Auto zakupiłem w październiku 2009 r. od gościa, który zainwestował sporo w ten samochód. Mam zeskanowane jego ogłoszenie, gdzie znaleźć można było taką oto listę modyfikacji:
- silnik z Imprezy WRX z rynku japońskiego (JDM) o przebiegu ~30.000 km (głowice z S-turbo)
- nowy rozrząd
- nowy przepływomierz
- wymieniono również: wtryski, czujniki, zawory, cewkę, solenoid
- turbina TD04L z WRX
- pompa paliwa Walbro 255
- intercooler z Imprezy STI 2007
- przelotowy wydech, tłumik końcowy Prodrive
- zawieszenie przód + tył: amortyzatory i sprężyny z Forestera XT
- łączniki przód + tył: Whiteline
- stabilizator tylny z Imprezy WRX
- hamulce przód: komplet z Forestera XT (większe i wydajniejsze od seryjnych z S-turbo)
- manualna skrzynia biegów po pełnym przeglądzie: z Forestera XT
- rozpórki kielichów przód + tył: Whiteline
- dodatkowe wskaźniki: AutoGauge (EGT, oil temp., boost)
- dodatkowy wskaźnik Innovate DB + sonda szerokopasmowa Innovate LC-1
- felgi i opony 17'' na lato
- ewentualnie (nie mam ich teraz (06.2013) w Wa-wie) oryginalne felgi i opony 16'' na zimę
- auto serwisowane do 2009 r. w Warszawie przy ul. Bajecznej 22 (w tym wymiana silnika, skrzyni i reszty osprzętu)
- cena wyjściowa: 31.000 zł (w 2009 r.)
Ja proponuję cenę 18.000 zł - wydaje mi się fair za taką specyfikację. Auto jeździ sprawnie, natomiast jeśli chodzi o wygląd, trzeba parę drobiazgów poprawić. Oczywiście zgadzam się na przegląd w dowolnym serwisie (na koszt potencjalnego kupującego). Nie jestem mocny w sprawach technicznych, myślę więc, że to najlepsza metoda, by sprawdzić auto - ja tak zrobiłem i faktycznie nic zaskakującego nie wyszło w późniejszej eksploatacji.
Jest instalacja LPG i auto jeździ bezproblemowo zarówno na gazie, jak i na benzynie. Zbiornik w miejscu na koło zapasowe.
W silniku olej Valvoline VR1 Racing 5W-50, wymieniany co około 9.000-10.000 km, zużycie między wymianami niewielkie. Auto nie używane w sporcie, nie katowane, było mi potrzebne głównie do sprawnego przemieszczania się za miasto - w góry, nad morze itp. Ciężarówki i inne zawalidrogi wyprzedzało się bardzo sprawnie. :D
Na liczniku obecnie ok. 258.000 km. Silnik, skrzynia i kilka innych istotnych podzespołów ma natomiast dużo mniejszy przebieg. Gdy kupowałem, nie znaleziono śladów po poważnych naprawach powypadkowych. Ja nie miałem wypadków i stłuczek. Sprzedaję tylko ze względu na to, że przeprowadziłem się do UK, gdzie chcę zakupić auto z kierownicą po złej stronie. :(
Auto do obejrzenia (i zakupienia oczywiście!) w Warszawie.
Fota oferowanego auta: http://tiny.pl/hstzt
Pytania i prośby o zdjęcia proszę kierować na maila: bartosz.hnks -> g _ m _ a _ i _ l . c o m lub PW tutaj.
Z pozdrowieniami z Glasgow!
Bartosz