[Z] Zamienie Honde Civic na Forestera 2.0 XT

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
ODPOWIEDZ
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: [Z] Zamienie Honde Civic na Forestera 2.0 XT

Post 11 wrz 2012, o 16:19

OSCAR pisze: Po prostu liczylem na cos wiecej, przesiadajac sie z "malego" kompakta do hmmmmm.... "wiekszego" auta.
W Civicu jest mniejszy tylny mechanizm różnicowy, kompaktowy wał napędowy i mniejsze pełnowymiarowe koło zapasowe ;-)
Inna konstrukcja, inne priorytety, nieporównywalne samochody ;-)

OSCAR
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Civic R18A2 HB 5D Sport Galaxy Grey
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 wrz 2012, o 17:57

WiS pisze: Ano właśnie.
Ale obawiam się, że jesli Twoim priorytetem jest ilosć miejsca w każdą stronę oraz cechy estetyczne wnetrza, i jesli dostrzegasz coś fajnego w UFOciviku, to ani Forester, ani Legacy raczej nie będzie OK.
Choć Legac będzie zapewne "mniej niedobry" od Forka.
Jak pisze Piter - koniecznie wsiądź i zobacz jak tam się czujesz, i czy to Subaru okaże się w czymś lepsze od Civa... bo obawiam się, że też niekoniecznie.
No tu sie mylisz, nigdy nie kierowalem sie pojemnoscia/ iloscia miejsca w aucie. Dla mnie nr jeden to silnik, skrzynia zawieszenie no ale rowniez estetyka wnetrza i faktycznie "ala tereniaki" z lat 90tych sa dla mnie za surowe w srodku. Jak ogladalem pierwszego forka nawet nei zwrocilem uwagi na jego rozmiary. Lepsza polowka dopiero zwrocila na to moja uwage, ale to juz inna kwestia. Ja tylko wyrazilem swoje zdziwenie, porownujac te 2 auta patrzac z zewnatrz. Patrzysz i widzisz male i duze auto. Wsiadasz do duzego i po chwili zmieszanie ... kuzwa do ktorego ja wsiadlem ?? :wall: i to tez przejaskrawione, ogolnie z tylu jest zauwazalna roznica, za to forkiem mozna jezdzic w kapeluszu :giggle:

Faktycznie zrobie jak radzicie, mimo ze bardzo mi sie podoba srodek, szczegolnie tego po lifcie 2006, miejce to drugorzedna sprawa, nie wierze zeby byl miejszy od cifa a nawet gdyby to jest to do przezycia, nawet w forku. Jakbym chcial wozic powietrze to za mondeooo bym sie rozgladal :mrgreen: , tyle ze nie uznaje innych aut niz "japonskie". Dziecko mi juz z wozka wyroslo, to nawet bagaznik forestera byl by ok, ale nie o to chodzi.
Moze na tym forum jest ktos z Wroclawia i posiada legacy IV i malby chec pokazac mi swoje auto ?? Chetnie bym poznal wlasciciela i oblookal autko.

pozdrawiam
... wole zalowac rzeczy jakie zrobilem, niz tych ktorych nie zrobilem ;)
Galaxy FK2 R18A2
Obrazek

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 11 wrz 2012, o 18:38

OSCAR pisze: Male to to masakra nawet nie myslalem, ze moj kompakcik ma wiecej miejsca z przodu, z tylu i nawet bagaznikiem bije forestera II. W srodku niby czarna skora, navigacja, full wypas - a siedzac z tylu przypomina chlodne wnetrze radiowozu z tandetnymi plastikami z innej epoki
Na plus faktycznie nie zle sie tym jezdzi, ale to autko moglbym miec jako drugie w rodzinie i w sumie tylko dla mnie moglo by byc. Zapal jak szybko przyszedl tak szybko sie ostudzil. Oglonie mialbym problem z zamiana na moje autko nawet jesli bylo by to sztuka za sztuke. Wyglada na to, ze juz sie przyzwyczailem do innego standardu i ciezko by sie bylo cofnac. Juz nie wspomne, ze zdziwily mnie bebny z tylu, czy tam pierdoly jak brak podlokietnika z tylu a przedni jakis taki nijaki ....

Oscar zdecyduj się na czym Ci zależy :evilgrin:

OSCAR pisze: Nie mowie, ze forek to zle auto. Po prostu liczylem na cos wiecej, przesiadajac sie z "malego" kompakta do hmmmmm.... "wiekszego" auta. Okazuje sie (nawet przedmowca porownal wymiary katalogowe), ze moje pozornie mniejsze auto, jest na tyle przemyslane w srodku, ze faktycznie gdzie nie spojrzysz wiecej jest tego miejsca i ogolnie wygodniej sie podrozuje, szczegolnie z tylu w forku jest niewygodnie (slowa zony, zeby nie bylo 164 i 5xkg , ona tam jezdzila i nawet nozki ledwo sie miescily).
Wczesniej raz jechalem takim autkiem 2.0XT i tylko podziwialem je z pozycji przednich siedzen.

Podobnie :idea:
OSCAR pisze: Ja tam oczywiscie na ta ciasnote jestem sklonny przymknac oko
Zaczynasz mądrze gadać :mrgreen:
OSCAR pisze: ale nic na sile skoro jest alternatywa w postaci legasiaka
I tu się możesz niestety zawieść .
Bo 2.0 165 ps ma się nijak do 177 ps zaturbionych .
Jak cenisz osiągi to albo Forek 2.0 XT lub Legacy Gt ( hamerykaniec turbo ) :idea:

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza R 06,turbo dziadek

Post 13 wrz 2012, o 14:01

TO ja się trochę podłączę na dziko.
Z racji tego że niedługo rodzina mi się powiększy to muszę zmienić swoją Imprezę na coś większego i też myślałem o Foresterze XT ,albo o Legasiu ale w silniku 2.5.
No i pytanie jeszcze do Pitera 35 ,jak wygląda pojemność i praktyczność bagażnika w/w wymienionych,zwłaszcza pod kątem transportu wózka. :razz: :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2012, o 14:15

wojtas. pisze: No i pytanie jeszcze do Pitera 35 ,jak wygląda pojemność i praktyczność bagażnika w/w wymienionych,zwłaszcza pod kątem transportu wózka.
W porównani z imprezą to przepaść , akurat bagażnik w forku jest w pełni wystarczający , montując jeszcze dodatkowo kratkę, można wykorzystać przestrzeń do samej podsufitki części bagażowej .

Oczywiście zawsze można powiedzieć ,że to mało :idea: , ale bez przesady , obecnie jest tendencja do kupowania wielkich kombiaków , tylko po co :-/
Czy zabranie dziesiątków tych samych ciuchów ma sens , czy zabieranie wanienek dla małego dziecka ma sens ( tak jak by nie można wykąpać dzieciaka w umywalce lub w wannie ) , czy zabieranie dwóch paczek pampersów ma sens ( jeśli można kupić na miejscu :idea: ) :?: .
Ja tam jeżdżę GT-kiem , mamy małe roczne dziecko i bez problemów się mieścimy w wyjazdach do rodziny , wyjazdach na święta i urlopy :cofee:

Bagażnik Forka jest na prawdę pojemny :idea: moim skromnym zdaniem :mrgreen:

W Legacy jest niższy bagażnik lecz dłuższy w w forku krótszy lecz wyższy , kwestia wprawy w pakowaniu :whistle:
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, o 14:16 przez Piter 35, łącznie zmieniany 1 raz.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 13 wrz 2012, o 14:16

wojtas., w legasiu nie ma problemu , w forku nie wiem :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 wrz 2012, o 14:24

Wszystko zależy od tego jak koledze wojtas. powiększy się rodzina. Z 2 na 2+1, czy może z 2+5 na 2+6 ;-)

Dla rodziny 2+2 forek jest w 100% wystarczający. Niektórzy potrafili się nawet zapakować w takiej konfiguracji pod roletę (na 2 tyg. urlop) :-)

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,0 XT MY03 - Kocur ;)

Post 13 wrz 2012, o 14:32

wojtas. pisze:TO ja się trochę podłączę na dziko.
Z racji tego że niedługo rodzina mi się powiększy to muszę zmienić swoją Imprezę na coś większego i też myślałem o Foresterze XT ,albo o Legasiu ale w silniku 2.5.
No i pytanie jeszcze do Pitera 35 ,jak wygląda pojemność i praktyczność bagażnika w/w wymienionych,zwłaszcza pod kątem transportu wózka. :razz: :mrgreen:
akurat teraz to przerabiam więc mogę podpowiedzieć :mrgreen:
wózek mieści się bez problemu, zarówno głęboki jak i duża spacerówka...i zostaje jeszcze sporo miejsca na pozostały niezbędnik do obsługi bobaska :)
moja rodzinka 2+2 na wyjazdy całodzienne, gdzie zabieramy mnóstwo bagażów /wiadomo - dzieci, więc trzeba mieć wszystko co potrzebne/, do forka mieści się bez problemu :thumb:
zamontuj kratkę - przy przewożeniu wózka i dziecka w foteliku na tylnym siedzeniu moim zdaniem bezpieczniej.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, o 14:36 przez Marlena, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 13 wrz 2012, o 14:36

wojtas., z kratą do Forka -2+2 na 2 tygodnie nad polskie morze wlazło wszystko i jeszcze było trochę miejsca w środku
a wlazła spacerówka duże koła + łóżeczko rozkładane + bambetle ubraniowe+ szama :giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 13 wrz 2012, o 14:37

Konto usunięte pisze: Niektórzy potrafili się nawet zapakować w takiej konfiguracji pod roletę (na 2 tyg. urlop) :-)
Konto usunięte, to musiał być albo poznaniak albo krakus :mrgreen: Lepsze nacje nie dadzą rady :evilgrin:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2012, o 15:11

Kruszyn pisze:
Konto usunięte, to musiał być albo poznaniak albo krakus :mrgreen: Lepsze nacje nie dadzą rady :evilgrin:
To raczej powinni wziąć dużo rzeczy (w tym zapas jedzenia), żeby na miejscu nie kupować :-p :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 13 wrz 2012, o 15:14

Pewnie wziął 28 zupek w proszku dla czteroosobowej rodziny na tydzień to się zmieścił :mrgreen: :razz:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

neef
0 gwiazdek
Auto: 205 gti/Forester MY03 2.0 N/A

Post 13 wrz 2012, o 16:06

To i ja dorzucę swoją opinię popartą pewnym doświadczeniem.
Forek MY03 + 2 osoby + roczne dziecko + golden w bagażniku - daje radę, trzeba tylko chwilkę wcześniej zacząć pakowanie :D
Czasem jakaś torba ląduje z tyłu za siedzeniem, no ale połowę bagażnika zajmuje pies..
A, i niektóre wózki wchodzą bez demontowania kółek razem z psem do bagażnika ;-)

Jednak wanienka, zapasowe pampersy i parę innych 'przydasiów' musi zostać w domu :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2012, o 16:17

neef pisze: Forek MY03 + 2 osoby + roczne dziecko + golden w bagażniku - daje radę

No to teraz niech to samo pokaże kolega od Civica :mrgreen:

Cybb
0 gwiazdek
Auto: Forek 2.0XT MY 03, junkers powered by Jako

Post 13 wrz 2012, o 17:02

Mój rekord - dwa dziecinne rowerki, wózek i całe graty zony (bo moje oczywiście w jednej reklamówce :razz: ) na 2 tygodnie wakacji. Da się. Ale jednak mam kratkę czyli ładuje pod dach sam. Bez kratki to bym sie bał.

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza R 06,turbo dziadek

Post 13 wrz 2012, o 18:02

neef pisze:

To i ja dorzucę swoją opinię popartą pewnym doświadczeniem.
Forek MY03 + 2 osoby + roczne dziecko + golden w bagażniku - daje radę, trzeba tylko chwilkę wcześniej zacząć pakowanie :D
Czasem jakaś torba ląduje z tyłu za siedzeniem, no ale połowę bagażnika zajmuje pies..
A, i niektóre wózki wchodzą bez demontowania kółek razem z psem do bagażnika ;-)

Jednak wanienka, zapasowe pampersy i parę innych 'przydasiów' musi zostać w domu :-)
O!!
I to jest dla mnie najlepsza opinia bo zapomniałem że mamy jeszcze psa Foresta (labrador),a rodzina będzie 2 +1 + pies.

No to będzie pełna perwa jak kupie Forestera- Forester (jestem leśnikiem) jedzie Foresterem z Forestem do Forestu :mrgreen: :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2012, o 18:32

wojtas. pisze: Forester (jestem leśnikiem) jedzie Foresterem z Forestem do Forestu :mrgreen: :giggle:

:thumb:

OSCAR
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Civic R18A2 HB 5D Sport Galaxy Grey

Post 18 wrz 2012, o 08:53

Konto usunięte pisze:
neef pisze: Forek MY03 + 2 osoby + roczne dziecko + golden w bagażniku - daje radę

No to teraz niech to samo pokaże kolega od Civica :mrgreen:
Wiesz, nie bede zachwalal cifa na forum subaryny, wymiary mowia same sa siebie .......... pamietam jak w latach 80`, jako dziecko, jechalem nad morze (rodzina 2+2) fiatem maluchem i tez dalo rade.
Wiadomo kazdy chwali to co ma - co nie zmienia faktu, ze forek jest zajebistym autem. Jesli wyznacznikiem pakownosci jest pies w bagazniku, to faktycznie w foresterze bedzie mu wygodniej. Jednak twierdze, ze jesli ktos sie decyduje na forka, to z innych wzgledow, niz pojemnosc bagaznika, czy wygode podrozowania na tylnych siedzeniach. To jest auto, ktore ma dostarczac frajde glownie kierownikowi i na pewno nie jest mega rodzinnym dupowozem, ale wiadomo dla chcacego nic trudnego.
Zdecydowalem sie na zmiane marki glownie dlatego, ze zachcialem boksera, a czy to bedzie w forku, legacy, czy nawet imprezie to juz inna bajka. Jak auto wpadnie w oko to nagle czlowiek widzi tylko jego zalety a minusow jakby mniej i jakos mniej istotne :-)
... wole zalowac rzeczy jakie zrobilem, niz tych ktorych nie zrobilem ;)
Galaxy FK2 R18A2
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 18 wrz 2012, o 10:32

Jasne, że Forester to nie bus ani furgonetka, ale jak trzeba, jednak trochę potrafi.
Właśnie pomogłem w przeprowadzce: dwumetrowe drewniane łóżko (rozłożone, ale niektóre elementy jednak były spore...) z materacem, krzesło do biurka, spory odkurzacz, dwa wory ciuchów i jeszcze jakieś drobiazgi... i jeszcze trzy spore osoby podróżowaly sobie we wnętrzu zgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem, tzn. w pasach i z zagłówkami.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 12:29

WiS pisze: Właśnie pomogłem w przeprowadzce: dwumetrowe drewniane łóżko (rozłożone, ale niektóre elementy jednak były spore...) z materacem, krzesło do biurka, spory odkurzacz, dwa wory ciuchów i jeszcze jakieś drobiazgi... i jeszcze trzy spore osoby podróżowaly sobie we wnętrzu zgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem, tzn. w pasach i z zagłówkami
Pierdziu , nie wiedziałem ,że opyliłem Ci wersję loooooooooong :giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 12:30

Piter 35 pisze:
Pierdziu , nie wiedziałem ,że opyliłem Ci wersję loooooooooong :giggle:
To zasługa braku rolety ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 18 wrz 2012, o 12:36

Piter 35 pisze: nie wiedziałem ,że opyliłem Ci wersję loooooooooong
A bo wtedy to jeszcze był compact.
Zakłada się łańcuchy na koła, zaczepia auto do jakiegoś solidnego punktu oparcia, zapina jedynkę... i po chwili mamy longa :idea:
So What! pisze: zasługa braku rolety
O pardon, roleta też z nami jechała, chociaż zrolowana :mrgreen:

ODPOWIEDZ