Chrome by google

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Chrome by google

Post 4 wrz 2008, o 11:28

Ktoś z was zainstalował tą nową przeglądarkę ? Ja właśnie testuję i póki co jest OK. Zwłaszcza szybkość jest bardzo zadowalająca porównując np. do FF3, który ostatnio chodzi mi jak krew z nosa... Ciekaw jestem waszych opinii.

O - zauważyłem ciekawą rzecz w Chrome - w oknie edycji tekstu podkreśla na czerwono niektóre słowa które są prawidłowo napisane - ciekawe :roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Chrome by google

Post 4 wrz 2008, o 11:34

Ja sie bawie Chrome od dwoch dni. Zapowiada sie fajnie, ale brakuje mi paru rzeczy takich jak gestures, adblock, web developer etc. Poza tym jakos szybciej czyta/renderuje strony - dobrze to widac na moim dosc kiepskim laczu w domu.

Na laptopie nie dziala mi scrollowanie w gore na touchpadzie, a w dol strasznie szybko przewija.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 4 wrz 2008, o 11:37

remek pisze: gestures, adblock, web developer

A co to są ? (Adblock znam)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 4 wrz 2008, o 12:00

WRC fan pisze:

Gestures to takie cos co przy odpowiednim machaniu myszą otwiera/zamyka zakładki i okna, cofa do poprzedniej strony etc.
Wiesz takie LFB tylko w przeglądarce :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 4 wrz 2008, o 12:04

Jak Wam za wolno przeglądarki ładują, to załóżcie se dzieci Operę. Lux torpeda :thumb:
A Chrome najs, chociaż rewolucji póki co nie widzę 8-)

Filip Cz
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy dizel H6
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 4 wrz 2008, o 12:18

Eeee. Nie ma na maka...

Zresztą jakoś guglom nie ufam do końca. Wyszukiwarka ok, ale coś za dużo chcą o mnie wiedzieć.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 4 wrz 2008, o 12:51

Chloru pisze: Wiesz takie LFB tylko w przeglądarce

To na pewno dla mnie za trudne :mrgreen:
Filip Cz pisze: Zresztą jakoś guglom nie ufam do końca. Wyszukiwarka ok, ale coś za dużo chcą o mnie wiedzieć.
Właśnie też się nad tą kwestią zastanawiałem :roll:

Filip Cz
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 wrz 2008, o 12:54

Niby wszystko bardzo wygodne. Maile w guglu, arkusze kalkulacyjne w guglu, kalendarz w guglu itd. Przecież jak to nagle wyłączą, to będzie światowy kryzys. :whistle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 wrz 2008, o 13:11

Filip Cz pisze: Przecież jak to nagle wyłączą, to będzie światowy kryzys. :whistle:
nie wylacza...

...bo co by wtedy indexowali :mrgreen:

Filip Cz
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 wrz 2008, o 13:15

Jak im się akurat będzie opłacało to nie wyłączą. Chyba że nagle bardziej będzie im się opłacało wyłączyć... Nietrudno to sobie wyobrazić. Przecież gugla może kupić jakiś arab. Będzie to dzień powstania nowego rodzaju terroryzmu. Informacyjnego.

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 4 wrz 2008, o 13:19

barbie pisze:Jak Wam za wolno przeglądarki ładują, to załóżcie se dzieci Operę.
A zrobili wreszcie NoScripta?
WRC fan pisze:Zwłaszcza szybkość jest bardzo zadowalająca porównując np. do FF3, który ostatnio chodzi mi jak krew z nosa...
Moze jakis addon? U mnie dziala tak samo szybko caly czas.

g.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 4 wrz 2008, o 13:22

WRC fan pisze:
remek pisze: gestures, adblock, web developer

Ja znam tylko pierwsze, do czego ta reszta?
WRC fan pisze: To na pewno dla mnie za trudne
Dał byś radę, skoro ja dałem

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 wrz 2008, o 13:24

Filip Cz pisze: Jak im się akurat będzie opłacało to nie wyłączą. Chyba że nagle bardziej będzie im się opłacało wyłączyć... Nietrudno to sobie wyobrazić. Przecież gugla może kupić jakiś arab. Będzie to dzień powstania nowego rodzaju terroryzmu. Informacyjnego.

a jak jakis arab kupi plusgsm i postawi superkompa ktory bedzie rozpoznawal slowa kluczowe? to nie problem samego gógla tylko raczej nowoczesnego zycia. Jest ono coraz mniej prywatne. Musialbys wziac nozyczki i odciac kabelek, wyrzucic komorke, zgubic tablice rejestracyjne ( :mrgreen: ) samochodu i przestac placic karta. A najlepiej lepianka w pobliskim lesie. ;-)

Mnie tam osobiscie wali czy jakis kolo w Mountain View czyta moje maile czy nie. Najwyzej obok maila od brata pojawi sie oferta taniego biletu do Australii, ktorej i tak nie klikne.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 4 wrz 2008, o 14:03

gruby pisze: Moze jakis addon? U mnie dziala tak samo szybko caly czas.

Już jest lepiej, to chyba komp dostał lekkiej czkawki.
radekk pisze: Dał byś radę, skoro ja dałem
No to chyba się skuszę :-) jak się za to zabrać ? (widzicie, WRC fan wcale nie wie wszystkiego :-p )

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 4 wrz 2008, o 14:05

Chrome, nowy produkt Google to nie tylko nowa przeglądarka. Z rzadka zadajemy sobie trud czytania zawiłych licencji na oprogramowanie które kupujemy, jeszcze rzadziej czytamy warunki na jakie się zgadzamy używając oprogramowanie darmowe.

Licencja Chrom szykuje nam kilka ciekawych niespodzianek. Przedstawiamy najciekawsze z punktów dotyczących "usług" Google. "Usługa" to:

1. Relacje Użytkownika z Google
1.1 Korzystanie przez Użytkownika z produktów, oprogramowania, usług i witryn internetowych Google (zwanych zbiorczo w tym dokumencie „Usługami”

Czyli Chrome uznawany jest za usługę. I bardzo fajnie. Co dalej pisze Google o "usługach"

11. Licencja na Treść udzielana przez Użytkownika

11.1 Użytkownik zachowuje prawa autorskie i wszystkie inne już przez niego posiadane prawa do Treści zgłaszanej, publikowanej lub wyświetlanej w Usługach lub za ich pośrednictwem.

Naturalne, prawda?

Zgłaszając, publikując lub wyświetlając treść, Użytkownik udziela Google stałej, nieodwołalnej, ważnej na całym świecie, nieodpłatnej i niewyłącznej licencji na reprodukcję, adaptację, modyfikację, tłumaczenia, publikację, publiczne odtwarzanie, publiczne wyświetlanie i rozpowszechnianie wszelkiej Treści zgłaszanej, publikowanej lub wyświetlanej w Usługach lub za ich pośrednictwem.

Czyli cokolwiek nie napiszecie na forum, blogu czy w komentarzu, na jakiejkolwiek stronie za pomocą Chrome. Każde zdjęcie, film czy materiał audio umieszczone przez was w Internecie za pomocą Chrome, może być wykorzystane, modyfikowane czy adaptowane przez Google.

Licencja ta ma na celu wyłącznie umożliwienie Google wyświetlania, rozpowszechniania oraz promowania Usług i może zostać cofnięta w niektórych Usługach w sposób dozwolony na mocy Dodatkowych warunków dotyczących tych Usług.

Przekonują was to? Nas raczej nie.

11.2 Użytkownik akceptuje, że licencja ta obejmuje prawa Google do udostępniania Treści innym firmom, organizacjom lub osobom fizycznym, mającym z Google umowy dotyczące świadczenia usług dystrybucyjnych oraz do używania Treści w związku ze świadczeniem takich usług.

Czyli... Wielki Brat patrzy i sprzedaje dalej pozyskane treści. Zarabiając na informacjach z naszych maili pisanych poprzez systemy webmail, tekstach pisanych na blogach, zdjęciach, filmach itp.

11.3 Użytkownik rozumie, że Google podczas przeprowadzania niezbędnych czynności technicznych w celu świadczenia Usług naszym użytkownikom może (a) przesyłać lub rozpowszechniać Treść należącą do Użytkownika w różnych sieciach publicznych i na różnych nośnikach; oraz (b) dokonywać zmian Treści należącej do Użytkownika niezbędnych w celu dostosowania Treści do wymogów technicznych odpowiednich sieci, urządzeń, usług lub nośników. Użytkownik akceptuje fakt, że niniejsza licencja uprawnia Google do podejmowania takich działań.

A Użytkownik rozumie i na wszystko się godzi...
Jest ktoś chętny do używania Chrome?!? Ciekawscy mogą doczytać resztę - pod adresem http://www.google.pl/chrome/eula.html

Podobne zapisy jeszcze niedawno mogliśmy czytać w licencji dotyczącej Photoshop Express, Adobe wycofało się z części kontrowersyjnych zapisów. Być może Google niebawem również zrewiduje swoje licencje. Choć Apple nadal w licencji Safari na PC zezwala na użytkowanie tej przeglądarki jedynie na własnych komputerach

z http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Chr ... caid=168c6
Obrazek

BartekT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy

Post 4 wrz 2008, o 14:18

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 4 wrz 2008, o 14:51

WRC fan pisze: widzicie, WRC fan wcale nie wie wszystkiego :-p )

A kto twierdził, że wie?! :o :?

:-p

Filip Cz
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 wrz 2008, o 14:57

Wszyscy to wiedzieli.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 wrz 2008, o 14:58

WRC fan pisze: No to chyba się skuszę jak się za to zabrać ?
A masz już ściągnięte?Jak nie to zacznij od tego :roll:
WRC fan pisze:(widzicie, WRC fan wcale nie wie wszystkiego )
Sądzę że udajesz, żebyśmy nie mieli tylu kompleksów :razz:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 4 wrz 2008, o 16:22

radekk, coś mi się kiedyś o uszy obiło, że WuRC nie lubi lizusów. :whistle:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 wrz 2008, o 19:51

EterycznyŻołądź co się podlizujesz :razz:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 wrz 2008, o 14:34

Whenever we release a product in beta as we just did with Google Chrome, we can always count on our users to come up with ways to improve it. This week's example: several eagle-eyed users and bloggers have expressed concern that Section 11 of Google Chrome's terms of service attempts to give us rights to any user-generated content "submitted, posted or displayed on or through" the browser.

You'll notice if you look at our other products that many of them are governed by Section 11 of our Universal Terms of Service. This section is included because, under copyright law, Google needs what's called a "license" to display or transmit content. So to show a blog, we ask the user to give us a license to the blog's content. (The same goes for any other service where users can create content.) But in all these cases, the license is limited to providing the service. In Gmail, for example, the terms specifically disclaim our ownership right to Gmail content.

So for Google Chrome, only the first sentence of Section 11 should have applied. We're sorry we overlooked this, but we've fixed it now, and you can read the updated Google Chrome terms of service. If you're into the fine print, here's the revised text of Section 11:

11. Content license from you
11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services.

And that's all. Period. End of section.

It will take a little time to propagate this change through the 40+ languages in which Google Chrome is available, and to remove the language in the download versions. But rest assured that we're working quickly to fix this. The new terms will of course be retroactive, and will cover everyone who has downloaded Google Chrome since it was launched.
nie mam sil tlumaczyc ;-)

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 5 wrz 2008, o 15:27

Używałem kiedyś Mozilla Suite, byłem zły jak mi wymyślili FF (i nieszczęsnego Thunderbirda zamiast Kuriera), później przesiadłem się na IE7, do Opery się nigdy przyzwyczaić nie mogłem. Minimalizm Chrome strasznie mi odpowiada, do tego jeszcze prędkość renderowania stron. Jak dla mnie może być. :)

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 wrz 2008, o 15:29

remek pisze: nie mam sil tlumaczyc
A mi czytać, może ktoś streścić w paru zdaniach?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 5 wrz 2008, o 15:54

Generalnie zgadzam się z opinią którą dziś przeczytałem w "FT" - gdyby nie logo Google, to nikt by kolejnej nowej przeglądarki nie zauważył.

ODPOWIEDZ