dysków to trzeba zainwestować w coś takiego - https://www.synology.com/pl-pl/products/DS1821+ (lub jakiś odpowiednik Qnap) i spiąć to 10 GbE.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (15 gru 2020, o 21:45)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 00:45

mam QNAPA i w nim 8 dyskow Toshiba 16TB jeszcze z Conventional Magnetic Recording a podlaczony jest thunderboltem i dziala. Ty nie wspominasz o Thunderbolt? Sprawdzanie pamieci wylaczone. Ta plyta Asusa tak ma. Ale z Asusa sie wyleczylem.

Tak w ogole to i tak szukam kompromisow. Jako Switch 10GBit w domu moglem przeciez Mikrotika brac czy Ubiquiti. Jednak w pewnym momencie zaczyna sie przesada i snobizm.

Ja jestem amator, zajmuje sie anestezja i nie chce byc kompletnie w puszczy. Moi koledzy to nie wiedza nawet czym rozni sie HDD od SSD a juz nie mowiac o MLC,TLC, SLC, NVME etc.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 01:10

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 00:45
Ty nie wspominasz o Thunderbolt?
Jeszcze nie wspominam bo jak chcesz mieć to na płycie to pod AM4 to znam jeden model na B550 (Gigabyte Vision D). Oczywiście zawsze możesz dołożyć dodatkowy kontroler.
prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 00:45
Jednak w pewnym momencie zaczyna sie przesada i snobizm.
Albo hobby ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 01:36

a nie bycie frajerem? Patrze na te kolorowe choinki dla inceli typu MSI Godlike czy Aorus Extreme... A mi wystarczylaby plyta Ultra Durable... Ale..Ani ona nie ma tyle dlugich PCI Express, ani Thunderbolta... no i zaczyna sie stare - dokup kontroler na karcie/rozszerzenie...i zajmij slot PCI Express.

A tania plyta to tak jak znajomy nie mogl obczaic ze jak to wlozyl karte 10Gbit w PCI 1.0 i ma slaby transfer. Ja nie musze miec ani MSI Godlike ani Aorus Extreme Ultra - tam jest podatek od bycia geekiem.

Rozwazam te plyte GigaByte X570 UD no i kontroler dokupic. Swoja droga zadowolony jestem z SSD od Gigabyte (Aorus 2Tb)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 09:03

Popatrz raz na te kartę asusa a potem zastanów się dlaczego ma takie krótkie złącze. Bo mamy pcie 3 lub też 4 generacji i wystarczy (x4). Do czego Ci więcej tych długich pcie potrzebne?


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

JARP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
Polubił: 2 razy
Polubione posty: 34 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 09:48

Grzegorz pisze:
14 gru 2020, o 12:47
Polecilibyście jakiś bezproblemowy hosting - potrzebne 2 adresy e-mail i wizytówkowa strona www we własnej istniejącej domenie?
Home znowu wkurzyło koleżankę (małe biuro rachunkowe) niespodziewaną podwyżką o 30% i zastanawia się czy nie zmienić na coś nowego (migracja razem z domeną).
Zajrzyj na webd.pl - ja używam od kilku lat i na razie nie narzekam.
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było... :lol:

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 10:32

@Chloru mam dwie karty grafiki spiete no i ... wincyj lepiej. :)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 10:37

prezeskot, SLI/Crossfire is dead. Ale jak bardzo chcesz się w to dalej bawić to zadbaj o to, żeby rozstaw slotów PCI na nowej płycie był taki sam jak na starej bo inaczej czeka Cię jeszcze kupowanie mostka.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 10:58

wiesz, tak sobie od kilku dni studiuje wszystko co jest i ... cos co chcialbym kupic nie istnieje. Powiedzmy ze zdajesz sie na doswiadczenie producenta i chcesz miec to zrobione raz a dobrze.

No i jest jedna plyta na chipsecie X570, ktora ma nawet 2 x Thunderbolt 3.0 i port 10Gbit Ethernet. Wszystko fajnie, ma nawet 8x Sata 6Gbit/s... Wchodzisz w szczegoly a tam takie kwiatki:
All three of the x1 pci express slots share a single pcie 2.0 lane (yes, two point zero), and they share it with four of the eight sata ports.

Chcialbym: plyte na Chipsecie x570, bez diod jak na kramarcznym odpuscie, wku...wiajacych rgb i wodotryskow, najlepiej z grubego laminatu E-ATX, z 10GbE na plycie, z Thunderbird 3.0, z drugim portem Lan 2.5Gbe... obslugujaca 128 Gb RAMu, z dual bios... no i okazuje sie ze sobie moge chciec. Takiej plyty nie ma. Nie istnieje. Jestem dinozaur.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 11:43

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 10:58
No i jest jedna plyta na chipsecie X570, ktora ma nawet 2 x Thunderbolt 3.0 i port 10Gbit Ethernet. Wszystko fajnie, ma nawet 8x Sata 6Gbit/s... Wchodzisz w szczegoly a tam takie kwiatki:
All three of the x1 pci express slots share a single pcie 2.0 lane (yes, two point zero), and they share it with four of the eight sata ports.
CPU daje Ci 24 linie, chipset dodatkowe 16. Ty chcesz włożyć 2 x GPU -> zajmiesz wszystkie linie do CPU (16 + 8). Zostaje Ci 16 linii do chipsetu... a dodatkowo chcesz miec TB, fefnaście dysków HDD, NVMe, 10 GBe itp. itd.
prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 10:58
Takiej plyty nie ma. Nie istnieje. Jestem dinozaur.
Ty po prostu szukasz w złym segmencie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 12:05

Ale jak widze jakie sa plyty z chipsetem TR4 i nie chce przesadzac. Zona robi grafike w Photoshopie amatorsko i uzywa Adobe Premiere. Dzis software pisze sie wiadomo jak, to problem uzyszkodnika....

no i jak odpali dwie czy trzy karty Photoshopa, Adobe Premiere to sie cieplej w domu robi i głośno. A ja mam przed soba Noctua NHD15-SE-AM4

Uwazasz ze cos na TR4 byloby lepsze do tych zastosowan?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 12:28

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 12:05
Ale jak widze jakie sa plyty z chipsetem TR4 i nie chce przesadzac.
To jeszcze spójrz na ceny procesorów i szybko wrócisz na ziemię.
prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 12:05
no i jak odpali dwie czy trzy karty Photoshopa, Adobe Premiere to sie cieplej w domu robi i głośno. A ja mam przed soba Noctua NHD15-SE-AM4
Bardzo dobry wybór.
prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 12:05
Uwazasz ze cos na TR4 byloby lepsze do tych zastosowan?
Do amatorskiego dłubania to zdecydowanie nie trzeba 10 GbE, thunderboltów, wypasionych macierzy ani też TRX4.

Ciepło i głośno - Noctua to bdb sprzęt. Jak jest ciepło i głośno (teraz) to trzeba dodatkowo spojrzeć na obudowę i zamontowane wentylatory. I uwzględnić ewentualną wymianę.

Zrezygnowałbym z tych 2 kart i kupił jedną jakiejś nowszej generacji. Zastanowił się ile dysków jest w środku niezbędnych.

System postawił na dysku NVMe. Dorzucił jakiś kolejny dysk do pracy nad tymi grafikami. Backupy i inne materiały robocze trzymał na Qnapie. 10 GbE niech posłuży do brania rzeczy z tego Qnapa.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 13:16

Ale bez zadnego problemu karte Thunder 3.0 w zlacze PCIE i mamy port do Qnap. Noctua jesz u mnie od zawsze. Mimo ze jej wentylatory maja taki kolor dildo.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 13:31

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 13:16
Ale bez zadnego problemu karte Thunder 3.0 w zlacze PCIE i mamy port do Qnap. Noctua jesz u mnie od zawsze. Mimo ze jej wentylatory maja taki kolor dildo.
No to wtedy masz LAN 1 albo 2.5 GbE (w zupełności wystarczy). Wentylatory jak masz inne Noctua to pewnie jest OK. Trzeba popatrzeć na to czy obudowa zapewnia przeciąg. Problemem jest wtedy tylko ograniczony wybór płyt pod AM4 z TB (to normalne bo to technologia Intela). Możesz ewentualnie poczekać na jakieś testy Intela 11th gen i dokonać wyboru.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 70 razy
Polubione posty: 287 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 14:03

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 10:58
Jestem dinozaur.
To JA jestem dinozaur.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 248 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 14:53

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 13:16
Ale bez zadnego problemu karte Thunder 3.0 w zlacze PCIE
Tylko sprawdź wcześniej dostępność tych kart, żebyś się nie zdziwił...
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 122 razy
Polubione posty: 287 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 15:40

prezeskot pisze:
15 gru 2020, o 12:05
Zona robi grafike w Photoshopie amatorsko i uzywa Adobe Premiere.
Aż taki sprzęt potrzebujesz do tego?
Premiere nie używam, bo nie składam filmów, ale wątpię, żeby był z tym aż taki problem w amatorskim zastosowaniu. Zapytam przy okazji grafików.
To może łatwiej, prościej i taniej kupić Maca do grafiki, bo na Maca jest FinalCut pro, który o niebo lepiej działa niż produkt Adobe. Serio, zamiast ładować kupę siana w sprzęt, lepiej zmienić (tzn dodać) platformę, skoro jest na nią dobre oprogramowanie. Albo znaleźć jakąś gotową stację roboczą, tylko pewno dobre auto za to można kupić.

Photoshopa używam i na moim już leciwym laptopie chodził dobrze, a to "tylko" i7HQ z 12GB ramu i jakimś SSD. Na piecu obecna wersja chodzi też bardzo dobrze.

prezeskot
2 gwiazdki
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 54 razy

Poradnik młodego komputerowca

Post 15 gru 2020, o 18:53

Obudowe kupilem Fractal Define 7XL. Dodatkowe Coolery Noctua do niej. Zona ma okolo pi razy drzwi obecnie 14 Tb grafik z fotoshop. Wszystko jest na QNAP, ale zastanawiam sie czy QNAP nie powinien dostac Western Digital DC HC550 - 18Tb i te Toshiby co sa w jej Fractala. Najmniejszy dysk u mnie to dawny stary niehelowy HGST 6.0Tb jeszcze jak HGST bylo samodzielne. O dziwo przeszczep elektroniki z jednego nowszego o pol roku HGST Ultrastar 6Tb (nowszego o pol roku od pierwszej serii tych 6Tb HGST Ultrastar) do padnietego WD Gold od sasiada spowodowal pelen Backup danych i w lokalnym srodowisku helweckiej wsi stalem sie guru ( zupelnie inne firmware, zupelnie inne dyski formalnie, daty produkcji etc.) no i GOLD nie powinien bo helowy a tu... no poszlo. Odzyskalem i juz. Mimo iz te dyski roznia sie latami produkcji. Ale juz za 4 razem plyta nie rozpoznala urzadzenia.

Nie bylem online bo zajalem sie testowaniem ASUS XG-C100F - karta zloto. Dogaduje sie jak wspomniał @Chloru z QNAP QSW-M408-4C

Dodatkowo kupilem karte QNAP https://www.digitec.ch/de/s1/product/qn ... r-10161411

Ta karta dziala jak plug and play w plycie Asus X99 Deluxe bez problemu, w Gigabyte GA-790 Gaming rowniez. Do plyt Gigabyte zaczynam miec sentyment. W firmie gdzie pracowalem z oszczednosci nie bylo systemu przeciwprzepieciowego. MSI i Asusy poszly do krainy wiecznych lowow. Gigabyte low endy przetrwaly. Moze przypadek anegdotyczny?

Zastanawiam sie nad Biostarem. Plyty Biostar to margines. Kiedyś byly dobre bo zamiast w marketing inwestowali w produkty. @Chloru czy tak jest dzisiaj? a EVGA ? EVGA miala kiedys jakosc a czy nadal jest jakość czy jakoś ?

@Alan moje sprzety sa oszczedne - na poczatku to musi byc rakieta. No i bodajze od 6 lat albo 5ciu mam swojego skladaka X99 Deluxe II od Asusa, 64 Gb RAM Corsair, Gigabyte Extreme Gaming 1080, Zasilacz Seasonic 1000W Platinium, Procek 6900K (sprawdzilem wlasnie) Dysk SSD Gigabyte 2Tb po M.2. (obsluguje nawet PCIE 4.0) wiec tu akurat jest przerost formy nad trescia, no i wszystkie sloty w wielkiej Big Tower be quiet zajete dyskami HDD, przy czym niektore odlaczone. Im mniej HDD tym mniej ciepla i wibracji, zaraz wloze 4 sztuki tych 18Tb a reszta na polke... Z monitorow po tym jak mi Samsungi padaly jak muchy to mamy Eizo i zadowoleni.

Zonie chce zrobic kompa, ktory wytrzyma 5-7 lat. W planach jest X570, 64 Gb RAM (do 128 ale nie widze sensu) ona dostanie teraz na plyte karte 10Gbit QNAP Ethernet, kupilem pol roku temu Gigabyte Geforce RTX 2070 Windforce 2x 8G, pamieci kupie jakies niby do podkrecania a i tak wszystko na defaulcie bedzie lecialo.

Jest pomysl po tym co mi tu @Chloru podal zeby kupic plyte z 3 slotami M.2 i kupic 3 takie dyski. https://www.gigabyte.com/Solid-State-Dr ... SSD-2TB#kf

Ewentualnie 3 Dyski na PCI 4.0 Samsunga 2Tb z wersji Pro i na 2 zrobic RAID a z trzeciego bootowalny systemowy. Pytanie czy tak sie da ( @Chloru ?) Ewentualnie Systemowy kupic mniejszy 500GB (jak padnie to nowy, ja zawsze mam na polce przynajmniej 2 nowe dyski 14TB Toshiby i jakies NVMe SSD).

Idea jest taka, aby przebic sie przez bezsensowny marketing i gadzeciarstwo i nie byc gupim ujem, co w jakies RGB wodotryski pieniadze pakuje. To ma dzialac jak rakieta, byc ciche (o to zadba Noctua) i byc regularnie tylko odkurzane i nic wiecej). Bo tanie mieso psy jedza. Lepiej wydac na poczatku wiecej i potem korzystac bezobslugowo. Odkad nie gram w pirackie gry nie musze regularnie stawiac systemu od nowa.

Macie jakies przemyslenia?

ODPOWIEDZ